Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

B

Beginner

Гостин
Добро сериозно не знаете зошто комисијата го сменила мислењето(ем за ова демантирал нешто Филипче не е битно дали го смениле или не) Живеете во Македонија си ја знаеме/те економијата и сеуште се чудите зошто ќе се отварало се па сигурно нема да испадне некој од влада сега пред избори и да признае дека ако уште еден месец продолжи се да е затворено нема да има веќе пари во буџетот(ако воопшто некогаш имало доволно) кој и пред короната беше пепел. Кога ќе се отвори се останува да се почитуваат мерките ако не ќе си тестираме колку луѓе може да зарази вирусот и колку заразува.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
24 март 2010
Мислења
15.335
Поени од реакции
26.295
Зошто времето на носењето одлуки суптилно го занемаруваш? :)

Ако на 17 години пиеш бренди бадел, на 23 шток а на 30 Џејмисон не значи дека пиењето бренди бадел била грешна одлука него финансиите (ситуацијата) налагале да ја носиш таа одлука.
Не го занемарувам. Тоа ми е прашањето. Од здравствен аспект што е сменето? Јас колку што гледам, апсолутно ништо.

Има само две промени поврзани со состојбата. Едната е политичка, неопходно се потребни избори. Втората е економска, ако продолжиме вака ќе крахира се, па би понудиле 10000 луѓе како жртви на боговите за да се врати се на старо. Ама тоа второто, се знаеше уште од март, а го занемаруваа.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Пошто некои населби се двојат, зошто не се примени моделот од Дебар?
Уште не се нашол таков јунак што ќе го направи тоа на талибанска територија. Затоа сега ќе броиме нови случаи, наместо да се стегнеше уште последниве 2-3 недели и да може да се олабавува сега. Ама тоа е, од денес за утре се живее тука.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.350
Поени од реакции
21.743
https://plusinfo.mk/komisi-ata-za-zarazni-bolesti-demantira-nema-odluka-za-celosno-olabavuva-e-na-merkite-poradi-nivno-nepochituva-e/?fbclid=IwAR3AW5QUpIwG5p4gWj0NQuexiRBfmDOoAAG3m0T_ibk0SJDJl2jGnGq4VQc

Според статијава нема целосно олабавување на мерките.

Пошто некои населби се двојат, зошто не се примени моделот од Дебар?
Не си ја сфатил добро статијата. Не станува збор дека нема да има целосно олабавување на мерките, туку за демант на веста дека ќе имало целосно олабавување на мерките ЗАРАДИ тоа што истите не се почитувале од граѓаните.

Во смисла, ќе има целосно олабавување на мерките, ама заради други причини, а не заради тоа што не се почитувале истите.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Добро сериозно не знаете зошто комисијата го сменила мислењето(ем за ова демантирал нешто Филипче не е битно дали го смениле или не) Живеете во Македонија си ја знаеме/те економијата и сеуште се чудите зошто ќе се отварало се па сигурно нема да испадне некој од влада сега пред избори и да признае дека ако уште еден месец продолжи се да е затворено нема да има веќе пари во буџетот(ако воопшто некогаш имало доволно) кој и пред короната беше пепел. Кога ќе се отвори се останува да се почитуваат мерките ако не ќе си тестираме колку луѓе може да зарази вирусот и колку заразува.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Штета, не мислат на вас младите. Сега пак ќе можите да пиете алкохол и да го дооштетите џигерот. :)
Добро е што ти текна дека треба да почнинда се движи економијата. :)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Сеа вина може да барате кај МВР, граѓаните, меѓутоа треба да побарате и кај комисијата поради стратегијата која се глеаше дека е неизводлива на долг рок.
Да побараме, сите заедно, не само јас или само ти или само оние кои „влечеле“ една страна или друга.
Никој не рече дека само едните или другите се виновни ама не можам да барам целосна вина кај комисијата за заразни болести затоа што реагирала по препорака на СЗО.
Автоматски споено мислење:

Од здравствен аспект што е сменето?
Па го занемаруваш, затоа што споредуваш одлука донесена во подем на пандемија, кога сите носат некакви (некои и поригорозни) одлуки и сега, кога веќе почнува и треба се' да се враќа во нормала. Дека ќе трпи економијата знаевме сите, никој не е до толку глуп, мутав и неук.

Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
Spasovski 2 months ago : Voveduvame vonredna sostojba, policiski 4as itd...
Spasovski denes : Veke ne mozheme da zhiveeme so rigorozni merki , taka ne$to re4e batkata
I $o sea, dzabe zna4i merkive, dzabe crtaa vegi 2 meseci ?
Ubavo im rekov ja ke prekine propagandava negde sredina na maj

Член од
23 август 2010
Мислења
39.891
Поени од реакции
116.217
Ахам. И, што дознавме? Сем дека мерките биле за џабе, зошто ете, ги укинуваме. Денес е апсолутно иста состојба како во март. Нит нешто се смири, нит купивме време за нешто. Поставивме три бараки и еден шатор што после го тргнавме. Тоа е разликата.

Нема ништо страшно во тоа да се констатира дека за џабе не држеле дома 2 месеци. Ете, по нивно признание.
Јас не реков дека го оправдувам сегашното укинување на мерките, не ми ставај зборови во уста. Ти реков дека оправдано беше носењето на првичните мерки кога се појави вирусот и да не беа мерките сега ќе трпевме катастрофални последици.

Ако ме прашуваш што мислам моментално, одма ќе ти кажам дека не е време за укинување на мерките, можда часот од 21:00 да се стави, останатото не. Мораше мнооогу поригорозно да казнуваат, да забранат све живо во врска со верските обреди и најбитно од се да не гураат избори. Арно ама они си имаат една замисла и ќе ја изгураат милум или силум така да џабе ја тупиме. Али секако неточна ти беше тезата за шведскиот модел, затоа и те цитирав.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Не знам за вас, мене говоров на Бујар Османи ме смири и ми даде надеж во овие тешки денови.
Ме охрабри за едно подобро утре.
Секоја недоверба или најмал сомнеж што го имав кон Владата исчезна.
Во сигурни раце сме.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.170
Поени од реакции
19.565
Леле нека му го тргни некој микрофонот на Османи живи очи :pos:

Не знам за вас, мене говоров на Бујар Османи ме смири и ми даде надеж во овие тешки денови.
Ме охрабри за едно подобро утре.
За момент помислив дека живеам во Канада :ROFLMAO:

Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
I da bea merkive i da ne bea brojot na "zarazenite" ke be$e ist, merkive bea proba , kopiranje od zapad, zamo4ani merki , $to e najlogi4no za zamo4ana vlada i narod kako na$iot

Da ve ebe i filip4e i osman4e i site u vlada , de4kive se komedii

Член од
24 март 2010
Мислења
15.335
Поени од реакции
26.295
Јас не реков дека го оправдувам сегашното укинување на мерките, не ми ставај зборови во уста. Ти реков дека оправдано беше носењето на првичните мерки кога се појави вирусот и да не беа мерките сега ќе трпевме катастрофални последици.

Ако ме прашуваш што мислам моментално, одма ќе ти кажам дека не е време за укинување на мерките, можда часот од 21:00 да се стави, останатото не. Мораше мнооогу поригорозно да казнуваат, да забранат све живо во врска со верските обреди и најбитно од се да не гураат избори. Арно ама они си имаат една замисла и ќе ја изгураат милум или силум така да џабе ја тупиме. Али секако неточна ти беше тезата за шведскиот модел, затоа и те цитирав.
Како ми беше неточна, кога државата во моментов (ете Спасовски имаше прес) дефакто го спроведува шведскиот модел? Од кои причини стигнале до тоа, што е битно?

Член од
17 август 2011
Мислења
10.384
Поени од реакции
18.529
Мислам малце преувеличувате со изборите. Генерална тенденција е сегде во свет да ги олабавуваат мерките, дури и во земји како Америка кај што не е под контрола ситуацијата. Едноставно 3 месеци пројдоа,им прекурчи на луѓето од рестрикции.

Kajgana Shop

На врв Bottom