cekam da postiras videa od poslednite godini na koi se gleda kako amerikanski policajci davat do smrt belci neoruzeni i uapseni ili pukaat smrtonosno na neoruzeni belci. samo za da napravime sporedba kolku cesto toa im se slucilo na belci i kolku cesto na crnci. ete koga povise belci bile ubieni togas onaka statisticki bi trebal da mi postiras kup takvi videa.Во врска со убиствита на полицијата во САД ... еве за чудо Гардијан водел есап колку луѓе со убиени од полицијата во 2016..
The Counted: people killed by police in the United States – interactive
The Guardian counted the people killed by US law enforcement agencies in 2015 and 2016. Here are their storieswww.theguardian.com
од вкупно 1093 вака кажува статистиката:
24 Native American
266 Black
183 Hispanic/Latino
574 White
21 Asian/Pacific Islander
Еве белци има повеќе убиено од црнци, повеќе од дупло... А не слушнав тоа да е причина да се пљачкосуваат и да се кршат и палат цели населби...
a koj go smeni imeto vo makedonija, makedonec ili grk/amerikanec/bugar? fintata ne e koj gi prodal robovite, fintata e koj na tie koi gi prodavale toa im go nametnale odnosno im ponudil dobar dil za toj biznis da go vodat. jas na nekoj ako mu ponudam 50.000 evra za da ubie covek togas po zakon i jas se racunam kako ubiec. najgolema korist celokupno imale belcite od toj biznis, crncite koi gi fakale crncite dobivale kikiriki vo sporedba so toa kakov benefit belcite imale od robovite koi dozivotno za niv rmbale isto kako decata i vnucite na robovite. isto koga zboruvame za prodazbata na zlato, nafta, dijamanti itn. najgolemiot del na profitot zavrsil vo racete na belci.Значи црнците се најсиромашни затоа се први по криминал а? Во целата популација на америка црнците се ~12% а први во криминал. Ти вришти логикава.
Белциве сигурно сите богаташи се, ја ќерата.
Едит: Ете некој постира статистика за насилни криминалци од 2018.
199,533 Белци кои се 72% од популација од УСА и,
187,123 Црнци кои се 12% од популација на УСА
Ај за некоја година можи и да ги заминат.
Ама споредба. Споредуваш два сосем различни системи.
А кој ги продаваше црнците да му бидат робови на белците?
statistikata vo SAD pokazuva deka belcite koi vo SAD se siromasni kako crncite imaat prosecno slicen procent na kriminalci, znaci ne e do bojata nego do siromastijata, inace vo SAD siromasnite belci bi bile angeli a ne slicno kako crncite vo golem procent kriminalci.
golem del od strancite koi od drug kontinent ke se preselat vo SAD se nadprosecno obrazovani. indijcite sto odat vo SAD se cesto programeri, doktori i inzeneri, normalno deka tie nema da zavrsat na ulica. isto i makedoncite koi gi poznavam i se preselija vo SAD pretezno zaminaa zaradi dobar fakultet, preku brak, familija ili kako studenti, ne mozes toa da go sporedis so covek koj od mali godini e izrasnat vo amerikansko geto. ti treba veke da imas dobar majndset za od evropa ili azija da napravis cekor preku okeanot. baska sto belec od kade i da e tamu ima pogolem rejting od lokalen crnec ednostavno deka e belec. inace ubavo pisav pogore, statistikata pokazuva deka i siromasniot belec vo SAD e nadprosecno kriminalen.Сад има таква репутација бидејки човек од земја камо нашата, без скршен денар иде таму и станува побогат од луѓе кој се цел живот таму. Затоа имаш индијци кој се на чело на мајкрософт и гугл и американци кој цел живот ќе работат валмарт. Системот не ги штити своите граѓани, туку оние со правиот мајндсет и способност. Сосема различно од европа каде ако не си од националноста во државата, нема да те убијат да, ама секогаш ќе бидеш класа под нив.
Црнците во гетана за жал растат со мајндсет каде или ќе бидеш спортист, рапер или криминалец и многу е тешко да се издигнеш од такво опкружување. Глеаме дека и они со растење во права средина можат да стигнат и до прецедателска функција, ама мнозинството немаат таква можност.
direktorot na deutsche bank bese britanec so poteklo od indija. i komotno bi mozel turcin da stane pretsedatel na germanija ako pominat 50 godini. vidi kolku vreme SAD postoi i tek koga crnec stana pretsedatel. zosto pred 100 godini ne bese nekoj crnec pretsedatel na SAD, ili nekoj indijanec?^^Има различни толкувања за американскиот сон, мислам се мисли на таа социјална мобилност која ја реално ја има се помалце у америка. Не ми беше муабетот тоа, туку дека таа земја колку и да има екстемни случаи на расизам ,сепак генералната популација е помалце расистички расположена од азијските и европските земји. Во која европска земја може да станеш директор на најголемата фирма во државата ако си роден во индија? Дали мислиш дека може во германија турчин да стане прецедател или во франција црнец. Примери има безброј, наши луѓе идат таму на црно и основаат фирми, живеат убав живот и никој не ги смета за помалце американци од американците. Кажи ми друга земја во која можеш да го доживееш истото?
fala, znam deka logicno razmisluvam. prvin sedni i citaj malku istorija, pa posle valjda ke sfatis zosto belcite im se krivi (tie vo SAD i golem del od evropa). tebe nekoj ako na primer ti gi preseci racete valjda sledniot den se uste toj ke ti bide kriv sto ne si sposobna da rabotis so racete, ili ti ke bides kriva bidejki pominalo vreme?Izvonredno logicno razmisluvanje.
Последно уредено: