СДСМ vs ВМРО-ДПМНЕ

За кого би гласале на изборите

• СДСМ

• ВМРО-ДПМНЕ

• Друго

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
СДСМ (Заев) се запна за избори. Него не му одговара одолговлекување, иако ситуацијата не е за избори. Денес 134 новоинфицирани, 8 починати...
А жмицко цел насекиран за народот не прифаќа избори во среда туку со две раце потпиша за впеток.

Ебате ксметот со вакви цепејнци за лидери кај двете партии.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.334
Поени од реакции
26.291
Ова чисто да се знае дека постои законска рамка врз чија основа можеше повторно да се свика Собранието и да не се оди на гласање (не избори, само гласање) со шо се докажува дека и едните и другите сакаат гласање само нешто друго беше предемет на пазарење.
Не постои. Најчевска тресе глупости. Тоа што го кажува е за свикување конститутивна седница на новоизбрано Собрание. Сегашното е распуштено, не е новоизбрано.

Тоа што не постоеше ни правна можност за одложување на изборите, па ги одложија е друг муабет.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Не постои. Најчевска тресе глупости. Тоа што го кажува е за свикување конститутивна седница на новоизбрано Собрание. Сегашното е распуштено, не е новоизбрано.

Тоа што не постоеше ни правна можност за одложување на изборите, па ги одложија е друг муабет.
А кој е тој авторитет кој тврди дека Најчевска тресе глупости?

И ако постои таков каде е неговото твредење образложено, де да видиме,

Еве што вели денес Најчевска денес,

Искрено сакам Најчевска и Апасиев да добијат пратенички места во Собрание, онака чисто да им гo замрсат досегашнoто на-ти-го-дај-ми-го мешетарење...

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Па успешен беше во тоa
Точно, беше. Многу повеќе од зајко и затоа му реплицирав дека грујо, меѓу другото, изгуби избори пошто се надеваше дека на грб на администрацијата ќе изгура победа.
Победа изгура, но власта ја изгуби.

Имаше 30 илјади неважечки и уште толку кои или му гласаа за сдс или не излегоа на гласање, а и јас и ти знаеме дека е така. Дел од нив беа администрација што тој ја вработи (дел од таа администрација беше со комунистичка провиненција).

Постои некоја автономија во некоја мера која е дозволена....во рамките на тоа правата и привилегиите си ги бараат тука сите субјекти. Во рамки на таа автономија требаше да се избориме да не си го изгубиме идентитетот. На тој начин било владеењето секогаш на империите, појди од Рим па заврши до САД. Дури и турците тоа го правеле, само што тогаш било јавно а сега е полу-тајно...демек глумиме демократија на планетава земја.
Во таа смисла и поговорката, дете што плаче добива цицка. Нас не докусури онаа матрица на размишљање што ја има еден просечен северџан моментално, а знаеме двајцата на што мислам. Цело време го повторувам тоа, треба да се бориш за да имаш нешто.
А секогаш ќе има еден центар што ќе команда....надвор од здрав памет е да мислиш дека не е така и внатре важи она ко бие тај добие.
Палчо може се чуди зошто не го ликвидирале, а и многу што го слушаат интервјуто....арно ама за нив е смешен, може не го ни регистрираат. А од некоја полу-објаснива причина за мене секогаш се дозволува некој од страна да ја открие до негде "играта"...
To play those millions of minds, to watch them slowly respond to an unseen stimulus, to guide their aspirations without their knowledge – all this whether in high capacities or in humble, is a big and endless game of chess, of ever extraordinary excitement.
Sidney Webb
Може постојат некои космички закони и правилници во кои им е дозволено на одредени групи да прават манипулации се додека е со амин на робовите :)
Кој жив бе брат мисли дека не се големците наши контролирани, па нормално дека се и нормално дека целта им е ем ебани, ем тепани да си бараме репете.
Засега функционира тоа. Нажалост.

Факт е дека Дпмне не ја даваше власта, ги користеше сите инстументи на моќ и тактики со цел да остане на власт по секоја цена.
Точно е дека не ја даваше власта ама и точно е дека опозицијата беа дупе и кадрово и во однос на македонизам.
Тоа беше така тогаш, а сега е истото само обратно.

Да имавте малку памет и да проценевте колку толку што се случува немаше да го донесете сдс на власт.....
И ова е точно. Но не за луѓето како членот на кој му реплицираш пошто имаше мака видено од груевизмот.

Тие што го донесоа црпе на власт се грото генерација родени после 93 и нормално цела шарена револуција им даде лажна надеж дека нешто ќе се смени.
Боеа фасади, додека мкд полицијата на јужна граница се бореше со мигрантите (истите тие за кои се потврди дека БАШ по оваа рута поминаа за терористичките напади во париз) во тоа време џанаците, шарените куртони и студентаријата родена во доцни '90 буткаше режим СЛЕПО верувајќи за себе дека се олицетворение на Че Гевара истурајќи се на таа полиција како да е самиот ѓавол.
И што добивме?
Добивме луѓе кои се срамат од себе па наместо да признаат дека згрешиле и да ја поорават грешката на овие избори... тие или ќе апстинираат или од срам ќе одат да гласаат пак за зајакот надевајќи се дека баррем ќе не примеле и во еу, пошто нели во нато веќе влеговме.
Во меѓувреме старо-новиот проблем кој им е пред носот и повторно не го гледаат е тоа што тие и онака кога ќе се доразочараат од државата (власта) ќе му ја дувнат од мкд и ќе ги остават своите браќа/сестри по дома, старите родители и баби/дедовци да живеат во албанска македонија (пардон, граѓанска држава) каде сите сме еднакви и каде истите тие мигранти овој пат западот ќе ни ги остави тука бакшиш.

Не треба да сме многу паметни за да видиме дека овие избори се КЛУЧНИ за тоа дали ние ќе имаме држава или не.
На минатите ДЕБЕЛО ја упропастивме таа шанса. Тоа разочарување од 11 години поминати под вмро требаше народот да го канализира во трета опција - од која веќе за овие избори ќе се испрофилираше кадар.

Бачев (конкретно) многу го потценуваат ама кажа две клучни работи кои не се флоскули:

1. Тој што ќе влези во собрание од третата опција ако е искрен и чесен нема да влези во влада која нема да поддржи поништување на преспански договор.
Така ќе биде опозиција во овој мандат на собранието ама народот ќе види дека има чесни политичари кои си ја сакаат татковината па на следни избори ќе ги гласа помасовно, а со самото тоа ќе влезат или сами формираат влада.
2. Во иста насока, емиграцијата од швајцарија, канада, австралија и еу бараше од бачев, интегра, левица и партијата на Солза да направат послеизборна коалиција доколку влезат во парламент, а се' со цел да има трет македонски блок кој не е курто-мурто профилиран.
Бачев на тоа одговори, да ќе направиме ако се согласат да го поништиме договорот од преспа.

КУР ме боли и за Бачев и за било кој ама рецептот е поќе од јасен, особено сега.
Минатите избори го пропуштивме моментумот, ако го пропуштиме и овие избори тогаш не ни е криво ни калето, ни заев, ни Ахмети, апсолутно никој.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
А жмицко цел насекиран за народот не прифаќа избори во среда туку со две раце потпиша за впеток.

Ебате ксметот со вакви цепејнци за лидери кај двете партии.
15 јули е среда
Автоматски споено мислење:

Точно, беше. Многу повеќе од зајко и затоа му реплицирав дека грујо, меѓу другото, изгуби избори пошто се надеваше дека на грб на администрацијата ќе изгура победа.
Победа изгура, но власта ја изгуби.

Имаше 30 илјади неважечки и уште толку кои или му гласаа за сдс или не излегоа на гласање, а и јас и ти знаеме дека е така. Дел од нив беа администрација што тој ја вработи (дел од таа администрација беше со комунистичка провиненција).
Нели победи на изборите Грујо, што пишуваш после за администрација дека изгубил?

Последно уредено:
Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
15 јули е среда
Не ме ебај. Знајш добро шо ти реплицирав.

И да, победи грујо АМА со една шака пратеници зад себе НАМЕСТО со 5-6 пратеници ПЛУС на таа бројка што ја оствари.
Нив ги изгуби оти 10 години впартија и на списоци за работа имаше комунисти на клучни места. Тие 5-6 пратенички места го коштаа власт и живот во егзил.
А ДЕЛ од нив ги изгуби заради администрацијата на која слепо и веруваше како гласачко тело.

Така да, пак ќе ти речам, не ме ебај.

Реплицирај со досетки со некој член на форумот од вчера шо е тука или со некое дете шо не знај како стоеа и како стојат и сега работите впартија, а впрочем ти тоа добро го знаеш.

Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
Ова чисто да се знае дека постои законска рамка врз чија основа можеше повторно да се свика Собранието и да не се оди на гласање (не избори, само гласање) со шо се докажува дека и едните и другите сакаат гласање само нешто друго беше предемет на пазарење.
Не може да се свика собрание кое не постои!
Пратениците се самораспуштија, повеќе немаат никаква функција. Мандатот им престана.

Најчевска не знам од која причина го пишува ова, верувам дека е свесна дека пишува невистини. А можеби и не е.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Тие што го донесоа црпе на власт се грото генерација родени после 93 и нормално цела шарена револуција им даде лажна надеж дека нешто ќе се смени.
Уште ли некој мисли дека народ го „донесе“? Тој изгуби на изборите, каков народ? Го донесе некој кој... а бе знаеме, што филозофираме. Доволно е да кажеме како ни се вика државата, па јасно е.

Не ме ебај. Знајш добро шо ти реплицирав.

И да, победи грујо АМА со една шака пратеници зад себе НАМЕСТО со 5-6 пратеници ПЛУС на таа бројка што ја оствари.
Нив ги изгуби оти 10 години впартија и на списоци за работа имаше комунисти на клучни места. Тие 5-6 пратенички места го коштаа власт и живот во егзил.
А ДЕЛ од нив ги изгуби заради администрацијата на која слепо и веруваше како гласачко тело.

Така да, пак ќе ти речам, не ме ебај.

Реплицирај со досетки со некој член на форумот од вчера шо е тука или со некое дете шо не знај како стоеа и како стојат и сега работите впартија, а впрочем ти тоа добро го знаеш.
Пак ќе речам... доволно е да спомнеме како ни е името на државата, па јасно ќе е. Цела машинерија се покрена за Грујо да се тргне. Дури, и кога победи на избори, Ахмети лижеше се што плукаше со години, не направи влада со победникот. Каква администрација, каков народ... тоа беше цела акција, која продолжи после избори, СЈО, прогон за глупости... Да, не сме вчерашни, јасно ни е. СЕВЕРЏИСТАН.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Уште ли некој мисли дека народ го „донесе“? Тој изгуби на изборите, каков народ? Го донесе некој кој... а бе знаеме, што филозофираме. Доволно е да кажеме како ни се вика државата, па јасно е.
Никој не филозофира.
30.000 членови на вмро чкртнаа неважечко ливче.

Уште толку НЕ излегоа на гласање иако во последните година и пол од мандатот грујо ги скапа молење и влечкање по улици со цел да ја обедини партијата пред избори.
- Тоа не му успеа.

Од партија беа НАБРКАНИ ветераните и тие што си ја сакаат татковината за да раководат технократите србомани и да ги вработуваат децата на профитерите од приватизацијата на бранко.

Те молам не ми ја отворај устата да пишиме за вмро пошто ниту ми е цел, ниту пак ме интересира ова и вакво вмро шо клепа и ќути во собрание дури бети Канческа гласа за северна.
Мочај се на такво вемеро.

За мене барем, чест и достоинство има да се нарекува некој со тие букви АКО му пречи 2001, АКО не зема учки во влада, АКО не зема скоевци на клучни места во партија и АКО не гледа од страна дури во собрание му бираат претседатели албанци со САМО 40 гласа ЗА, а потоа и му ја гласаат севернаја ликови ко крсто и бетка.

Не брат, ова е се' само вмро не е.
Па ти како сакаш.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Никој не филозофира.
30.000 членови на вмро чкртнаа неважечко ливче.

Уште толку НЕ излегоа на гласање иако во последните година и пол од мандатот грујо ги скапа молење и влечкање по улици со цел да ја обедини партијата пред избори.
- Тоа не му успеа.

Од партија беа НАБРКАНИ ветераните и тие што си ја сакаат татковината за да раководат технократите србомани и да ги вработуваат децата на профитерите од приватизацијата на бранко.

Те молам не ми ја отворај устата да пишиме за вмро пошто ниту ми е цел, ниту пак ме интересира ова и вакво вмро шо клепа и ќути во собрание дури бети Канческа гласа за северна.
Мочај се на такво вемеро.

За мене барем, чест и достоинство има да се нарекува некој со тие букви АКО му пречи 2001, АКО не зема учки во влада, АКО не зема скоевци на клучни места во партија и АКО не гледа од страна дури во собрание му бираат претседатели албанци со САМО 40 гласа ЗА, а потоа и му ја гласаат севернаја ликови ко крсто и бетка.

Не брат, ова е се' само вмро не е.
Па ти како сакаш.
Јас не пишував за ВМРО ДПМНЕ. Гласаа за Северна, Бети, Крсто... Потклекнаа на заканите со децениски затвори. Демократската нова власт така ја реши работата, демократски. Се надевам дека еден ден ќе има одговорност за уцените. Се надевам дека Зоќи во иднина ќе остане вечно во сеќавање, во учебниците... со заслужената улога на предавник.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.500
Поени од реакции
10.146
na ovie izbori bi glasal za vmro, samo zaradi edna pricina.

promena na vlast na sekoi izbori (dali parlamentarni ili lokalni),
kje isprati signal deka kolku-tolku treba nesto da napravat (pozitivno po moznost),
za da dobijat vtor mandat.

daleku od idealno, ama edinstveno nesto so mi izgleda
deka bi mozelo nesto da promeni vo momentov.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Пак ќе речам... доволно е да спомнеме како ни е името на државата, па јасно ќе е. Цела машинерија се покрена за Грујо да се тргне. Дури, и кога победи на избори, Ахмети лижеше се што плукаше со години, не направи влада со победникот. Каква администрација, каков народ... тоа беше цела акција, која продолжи после избори, СЈО, прогон за глупости... Да, не сме вчерашни, јасно ни е. СЕВЕРЏИСТАН.
Последна реплика.
Пошто не можам да реплицирам со тебе додека едитираш мислења, испаѓа те цитирам за едно а за друго одбегнувам да ти одговорам.

Уште еднаш ВМРО НЕ МИ Е ЦЕЛ НА ДИСКУСИЈА, воопшто.
Пошто, едноставно е, вмро после 2001 НЕ ПОСТОИ.

Е сега, зошто Алија премина од др страна... знаеме сите.
Тоа што не знаеме т.е. никој не дискутира е зошто вмро не извади 5-6 пратеници ПЛУС.
Не извади заради тоа што ти го пишав погоре. Дел од причините (клучни) се таму.

Ова вмро на жмицко знајш оти нема да формира влада иако победи?
Well guess what ЗАРАДИ ИСТИТЕ ПРИЧИНИ ПОРАДИ КОИ ПАДНА ГРУЈО.
Инфантилност.
Чкљ кадар впартија.
Немакедонизам.

Сега ке извај 50 пратеници, идеално 55 (АМА ИДЕАЛНО).

Со тие 50 пратрници можи само да си клепа во опозиција пак.

НАМЕСТО тоа, требаше:
1. Да ги избрка скоевците од партија
2. Да му ја искрши глата на бети и крсто
3. Да не стапнува впарламент - НИКОГАШ
4. Да не тактизира со името туку ЈАСНО да кажи дека моментот кога ќе дојди на власт ќе го поништи преспанскиот и СИТЕ ама БУКВАЛНО СИТЕ одлуки нс ова собрание и влада оти се избрани нелигитимно.
5. Да го акни взатвор црпе и димитров и да ги суди за велепредавство
6. Да напрај влада БЕЗ шиптaри

Ама пошо фотелјата е послатка, а пичката на меркел исто така слатка дури ја лижат, сега батец ќе си дремат во опозиција уште 4 годинчиња.

Мене тоа не ми одговара ама кој ме прашува.
Исто не ми одговараат и однародени македонци ама ете ги имаш на секој чекор, сега северџани се нарекуваат самите себе.

И тогаш и сега (а особено сега) вмро наместо да калкулира можеше со пеење да остани/дојде на власт.

Ама тко да ти каже ивана.

Тоа за жмицко е виша математика т.е. ме го оставаат скоевските структури со кои е опкружен, па ете ко попче си прифати избори.

Нека му е со лесно.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
ОК, убаво е да изведуваш свои заклучоци, ама сепак, нештата по закон треба да се третираат, „со самото тоа“ е толкување како што се сака. Кој што правел, како правел... правел. Режим или не.. и за тоа ти оставам да си правиш свои конструкции.
Се отвора закон и таму се гледа како треба. Поинаку е незаконски или неделовнички. Се бира претседател на собранието, а тоа не се направи согласно деловникот. Нема ни записник, итн... И за носење на оружје има закон, ти толкувај си хипотетички дека и друг може... ама тоа не е по закон.
А да, законите новата власт тотално ги поништи, Судовите и други институции под притисок го следеа тоа, па станавме страшно заробена и уценета држава. 5 години Уставниот Суд не ја испитува уставноста на СЈО. Знаеш зошто? Затоа што СЈО е неуставна институција, не смее(ше) да постои како таква. За уставноста на вториот службен јазик исто така со години не отвора предмет. Обвинија луѓе за тероризам при упадот в Собрание. Зошто? За да се влее страв со огромни казни, а пратениците да се уценат да гласаат за промена на уставот и да станеме Северџистан. Се водат смешни (политички) процеси од СЈО. За Мерцедесот Грујо осуден. Латас за викендица во Зелениково... Апла е дека наменски се прогоните. А за криминали нема процеси. Сеад Кочан гледаме дека има сомнеж во судскиот процес. Се е сомнително од тие прогони.

Јасно е. Заев дојде да го промени името, иако во деца се колнеше дека нема. Лажеше.

И не е уценета државата? Заробена?

Прво сериозно да те прашам, имаш ли барем 20 години? Ептен детски ти се констатацииве.
Во законот за кривична или судска постапка (или како и да се вика) изработен пред повеќе години, е наведено дека докази стекнати на незаконски начин не смеат да се користат како доказ во постапката. Така, нема што некој да се согласи или да не се согласи да бидат докази. Дури и да се согласи, да се промени законот, тоа не може да важи ретроградно (наназад) туку за нови случаи. Плус, на телефон некој може да каже разговорно „кај си бе да те еб**“, ама тоа не значи дека тоа ќе се случи. И тука се правеа преседани, па се прогонуваше „групата“ со незаконски докази. „Правна држава“.
Сериозно, што возраст си и што школо имаш?
Да, но имаш настани кои во времето на твојата партија, знам дека си дпменовец, немаше докази, а потоа јасно се увиде дека ги организирала Дмпне. Истите оние патриоти кои сведочат дека Дпмне стоеше за тероризмот во Собранието. И пред тоа имаше докази за 20 гласови, никој не одговараше за тоа. Со СЈО влегоа во правниот поредок. Доказ е и снимката на Заев, каде бара наводно мито.

Добро еве, каде беше обезбедувањето на Собранието да му го земе оружјето? Зошто тоа обезбедување не пукаше? Полицијата ги крена рацете, а тој беше човекот кој ја смири толпата, не знам зошто си се фатил за тој пиштол. И т.н. патриоти имаа оружје. Никаде не реков дека не требаше да одговара, само тој негов чин беше добар.

Ајде да одиме по закон. Кажи колку члена од КЗ Груевски и луѓето околу него не ги прекршија!?

Не требаше да биде осуден за мерцедесот, не го купил за себе. Башка ние трошиме тон пари за најмување возила, треба да имаме наше. Тендерот беше проблем тука.

Работата беше да се редизајнира, односно пеплоса македонската нација и држава. Работата беше да се федерализира државава....ама важно влеговме у ЕУ и сега слободно може да се движиме и работиме.....не боли кур за Македонија, нели?
Дали имаме федерална држава денес!?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.334
Поени од реакции
26.291
А кој е тој авторитет кој тврди дека Најчевска тресе глупости?

И ако постои таков каде е неговото твредење образложено, де да видиме,

Еве што вели денес Најчевска денес,

Искрено сакам Најчевска и Апасиев да добијат пратенички места во Собрание, онака чисто да им гo замрсат досегашнoто на-ти-го-дај-ми-го мешетарење...
Уставен суд на пример. Со официјална одлука. Претседателот на Собранието има уставно одредени права и обврски кои треба да ги изврши во однос на изборите и формирањето на новото Собрание, после распуштање на актуелното. Пратениците, немаат. Најчевска, лупета, ко и секогаш.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.558
Поени од реакции
5.288
(1)Работата беше да се тргне Груевски од власт, а единственото решение или (2)опција беше да се донесе Сдсм на власт. Башка (3)Дпмне имаа мандат и шанса да состават Влада, зошто тоа и не го направија!? Заедно (4)крадеа 11 години, Сдсм го бомбардираше и Дуи, зошто (5)Дпмне беше против бомбите да бидат докази, да можат да се цитираат и да влезат во судскиот систем?
Пред некој ден не бев сосема искрен, но од хуманитарен аспект сакав да помогнам во надминувањето на внатрешниот конфликт, изгледа попусто.

Во само 3(три) реченици толку манипулација ретко се гледа!
(1) Чија работа беше да се тргне Груки од власт, зошто требаше да се тргне Груки?
(2) Чија опција беше да се донесе СДСс на власт, дали е заради прокетот Севреџистан?
(3) Навистина ДПсНЕ имаше мандат да состави влада дури и победи на изборите, зошто ли не состави влада - сигурно и тие биле да се воведе јазична федерација, или биле против, па газдите од Вашингтон-Берлин не им дозволиле да направат влада, кое е твоето мислење!?
(4) Каква врска има крадењето со правење влада, дали сакаш да речеш дека со новата севрганистранска влада се престана со крадењето или имаш некаква друга цел (крадењето со правење влада нема врска, барем не таква каква што овде се пласира)?
(5) Како сега тоа ДПсНЕ било против внесување на нелегално снимени разговори за судски процеси како докази, па нели тоа го пишува во законот и Уставот, ако не си знаел ниту во една земја во светот нелагално снимени разговори не претставуваат докази и не може да се кристат во судска постапка, дали е тоа во ред или не, е друго прашање, ама тоа е факт?!?

Веројатно за горните прашања имаме дијаметрално спротивни гледишта па и не мора да се замараш со одговори, од досегашните твои коментари се исчитува и одговорот на овие, ама да прашам нешто друго гледам дека се напојуваш на главниот извор:
Дали според тебе најголем успех на Црпе е создавањето на копилето на 21 век со име Северџистан, и дали таквиот успех ќе го користи во претстојната кампања?

Kajgana Shop

На врв Bottom