Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Во кафич колку што знам носиш маска се додека не седнеш на маса и не ти донесат кафе, додека имаш кафе ја вадиш маската и си пиеш а ако сакаш да станеш и одиш до ВЦ пак ја ставаш маската.

Знае ли некој каде се бесплатни тестовите:
-ИЈЗ
-ЦЈЗ
-МАНУ

Во кафич колку што знам носиш маска се додека не седнеш на маса и не ти донесат кафе, додека имаш кафе ја вадиш маската и си пиеш а ако сакаш да станеш и одиш до ВЦ пак ја ставаш маската.
Така е сегде, само што правилно ако сте повеќе од двајца на маса а да не сте во роднинска врска не смееш да седиш.
Кај нас не се почитува многу таа мерка ама ете ќе најдат некој ќе го пишат.
Маската мораш да ја имаш во тебе, не да ја носиш ама мора да ја покажиш ако те застани полиција.
Затоа што пред мој очи ги застана полиција надвор маж и жена на отворено значи, жената ја имаше маската во торбата, па ја стави на уста.

Сега е рај по кафулињата како се раделени масите,комодитет,услуга топ,чисто све.Да може вака да остане и после вирусот супер би било.

Како се ближат изборите, секој ден понеделник ќе биде. Помалку заразени, повеќе оздравени.....тука можат и Иван Исцелител да го уфрлат у игра и сите да сме среќни и весели, ко во Србија што оздравеа 4000 у еден ден.

Само 103 новозаразени :pos::pos:избори се ближат, избори се ближат!
Понеделнички или не....нека иде вака бројката секој ден, реална или не.....само да продолжи во надолна линија..границите да ги отворат и секако да не тргнат од црна листа другите земји....да можаме да патуваме, па и одмор да видиме....зошто веќе стварно преку глава ми е од се.

Последно уредено:
Тебе како ти е
Полесно отколку тебе во моментов. Откако ги укинаа ретардираните забрани, почна да се раздвижува светот. Иако тоа тебе ти отвори малце работа.

Полесно отколку тебе во моментов. Откако ги укинаа ретардираните забрани, почна да се раздвижува светот. Иако тоа тебе ти отвори малце работа.
Боооуу едно раздвижување шо да ти расправам, од дома на кафе од на кафе дома, блазесити.

Изгледа светот ќе биде помал за нас некое време. Бар кога станува збор за движење. Наше движење. Со други зборови ќе се лиже сладолед преку излог.

Друг случај неповрзан, Другариве мои возеле со точаци до зрзе манастирот и на враќање едно дете паднало страшно од точакот(летал со скоро 80 надолу без кацига) и не го примиле во ниедна болница пошто кренал температура.
Едвај во Охрид го примиле да го прегледаат.

Иста приказна, цигани у Велес се истепале, и еден повреден качил температура, го однеле во 8-ми септември и го вратиле назад оти температурава наводно му била од шокот.

Иста приказна, цигани у Велес се истепале, и еден повреден качил температура, го однеле во 8-ми септември и го вратиле назад оти температурава наводно му била од шокот.
Кaкo би им гo укинaл здрaвственoтo нa цигaнине дa сум влaст,дoдекa мoбилизирaaт студенти зa пoмoш у бoлниците,oвие се тепaле пa у бoлницa ке ги нoсaт.Ах бре,гaснa кoмoрa сaмo

Кaкo би им гo укинaл здрaвственoтo нa цигaнине дa сум влaст,дoдекa мoбилизирaaт студенти зa пoмoш у бoлниците,oвие се тепaле пa у бoлницa ке ги нoсaт.Ах бре,гaснa кoмoрa сaмo

Пуздер се направиле :D

Go potsekja nekoj ovaa situacija na tamu sega dalecnata 95 plus minus nekoja godina. Komunjari kolat besat, ekonomijata na kolena, mito korupcija kriminal kolku sakas, ne se ne krijat so se veli. I sekako ona najociglednoto togas ne mozevme da mrdnime nadvor od republikata radi vizi za koi trebase da se okozis za da dobies, sega radi koronata nema mrdanje. Ili togas mali bevte ili ne bevte ni rodeni pa pojma nemate. E pa vaka bese nekako, mozi i malce poloso ama da ne gubime nadez. Sekogas od loso ima i poloso, ima vreme. Samo da stignime do kaj 3-40% nevrabotenost i ete vi ja repriza na 1995 :).

Ако продолжи со овој тренд на зголемување на заболениве секако дека ќе крахира здравството.Италија во пикот имаше по 5000 заболени на ден што пресликано кај нас би биле 129 на ден,а ние пичиме над оваа цифра цела недела со тоа што последниве и два дена се иде и до 200.Со овие бројки за 20 дена би имале и над 500 хоспитализирани што ќе биде и те како проблем да им се пружи на сите нега.

Ние кога имавме 100 починати пред месец дена,20% починаа дома затоа што не можеле да го поминат алгоритмот,а да биде иронијата поголема тогаш ни инфективна ни 8 септември не беа ни до пола капацитет пополнети.Држава која воведе полициски часови и карантини за да не се оптоварел здравствениот систем ,а дозволила 20 луѓе да и починат дома,не глеам како би се снашла со препуни капацитети.Да не зборам за останатите луѓе на кои периодов ќе им требаат други здравствени услуги и интервенции,што не се поврзани со коронава.

Тоа е оној дел од проблемите со пандемијата кој често луѓето го занемаруваат. Ќе има извесен број починати кои непосредно нема да имаат врска со Ковид-19 но ќе страдаат заради состојбава. Тие можеби нема ни да влезат во некакви анализи и статистики.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom