Коронавирус (COVID-19)

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Општо мислев, на сите. Сите луѓе ќе треба да си одлучат што поише им одговара.
Хипотетички.

Јас сум личност која мисли дека се' ова е глупост, дека треба да бидеме слободни и лабави и секако, не почитувам мерки и препораки. Ти, од друга страна си личност која сака и пробува на секој начин да се заштити. Јас и ти сме колеги кои што сме секој ден во канцеларија по 8-9 часа, делиме 8 квадрати, делиме тоалет и прибор за јадење/пиење.

Јас поради моето шарлатантско однесување имам поголеми шанси да заболам али сум млад, здрав, живеам сам и ме боли дур. Од друга страна, ти живееш со родители или еве ќе земеме дека живееш со своја баба.

Јас, се заразувам и не знам, при тоа се заразуваш и ти (хипотетички), при што постои шанса својот вирус да го пренесеш на твоите домашни.

Твоите домашни се заразуваат, не по нивна вина, не по твоја, туку по моја.

Не велам дека ова е лесно остварливо, не ни знам дали е толку лесно преносливо но шанси веројатно постојат. Затоа, мислам дека треба да бидеме малку солидарни и да заборавиме на "како јас сакам, така ќе си правам" начин на живот и размислување, бар одредено време.

Знаеш, најискрено не се согласувам во целост со меркиве, не се согласувам ни што на моменти не се построги ама нема ни да бидам Калимеро и секогаш да цмиздрам контра секоја/сечија одлука.

Брат, кога излезе муабет дека е забрането на Водно да се оди, меѓу први постови во темава да се пожали и да просере беше од личност која знам, нема поголемо движење од кревет-фрижидер-тоалет во голем дел од месецот.

Сфаќам дека сите спобудалуваме на моменти поради рестрикциите ама најискрено мислам дека треба да мислиме на повозрасните и ранливите категории. Најлесно е да кажеме тие да останат дома и да се чуваат ама ние сме нација која три поколение живее во стан од 70 квадрати. Што ако дедото е дома кога внуците се надвор и шансата да се заразат се големи?

Не е едноставно. Не е "плукни-залепи".

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.593
Баш затоа што не постои лек ти треба долгорочна стратегија. Тоа се уште е многу тенко. Што ако никогаш не се случи лек?

Исто како што економски се заздравува после деценија две, така и демографски се заздравува. Ебате животот, ако го живееш во беда.
Ова болдираното не важи, ако не сме сигурни дека имунитетот е постојан или бар долгорочен. Во тој случај концептот на демографско заздравување значи нешто друго. А и од економски аспект некако работите ќе бидат победни. :P

Член од
17 август 2011
Мислења
10.313
Поени од реакции
18.381
Хипотетички.

Јас сум личност која мисли дека се' ова е глупост, дека треба да бидеме слободни и лабави и секако, не почитувам мерки и препораки. Ти, од друга страна си личност која сака и пробува на секој начин да се заштити. Јас и ти сме колеги кои што сме секој ден во канцеларија по 8-9 часа, делиме 8 квадрати, делиме тоалет и прибор за јадење/пиење.

Јас поради моето шарлатантско однесување имам поголеми шанси да заболам али сум млад, здрав, живеам сам и ме боли дур. Од друга страна, ти живееш со родители или еве ќе земеме дека живееш со своја баба.

Јас, се заразувам и не знам, при тоа се заразуваш и ти (хипотетички), при што постои шанса својот вирус да го пренесеш на твоите домашни.

Твоите домашни се заразуваат, не по нивна вина, не по твоја, туку по моја.

Не велам дека ова е лесно остварливо, не ни знам дали е толку лесно преносливо но шанси веројатно постојат. Затоа, мислам дека треба да бидеме малку солидарни и да заборавиме на "како јас сакам, така ќе си правам" начин на живот и размислување, бар одредено време.

Знаеш, најискрено не се согласувам во целост со меркиве, не се согласувам ни што на моменти не се построги ама нема ни да бидам Калимеро и секогаш да цмиздрам контра секоја/сечија одлука.

Брат, кога излезе муабет дека е забрането на Водно да се оди, меѓу први постови во темава да се пожали и да просере беше од личност која знам, нема поголемо движење од кревет-фрижидер-тоалет во голем дел од месецот.

Сфаќам дека сите спобудалуваме на моменти поради рестрикциите ама најискрено мислам дека треба да мислиме на повозрасните и ранливите категории. Најлесно е да кажеме тие да останат дома и да се чуваат ама ние сме нација која три поколение живее во стан од 70 квадрати. Што ако дедото е дома кога внуците се надвор и шансата да се заразат се големи?

Не е едноставно. Не е "плукни-залепи".
Солидарност може да бараш ако меркиве немаат никакво или мало влијание врз животот на останатите, па ај ќе бидеме солидарни кон постарите и ранливите. Тука збориме за трејд, буквално животот на цела поулација е трејдан за бројка на луѓе која не е драстично голема. Мислам за мене не е живот во една соба да јадам, лежам и чекам да умрам. Не е ни за баба ми ни за моите, иако они се у категориите кој што треба да ги заштитиме. Тоа може да одговара само на себични хипохондрици и никој друг. Мислам затоа и никој не ги почитува мерките помалце или поише. Ја не знам ниеден човек у реален живот кој се придржува до препораките, а сите плукаат по други и јадат гомна.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Не верувала... :ROFLMAO:

Да сум јас на власт, на овие ваквите што неверуваат и се потсмеваат ко госпожата т.е. певаљката, би му предложил следното:

Бидејќи не верува дека постои, би му дал да пополни и потпиши формулар со следното:

Чекор 1: Да се провери дали е ризик фактор од страна на стручни лица преку систематски преглед. (години, тежина, хронични болести...) Доколку не е...
Чекор 2: Доброволно да се зарази со вирусот во најблиската лабараторија. (ако не верува, мислам нема да му е проблем)
Чекор 3: Од кога ќе ја прими заразата, да остани заклучена во инфективно одделение до целосно заздравување, под посебен надзор на доктори специјалисти, кои ќе се грижат за здравјето и ќе му даваат терапија.
Чекор 4: По оздравувањето да оди дома на недела дена одмор.
Чекор 5: По одморот да биди морално и законски обврзана дека ќе оди на дарување крв секоја недела, која ќе биде искористена за лечење на болни пациенти во иднина преку центрифугирање плазма.

Секое дарување да му биди добро платено па и преплатено ако треба, а доколку не се појави еднаш неделно да одговара кривично според потпишаното во формуларот (самоизолација во Шутка или Идризово). Доколку издржи до крај на епидемијата со дарување крв, да добие плус додатни бенефиции од државата.

Останатите кои се заразиле без да сакаат, ќе може да даруваат и да им биде платено, но нема да мораат секоја недела да даруваат крв него по своја воља, кога и колку сакаат. Само со вакви мерки ќе се охрабруваат и нема да имаме како сега само 6 од 1100 оздравени.

Како бе секоја недела да дарува крв? :pos:

Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.967
Солидарност може да бараш ако меркиве немаат никакво или мало влијание врз животот на останатите, па ај ќе бидеме солидарни кон постарите и ранливите. Тука збориме за трејд, буквално животот на цела поулација е трејдан за бројка на луѓе која не е драстично голема. Мислам за мене не е живот во една соба да јадам, лежам и чекам да умрам. Не е ни за баба ми ни за моите, иако они се у категориите кој што треба да ги заштитиме. Тоа може да одговара само на себични хипохондрици и никој друг. Мислам затоа и никој не ги почитува мерките помалце или поише. Ја не знам ниеден човек у реален живот кој се придржува до препораките, а сите плукаат по други и јадат гомна.
Не знам зошто со навреда се напаѓаат оние кои што се плашат за себе и за останатите, најсериозно. Мене ми е јасно дека никој не сака да има живот во 10 квадрати и знам дека не сме имале предмет по Емпатија во осмолетка ама за момент да застанеме, да престанеме да бидеме себични и да почнеме да мислиме и на останатите.

Се слагам дека можеби никој не се придржува 100% до мерки и препораки ама едно е да наместо со бокс се поздравиш со "да пукне" а друго е наместо социјална дистанца да праиш забава дома со 30 луѓе во 40 квадратен стан.

И едната и другата личност не почитува мерки ама едната може да има големи последици.

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.612
Поени од реакции
7.743
Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 24 оздравени пациенти.

- Скопје 11
- Куманово 10
- Тетово 1
- Велес 2

Во изминатите 24 часа направени се 275 тестирања, а потврдени се 20 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-12, Куманово-1, Прилеп-3, Тетово-2, Битола-1, Гостивар-1. Досега во земјата се направени вкупно 19096 тестирања на КОВИД-19.
Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1642, бројката на оздравени пациенти е 1136, на починати е 91, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 415.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.960
Викаш ДНК од Сарин ставиле во Коронава? Гарант за да не можеме да го помирисаме коа ќе не стигне. Ти има логика муабетов.
Американски доктори се сомневаат на такво нешто но сега за сега немаат докази.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.537
Поени од реакции
2.712
Денеска Институтот за јавно здравје регистрира 24 оздравени пациенти.

- Скопје 11
- Куманово 10
- Тетово 1
- Велес 2

Во изминатите 24 часа направени се 275 тестирања, а потврдени се 20 нови случаи на ковид-19 и тоа во: Скопје-12, Куманово-1, Прилеп-3, Тетово-2, Битола-1, Гостивар-1. Досега во земјата се направени вкупно 19096 тестирања на КОВИД-19.
Вкупната бројка на ковид дијагностицирани во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 1642, бројката на оздравени пациенти е 1136, на починати е 91, а во моментов бројот на активни случаи во земјата изнесува 415.
Бројките се големи сеуште за жал и како што гледам според ова изгледа Скопје ке биде проблематично деновиве.Од 20 вкупно само во Скопје 12 што е премногу.Дај боже да е некој потесен кластер и да се стави под контрола иначе ова може да се рашири доста заебано со оглед колку е Скопје голем и раширен град.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.673
Поени од реакции
18.920
Сите вие кои викате дека само стари умираат и како не требало ние да се жртвуваме за нив со дома седење заборавате дека повеќето од младината живеат со помош од пензиите нивни, познавам многу такви кои бајат леб ќе јадат ама ќе им дадат на внуците пари да се перчат на одмор во Калитеа.
И тука не се проблем само старите, оние со хронични заболувања ги заборавате, да напоменам и дека потполно здрави луѓе поминале многу лошо со вирусот.
Друга работа, да се придржувавме до мерките уште на почеток сега можеби немаше да има полициски час сеуште ама стока народ сме и затоа цело лето ќе скисниме дома.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.593
Американски доктори се сомневаат на такво нешто но сега за сега немаат докази.
Ти гарантирам дека доктори ниту веруваат во тоа уште помалку дека било каков доказ за истото би постоело.

Дополнително, 100% сум сигурен дека не може да се земе ДНК во целост или парцијално од Сарин и истата да е била имплантирана во Коронавирусов.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Друга работа, да се придржувавме до мерките уште на почеток сега можеби немаше да има полициски час сеуште ама стока народ сме и затоа цело лето ќе скисниме дома.
Апсолутно неточно. Полицискиот час ќе престане кога ќе се помириме дека мерките не помагаат, и дека вирусот нема да исчезне затоа што седиме дома.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.299
Поени од реакции
16.451
интересно, во соседството..

Na jugu Hrvatske događa se Wuhan, i koliko god šutjeli o tome, Beroš mora intervenirati

а се токмат да ја почнуваат туристичката сезона 2020 и да ги укинат пропусниците за меѓужупаниско патување...

Од друга страна, жупанијата Истра , поранешна италијанска провинција, која се граничи со Словенија, а и Италија, 22 денови НЕМА нови случки...

кај нас пак немаше метод на локални карантини и ограничувања, само за Дебар и Куманово

.. патем, во Вухан ПРЦ се врати Короната... за сега во мал обем и во низок ризик,
значи ништо од имунитет на крдо ??..

Член од
23 август 2010
Мислења
39.508
Поени од реакции
114.604
Баш затоа што не постои лек ти треба долгорочна стратегија. Тоа се уште е многу тенко. Што ако никогаш не се случи лек?

Исто како што економски се заздравува после деценија две, така и демографски се заздравува. Ебате животот, ако го живееш во беда.
Која е долгорочната стратегија кога никој не знае како вирусот ќе се однесува со сигурност? Како еве ај ти објасни, пошо очигледно си попаметен од цел свет стручни работници, ќе направиш долгорочна стратегија, и на економски и на секаков план? Првичните најави се минимум 12 месеци за вакцина, 12-18 поточно, а до тогаш треба да се стрпиме колку што е можно повеќе.

Вирусов е нешто ново за сите нас, за целиот свет и треба време додека се привикнеме на некои навики врзани околу него. Повторувам по 1500ти пат, поентата е да се успори ширењето на вирусот, не да се искорени, затоа што тоа е невозможно. Пак ќе прашам, замисли да немаше мерки и се да се одвиваше нормално, свесен си што ќе се случуваше у земјава? Кога ќе требаше да се бира кој ќе лежи во болница а кој не, кога ќе имаше дузина разбеснети фамилии поради незгрижените нивни ближни...

И нема да требаат 20 години за економски да се заздрави, не спинувај. Имавме и 2008 светска рецесија, и сам знаеш дека не требаше предолго за да се реши тоа, иако нели не се реши баш за два дена, да не се сфатиме погрешно.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.960
Викаш ДНК од Сарин ставиле во Коронава? Гарант за да не можеме да го помирисаме коа ќе не стигне. Ти има логика муабетов.
А кое е твоето мисле
Ти гарантирам дека доктори ниту веруваат во тоа уште помалку дека било каков доказ за истото би постоело.

Дополнително, 100% сум сигурен дека не може да се земе ДНК во целост или парцијално од Сарин и истата да е била имплантирана во Коронавирусов.
А што мислиш по твое зошто во Пекинг и Шангај како најголеми градови нема ниеден заболен случај?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Која е долгорочната стратегија кога никој не знае како вирусот ќе се однесува со сигурност? Како еве ај ти објасни, пошо очигледно си попаметен од цел свет стручни работници, ќе направиш долгорочна стратегија, и на економски и на секаков план? Првичните најави се минимум 12 месеци за вакцина, 12-18 поточно, а до тогаш треба да се стрпиме колку што е можно повеќе.

Вирусов е нешто ново за сите нас, за целиот свет и треба време додека се привикнеме на некои навики врзани околу него. Повторувам по 1500ти пат, поентата е да се успори ширењето на вирусот, не да се искорени, затоа што тоа е невозможно. Пак ќе прашам, замисли да немаше мерки и се да се одвиваше нормално, свесен си што ќе се случуваше у земјава? Кога ќе требаше да се бира кој ќе лежи во болница а кој не, кога ќе имаше дузина разбеснети фамилии поради незгрижените нивни ближни...

И нема да требаат 20 години за економски да се заздрави, не спинувај. Имавме и 2008 светска рецесија, и сам знаеш дека не требаше предолго за да се реши тоа, иако нели не се реши баш за два дена, да не се сфатиме погрешно.
Баш затоа што никој не знае како ќе се однесува вирусот долгорочно да носиш мерки со претпоставка дека ќе се однесува како што ти се надеваш е шизофрено. Не сум свесен што ќе се случуваше, исто како што не си свесен ни ти. Затоа што нели, не знаеме како вирусот се однесува.

Ама за економијата знаеме како ќе се однесува. И за ова што ќе ни се случува сега, особено ако се земат во предвид шизофрените мерки, кризата во 2008ма е мало дете. И да, од последната ваква рецесија, светската економија заздравувала 20 години. И по пат се случиле некои многу сериозни срања. https://www.vox.com/future-perfect/2020/3/30/21184401/coronavirus-covid-19-economy-charts

Kajgana Shop

На врв Bottom