замислете наместо во џебовите на градежната мафија којашто за 1.000+ евра/квадрат продава станови што чинат 300-400 евра/квадрат да се изградат, завршиле во инвестиции во фабрики и стопански субјекти.
Значи се побиваш самиот себе ако луѓето би инвестирале во проекти(фабрики и стопански субјекти) и слично а не во згради тогаш зашто ти ТОГАШ би градел згради кога очигледно ќе има драстичен пад на пазарот а со конкуренцијава што сега ја има ТОГАШ ти не би можел ни да влезеш во градежништво. А за другата дејност гледам многу си се заљбил во ПКБ па мислиш дека е ова тури написе. Да не сму се цигарите на ПКБ ќе беше една обична месара.
Значи се побиваш самиот себе ако луѓето би инвестирале во проекти(фабрики и стопански субјекти) и слично а не во згради тогаш зашто ти ТОГАШ би градел згради кога очигледно ќе има драстичен пад на пазарот а со конкуренцијава што сега ја има ТОГАШ ти не би можел ни да влезеш во градежништво. А за другата дејност гледам многу си се заљбил во ПКБ па мислиш дека е ова тури написе. Да не сму се цигарите на ПКБ ќе беше една обична месара.
Еве ви Скопјани деловен модел што у Куманово функционира феноменално, а не сум видел по Скопје: месарница со услужно печење на скара! Не мора фала сега, само сетете се на мене кога ќе се згрбавите од пари
Инаку, јас пишав дека би се занимавал со инвестирање у згради затоа што има одлични профитни маржи, ама само кога бизнисот би течел целосно легално, а не како сега пола у сива зона со мито за дозволи, непријавени работници, купен материјал со кеш, продавање станови за кеш и сл. Еве тука имам објаснето повеќе, да не се повторувам
Пред околу 3-4 години правев математика за изградба на куќа од 120-150 квадрати и ми испадна дека метар квадратен со најквалитетни материјали би чинел околу 225 евра. Ова може да го верифицира било кој што градел куќа, а може да видите огласи за изградба на карабина за 80 евра по квадрат, па на таа цена додавајте за дополнително опремување. Инвеститори градат згради со 5-10-20х поголема квадратура и следствено можат да добијат уште пониска цена, а ниту еден нема да стави првокласни материјали, па би рекол дека нивната цена е околу 175 евра по квадрат.
На ова треба да се додаде трошокот за земјиштето. Скоро сите градат огромни зградурии на минимални плацеви и не предвидуваат никакви урбани содржини, па кога цената ќе се распредели, се добива дека земјиштето ги чини максимум 50 евра по квадрат. Комуналиите во најатрактивните општини Центар, Карпош и Аеродром се 120 евра, а градоначалниците можат во одредени случаи делумно да ослободуваат, па и тука се отвара огромен простор за корупција.
Кога сите трошоци ќе се соберат, се добива дека инвеститорот никако не може да плати повеќе од 350 евра за изграден метар квадратен стан, а го продава за околу 1.000!
Јасно ми е дека сите вклучени у овој бизнис имаат некаков интерес: инвеститорот ќе направи профит, општината ќе наплати комуналии, функционерите ќе земат мито, фабриките и стовариштата ќе продадат материјали, работниците ќе добијат плати, ама оној крајниот идиот што ќе го купи трикратно преценетото гомно од стан - е тој да ми се објасни што интерес има од тоа!
Мислам дека падот за тој период е и поголем, а просечната цена на недвижностите помала, ама потенцијалната загуба е секако огромна.
Жал ми е што како архитект морам ова да го кажам, ама градежништвото е канцер на македонското општество!
Како прво, луѓето со пари или иселениците, по автоматизам заостанат уште од социјалистичките денови, мислат дека не постои ништо подобро од купување на стан во Скопје. Тоа делумно и не е нивна вина затоа што државата не направила ништо на полето на финансиската едукација, а и поради неразвиеноста на финансискиот пазар не постојат квалитетни инвестициски алтернативи. Меѓутоа, купувањето на стан е најверојатно најкрупната финансиска одлука што луѓето ќе ја донесат у животот и не постои оправдување за умртвување на огромна количина пари во малтер и цигли што долгорочно носат само загуба.
На овој начин се генерира шпекулативна побарувачка за стамбен простор и со тоа се зголемува цената за оние на коишто навистина им е потребно живеалиште - новоформираните семејства. Поради тоа, младите луѓе во својот животен век биваат оптоварени со десетини илјади евра поголеми трошоци за домување што долгорочно во огромна мера ќе им го намали квалитетот на животот.
Е сега, парите одат кај градежните инвеститори. Треба да се знае дека само определени луѓе во општеството можат да издејствуваат дозвола за градба со огромна процентуална искористеност на парцелата и спратност. Тоа секако не се случува затоа што се убави или паметни, туку затоа што даваат мито на општинските службенити и советници со што дополнително финансиски ја засилуваат партиската машинерија. Исто така, се формира капиталистичка класа којашто огромниот капитал не го стекнала со реални способности туку со корупција. Тоа долгорочно исто така е штетно затоа што капиталот го трошат на луксуз и не се способни понатаму да го оплодуваат стварајќи дополнителна вредност и вработувајќи нови луѓе.
Изградените згради ја оптоваруваат постоечката инфраструктура затоа што општините само прибираат пари за комуналии а не вршат инвестиции во проширување на водоводната и канализациската мрежа, изградба на градинки, училишта, паркови, урбани содржини и сите други услуги што треба да им ги пружат на граѓаните. Освен живот во бетонско и бехатонско опкружување, ваквата изградба доведува и до сообраќаен хаос и загадување на почвата и воздухот со што буквално самите себеси полека се уништуваме! Насобраните проблеми се буквално толку големи што единствено можат да се решат со динамит.
За крај, коренот на овој, како и на сите други општествени проблеми е затуцаноста на народот, непостоењето на општествена свест и небарање отчетност од политичарите за трошењето на сопствените пари и узурпацијата на заедничките ресурси за корист на малкумина! Тоа води до преплаќање на евтини супстандардни станови и долгорочно уништување на сопствениот и колективниот квалитет на живот!
Еве ви Скопјани деловен модел што у Куманово функционира феноменално, а не сум видел по Скопје: месарница со услужно печење на скара! Не мора фала сега, само сетете се на мене кога ќе се згрбавите од пари
Инаку, јас пишав дека би се занимавал со инвестирање у згради затоа што има одлични профитни маржи, ама само кога бизнисот би течел целосно легално, а не како сега пола у сива зона со мито за дозволи, непријавени работници, купен материјал со кеш, продавање станови за кеш и сл. Еве тука имам објаснето повеќе, да не се повторувам
Idi gradi ako e tolku lesno.
Kakov klasicen makedonski sindrom da sedis od strana i da pljukas po lugjeto shto praat pari i site so pari da gi kazuvas mafijasi.Mizerno
Koj ti e toj plac kaj si videl vo karpos,centar,aerodrom kaj sto cenite na stanovite se 1000+ a da e placot 50eur kvadrat?? Koi ti se tie najkvalitetni matrijali i da e 200eur kvadrat za taa kukjata sho ke si ja prael.
Cenive ti se ko da si se zatvoril i da ne si iskocil od doma 20 godini.
Iskoci malce nadvor ispitaj prosetaj dosta jades samo PKB salam daleku si so cenive sho gi kaza
Idi gradi ako e tolku lesno.
Kakov klasicen makedonski sindrom da sedis od strana i da pljukas po lugjeto shto praat pari i site so pari da gi kazuvas mafijasi.Mizerno
Koj ti e toj plac kaj si videl vo karpos,centar,aerodrom kaj sto cenite na stanovite se 1000+ a da e placot 50eur kvadrat?? Koi ti se tie najkvalitetni matrijali i da e 200eur kvadrat za taa kukjata sho ke si ja prael.
Iskoci malce nadvor ispitaj prosetaj dosta jades samo PKB salam daleku si so cenive sho gi kaza
Се мисли 50 евра во цената на квадрат од стан вкалкулирано трошок за земјиште , а не 50 евра да го купиш. А мислам сепак е во право како може во внатрешноста нови станови чинат 500 до 600 евра квадрат , а во Скопје 1200. Азманов на ова одговори дека во Скопје поквалитетни материјали ставале.У Штип од картон ги прават изгледа.
Се мисли 50 евра во цената на квадрат од стан вкалкулирано трошок за земјиште , а не 50 евра да го купиш. А мислам сепак е во право како може во внатрешноста нови станови чинат 500 до 600 евра квадрат , а во Скопје 1200. Азманов на ова одговори дека во Скопје поквалитетни материјали ставале.У Штип од картон ги прават изгледа.
Ne se site 1200 be druze imas vo lisice vo aerodrom vo gjorce dosta poniski ceni, ete ti dzevair 890 eur. Zavisi kade sakas da zivees. Segde e taka cel svet e taka pocentralnite mesta ili poelitnite naselbi se poskapi.
Isto kako i so akciite, pazarot ja diktira cenata. Dokolku on stavi 1500 i lugje i na 1500kvadrat ke kupuvaat tolku ke bide cenata. Ako sakas ako ne nikoj so sila ne te tera.
A dokolku mislite deka e isto da izgradis zgrada na nekoe poskapo podracje kade sto za da kupis nekoja baraka so plac od 500m2 ke treba da platis 400k i vo lisice kaj sto ke zemes za 100k, da ne zborime za vrednosta na kukjite vo drugite gradovi kaj sto bi ja dale kukjata samo za da mozat da si kupat edno stance vo skopje ne e isto neli.
P.S se zabeguva od temata na forumot (Makedonska Berza)
Ако е 50 евра вкалкулиран трошок за земјиштето + комунални викате биле 120 евра од квадрат, тоа ти се вкупно 170 евра од квадрат уште не почната изградба. До 225 евра по негово остануваат 55 евра.
Која математика, браво...па уште кажува архитект бил
Индексот од скоро 5000 падна на 3200, а сега е 4350 што е еквивалент на крај на ноември 2019.
Моја претпоставка:
- Тие што излегоа, излегоа.
- Тие што се вратија, се вратија.
- Тие што влегоа во меѓувреме влегоа.
Нема некои индикатори за нова паника. А нема ни индикатори за опоравување на економија. Кога некој од нив ќе засветка појако, ќе одиме на втора рунда горе или доле
Донесените измени и дополнувања од страна на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) на Правилникот за формирање на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт, особено измените кои се однесуваат на густините на нафтените деривати и горива за...
Idi gradi ako e tolku lesno.,aerodrom kaj sto cenite na stanovite se 1000+ a da e placot 50eur kvadrat?? Koi ti se tie najkvalitetni matrijali i da e 200eur kvadrat za taa kukjata sho ke si ja prael.
не заебавај... може да гради само градежна мафија... па се јавија странци, мислам од Јужна Кореја, уште пред 15-на години, под разно ги откачија...
најголем мафијашлук е со плацовите...Дури и да имаш твоја куќа и плац не ти даваат ништо да праиш ако не си партиски поврзан... Ете ПРИМЕР, оној судијата што го симнаа од сегде, мораше да сруши 2 спрата, а дигнати лепенки лево и десно ги имаат тие 2 спрата, сега е долу набиен како ќумез... НЕМА поголема Мафија од Градежната.... Па и рушењењто на Космос на Фиат беше иницирано од Мафијата, тој најави пониски цени, 800 евра..
А тоа што викаш Аеродром 1000+ еур е напумпана Лага ... еве и Шиљо ни ги напумпа вредностите за данок, на 813еур, а не може да добиеш ни 750еур, посебно за големи станови ..
Ne se site 1200 be druze imas vo lisice vo aerodrom vo gjorce dosta poniski ceni, ete ti dzevair 890 eur. Zavisi kade sakas da zivees. Segde e taka cel svet e taka pocentralnite mesta ili poelitnite naselbi se poskapi.
Isto kako i so akciite, pazarot ja diktira cenata. Dokolku on stavi 1500 i lugje i na 1500kvadrat ke kupuvaat tolku ke bide cenata. Ako sakas ako ne nikoj so sila ne te tera.
A dokolku mislite deka e isto da izgradis zgrada na nekoe poskapo podracje kade sto za da kupis nekoja baraka so plac od 500m2 ke treba da platis 400k i vo lisice kaj sto ke zemes za 100k, da ne zborime za vrednosta na kukjite vo drugite gradovi kaj sto bi ja dale kukjata samo za da mozat da si kupat edno stance vo skopje ne e isto neli.
P.S se zabeguva od temata na forumot (Makedonska Berza)
Џеваир 890 евра, плус задолжителни уште 50 евра месечно за одржување, а ако сакаш целосно користење на базени, сауни тогаш 100 евра. Што значи после некоја година, овие 890 евра од квадрат ќе испаднат и преку 1200..
а
Џеваир 890 евра, плус задолжителни уште 50 евра месечно за одржување, а ако сакаш целосно користење на базени, сауни тогаш 100 евра. Што значи после некоја година, овие 890 евра од квадрат ќе испаднат и преку 1200..
пола станови во Мичурин се огласени за изнајмување, т.е. празни... демек народот сака да ги затвори парите во мртов капитал... а имаше и порано, лѓе купуваа 100+м2 станови, + викендица во село + станче во Охрид...
Кај нас НЕМА деловен менталитет туку САМО ПРЕВАРА... Со ТУЃИ пари ќе ги дигнат столбовите и цигли ќе стават, па бараат 100% пари и ОДМА друга ЗГРАДА почнува... ЕДЕН ден кога ќе се УРНИСА таа ПИРАМИДА ќе биде бетер од црниот понеделник 2007 на МСЕ...
Јас мислам Градежната Мафија ако треба ќе ја притисне и подмити власта да ги пополни становите со мигранти од цел свет, ЕУ ќе финансира, наместо под шатори во Грција кај нас во станови... а и доста станови се купени од косовари, наводно плус и кај старо сајмиште ќе им градат...
Tocno megjutoa ti vekje zboris za krupni i golemi igraci. Megjutoa postojat i takvi koi ne se izmesani vo site tie vodi. Za opstina i katastar bez da pocastis ne pominuvas pa i terasa da zatvaras, a da ne zborime za da gradis zgrada, se ti e toa taka za zal vo nasata drzava.
Za cenata pisuvav za cenata na placovite deka ne e taka mala kako sto vika on, i deka za tolku eftino gradele kako sto bea negovite presmetki
P.s I jas sum vo ista takva sostojba kaj sto stan vo stara zgrada mi go vrednuvaat 700m2 a novogradbata narednata ulica prodavaat za 950 stanuva zbor za aerodrom i pak site ja biraat novogradbata. Ubavo pisav PAZAROT JA FORMIRA CENATA
Работата е што кај нас НЕ ВИРЕЕ ни ПАЗАР ни инфо... Ти кажува се е продадено, да го продаде прво чурукот , подкровје и приземје, север и југ под плоча... а и Цените се КАКО за Кого...
Логично е во иста зграда да бидат различни цени, зависно од спратност и орјентација, ама кај нас тешко тоа...
Кај нас и бензин е иста цена и на пумпа веднаш до ОКТА и на пумпа во Шипковица у планина...
Ете секој ден Огласи, Онлајн продажби на ФБ, ама ЦЕНИ не се кажуват, цена во Инбокс, демек КАКО за КОГО, уште ли со тоа !!!
Тоа се се симптоми на МАЛ , Шпекулативен пазар, како на МСЕ, така и во недвижнини, половни коли, плацови и друго..
А се сеќавам случка од пред 15-на години, дилерот на Пежо од Охрид продавал по 100 или 200 евра поефтино од цената, може се отка=ал од дел од Рабатот... Веднаш Еуроинвест го избриша од овластен дилер на Пежо...
пола станови во Мичурин се огласени за изнајмување, т.е. празни... демек народот сака да ги затвори парите во мртов капитал... а имаше и порано, лѓе купуваа 100+м2 станови, + викендица во село + станче во Охрид...
Кај нас НЕМА деловен менталитет туку САМО ПРЕВАРА... Со ТУЃИ пари ќе ги дигнат столбовите и цигли ќе стават, па бараат 100% пари и ОДМА друга ЗГРАДА почнува... ЕДЕН ден кога ќе се УРНИСА таа ПИРАМИДА ќе биде бетер од црниот понеделник 2007 на МСЕ...
Јас мислам Градежната Мафија ако треба ќе ја притисне и подмити власта да ги пополни становите со мигранти од цел свет, ЕУ ќе финансира, наместо под шатори во Грција кај нас во станови... а и доста станови се купени од косовари, наводно плус и кај старо сајмиште ќе им градат...
Автоматски споено мислење:
Работата е што кај нас НЕ ВИРЕЕ ни ПАЗАР ни инфо... Ти кажува се е продадено, да го продаде прво чурукот , подкровје и приземје, север и југ под плоча... а и Цените се КАКО за Кого...
Логично е во иста зграда да бидат различни цени, зависно од спратност и орјентација, ама кај нас тешко тоа...
Кај нас и бензин е иста цена и на пумпа веднаш до ОКТА и на пумпа во Шипковица у планина...
Ете секој ден Огласи, Онлајн продажби на ФБ, ама ЦЕНИ не се кажуват, цена во Инбокс, демек КАКО за КОГО, уште ли со тоа !!!
Тоа се се симптоми на МАЛ , Шпекулативен пазар, како на МСЕ, така и во недвижнини, половни коли, плацови и друго..
А се сеќавам случка од пред 15-на години, дилерот на Пежо од Охрид продавал по 100 или 200 евра поефтино од цената, може се отка=ал од дел од Рабатот... Веднаш Еуроинвест го избриша од овластен дилер на Пежо...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.