Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
У пракса не е така од пред недела-две, не се тестират контактите ако немаат симптоми. Ги ставаат во самоизолација, па ако пројават симптоми се тестираат.
Непоимливо малце.Фактички дека ако си ти асимптоматичен,а шириш,пепел ќе напраиш по дома...Да не се праам доктор сега ама по некоја логика така е.

Непоимливо малце.Фактички дека ако си ти асимптоматичен,а шириш,пепел ќе напраиш по дома...Да не се праам доктор сега ама по некоја логика така е.
И да имаш симптоми, 90% немаат услови дома да се изолираат.

И сега ништо не ве разбрав. Ако еден член у фамилија искочи позитивен, што станува со другите??

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

И сега ништо не ве разбрав. Ако еден член у фамилија искочи позитивен, што станува со другите??

Од одговорите заклучивме дека другите не ги тестираат ако немаат никакви симптоми. Регуларно е да бидат и тие во самоизолација ама исто така заклучивме дека тоа не се почитува :)

Вчера ми се јави колешката од работа и ме извести дека е позитивна на корона. Отишла да тестира некој други работи пошто иначе има хронични болести па на нив им следи бесплатен корона тест кој иначе бил обавезен да се направи.

Јас со нејзе последните неколку денови бев на смена, така да е голема шансата дека и јас сум позитивен како и другите мои неколку колеги. Се јавив на матичниот и утре треба да правам тест. Интересно е што двајцата сме гермофоби, двајцата нонстоп носевме маски, ракавици и нонстоп ги дезинфициравме и миевме рацете, а кога беше карантинот немавме од дома мрднато за разлика од добар дел од народот каде што живеам. Ниту ја ниту она засега немаме никакви симптоми.

Ако мојот тест утре излезе позитивен (голема е шансата), а притоа сум личност која целиот живот има екстремни хигиенски навики, што е со оние кои што не го почитувааа полицискиот час, се групираа, што не ставаа маски, нараквици и не ги дезинфицираа рацете? Ако мојот тест утре излезе позитивен можам со сигурност да ви трвдам дека 80% од населението во градот кој што живеам е позитивен на корона.

Вчера ми се јави колешката од работа и ме извести дека е позитивна на корона. Отишла да тестира некој други работи пошто иначе има хронични болести па на нив им следи бесплатен корона тест кој иначе бил обавезен да се направи.

Јас со нејзе последните неколку денови бев на смена, така да е голема шансата дека и јас сум позитивен како и другите мои неколку колеги. Се јавив на матичниот и утре треба да правам тест. Интересно е што двајцата сме гермофоби, двајцата нонстоп носевме маски, ракавици и нонстоп ги дезинфициравме и миевме рацете, а кога беше карантинот немавме од дома мрднато за разлика од добар дел од народот каде што живеам. Ниту ја ниту она засега немаме никакви симптоми.

Ако мојот тест утре излезе позитивен (голема е шансата), а притоа сум личност која целиот живот има екстремни хигиенски навики, што е со оние кои што не го почитувааа полицискиот час, се групираа, што не ставаа маски, нараквици и не ги дезинфицираа рацете? Ако мојот тест утре излезе позитивен можам со сигурност да ви трвдам дека 80% од населението во градот кој што живеам е позитивен на корона.
Сите навиваме да биде негативен... За жал има доста случаеви со позитивни резултати на луѓе кои доследно ги почитувале сите мерки. Малку треба.

Мене друга работа исто ме загрижува многу.....мој братучед работи во 8ми спетември на гастро (специјализира). Вчера зборев со него, хаос било таму....еден куп во самоизолација од сите оддели....брзи помоши им фрчеле им ги носат во 5 до 12 и така познато веќе.
Кубуриме со кадар, нешто итно повлекувале персонал од други градови, вика не е на арно воопшто работава. Се шушкало дека за ковид ја спремаат цела болница.

Abe ne mi serete so prikaski, lugeno sednale po kafici najnormalno, od druga strana nekoja nindza po pat ke se zabelezi so maska i vie mi kazuvate kurtona.
Sea treba li da se pravime apasi so maskive uste ili ukinato e?

Мајка ми е позитивна.
Јас и татко ми само имаме решение за самоизолација.

Јас се тестирав на своја рака (приватно) и сум негативен, но истиот ден се преселив две недели во друг стан и оваа ми е адресата во решението. До сега (7 дена), само еднаш дојдоа да ме проверат.
Татко ми нема симптоми и не го задолжиле да прави тест. Секако ќе седел две недело изолиран, немало потреба од тест ако нема симптоми.

Некои од колегите на мајка ми од работа се тестирале на своја рака, сите се негативни. Не знам дали се во самоизолација и не знам кои од нив она ги навела во анкетата.

https://sdk.mk/index.php/dopisna-mr...egistrirani-pozitivni-na-kovid-vo-kumanovsko/

Абе земи таму приведи ги и истестирај ги во станица.
Лопате уште едно ело со доминантно население на граѓаните што идеа на семејни настани. Ма да има и наши таму ама нели е кластер од фамилија знаеме кои се. Пу семката некалена ... мислам дека меѓуетничката омраза моментално е на ниво од 2001, нема човек со кој не сум презборел да не е отиден у рејџ моуд против Албанците, имам пријатели Албанци ама и самите кажуваат дека на прсти може да се избројат луѓе што почитуваат мерки ја имаат фатено работата сериозно.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Vazi li uste nosenjevo na maski na pomala distanca, na mal prostor i zatvoreni objekti ?!

На позитивниот му се прави комплетен преглед, ако има лесна клиничка слика се праќа на домашно лекување, со редовна комуникација. Во случај да му се влоши клиничката слика се хоспитализира. Средно тешките и тешко болните пациенти од старт се хоспитализираат.

Членовите од семејството, во изолација, доколку има симптоми, тогаш ги тестираат. Исто и првичните блиски контакти на пациентот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom