- Член од
- 13 јули 2006
- Мислења
- 15.455
- Поени од реакции
- 18.456
ДНК или РНК од Сарин е вметнато ?Американски доктори се сомневаат на такво нешто но сега за сега немаат докази.
ДНК или РНК од Сарин е вметнато ?Американски доктори се сомневаат на такво нешто но сега за сега немаат докази.
Од кај таа информација дека мерките не помагаат ? Доказ дека мерките де клучни тие ситуацијата во Шпанија и Италија, па и Германија, ене им подолабавија некои мерки и одма пораст на заразени.Апсолутно неточно. Полицискиот час ќе престане кога ќе се помириме дека мерките не помагаат, и дека вирусот нема да исчезне затоа што седиме дома.
Далеку се од имунитет на крдо.....Они имаа само големи ограничувања/карантини.интересно, во соседството..
Na jugu Hrvatske događa se Wuhan, i koliko god šutjeli o tome, Beroš mora intervenirati
а се токмат да ја почнуваат туристичката сезона 2020 и да ги укинат пропусниците за меѓужупаниско патување...
Од друга страна, жупанијата Истра , поранешна италијанска провинција, која се граничи со Словенија, а и Италија, 22 денови НЕМА нови случки...
кај нас пак немаше метод на локални карантини и ограничувања, само за Дебар и Куманово
.. патем, во Вухан ПРЦ се врати Короната... за сега во мал обем и во низок ризик,
значи ништо од имунитет на крдо ??..
Па баш така. Во моментот кога ги олабавуваш, болеста се враќа со иста сила. Наравоучение, мерките не помагаат во искоренување на вирусот.Од кај таа информација дека мерките не помагаат ? Доказ дека мерките де клучни тие ситуацијата во Шпанија и Италија, па и Германија, ене им подолабавија некои мерки и одма пораст на заразени.
Во Шпанија клиниките конечно се растеретени благодарение на тие мерки, сите експерти таму викаат дека две недели порано да ја затвореа државата илјадници животи ќе се спасеа.
https://www.blic.rs/vesti/svet/dnevno-se-sahranjuje-po-100-zrtava-korone-novo-zariste-buknulo-u-zemlji-ciji/v95pt0dПа баш така. Во моментот кога ги олабавуваш, болеста се враќа со иста сила. Наравоучение, мерките не помагаат во искоренување на вирусот.
Искрено, шо и да ти кажам, излишно ќе е. Коа приказнана за америчкине доктори ти легнала на срце, сѐ е џаба.А кое е твоето мисле
Сеа сакаш со сила да истераш глупа поента? Јас ти викам дека не знаеме како вирусот ќе се однесува ДОДЕКА не се најде лекот или вакцината, сеедно, па затоа се и рестрикциите на краток рок. Значи ја имаш Италија за пример, Шпанија, САД, сите со голем број смртни случаи, не ти е доволно тоа?Баш затоа што никој не знае како ќе се однесува вирусот долгорочно да носиш мерки со претпоставка дека ќе се однесува како што ти се надеваш е шизофрено. Не сум свесен што ќе се случуваше, исто како што не си свесен ни ти. Затоа што нели, не знаеме како вирусот се однесува.
Ама за економијата знаеме како ќе се однесува. И за ова што ќе ни се случува сега, особено ако се земат во предвид шизофрените мерки, кризата во 2008ма е мало дете. И да, од последната ваква рецесија, светската економија заздравувала 20 години. И по пат се случиле некои многу сериозни срања. https://www.vox.com/future-perfect/2020/3/30/21184401/coronavirus-covid-19-economy-charts
ХипотетичкиХипотетички.
Јас сум личност која мисли дека се' ова е глупост, дека треба да бидеме слободни и лабави и секако, не почитувам мерки и препораки. Ти, од друга страна си личност која сака и пробува на секој начин да се заштити. Јас и ти сме колеги кои што сме секој ден во канцеларија по 8-9 часа, делиме 8 квадрати, делиме тоалет и прибор за јадење/пиење.
Јас поради моето шарлатантско однесување имам поголеми шанси да заболам али сум млад, здрав, живеам сам и ме боли дур. Од друга страна, ти живееш со родители или еве ќе земеме дека живееш со своја баба.
Јас, се заразувам и не знам, при тоа се заразуваш и ти (хипотетички), при што постои шанса својот вирус да го пренесеш на твоите домашни.
Твоите домашни се заразуваат, не по нивна вина, не по твоја, туку по моја.
Не велам дека ова е лесно остварливо, не ни знам дали е толку лесно преносливо но шанси веројатно постојат. Затоа, мислам дека треба да бидеме малку солидарни и да заборавиме на "како јас сакам, така ќе си правам" начин на живот и размислување, бар одредено време.
Знаеш, најискрено не се согласувам во целост со меркиве, не се согласувам ни што на моменти не се построги ама нема ни да бидам Калимеро и секогаш да цмиздрам контра секоја/сечија одлука.
Брат, кога излезе муабет дека е забрането на Водно да се оди, меѓу први постови во темава да се пожали и да просере беше од личност која знам, нема поголемо движење од кревет-фрижидер-тоалет во голем дел од месецот.
Сфаќам дека сите спобудалуваме на моменти поради рестрикциите ама најискрено мислам дека треба да мислиме на повозрасните и ранливите категории. Најлесно е да кажеме тие да останат дома и да се чуваат ама ние сме нација која три поколение живее во стан од 70 квадрати. Што ако дедото е дома кога внуците се надвор и шансата да се заразат се големи?
Не е едноставно. Не е "плукни-залепи".
Овој дел успорувањето, никако не го земаат во предвид. Не разбираат ама не затоа што е тешко за разбирање, туку затоа што не им одговара соочувањето со реалноста дека голем дел од мерките се потребни... Е сега тоа кажано, и во мерките има ретардирани моменти што најмногу е заради тоа што слепо се копираа препораките од надвор. На пример: Маски требаше да бидат задолжителни од почеток, па сеедно какви политики играат СЗО и ЕУ. ЈСП требаше да иде со дуплициран возен ред и со минимим патници а максимум проветрување - не обратно, со драстично намалување на автобуси и со гужви. Полицискиот час делумно е контрапродуктивен, освен за ограничување на движење и групирање и гужви за празници, но излегува дека е потребен пошто се нема дисциплина за дистанца и за носење маски. Дисциплина се нема делумно и заради тоа што полицијата се мрзливи неработници и пред пандемијата (овие што го спроведуваат полицискиот час повеќето се тинејџери, минус силеџиите од „интервентна полиција“).поентата е да се успори ширењето на вирусот, не да се искорени, затоа што тоа е невозможно. Пак ќе прашам, замисли да немаше мерки и се да се одвиваше нормално, свесен си што ќе се случуваше...
Не крв, серум (плазма).Како бе секоја недела да дарува крв?
Не мора да погодуваме дека ти не влегуваш во таа „недрастично голема бројка на луѓе?збориме за трејд, буквално животот на цела поулација е трејдан за бројка на луѓе која не е драстично голема. Мислам за мене не е живот во една соба да јадам, лежам и чекам да умрам. Не е ни за баба ми ни за моите, иако они се у категориите кој што треба да ги заштитиме. Тоа може да одговара само на себични хипохондрици и никој друг.
Ако сум премиер или министер за здравство, не би ме болело кур што вирусот уништува. Не може стратегија да се носи на база на стравови, туку на база на бројки.Сеа сакаш со сила да истераш глупа поента? Јас ти викам дека не знаеме како вирусот ќе се однесува ДОДЕКА не се најде лекот или вакцината, сеедно, па затоа се и рестрикциите на краток рок. Значи ја имаш Италија за пример, Шпанија, САД, сите со голем број смртни случаи, не ти е доволно тоа?
Ај еве да нацртаме со креда на табла, пошо очигледно се избегнува главната поента. Имаме вирус кој за кој првенствено нема лек, има поголем степен на заразност од останатите вируси за кои има веќе лек или вакцина, и бонус на сево ова медицината се уште работи на негово проучување и секој ден излегуваат нови сознанија, па затоа вирусот не е концизно утврден, односно неговата мутирачка и уништувачка способност. Прво беше дека ги напаѓа само старите и хронично болните, па кога видовме дека ѓаволот ја однел шегата почнавме другше да се однесуваме, и така секој ден со нови сознанија околу него, па еве последните се дека ги уништува крвните садови и прави партал во целиот организам.
Еве да замислиме дека си премиер или не знам министер за здравство, небитно, повели објасни која е твојата долгорочна стратегија, како би го зауздал ти вирусот без рестрикции и мерки. Сериозно те прашувам, не се зезам, ако дадеш одговор со аргументи без спинување и трескање зелени лично ќе ти се извинам и ќе го прифатам одговорот.
Јас овде ниту една долгорочна мерка не видов, нарочито не економска, а камоли друга.Ако сум премиер или министер за здравство, не би ме болело кур што вирусот уништува. Не може стратегија да се носи на база на стравови, туку на база на бројки.
Првичната реакција би ми била иста како на сите, строги мерки. Flatten the curve беше општоприфатена стратегија. Ама таа стратегија предвидуваше поминување на пик, и природно намалување на бројот на заболени. Јужна Кореја, Германија, Италија, сите во пракса покажаа дека тоа не е точно. Олабавуваш мерки, и пикот се враќа. Што значи предвидувањето дека постои пик што може да се запре е погрешно.
Наредно би ги прашувал докторите дали сме 100% сигурни дека ќе се случи лекот или вакцината? Ако се, тогаш треба предвидување кога, и да продолжи некаква олеснета flatten the curve до тогаш. Ако не се, како што СЗО тврди дека не може со сигурност да се гарантира вакцина, тогаш таа стратегија е тешка глупост.
Наредното што треба да се открие дали тој вирус создава траен имунитет. Ако создава, шведската стратегија на тргање на сите мерки би била најефикасна. Би имало најмногу мртви на краток рок, ама најмалку на долг. Доколку и за трајноста на имунитетот не се сигурни, тогаш не преостанува ништо освен екстензивно инвестирање во медицински капацитети на молење на госпот дека вирусот ќе се прилагоди во некоја поблага форма што не го убива носителот.
Економијата ќе се врати во нормала, кога животот ќе се врати во нормала. Дотогаш, ќе страда. Така да, враќање на животот во нормала е економска мерка.Јас овде ниту една долгорочна мерка не видов, нарочито не економска, а камоли друга.
Метафората ти е несоодветна. Терористичка група можеш да елиминираш, вирусот не можеш. На сите ни е јасно дека ако колабира нормалноста на животот ќе колабира и економијата. Ама сегашниве мерки не го спречуваат тоа колабирање, само го одложуваат. Така да, тоа не е долгорочна состојба.Првиот болд, многу невкусна реченица, нечовечка би рекол пред се. Исто како да имаш терористичка група среде главен град и да речеш кур ме боли што може да го срамнат градот со земја, економијата и бројките ми се битни. Треба да сфатиш дека економијата е поврзана со сето ова срање што се случува, ако колабира здравствениот систем ќе колабира и економијата што верувам никој од нас не сака да се случи.
Сигурен си дека нема да биде толку масовно како првиот бран? Јас би се кладел дека ќе имаме полоши бројки во вториот бран, отколку во првиот. Без разлика какви се мерките. Од каде ти иде сигурноста дека вториот бран ќе биде поблаг?Втор болд, пак си грешка. Да, рамнење на кривата беше/е општо прифатена стратегија и ако не се преземеа такви мерки вирусот ќе направеше масакр насекаде. Не знам зошто имате проблем да сфатите дека вирусов е нешто ново што му се случува на светот и дека не изненади сите нас. Како ти ќе објасниш на 7 милијарди луѓе одеднаш дека се дешава некое срање, дека треба да носат маски рецимо, да избегаваат контакти, без преземање на мерки и рестрикции? Возможно е тоа? Не. Затоа и беа преземени вакви мерки насекаде, пример во Италија излезе работата од контрола поради тоа што првата одбранбена линија им доживеа капитулација-здравството, затоа што милион доктори заболеа од корона и не се знаеше кој пие кој плаќа. Секако и неодговорноста на населението играше улога во тоа.
Друга ствар, мислам дека сите, ама апсолутно сите од поголемиве земји најавија и втор бран од вирусот и беа свесни дека после рамнењето на кривата ќе настанат нови заболувања, секако не толку масовни како првиот бран. Сега и да се деси нешто спремни сме на тоа, психички пред се, самата помисла на тоа дека нема се уште лек тебе и мене како единки не тера да бидеме претпазливи, да носиме маски во маркети и банки, да избегаваме непотребни контакти со непознати, итн итн. Впрочем, тоа е зауздувањето на вирусот, покрај бројките нели.
Не може, баш тоа ми беше поентата. И затоа што не можат ништо да гарантираат, тотално би ги исклучил нивните мислења како инпут за носење одлуки. Не може цела цивилизација да е заложник на надежи и стравови на некоја група.Трет болд, сериозен си? Бараш 100% потврда за тоа дали ќе има вакцина? Ај еве размисли убаво дали некој во медицината може нешто со 100% сигурност да ти гарантира, нарочито во ваква ситуација.
Зборовите стратегија и грижа за блиски не одат заедно. Човек што е воден од грижа за неговите блиски кога одлучува, нема капацитет да организира и спроведе стратегија. Дали ќе испаднат попаметни или поглупи, рано е за тврдење. Ама ако гледаш како сите европски држави ги олеснуваат мерките, и како бројот на заболени им се зголемува, ќе видиме за многу кратко дали повторно ќе ги засилат.За четвртиот болд имаш до негде право, ама тоа е затоа што ја гледаш едната страна на паричката. Проблемот е кога ќе ја видиш другата и ќе сфатиш дека твои блиски може да го јадат стапот ради таа стратегија. Башка не ти е чудно што Шведска е единствена земја што го користи тој модел? Јас искрено не мислам дека ќе испаднат попаметни од цел свет, али ќе видиме.
Да. Тоа е, отприлика.Ти не разбираш.Дремење дома додека не искочи вакцина(или додека не умреме од глад) пропагира девојкава која и онака незнае кога последен пат излегла од дома.
Најдобро објаснето во еден пост. То је то.Хипотетички.
Јас сум личност која мисли дека се' ова е глупост, дека треба да бидеме слободни и лабави и секако, не почитувам мерки и препораки. Ти, од друга страна си личност која сака и пробува на секој начин да се заштити. Јас и ти сме колеги кои што сме секој ден во канцеларија по 8-9 часа, делиме 8 квадрати, делиме тоалет и прибор за јадење/пиење.
Јас поради моето шарлатантско однесување имам поголеми шанси да заболам али сум млад, здрав, живеам сам и ме боли дур. Од друга страна, ти живееш со родители или еве ќе земеме дека живееш со своја баба.
Јас, се заразувам и не знам, при тоа се заразуваш и ти (хипотетички), при што постои шанса својот вирус да го пренесеш на твоите домашни.
Твоите домашни се заразуваат, не по нивна вина, не по твоја, туку по моја.
Не велам дека ова е лесно остварливо, не ни знам дали е толку лесно преносливо но шанси веројатно постојат. Затоа, мислам дека треба да бидеме малку солидарни и да заборавиме на "како јас сакам, така ќе си правам" начин на живот и размислување, бар одредено време.
Знаеш, најискрено не се согласувам во целост со меркиве, не се согласувам ни што на моменти не се построги ама нема ни да бидам Калимеро и секогаш да цмиздрам контра секоја/сечија одлука.
Брат, кога излезе муабет дека е забрането на Водно да се оди, меѓу први постови во темава да се пожали и да просере беше од личност која знам, нема поголемо движење од кревет-фрижидер-тоалет во голем дел од месецот.
Сфаќам дека сите спобудалуваме на моменти поради рестрикциите ама најискрено мислам дека треба да мислиме на повозрасните и ранливите категории. Најлесно е да кажеме тие да останат дома и да се чуваат ама ние сме нација која три поколение живее во стан од 70 квадрати. Што ако дедото е дома кога внуците се надвор и шансата да се заразат се големи?
Не е едноставно. Не е "плукни-залепи".