Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.437
Поени од реакции
10.364

Најдобра мерка против вирусов корена е да се дистанцираме од сите медиуми, весници, социјални мрежи..од се што работи на струја и да с еоди негде џенем у планина:(

Жалосно е за сите оние лица кои се борат со пациенти заразени со овој вирус, облечени во скафандери на ова топло време:( до кога ќе имаат сила и душа, до кога ке бидат хумани...греота, за која пара издржуваат такви маки:(

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.394
Поени од реакции
24.119
Жалосно е за сите оние лица кои се борат со пациенти заразени со овој вирус, облечени во скафандери на ова топло време:( до кога ќе имаат сила и душа, до кога ке бидат хумани...греота, за која пара издржуваат такви маки:(
Pa sigurno za mnogu povekje od gradeznici na skele direk nadvor na sonce. Ovie barem se vnatre, klimatizirano, ne gi peci sonce, ne gi duva, ne gi vrni i taka. A koga ke im se smaci od humanosta i nemozat povekje da gi izdrzat tie nehumani uslovi na rabota proprateni so debeli bankarski smetki, pa sekogas mozat da se prefrlat vo gradeznistvo. Isto i tamu ima nedostatok na kadar.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.035
Pa sigurno za mnogu povekje od gradeznici na skele direk nadvor na sonce. Ovie barem se vnatre, klimatizirano, ne gi peci sonce, ne gi duva, ne gi vrni i taka. A koga ke im se smaci od humanosta i nemozat povekje da gi izdrzat tie nehumani uslovi na rabota proprateni so debeli bankarski smetki, pa sekogas mozat da se prefrlat vo gradeznistvo. Isto i tamu ima nedostatok na kadar.
И ти ама направи споредба сега... никој не вели дека градежниве работници не се мачат во различни временски услови ама во моментов медицинските лица се за жалење. Посебно тие што се во самото жариште. И не зборам само дека се изложени на опасноста да се заразат и да пренесат кај блиските туку на психичкиот очај дека не стивнува туку се распламсува. Можам само да замислам со какви дегенерици од роднини и неписмени мора да се објаснуваат и да се расправаат.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Обичниот грип предходно познат како Шпански грип за време на 1918 направил покосница.За него веќе има вакцина а и самиот вирус е доста ослабен и измутиран така да во денешно време и не се секираме многу за него.Е сеа научнициве истово го тврдат и за ковидов.Да се надеваме дека се во право.:toe:
Јас колку што знам има вакцина за сезонски грип и таа се дава секоја сезона. Значи нема една вакцина па цело време си имун.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.394
Поени од реакции
24.119
И ти ама направи споредба сега... никој не вели дека градежниве работници не се мачат во различни временски услови ама во моментов медицинските лица се за жалење. Посебно тие што се во самото жариште. И не зборам само дека се изложени на опасноста да се заразат и да пренесат кај блиските туку на психичкиот очај дека не стивнува туку се распламсува. Можам само да замислам со какви дегенерици од роднини и неписмени мора да се објаснуваат и да се расправаат.
Sporedbata si e sosem na mesto. Ko se zapisuvaa medicinsko so si misleja, deka samo kafinja ke pijat i ke se svalerisvat na rabota onaka labavo. Jbg opis na rabotno mesto, rabota so bolni, zarazni, vakvi takvi. Isto ko nekoj pozarnikar da se zali deka mnogu pozari imalo i mozi da se izgori i mirisal na cad, bozem vo cvekjara raboti a ne pozarnikar.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Јас колку што знам има вакцина за сезонски грип и таа се дава секоја сезона. Значи нема една вакцина па цело време си имун.
Точно,по се изгледа истата ситуација ќе биди и со ковидов.Во секој случај единствен спас ќе биди вакцина,друго чаре нема.

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Sporedbata si e sosem na mesto. Ko se zapisuvaa medicinsko so si misleja, deka samo kafinja ke pijat i ke se svalerisvat na rabota onaka labavo. Jbg opis na rabotno mesto, rabota so bolni, zarazni, vakvi takvi. Isto ko nekoj pozarnikar da se zali deka mnogu pozari imalo i mozi da se izgori i mirisal na cad, bozem vo cvekjara raboti a ne pozarnikar.
Are u serious?
Жалосно е што правиш вакви компарации во сред пандемија. Секоја професија си има своја тежина и никој тоа не го негира, ама ти имаш негаторски однос кон трудот на сите оние кои се во први борбени редови со вирусов. Жалосно. Ај што немаат соодветни услови за работа, не се соодветно заштитени, што не се платени како што треба, со секакви профили на луѓе се расправаат...не знам што ти е поентата искрено.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
Are u serious?
Жалосно е што правиш вакви компарации во сред пандемија. Секоја професија си има своја тежина и никој тоа не го негира, ама ти имаш негаторски однос кон трудот на сите оние кои се во први борбени редови со вирусов. Жалосно. Ај што немаат соодветни услови за работа, не се соодветно заштитени, што не се платени како што треба, со секакви профили на луѓе се расправаат...не знам што ти е поентата искрено.
Сакаш да кажеш дека од многу грижа и љубов за здравјето на луѓето запишуваат медицина ??

JB00F

DDoS
Член од
21 јануари 2014
Мислења
3.545
Поени од реакции
2.911
Не дај боже да дојдеме во ситуација како со шпанскиот грип кој убил милиони и милиони...Да не зборам за тоа црно сценарио кое го предвидува Меркел дека треба 60 до 70 проценти од населението да се зарази па да умре вирусот....Тоа ке подразбира многу многу повеќе умрени и од шпанскиот грип во тоа време..Али се е пореметено во овој модерен свет каде што повеќето работи се водат и базираат на политичка база па економска и на крај доаѓа здраствениот аспект за жал.Во ситуацијата ништо повеќе не помага и обичниот народ.Мерки не се почитуваат,премногу фејк вести има од аспект ова е само настинка,повеќето луѓе се асимптоматични (иако е ова точно не го негира фактот дека од некој оваков пациент доста други ке изумрат за жал али некој ке рече мора од нешто да се умре и оди разбери се и со него)

Не дај боже од друго нешто да оболиш ако немаш едно 10 000 евра да спичкаш на приватно а секој месец ти зема државата за здраство тогаш немој ни да помислиш да отидеш на лекар.Се е откажано си ебало мајката.

И на се тоа си ебавме мајката и со политика овој бил албанец овој бил македонец овој бил болен овој бил здрав,овој кивал овој криел...А бе не ни доаѓа памет.На арно воопшто не е работава и не гледам некоја добра прогноза за ситуацијата и ми останува да се молам што поскоро да исчезне оваа болест зошто остај од неа што изумреа премногу луѓе,него и од последиците на оваа болест во други аспекти ке изумрат и многу многу повеќе.
Тоа и ја го размислував. Тоа значи уште добар период нема да можеш во болница да одиш за други потреби? Па мислам 10 пати повеќе ќе умрат од други заболувања него коронава ако е така. Ако сакаш да се поослободат болнициве и да има простор и за тие мислам ќе мора пак да се затвориме, едноставно кога е се отворено не се почитува и тоа е тоа, не само кај нас. Полно туристи сега ќе имаш, летни собиранки итн итн. Слободни проценки вакцини најрано почеток 2021, па види колку време ќе треба цела популација да се вакцинира, па да дојде кај помаливе земји... Изгледа ќе мора вака да се тера, се надевам само да што повеќе ќе го поминат со никаква или лесна слика.

Сите ја нарекуваа Шведската стратегија за лоша, ама како што гледам, голем дел и ќе ја прифатат.

Последно уредено:
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Сакаш да кажеш дека од многу грижа и љубов за здравјето на луѓето запишуваат медицина ??
Секој со своја причина. Јас кога бев средно, домашните ме убедуваа да одам на медицина или на правен, дека по дома било арно да се има еден доктор свој човек, и / или адвокат :D
Јас не се запишав ни на едното ни на другото. Книжевност завршив :)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.394
Поени од реакции
24.119
Are u serious?
Poentata mi e fatete se za rabota za toa sto ste ucele i ste plateni a ne celo vreme zalopojki kolku vi bilo tesko, ste nemale uslovi, ne ste bile ceneti i neznam sto. Site koj povekje koj pomalce bil vo dopir so nasiite zdravstveni rabotnici i pred pandemijata taka da tie prikazni na nekoj drug da mu gi kazuvate okolu humanosta i rabotlivosta. Sega imavte sansa malce od malce da se iskupite za site ovie godini od legacenje, nesposobnost, mito i kurupcija no ete resivte deka treba da placite kako ste nemale uslovi, vi bilo mnogu tesko i ne ste dovolno plateni i ceneti. Realnosta e deka ste i preplateni za vasata nerabota i nesposobnost i deka gragjanite duri se i vozdrzani i prisebni i zatoa nema medicinski lica so skresni glavi i drugi delovi od vasite ceneti tela. I toa ne zboruvam za od koga pocna pandemijata tuku mnogu mnogu pred toa. I na kraj si slusnala za otkaz taka? I toa e izbor.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.437
Поени од реакции
10.364
Искрено, размислував дали да ти одговорам, бидејќи споредбава ти е далеку од реалноста, од нормалното, а најмногу во вакво време на кризи, кога не ни се потребни глупави споредби кои немаат никаков ефект...единствено ако имаш некој у фамилија мајстор занаетлија, па ете, го жалиш него на горештинава.
Медицинарите се запишале да учат, а што научиле ќе се види...квалитетов на занаетлииве кои ни во школо нејќеле да се запишат, го гледаме на дело, по поплавени станови, криви зидови...и ај да не излегувам од главното...

Скафандери не носат само медицинари, скафандер носи и чистачката, ракувачот задолжен да носи боци со кислород, болничарот, администраторот, техничари....сите овие лица, за доброто на сите нас, за цел народ, треба да бидат одморени, заштитени, позитивни, мотивирани, оти работат со човечки живот...незнаеме кога и како, не дај боже, може и јас и ти, да им паднеме во раце....а на оној таму на скеле, сигурно нема да му паднам во раце.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.394
Поени од реакции
24.119
Искрено, размислував дали да ти одговорам, бидејќи споредбава ти е далеку од реалноста, од нормалното, а најмногу во вакво време на кризи, кога не ни се потребни глупави споредби кои немаат никаков ефект...единствено ако имаш некој у фамилија мајстор занаетлија, па ете, го жалиш него на горештинава.
Медицинарите се запишале да учат, а што научиле ќе се види...квалитетов на занаетлииве кои ни во школо нејќеле да се запишат, го гледаме на дело, по поплавени станови, криви зидови...и ај да не излегувам од главното...

Скафандери не носат само медицинари, скафандер носи и чистачката, ракувачот задолжен да носи боци со кислород, болничарот, администраторот, техничари....сите овие лица, за доброто на сите нас, за цел народ, треба да бидат одморени, заштитени, позитивни, мотивирани, оти работат со човечки живот...незнаеме кога и како, не дај боже, може и јас и ти, да им паднеме во раце....а на оној таму на скеле, сигурно нема да му паднам во раце.
Da da, poznati ste pod uspesnost i sposobnost. Prosto da vi zavidi covek kolku ste uspesni vo rabotata. Abe dobro vekje koga ste kupuvale diplomi oti be ne kupvavte od elektro tuku od medicina. Kaj vas koga ke ja poserite, a ja poservate povekje od cesto, zemjata ja pokriva greskata i nesposobnosta. Vo elektro koga ke zgresis, toj so zgresil go pokriva zemjata. Ima razlika neli?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.437
Поени од реакции
10.364
Da da, poznati ste pod uspesnost i sposobnost. Prosto da vi zavidi covek kolku ste uspesni vo rabotata. Abe dobro vekje koga ste kupuvale diplomi oti be ne kupvavte od elektro tuku od medicina. Kaj vas koga ke ja poserite, a ja poservate povekje od cesto, zemjata ja pokriva greskata i nesposobnosta. Vo elektro koga ke zgresis, toj so zgresil go pokriva zemjata. Ima razlika neli?
:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom