Македонска берза

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Ептен на МЛМ-аш ми звучиш со фразиве :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:
Не сум го измислил ја...некој попаметен и поискусен го измислил, и во повеќето случаи ( години ) бил во право. Запаметете:

1. И најневозможното сценарио може да се случи ( anything is possible )
2. Секое можно сценарио ( да, и најнемозможното ) си има своја веројатност на случување. ( разлика помеѓу possible и probable )
3. Постапувајте според она сценарио кое има најголема веројатност да се случи, калкулирајќи го и ризикот доколку не се случи тоа ( прифатлива загуба )
4. На долг рок - профит.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Ви кажав ја, криви се кафекуварките :pos:

ајде пумпаајјј, треба ли некој да продава денес и понеделник? :kafence:
Бидејќи јас бев меѓу едните оквалификувани како кафекуварки :kafence: њам њам. Ај кажи ми дали сум добро изиграл (како за една кафекуварка): КМБ купено 6500 пред пола година, лапнато ду(е)нда 500 MKD и денес уште држам на иста цена (иако ти реплицирав дека и на 3000 да падне не би продавал)? Потоа, BTC купен на околу 5 бона пред 2 (можеби и 3) години и уште не продаден бидејќи чекам да скокне над 10 бона, а ти си се истрчал да продадеш на 8?! :kuracc: By the way, ГРН купено 400 "комада" денес и вчера and feel like on top of the world , cuz некој мора и да гради во државичево, не само да уништува :angel:

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Бидејќи јас бев меѓу едните оквалификувани како кафекуварки :kafence: њам њам. Ај кажи ми дали сум добро изиграл (како за една кафекуварка): КМБ купено 6500 пред пола година, лапнато ду(е)нда 500 MKD и денес уште држам на иста цена (иако ти реплицирав дека и на 3000 да падне не би продавал)? Потоа, BTC купен на околу 5 бона пред 2 (можеби и 3) години и уште не продаден бидејќи чекам да скокне над 10 бона, а ти си се истрчал да продадеш на 8?! :kuracc: By the way, ГРН купено 400 "комада" денес и вчера and feel like on top of the world , cuz некој мора и да гради во државичево, не само да уништува :angel:
Па добро, не си испаничил и продал, тоа е ок . Да си толку сигурен у КМБ ке докупеше уште на 4к+.
БТЦ ако си купил на 5к и не си го продал досега минимум 10 пати и да си ги направил 2-3бтц ( или 1 бтц и кеш ). Не си продал ни на 10 ни 15 ни 20к, па после пак на 12к, не си докупил на 3.5к...лошо, лошо. БТЦ е волатилен и ако играш со твои пари купи продај може да биде екстра профитабилен. Купиш и чекаш, продадеш па пак чекаш, ама очигледно е дека си ХОЛДЕР а тие навеќе го изедоа К бидејќи ништо не тргуваа и на крај пак се вратија на првобитната инвестиција. Еве сега имаш добар ќар, кој ти гарантира дека ке иде нагоре? Може ке се врати пак на 5к.
ГРН денес купено а на 700 не? И тоа лошо...
Како за кафекуварка...хммм...и ја бев кафекуварка пред 12 години па подобро изиграв од тебе :kezec:

оцена 2+ ( не од 5, од 10 :D )

пс. ја продадов БТЦ на 9.200 ( уредно приајвено сабајлево пред да почне да паѓа, иако промашив некој саат кога отиде и до 9.400 ама пак сум топ ) Моментално 8.600 што значи некои 600 евра плус ќар ако купам сега ( спротивно од холдање ).

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Па добро, не си испаничил и продал, тоа е ок . Да си толку сигурен у КМБ ке докупеше уште на 4к+.
БТЦ ако си купил на 5к и не си го продал досега минимум 10 пати и да си ги направил 2-3бтц ( или 1 бтц и кеш ). Не си продал ни на 10 ни 15 ни 20к, па после пак на 12к, не си докупил на 3.5к...лошо, лошо. БТЦ е волатилен и ако играш со твои пари купи продај може да биде екстра профитабилен. Купиш и чекаш, продадеш па пак чекаш, ама очигледно е дека си ХОЛДЕР а тие навеќе го изедоа К бидејќи ништо не тргуваа и на крај пак се вратија на првобитната инвестиција. Еве сега имаш добар ќар, кој ти гарантира дека ке иде нагоре? Може ке се врати пак на 5к.
ГРН денес купено а на 700 не? И тоа лошо...
Како за кафекуварка...хммм...и ја бев кафекуварка пред 12 години па подобро изиграв од тебе :kezec:

оцена 2+ ( не од 5, од 10 :D )

пс. ја продадов БТЦ на 9.200 ( уредно приајвено сабајлево пред да почне да паѓа, иако промашив некој саат кога отиде и до 9.400 ама пак сум топ ) Моментално 8.600 што значи некои 600 евра плус ќар ако купам сега ( спротивно од холдање ).
Автоматски споено мислење:

Зашто да продавам на 15к, па и на 30к, кога ти реков дека само 500 евриќи имам вложено? Нема да ме обогатат 300 евра сигурно, тоа е ставено таму да стои исто како да е изгубено, во случај да скокне до 100 бона, па да се офајдиме.. Инаку се согласувам дека е добра идеја да се вложи во крипто, многу волатилно, но и со голем потенцијал, јас веќе го изгледав тој филм, па сега се фокусирам на МСЕ, но можно е да се вратам пак.

Последно уредено:
Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Автоматски споено мислење:

Зашто да продавам на 15к, па и на 30к, кога ти реков дека само 500 евриќи имам вложено? Нема да ме обогатат 300 евра сигурно, тоа е ставено таму да стои исто како да е изгубено, во случај да скокне до 100 бона, па да се офајдиме.. Инаку се согласувам дека е добра идеја да се вложи во крипто, многу волатилно, но и со голем потенцијал, јас веќе го изгледав тој филм, па сега се фокусирам на МСЕ, но можно е да се вратам пак.
Не кажа 500 евриќи дека се, нигде. Мислев барем 1 бтц...ама кај кафекуварка ке има 1 бтц ( сори, морав ) :pos:

Крипто 5-10% од портфолио МАКСИМУМ, зависно кој ти е прифатлив ризик. 5 - нејкеш ризик, 10% - сакаш многу ризик. И си ок.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
343
Поени од реакции
333
Ајде дај што нудиш, може ќе ти помогнам. Далеку од тоа јас да дигам цена, ама и тоа како чекам момент за добар шопинг. Иначе спушти топка малку, не биди толкав нарцис. Единствено ти скокна да кажуваш бројки, тука сме да споделиме искуства, знаење, па и по некоја заебанција, не да се фалиме. Ама кога веќе се пофали, еве ќе те спуштам малце на земја, имам преку 20k евра вложено на Coinbase, Binance и Spectrocoin, но има веќе 2 години откако се распродадов, останаа 500 евриќи BTC, чисто онака да стојат у случај AI да завладее со светот.
:uzi:Хир ју гоу Близард, од 9 април е постот.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.429
Поени од реакции
7.806
:uzi:Хир ју гоу Близард, од 9 април е постот.
А уствари зашто се курчиш тогаш... плус бараш совети. Со 500еур во биткоин и уште си испаднал пофраер :confused: . На Близард толку му е едно идење во Фламинго/ Принцес :P
Ем шуто ем боде излегува работата.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Teteks vcera prefrli dividenda da znaete, pred 1vi maj, mislat na rabotnicite... Nema za lovecka, ali 33 den po akcija dosta se za po edno kjebapce na skara...

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
А уствари зашто се курчиш тогаш... плус бараш совети. Со 500еур во биткоин и уште си испаднал пофраер :confused: . На Близард толку му е едно идење во Фламинго/ Принцес :P
Ем шуто ем боде излегува работата.
Толку ми е едно седнување на Тексас Холдем маса, реално, со 1/2 еур блинди... :свиркам:

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Што е заеничко меѓу С. Кутревски и Е. Маск? Screenshot_20200501-191121_Instagram.jpg

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Минатиот пат за малку не доби забрана да раководи со Тесла, а сега можеби ќе заврши и во затвор.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063