Купопродажба на недвижности во Скопје

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Stopanaska zabavi i kreditira isto soglasno posledniot izvestaj za kmb da ne zboram slicno e i so tutunska kaj nea mal rast od toa najgolem del na potrosuvacki. ovie banki pravat poveke od 70% od vkupniot bankarski sektor eve i ohridska stagnira i nea da ja dodeme. Neznam emagazin koi podatoci i nrbm gi citira za 12% rast.Da gi otvorime bilansite na bankite i tamo nema lazenje. Od druga strana na sekoe kjose zgrada onie kaj citymol grdosija od stanovi zjaat prazni kako sto se gradi sega so 200-300m vlogovi treba bankite po 35% da mavaat krediti.

Ima druga strana dobra parite sto se ispokradoa poslednite 20 godini abdalite gi potrosija vo zgradi tamo se i najgolem del od istragite vo gradeznistvo toj mozok za kapital znae samo gradeznistvo, sega ocekuvam tie da stana kreditori mesto bankite i da molat da ti prodadat stan i da te cekaat 15godini da go isplatis toa ne e nisto novo.

A za kupeni stanovi sto se izdavaat za kirija toa e druga kataklizma .
Битна движечка сила на пазарот е психологија и каматни стапки. Психологија уште важи, подобро во свој стан отколку под кирија. Второ е што камата на депозити е 1% а од стан земаш 3-4% кирија и сеуште се смета за сигурна инвестиција. Трето бонус е што нема избор зошто сеуште не се научени македонци да инвестираат во акции и фондови а и пазарот е ограничен на овие.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.832
Поени од реакции
12.334
Годишни извештаи од стб
тука се негде околу 150 милиони евра. можда другите банки имаат намалување, тоа не знам.
Воглавно од месечни податоци на НБРМ може да се види 2014-2018, зголемени се станбените кредити кон население. од 21996 во декември 2014 на 35290 во април 2018.

Самата бројка 3000 станови (невселени или некупени, нејасно е) делува бомбастично ама како % од вкупно станови не е ништо посебно. Едино ако новинарите згрешиле, ако се повеќе...мене ми се ова многу малку. Може да се поткровја или сутерени. Воглавно барем помалите згради одат уште во градба без карабина. Хром зад црвените згради изградија 2 нови, веднаш цели се продадоа, иако дел од нив не се вселени. Нормално, на фина локација со сите документи и целосно заокружен објект.
пад на цени со ваков прилив малце потешко

Последно уредено:
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Битна движечка сила на пазарот е психологија и каматни стапки. Психологија уште важи, подобро во свој стан отколку под кирија. Второ е што камата на депозити е 1% а од стан земаш 3-4% кирија и сеуште се смета за сигурна инвестиција. Трето бонус е што нема избор зошто сеуште не се научени македонци да инвестираат во акции и фондови а и пазарот е ограничен на овие.
Aj objasni mi kolku % e kirija ako stanot e 50-60.000 evra, a go izdavas za 120-130e (i za 100e veke gi izdavaat samo da ne dremat prazni). Kade e opremuvanje, kade e amortizacija, kade e periodot (se pocest) koga stanot ke ti dreme prazen a smetkite si tecat, plus katastrofalnata i matna politicka situacija. Baska paganjeto na cenata. Realno vo poslednive 5-6god cenite se padnati najmalku za 30% i poveke. Ako si bil pod kirija namesto kako budala da kupis vo poslednive 5god veke vo start si profitiral sto ne si se zaklal i kupil najmalku 10000e i pokraj plakanjeto kirija, zatoa sto cenata na stanot e realno padnata za 15-20.000e[DOUBLEPOST=1529154409][/DOUBLEPOST]
Годишни извештаи од стб
тука се негде околу 150 милиони евра. можда другите банки имаат намалување, тоа не знам.
Воглавно од месечни податоци на НБРМ може да се види 2014-2018, зголемени се станбените кредити кон население. од 21996 во декември 2014 на 35290 во април 2018.

Самата бројка 3000 станови (невселени или некупени, нејасно е) делува бомбастично ама како % од вкупно станови не е ништо посебно. Едино ако новинарите згрешиле, ако се повеќе...мене ми се ова многу малку. Може да се поткровја или сутерени. Воглавно барем помалите згради одат уште во градба без карабина. Хром зад црвените згради изградија 2 нови, веднаш цели се продадоа, иако дел од нив не се вселени. Нормално, на фина локација со сите документи и целосно заокружен објект.
пад на цени со ваков прилив малце потешко
Dodeka ima ofci ke ima i volna.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Aj objasni mi kolku % e kirija ako stanot e 50-60.000 evra, a go izdavas za 120-130e (i za 100e veke gi izdavaat samo da ne dremat prazni). Kade e opremuvanje, kade e amortizacija, kade e periodot (se pocest) koga stanot ke ti dreme prazen a smetkite si tecat, plus katastrofalnata i matna politicka situacija. Baska paganjeto na cenata. Realno vo poslednive 5-6god cenite se padnati najmalku za 30% i poveke. Ako si bil pod kirija namesto kako budala da kupis vo poslednive 5god veke vo start si profitiral sto ne si se zaklal i kupil najmalku 10000e i pokraj plakanjeto kirija, zatoa sto cenata na stanot e realno padnata za 15-20.000e[DOUBLEPOST=1529154409][/DOUBLEPOST]
Dodeka ima ofci ke ima i volna.
За 50-60000 добиваш минимум 180 евра или 180*12/55000=3.9% толку е да не се расправаме сум ти пишал и друг пат. Ако си нашол толку ефтино продај си го станот и живеј под криија.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Стефус што се 3.9% поврат па амортизација сметководствена ти е 2.5% + инфлација реална мин.2% ти отидоа тие 3.9% у старт гратис ке живее кираџијата

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Стефус што се 3.9% поврат па амортизација сметководствена ти е 2.5% + инфлација реална мин.2% ти отидоа тие 3.9% у старт гратис ке живее кираџијата
Не е многу ама со депозит имаш +1% ако на тоа ставиш инфлација и тоа што камата ми е на годишно ниво а не на месечно имаш -2%. Мислам дека ова го имаат многу луѓе пресметано и не ставаат депозити туку си купуваат недвижности. Инаку на реална на недивжност ти е 1% амортизација. Имаш +2.9% од кирија на месец а ако земеш месец депозит имаш 0.3-0.4%. Да беше баш така пресметката немаше да имаме 85% лична сопственост на недвижности.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Не е многу ама со депозит имаш +1% ако на тоа ставиш инфлација и тоа што камата ми е на годишно ниво а не на месечно имаш -2%. Мислам дека ова го имаат многу луѓе пресметано и не ставаат депозити туку си купуваат недвижности. Инаку на реална на недивжност ти е 1% амортизација. Имаш +2.9% од кирија на месец а ако земеш месец депозит имаш 0.3-0.4%. Да беше баш така пресметката немаше да имаме 85% лична сопственост на недвижности.
градежни објекти амортизација е 2.5%-3% провери таблица, постројки и машини е 5-30% ако го издаваш опремен. Ти си во старт готов со 3.9% повраток.

1% -2% е земјиште

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
градежни објекти амортизација е 2.5%-3% провери таблица, постројки и машини е 5-30% ако го издаваш опремен. Ти си во старт готов со 3.9% повраток.
Тоа е сметководствено...реално за нов 50000 евра стан да одвојуваш 500евра годишно доволно ти е за одржување а и по 50 години имаш иста цена во споредна со новоградба ако даваш 1% од тековна цена годишно. За празно зборувам за наместено е повеќе. 2.5-3% е многу, може само за куќа која е во крш состојба.[DOUBLEPOST=1529161222][/DOUBLEPOST]Целов муабет ми е нелогичен ако е така зошто некој воопшто поседувал објект во последниве 10 години а со проекцииве кој ги даваат некој нема ни логика ни во иднина ако не и воопшто некогаш.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Poveketo sopstvenicki stanovi se otkupeni posle raspadot na jugoslavija i vo vremeto na privatizacijata za mali pari 2-5000dem. Da ne bese ova i ako trebase da gi kupuvaat po pazarna cena i denes site tie ke ziveea pod kirija. I jas sum pod kirija 5-6god, imam pari da kupam 3-4 stana ama ne sum budala da kupuvam tuka, sprema cenite na stanovite kiriite se smesni, a ionaka od septemvri ke si fakame patot. Za 55m2 stan kompletno namesten na vtor sprat vo novo lisice plakam 120e kirija, momentalno moze i poeftino da zemam ili pogolem za istite pari. Na gazdaricata pred 3 god i ponudiv da go kupam za 40.000 ona barase 50000. Sega i 40000 ke gi sonuva. E sega, za istite tie 50.000 evra kupuvas dvosoben stan vo celje slo npr a imas i licitacii na zapleneti stanovi kade sto se cenite 30-50% poniski. No eve i 50.000 da go zemes tamu realno od tie pari ke nosi 350-400e mesecno, eve danok da odbies neka e cisti 300e mesecno. Vo avstija i germanija matematikata e uste podobra. Koj e glup neka kupuva tuka. Pred dva meseci zakasniv dva dena na licitacija vo ljubljana se sitna ednosoben stan za 45000e (pocetna cena 37000) jas i 50.000 ke go platev, ama toj nosi tamu realno 500-550e kirija mesecno, baska tamu poloven namestaj i oprema da go sredis ima bukvalno za bespari. Prava zlatna kokoska, a ne promasena investicija kako vo makedonija. Ako zborime realno, nema teorije vo sk stan od 50.000evra da go izdavas za povece od 150e (ako e prazen ni 150 nema da zemes), a i tie se pod znak prasalnik. So toa da godisno gubis minimum 2-3000e od cenata, kirijata ni padot na cenata ne moze da go pokrie.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Poveketo sopstvenicki stanovi se otkupeni posle raspadot na jugoslavija i vo vremeto na privatizacijata za mali pari 2-5000dem. Da ne bese ova i ako trebase da gi kupuvaat po pazarna cena i denes site tie ke ziveea pod kirija. I jas sum pod kirija 5-6god, imam pari da kupam 3-4 stana ama ne sum budala da kupuvam tuka, sprema cenite na stanovite kiriite se smesni, a ionaka od septemvri ke si fakame patot. Za 55m2 stan kompletno namesten na vtor sprat vo novo lisice plakam 120e kirija, momentalno moze i poeftino da zemam ili pogolem za istite pari. Na gazdaricata pred 3 god i ponudiv da go kupam za 40.000 ona barase 50000. Sega i 40000 ke gi sonuva. E sega, za istite tie 50.000 evra kupuvas dvosoben stan vo celje slo npr a imas i licitacii na zapleneti stanovi kade sto se cenite 30-50% poniski. No eve i 50.000 da go zemes tamu realno od tie pari ke nosi 350-400e mesecno, eve danok da odbies neka e cisti 300e mesecno. Vo avstija i germanija matematikata e uste podobra. Koj e glup neka kupuva tuka. Pred dva meseci zakasniv dva dena na licitacija vo ljubljana se sitna ednosoben stan za 45000e (pocetna cena 37000) jas i 50.000 ke go platev, ama toj nosi tamu realno 500-550e kirija mesecno, baska tamu poloven namestaj i oprema da go sredis ima bukvalno za bespari. Prava zlatna kokoska, a ne promasena investicija kako vo makedonija. Ako zborime realno, nema teorije vo sk stan od 50.000evra da go izdavas za povece od 150e (ako e prazen ni 150 nema da zemes), a i tie se pod znak prasalnik. So toa da godisno gubis minimum 2-3000e od cenata, kirijata ni padot na cenata ne moze da go pokrie.
јас роднина имам во љубљана еднособен стан 44 квадрати го продадоа лани за 135 000евра земаа поголем во друг град , ова горе што го читам како за друга држава да се работи.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
јас роднина имам во љубљана еднособен стан 44 квадрати го продадоа лани за 135 000евра земаа поголем во друг град , ова горе што го читам како за друга држава да се работи.
Zavisi vo koja naselba, imas od 1500e m2 do 3000e m2. Toa se pazarni ceni. Cestopati ima stanovi na licitacija so pocetna cena pod pola od pazarnata, zapleneti stanovi i drzavni stanovi od so gi prodavaat drzavni institucii. Toj stan so sakav da odam na licitacija so go lapnaa za 45000e go prodavase nivnata vojska to est ministerstvo za odbrana. Bese 40m2 vo relativno sredna sostojba so potrebno renoviranje, realna pazarna cena bi bila okolu 6-70000e. A toa 44m2 za 135000e e kojznae kade, vo strog centar okolu ambasadite, ili vo nekoja luksuzna naselba mozebi. Inaku nekoj prosek za Ljubljana e 1800- 2000e za m2, pri toa sto kiriite se 3-5 pati povisoki nego tuka.[DOUBLEPOST=1529173713][/DOUBLEPOST]https://www.drazbe123.com/stanovanje_ulica_frankolovskih_zrtev_28_3000_celje_41135/
Eve eden stan za primer na licitacija, ova se izdava za 400-450e mesecno. Najisplatlivo tamu e da se kupuva vo celje, novo mesto i maribor. Ako nacekas nesto za dobra cena godisen roi od kirija e okolu 8-10%.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Пред околу 3-4 години правев математика за изградба на куќа од 120-150 квадрати и ми испадна дека метар квадратен со најквалитетни материјали би чинел околу 225 евра. Ова може да го верифицира било кој што градел куќа, а може да видите огласи за изградба на карабина за 80 евра по квадрат, па на таа цена додавајте за дополнително опремување. Инвеститори градат згради со 5-10-20х поголема квадратура и следствено можат да добијат уште пониска цена, а ниту еден нема да стави првокласни материјали, па би рекол дека нивната цена е околу 175 евра по квадрат.

На ова треба да се додаде трошокот за земјиштето. Скоро сите градат огромни зградурии на минимални плацеви и не предвидуваат никакви урбани содржини, па кога цената ќе се распредели, се добива дека земјиштето ги чини максимум 50 евра по квадрат. Комуналиите во најатрактивните општини Центар, Карпош и Аеродром се 120 евра, а градоначалниците можат во одредени случаи делумно да ослободуваат, па и тука се отвара огромен простор за корупција.

Кога сите трошоци ќе се соберат, се добива дека инвеститорот никако не може да плати повеќе од 350 евра за изграден метар квадратен стан, а го продава за околу 1.000!

Јасно ми е дека сите вклучени у овој бизнис имаат некаков интерес: инвеститорот ќе направи профит, општината ќе наплати комуналии, функционерите ќе земат мито, фабриките и стовариштата ќе продадат материјали, работниците ќе добијат плати, ама оној крајниот идиот што ќе го купи трикратно преценетото гомно од стан - е тој да ми се објасни што интерес има од тоа!

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Tocno taka. Potvrdeno od prva raka od vrabotena vo adora deka m2 stan ciglarite gi cini max 400-500e m2. Ovakov profit nemal ni al kapone so alkoholot vo vreme na prohibicijata vo usa. I posle uste kenjaat nemale prostor za namaluvanje na cenite. Ko so rekov, ne e do niv, krivi se ofcite.

T

Terroir

Гостин
Tocno taka. Potvrdeno od prva raka od vrabotena vo adora deka m2 stan ciglarite gi cini max 400-500e m2. Ovakov profit nemal ni al kapone so alkoholot vo vreme na prohibicijata vo usa. I posle uste kenjaat nemale prostor za namaluvanje na cenite. Ko so rekov, ne e do niv, krivi se ofcite.
Има простор за намалување ама ако ги намалат цените нема да може Чифлиганец да купува 10% од акциите на Комерцијална банка

B

Bafra

Гостин
Јасно ми е дека сите вклучени у овој бизнис имаат некаков интерес: инвеститорот ќе направи профит, општината ќе наплати комуналии, функционерите ќе земат мито, фабриките и стовариштата ќе продадат материјали, работниците ќе добијат плати, ама оној крајниот идиот што ќе го купи трикратно преценетото гомно од стан - е тој да ми се објасни што интерес има од тоа!
Па:
- дел купуваат како инвестиција,
- дел за чување на вредноста на парите кои ги имаат сега т.е. сметаат дека цената цело време ќе расте и дека купувачи ќе има цело време
- дел почнуваат да создаваат фамилии, па мора да живеат без родителите
- дел се доселуваат од други градови па мора негде да живее.

А фактот што има доста продадени а не вселени станови, кажува дека има доста луѓе со капитал во МКД :cool:

Има простор за намалување ама ако ги намалат цените нема да може Чифлиганец да купува 10% од акциите на Комерцијална банка
Слабо си запознат со ликот и делото на Чифлиганец :D . Адора му е хоби и параван кој успат му носи дополнителен приход. :aplauz:

Kajgana Shop

На врв Bottom