Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Insajderska informacija: na iftarite makale od ista cinija, od ista casa piele. Pacientite se ispovedale za ova.

Za tolku jadenje gomna za litiite, poveketo tamu nosea maski.
од иста чинија и иста чаша, најголем дел, барем оние што ги знам, не го прават тоа. Дека пиеле од иста чаша е тврдење веројатно на малкумина кои и без Рамазан јадат од исто тенџере. Такви муслимани не познавам, а израснат сум меѓу нив. Дури и ако не си била на ифтар, можеш да ги погледнеш сликите.
Инаку, од иста чаша се причестува ако веќе се споменуваат религии.
Повеќе сум склон да верувам во друга (други) теорија зашто баш од тој период се зголеми бројот (како и од Ресен, Охрид, Аеродром...).

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.150
Поени од реакции
30.268
Lazicka, i srekja, za veligden imase 3 dneven full policiski cas. Posto neli, bese veligden. Togas bese strashno da se sobiraat luge.

Sho ne bese slucaj za iftarite neli?

A i da bese, ko da ke smeneshe toa nesto.

EDIT: Bi dodala deka ne e povrzano ova so religiite. Ne mislam deka muslimanite se nesto poglupi. Edna Saudiska Arabija otkaza poseta na kamenot od Meka.
Albanija kompletno ja ima situacijata pod kontrola i mnogu podobro izleze od krizava od nas.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
A i da bese, ko da ke smeneshe toa nesto.
имено, мое размислување е не ради Рамазанот како пост туку ради друго се зголемија бројките. Без полициска контрола, со активна поддршка од челниците на ИВЗ и политичарите муслимани, со бројни фб статуси дека вирус не постои, дека банкарите не лажат, дека ова е заговор против народот, против празникот, социјалниот поредок итн итн. Со 2 збора -лажни информации со единствена цел, хаос.
Само немам објаснување како во ромските населби нема многу заразени. А знаеме дека има прилично муслимани, знаеме дека се без контрола. Чудо

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
ne znam, ne sum infektolog, tuku toa sho go spodeliv e nesto sho sum go uchela vo osnovno i mi ostanalo vo sekjavanje.

nemam pricina da se somnevam vo postoenjeto na virusi i nivnoto funkcioniranje koga e potvrdeno od nekoi struchni lica koi cel zivot go pominale rabotejki vo toa pole, ne sega tuku so decenii.

Nikakov fakt ne si postavil vo vrska so virusite, ne si laskaj. Da te potsetam deka pisa oti se ziv organizam, sho dosega jas i uste nekoj clen te popravija.
Јас НЕ тврдев дека е жив организам, јас прашав. Прочитај уште еднаш, па можеш да прекинеш да лажеш и манипулираш.

Ти не се сомневај, твој избор, ама има стручни лица кои тврдат обратно од тие на кои ти им веруваш. Сега на кого да веруваме, кои факти да ги земеме во обзир....

Ако претходниот пост, каде се наброени сите тие можни работи (не се моја измислица, се е тоа изјави од официјални лица) не ти се факти, тогаш остани си со тоа што си учела во основно и не напаѓај за џабе, за да сокриеш своето незанење.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.530
Побесмислена мерка од оваа со ваучерите едино беше полицискиот час за Духовден и Велигден, иако тоа не беа финансиски мерки, нели.

Прво и основно, да не се разбереме погрешно, добредојдена е секаква помош за граѓаните, особено за оние кои се погодени од кризата, и јас лично сум за да се помогне.

Но, сега доаѓаме до втората точка, наречена бесмисленост. Даваш ваучери, односно платежни картички и наместо да ја упростиш работата ти правиш трилион пати поголема штета.

Трето, аналогно на второто, да дообјаснам и дополнам, се создаваат невидени гужви, народот панично оди во банките да ги подигне тие картички, отвараат сметки без потреба, неинформирани се, и се тоа за смрдени 3000, 6000 или 9000 денари. Ок, не сакам да потценувам со ова, али цената што може да ја платат додека ги подигнат овие картички е непроценлива.

И ај, кога веќе се решиле да ги направат тие картички, па направете ги како што треба, а не само пушти во оптек па што биде нека биде. Милион луѓе, патем сопственици на продавници, маркети, месари и остало, се јавија да се пожалат дека системски проаѓаат и странски производи со тие картички, а не само домашни. Никаков софтвер, никакви упатства, оставено е се на самите касиери и свеста на сопствениците, а реално кажете ми како во сите оние гужви ќе гледа касиерот дали производот е со македонско потекло?
Па пуштете по 100 евра на сметка на сите што ги исполнуваат условите за помош и чао пријатно, што сакаат нека прават со парите. Јас разбирам дека поентата е да се стимулираат домашните фирми, ама ако го правиш тоа напрај го како што треба, а не да оставиш простор за малверзации и да створиш 300 други проблеми. И што сеа, пак гужви по банки и маркети, пак нови кластери, пак нови бранови, зашо Владата ни е ретардирана и се грижи секојдневно да носи што е можно поретардирани одлуки и мерки.

Се да ви ебам што си имате, СЕ!
Да не заборавиме дека се расфрлаа со ваучери а на крај министерицата излезе да побара граѓаните да донираат за борбата со Ковид

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.293
Поени од реакции
7.650
Jas mislam samo na blic i kurir.rs.
Ама рековме, мораш да поработиш на хуморот, или и тој ти е од основно ...

Јас споделив факти и прашав, за да знам од толку можеби од страна на официјалните лица, што е вистина, што не.
Плус на вас што падавичарите, пардон што имате знаења од основно, уште од март тврдевте покољ ќе е, од корист ви е да ме научите за да не ширам заразата.

Нели вие со носењето маски сте заштитени, ама ако другиот не носи, е тогаш џабе ви било.
Иста приказна, како со вакцините.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
од иста чинија и иста чаша, најголем дел, барем оние што ги знам, не го прават тоа. Дека пиеле од иста чаша е тврдење веројатно на малкумина кои и без Рамазан јадат од исто тенџере. Такви муслимани не познавам, а израснат сум меѓу нив. Дури и ако не си била на ифтар, можеш да ги погледнеш сликите.
Повеќе сум склон да верувам во друга (други) теорија зашто баш од тој период се зголеми бројот (како и од Ресен, Охрид, Аеродром...).
И ти ли бе брату :(

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.530
И до кога вака? Мислам сите ќе се согласиме дека светов отиде во курац и вака не може да се опстои поради многу причини...што е следно, знаејќи дека ете нема начин како да се оттарасиме од виросув, џабе и да се намали бројката на заразени, кога во секој момент може пак да избувме...пак ќе се вратиме на тоа дека повеќе луѓе ќе изумрат од други болести, сиромаштија и беда, самоубиства, него од самиов вирус...тешко нас.
Ова е тоа што го зборев, океј ќе седиме карантини не е проблем. Ама кој ветува дека ќе го реши проблемот дека после 1 месец слобода нема да треба пак 4 месеци карантин? Која е поентата на тоа тогаш. Ќе се играме криенка?

Остави нека си тече сеа јебига у природава се си има циклус, ова е нашиот и дури не најдеме нешто што ќе го спречи вирусот мора да се навикнеме дека луѓе ќе се заразат, некои ќе настрадаат.

Војна да се случеше што правиме тогаш, мораш да прифатиш, регрутиран си идеш на фронт јебига може да не се вратиш, исто е на некој начин и не значи дека сега треба да припаѓаме.

Океј сум за дистанци немање колективни собиранки ама седење дома нема да го реши проблемот еве ги доказите у многу други држави што имаа карантини.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
имено, мое размислување е не ради Рамазанот како пост туку ради друго се зголемија бројките. Без полициска контрола, со активна поддршка од челниците на ИВЗ и политичарите муслимани, со бројни фб статуси дека вирус не постои, дека банкарите не лажат, дека ова е заговор против народот, против празникот, социјалниот поредок итн итн.
Само немам објаснување како во ромските населби нема многу заразени. А знаеме дека има прилично муслимани, знаеме дека се без контрола. Чудо
Очигледно имаат имун систем кој е многу јак....заслуга на живеење во ѓубре најверојатно :)
Иначе мислам нив ги фати еден бран негде јануари кога се грипосаа сите.....цела Топаана беа болни...за Шутка не знам. Голем дел бевме и ние болни тогаш. Што вирус бил и дали било корона стварно не можам да тврдам, ама симптоматична ми е целава ситуација.
Баш ме интересира дали има некој што беше болен негде јануари и после да фатил корона.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.033
А кој ги тестирал па да знаеме :)
Или да се корегирам...мислиш дека ако имаат температура одат на лекар?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.150
Поени од реакции
30.268
Плус на вас што падавичарите, пардон што имате знаења од основно, уште од март тврдевте покољ ќе е, од корист ви е да ме научите за да не ширам заразата.
200 dusi zaboleni u eden den, u prosek 10 dusi umreni u eden den, i ispolneti site kapaciteti na klinikite i bolnicite, site respiratori staveni na koristenje u skopje ne e?

Ok.

Barem ne sum begala od casevi u osnovno i imam nekoe osnovno znaenje.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
Кои лудаци.Не затворија три дена за Велигден како овци во трло,ја споебаа еконимијата за на крајот да ни кажат дека државава се претвори во еден огромен кластер и се шо ни остана е да билдаме имунитет.Значи нема поет на планетава кој би можел да ја опее бедата и сервилноста на нашиве амебоидни политичари!

Kajgana Shop

На врв Bottom