Македонски/Балкански ресторани низ светот

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Незнам што толку ти се плаче, ама они скара трошат највеќе.
Си имаат и пинџур, малиџано, чорби, тавче гравче,сарма,пита и останати традиционални јадења во менито, ама ако се остават само на тоа ниту македонците ќе им идат.
А скара ко скара, се продава највеќе...па и сите тука за тоа идат во македонскиот, за шарска, ајдучка, ќебапи а не за малиџано и сарма.
Еве кажи ми во Скопје колку традиционални ресторани служат исклучиво традиционални јадења без воопшто да имаат скара во менито?
Ми се плаче од од тоа како е составено и асортиментот во овој Гурмет,ресторанов во Малта.Одвратно.Чист аматеризам.Боље перална за коли да отвореле.
Не дека имам нешто против скарата.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.885
Поени од реакции
23.476
Ми се плаче од од тоа како е составено и асортиментот во овој Гурмет,ресторанов во Малта.Одвратно.Чист аматеризам.Боље перална за коли да отвореле.
Не дека имам нешто против скарата.
Незнам што ти значи асортимент, ама дека бољи да отвореле перална само едно Вау.
Незнам која ти е поентата.
Претходниот пост им се насра на скарата, сега немаш ништо против.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Незнам што ти значи асортимент, ама дека бољи да отвореле перална само едно Вау.
Незнам која ти е поентата.
Претходниот пост им се насра на скарата, сега немаш ништо против.
Извини моја грешка,несакајки употребив руски збор.На асортиман мислев,
Да боље перална за коли да отвореле,отколку македонски ресторан со вакво ужасно составено мени,да не не страмеле и како народ,и богатата македонска кујна.А уште и ортографијата на Англиски :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:
 
Член од
21 септември 2008
Мислења
14.609
Поени од реакции
14.461
Ракија Грил во Мајами, газди се жена македонка и маж србин кои долго време работеле на брод. Има два, еден на Саут Бич еден во даун-таун. Тој на Саут Бич пред коронава беше фул нон-стоп баш на топ локација им е. Храна одлична, услуга катастрофа.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.885
Поени од реакции
23.476
Извини моја грешка,несакајки употребив руски збор.На асортиман мислев,
Да боље перална за коли да отвореле,отколку македонски ресторан со вакво ужасно составено мени,да не не страмеле и како народ,и богатата македонска кујна.А уште и ортографијата на Англиски :facepalm:
Оффф бе.
Ете, следниот македонски ресторан в чужбина нека е твојот па да видиме какво ќе му е менито.
Нормално дека Гурмет како ресторан многу побитно им е да направат пари, отколку да ја промовираат македонската пита и тавче гравче кои се најефтини во сегашното мени и кој ни самите македонци не нарачуваат тоа.

Него ајде, дај линк од македонски ресторан низ светов кој ги задоволува твоите високи критериуми(ортографија(?),исклучително македонско мени,келнерки во галичка носија итн.) , бар од прилика да знам како треба да изгледа еден македонски ресторан во очите на професионален кувар.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Оффф бе.
Ете, следниот македонски ресторан в чужбина нека е твојот па да видиме какво ќе му е менито.
Нормално дека Гурмет како ресторан многу побитно им е да направат пари, отколку да ја промовираат македонската пита и тавче гравче кои се најефтини во сегашното мени и кој ни самите македонци не нарачуваат тоа.

Него ајде, дај линк од македонски ресторан низ светов кој ги задоволува твоите високи критериуми(ортографија(?),исклучително македонско мени,келнерки во галичка носија итн.) , бар од прилика да знам како треба да изгледа еден македонски ресторан во очите на професионален кувар.
Абе браќа да не сте што ги браниш толку? Или кај нив работиш? Ко з гуша да те фатив.Па сам си кажа,отвориле ресторан да млатат пари.Затоа никогаш нема да пркне сервисот кај нас.И никогаш нема да се вратам да работам кај нас.Затоа што опинци отвараат ресторани.И опинци главни кувари! за 15 години 2 сантиметри немаат мрднато напред во угостителство и сервис. Ресторан не е за млатење пари.Ресторан е долгосрочен проект,и концепт!
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.885
Поени од реакции
23.476
Абе браќа да не сте што ги браниш толку? Или кај нив работиш? Ко з гуша да те фатив.Па сам си кажа,отвориле ресторан да млатат пари.Затоа никогаш нема да пркне сервисот кај нас.И никогаш нема да се вратам да работам кај нас.Затоа што опинци отвараат ресторани.И опинци главни кувари! за 15 години 2 сантиметри немаат мрднато напред во угостителство и сервис. Ресторан не е за млатење пари.Ресторан е долгосрочен проект,и концепт!
Абе ја ете ти побарав линк од македонски ресторан во странство, вртиш тема дали ми се браќа или работам кај нив.
Ние божем италијанци сме, имаме ресторани низ цел свет па сега ќе наоѓаме само маани.
Ставиле македонска храна на островов, се потрудиле. Можеле да имаат ресторан обичен со тавче гравче а да го именуваат само Baked Beans. Вака е Macedonian Baked Beans и Macedonian cuisine. Многу менува за странец сето тоа. Особено на кујна како нашата која е речиси непозната во светски рамки.
Еве гледај ја темава, неможеме да наброиме вкупно 15 мкд ресторани а ти си се фатил зашто не терале некаков проект, концепт.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Абе ја ете ти побарав линк од македонски ресторан во странство, вртиш тема дали ми се браќа или работам кај нив.
Ние божем италијанци сме, имаме ресторани низ цел свет па сега ќе наоѓаме само маани.
Ставиле македонска храна на островов, се потрудиле. Можеле да имаат ресторан обичен со тавче гравче а да го именуваат само Baked Beans. Вака е Macedonian Baked Beans и Macedonian cuisine. Многу менува за странец сето тоа. Особено на кујна како нашата која е речиси непозната во светски рамки.
Еве гледај ја темава, неможеме да наброиме вкупно 15 мкд ресторани а ти си се фатил зашто не терале некаков проект, концепт.
Па ти викам,нема.Или барем ја незнам.
Macedinian baked beans-Македонски печен грав :tapp: Ја не сум слишнал за такво јадење.
А може и Macedonian white beans stew, или white beans casserole, white beans pot with domestic sausages.
Ама на кој да му текне.
Најјако е Македонско ресторан си Грчка салата и без пастрмка )))) Или крап...
 
Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.463
Поени од реакции
3.601
Ми се плаче ко ќе налетам на вакви ресторани у туѓина.
Па уште коа ќе почнат да ја бутаат скарата по мени како македонска кујна,не да ми се плаче,ми се рика !
Шарска не е наша кујна? :D
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.885
Поени од реакции
23.476
Па ти викам,нема.Или барем ја незнам.
Macedinian baked beans-Македонски печен грав :tapp: Ја не сум слишнал за такво јадење.
А може и Macedonian white beans stew, или white beans casserole, white beans pot with domestic sausages.
Ама на кој да му текне.
Најјако е Македонско ресторан си Грчка салата и без пастрмка )))) Или крап...
Добро е мистер Замерка.
Ти и на најдобрата и најсовршената дунда на свет ќе и најдеш некоја маана.
Тој збор јас не го измислив, туку го позајмив.
А и нив на мени мислам им е Macedonian Beans Pot.
Али па да го напишев така, ти ќе кажеше дека требало Baked Beans, крајот неможам да ти го најдам.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.298
Поени од реакции
13.184
Добро е мистер Замерка.
Ти и на најдобрата и најсовршената дунда на свет ќе и најдеш некоја маана.
Тој збор јас не го измислив, туку го позајмив.
А и нив на мени мислам им е Macedonian Beans Pot.
Али па да го напишев така, ти ќе кажеше дека требало Baked Beans, крајот неможам да ти го најдам.
у реду е Гурмет,се разбираме.Се дур така се понашаат македонските "газди" со се што е свето, и поминуваат неказнето,ќе бидеме на даската на страмот.
А ти уживај,и џапај од медот,и ич кур да не те боли!
Шарска не е наша кујна? :D
Да наша е.
Исто ко и white cheese
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.534
Поени од реакции
29.097
Не знам зошто за се у животот мора да се водиме по, ај бе се што е македонско се плука барем нешто направиле.

Не бе брат ако не чини ќе критикувам, без разлика дали е наше или не. Не е само за ресторани, општо за се во животот така се водиме. Која е потребата да има 1000 ресторани македонски во светот ако се прават само за квантитет, ама барем да има? Подобро 5 ресторани квалитетни што ќе вредат колку за 1000 квантитетни.

Прост пример, живеам во Прага имам колешка од Замбија, по некоја случајност другарка нејзина лани прави свадба во Охрид. Типкава пробала пастрмка, била во баба цана, била во трница, пробала бурек, јадела ајвар и пинџур, јогурт пиела. Воодушевена е. Секој ден збореше за ова и пошто едниот ресторан у Прага што има вакви работи е доста познат меѓу балканците тука, и препорачав да оди иако никогаш не сум бил. Нормално разочарана е, затоа што квалитетот е ужас и не се споредува со тоа кај нас.

Ако Македонците се по нешто познати тоа е добра храна, и ако тоа не си го чуваме не знам што друго. Не секој е за ресторан. Ама за жал кај нас никој не се води по тоа туку ќе дојдат до вишок пари ќе отворат ресторан ќе им работи и терај, без разлика на квалитетот.
 
Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.885
Поени од реакции
23.476
Не знам зошто за се у животот мора да се водиме по, ај бе се што е македонско се плука барем нешто направиле.

Не бе брат ако не чини ќе критикувам, без разлика дали е наше или не. Не е само за ресторани, општо за се во животот така се водиме. Која е потребата да има 1000 ресторани македонски во светот ако се прават само за квантитет, ама барем да има? Подобро 5 ресторани квалитетни што ќе вредат колку за 1000 квантитетни.

Прост пример, живеам во Прага имам колешка од Замбија, по некоја случајност другарка нејзина лани прави свадба во Охрид. Типкава пробала пастрмка, била во баба цана, била во трница, пробала бурек, јадела ајвар и пинџур, јогурт пиела. Воодушевена е. Секој ден збореше за ова и пошто едниот ресторан у Прага што има вакви работи е доста познат меѓу балканците тука, и препорачав да оди иако никогаш не сум бил. Нормално разочарана е, затоа што квалитетот е ужас и не се споредува со тоа кај нас.

Ако Македонците се по нешто познати тоа е добра храна, и ако тоа не си го чуваме не знам што друго. Не секој е за ресторан. Ама за жал кај нас никој не се води по тоа туку ќе дојдат до вишок пари ќе отворат ресторан ќе им работи и терај, без разлика на квалитетот.
А зашто да се водиме според слики на фејсбук и според тоа да даваме заклучоци?
Ги класифицира како опинци куварите, а не ја пробал нивната храна. Исто ко ја да ти кажам дека тој гостиварчанецот во Прага има тапа бурек, а Прага ја немам видено со очи.
Башка ние едвај имаме 15 ресторани низ цел свет,и на тој што има највеќе македонска храна, земал урла овој шефов...првин му сметала скарата, па после менито и на крај ортографијата.
Ете отвори линкот, кажи ми што е толку лош ресторанот во споредба со другите?
Мене искрено кур ме боли за ресторанот и газдите кои патем не ни ги знам, па уште да сум продолжел да сркам од медот, божем они ме плаќаат за да ги бранам тука. :facepalm:


Еве конкретно за пастрмката, како он да ја донесе во Малта?
Знам за една палета Скопско што ја донесе еден момак, се утепа пари давање, па му ја задржаа цел месец на царина,триста глупости, а не па риба да треба да увезе...

И да, бољи да има квантитет според мене. Особено за народ кој се бори за својот идентитет.
Баш би сакал да не има како што има италијански ресторани низ светот или турски кебапи низ европа...
 
Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.534
Поени од реакции
29.097
Ова му доаѓа ко Италијанец да отвори ресторан у Македонија и да служи пица со ананас.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom