Побесмислена мерка од оваа со ваучерите едино беше полицискиот час за Духовден и Велигден, иако тоа не беа финансиски мерки, нели.
Прво и основно, да не се разбереме погрешно, добредојдена е секаква помош за граѓаните, особено за оние кои се погодени од кризата, и јас лично сум за да се помогне.
Но, сега доаѓаме до втората точка, наречена бесмисленост. Даваш ваучери, односно платежни картички и наместо да ја упростиш работата ти правиш трилион пати поголема штета.
Трето, аналогно на второто, да дообјаснам и дополнам, се создаваат невидени гужви, народот панично оди во банките да ги подигне тие картички, отвараат сметки без потреба, неинформирани се, и се тоа за смрдени 3000, 6000 или 9000 денари. Ок, не сакам да потценувам со ова, али цената што може да ја платат додека ги подигнат овие картички е непроценлива.
И ај, кога веќе се решиле да ги направат тие картички, па направете ги како што треба, а не само пушти во оптек па што биде нека биде. Милион луѓе, патем сопственици на продавници, маркети, месари и остало, се јавија да се пожалат дека системски проаѓаат и странски производи со тие картички, а не само домашни. Никаков софтвер, никакви упатства, оставено е се на самите касиери и свеста на сопствениците, а реално кажете ми како во сите оние гужви ќе гледа касиерот дали производот е со македонско потекло?
Па пуштете по 100 евра на сметка на сите што ги исполнуваат условите за помош и чао пријатно, што сакаат нека прават со парите. Јас разбирам дека поентата е да се стимулираат домашните фирми, ама ако го правиш тоа напрај го како што треба, а не да оставиш простор за малверзации и да створиш 300 други проблеми. И што сеа, пак гужви по банки и маркети, пак нови кластери, пак нови бранови, зашо Владата ни е ретардирана и се грижи секојдневно да носи што е можно поретардирани одлуки и мерки.
Се да ви ебам што си имате, СЕ!