Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Вирусот е паразит, живее само во клетката домаќин. Тој претставува генетска секвенца која се инкорпорира во геномот на клетката домаќин и така ги исполува своите особености, на тој начин се реплицира, на тој начин диктира активности во клетката домаќин. Вирусот сам по себе е зрнце мртва прашина, но во клетка домаќин може да стане командант на сите метаболни функции. Сам не се движи, не се дели, не дише, не јаде, нема органи, претставува само збир, синџир од протеини.

Нема воопшто нејаснотии, за тие што цел живот посветиле за изучување и разбирање на одредена наука. Псевдонаука, сомневање и негирање на се што е можно, е нерационално однесување. Вирусот се пренесува со близок респираторен контакт, со исфрлање на флигеови капки во кои тој е излачен. Се движи надвор, а потоа низ носот и устата по пат на природни физички сили, струење на воздух, движење на течности, треперење на трепки, влакна итн. се додека не најде соодветна клетка домаќин за која може да се прикачи за соодветен рецептор и инкорпорирајќи се во геномот почнува да дејствува специфично на генетскиот код што го носи.

Во март и април вирусот беше ретко присутен во популацијата, имавме строги мерки на рестрикција, имаше и страв и паника и огромна претпазливост кај голем дел од популацијата. Сега е веќе поинаку, вирусот е навистина широко распространет во популацијата, практично е дојден во секое населено место, така што секојдневно сме изложени на него и нормално ќе се шири повеќе и побрзо кога има многу повеќе преносители.

Мерките беа диктаторски, но непродуктивни само заради инает и тврдоглавост кај дел од населението. Економијата тоне, работни места се губат, здравството е блокирано, медицинскиот персонал е истоштен и разочаран, а сето тоа може да се стопира со само 2 недели почитување на дистанца и носење маски таму каде не може да се одржи дистанца. Ама за успех треба сите да учествуваат, но очигледно некои се слободни мислители, со отворени умови и души, за нив науката е фарса и се сомневаат и спорат се живо и диво, веруваат во квази наука, во светски завери и заговори. Заради тоа што ви е тешко да носите 15 минути маска, ова ќе трае и нема да сопре, економијата и натаму ќе тоне, здравството и натаму ќе биде блокирано, луѓе ќе умираат и од корона но и од болести кои лесно се третираат, па продолжете да бидете слободоумни и самоосвестени и натаму.
Супер што си стручен за медицина, меѓутоа проблемов е доста покомплексен од обично реплицирање на вируси.
Тоа дека проблемов се решавал за 2 недели е на ранг на конспираси теорија само од обратна страна. Кажи ми која земја го реши проблемот за 2 недели? Единствена земја без случај е нов зеланд, и за тоа им требаше неколку месечен локдаун а станува збор за доста специфична земја. Во сите други земји и покрај 3 месечен локдаун вирусот се шири. Никој не му е тешко да носи 15 минути маска, носиме и по 12 саати. Проблемот е што вирусот е премногу раширен за да го излирате како што вие замислувате. Вушност во многу земји се ширел уште пред да го детектираат. Во Бергамо 50 посто го имаат прележано, што ти кажува тоа? Дека дури и при тотален локдаун вирусот ќе се шири кај есенцијални вработени, а такви ги има многу. Војска,лекари, полиција, водовод, енергетика и тн да не набројувам.

Член од
17 август 2009
Мислења
3.678
Поени од реакции
5.305
Имаш опција се откажувам од средствата кога ќе го напишиш матичниот на kupuvamdomasno.gov.mk. Ако некој ти го знае матичниот, слободно може да си го напише, клик на копчето и чао пријатно. :) Многу јака верификација дали токму ти ќе се откажеш од средствата *. :icon_lol:

*донираш
Ајдеее, незнаев за ова :pos::pos:

D

Deleted member 12196

Гостин
А тебе од каде ти е тој податок, дека никогаш не била под 1.700 во Март 2020.... или ако мислеше на претходни години, тогаш си во право и јас тоа го кажав. Дека просек е 1.500-1.800, а во март наместо да биде над просекот, нели имаме нешто ново дополнително ултра смртоносно, кај нас беше 1.100.
Јас сериозно те прашав, без намера да се вовлекувам во вашите препирки.
За претходните години наоѓам податоци за смртноста, за годинава не. Затоа би сакал да знам од каде имаш таков податок, да си правам споредби со претходните години.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Имаш опција се откажувам од средствата кога ќе го напишиш матичниот на kupuvamdomasno.gov.mk. Ако некој ти го знае матичниот, слободно може да си го напише, клик на копчето и чао пријатно. :) Многу јака верификација дали токму ти ќе се откажеш од средствата *. :icon_lol:

*донираш
Јас добив картичка иако не ги исполнувам условите :D нешто измешале. Денар нема да им донирам.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Јас добив картичка иако не ги исполнувам условите :D нешто измешале. Денар нема да им донирам.
Рака на срце и јас добив, а не исполнувам ниту по основ минималец, ниту по никој ѓавол. Други членови во семејството кај мене исполнуваат, а не добија. На ниво семејство, оштетени сме, ама не е тука проблемот.. луѓе на кои најмногу им се потребни, нема да им бидат доставени, ниту пак се во можност истите да се бунат или пополнуваат некакви си мејлови кои никој нема да ги отвори, секако под услов да стигнат, нели имаше на ТВ дека било преполнато сандачето и не може да прима веќе. :)

saskon

Член од
22 август 2008
Мислења
2.231
Поени од реакции
5.464
Амстердам
Никој не носи маска, за 10-тина минути приметив луѓе влегуваат и излегуваат од продавници без маски.
Код:
http://213.115.248.46:9000/CAM_-_AMSTERDAM_CITY/video.m3u8
Њујорк, кој носи кој не.
Код:
http://213.115.248.46:9000/CAM_-_NEWYORK_CITY/video.m3u8
Токио воглавно се е маскирано.
Код:
http://213.115.248.46:9000/CAM_-_TOKYO_CITY_JP/video.m3u8

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
пополнуваат некакви си мејлови кои никој нема да ги отвори, секако под услов да стигнат, нели имаше на ТВ дека било преполнато сандачето и не може да прима веќе. :)
ааааааааааааааааааааааааааа ахахахаххааааа :oleee:
Автоматски споено мислење:

btw линков објаснува многу работи за пребрзата смрт кај некои личности, би го ставила и диџејот во нив

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Син ми (средношколец) доби картичка, таа за купувај домашни производи, од НЛБ, а веќе има од НЛБ картичка. Со две ќе се шета сега? :D

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
642
@Bafra пак си распалил братми. Че те пријавам во СЗО жими очи ти велам. Ако ти е убо да бидиш тест субјект за вакцина во визба во 8ми септември продолжи со понашањево. Чипуван, со маска и пред телевизор со лајв стрим од темава.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Син ми (средношколец) доби картичка, таа за купувај домашни производи, од НЛБ, а веќе има од НЛБ картичка. Со две ќе се шета сега? :D
Идејата на засебна картичка лежи во тоа што истата ќе верификува купување домашни производи т.е. доколку има недомашни производи на твојата сметка во маркет, плаќањето со таа картичка да не може да помине. Али ете имаше пишано @Stefan-kobe дека тоа е научна фантастика и дека не функционира. :)

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064
Идејата на засебна картичка лежи во тоа што истата ќе верификува купување домашни производи т.е. доколку има недомашни производи на твојата сметка во маркет, плаќањето со таа картичка да не може да помине. Али ете имаше пишано @Stefan-kobe дека тоа е научна фантастика и дека не функционира. :)
Е да, малку е глупо тоа, освен продавачот да не ја помине картичката при плаќање, ако има и не-домашни производи, машината нема да знае да го запре процесот, ми се чини ...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Јас сериозно те прашав, без намера да се вовлекувам во вашите препирки.
За претходните години наоѓам податоци за смртноста, за годинава не. Затоа би сакал да знам од каде имаш таков податок, да си правам споредби со претходните години.
Не знам зашто мојот пост го сфати негативно...
На Сител имаше податоци за јануари,фебруари и март, добиени од државен завод за статистика.

За јануари- 1355, фебруари - 1257, март 1.100.
За април прашав еден што работи таму, ми кажа на одмор бил одговорниот, па немал кого да праша.
А на нивниот сајт немаа ни за 2019 поставено, а камоли па за 2020, битно плата си земаат.

П.С. јас посочив досега познати факти што ги кажале официјални лица и си прашував, зашто и како. За мене не е тоа препирка, другите како си го сфаќаат зависи од нив.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
@Bafra пак си распалил братми. Че те пријавам во СЗО жими очи ти велам. Ако ти е убо да бидиш тест субјект за вакцина во визба во 8ми септември продолжи со понашањево. Чипуван, со маска и пред телевизор со лајв стрим од темава.
Ова лошиов хумор заразно ќе да е, или па одлика на одредена група со познавање од основно и средно.

Има одлични комичари на јутуб, ем добро за здравје, ем поинтересни ќе сте.
Плус работава е сериозна, чим Алмата почна да плаче за економијата, а ова е само почеток на се што најавуваа познати аналитичари.
Јас споделувам (ви заштедувам време), вие прво хихи хаха или она познатото теории, за после неколку месеци, да ме потврдите.
А баш би сакал да се во грешка, зашто тогаш розева ќе биде иднината.

Kajgana Shop

На врв Bottom