Коронавирус (COVID-19)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Словенија се отвора, а за вас стоката ќе даде уште еден месец куќен притвор.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
МПЦ повикува на намален број верници истовремено во црква за Велигден, Владата не може да затвора верски објекти и да носи одлука за непрактикување на верата, затоа што одењето во верски објекти било неприкосновено право.
Прашање: Ако има полициски час за време на Велигден, како тоа не може Влада или полиција да реагира?

Линк: https://sdk.mk/index.php/naslovna/mpts-ne-gi-zatvora-tsrkvite-za-veligden-i-povikuva-vernitsi-vo-pomal-broj-vladata-ne-se-mesha-da-gi-sprechi-guzhvite-i-shireneto-koronavirus/

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Ти кажа дека треба да се дистанцираш од проф марковски, епа ако треба да се дистанцираш прашањето ми е од кои стручњаци ти не се дистанцираш, а со овој одговор потврдуваш дека појма немаш за ниту еден стручњак од областа на инфектологија, друго се со цел да не се оптовари здравствениот систем професорот кажа дека ги подржува првенствено донесените мерки како неработење на училиштата, угостителските објекти и забрана за движење на ранливи категории, а не полициски часови по 60 сати.
Една работа за мене, ниту јас ниту жена ми сме медицински лица, но повеќе години ми се чини 15 години уназад, ги преиспитуваме лекарските одлуки и бараме повеќе мислења. Сега за некој работи и одма знаеме што е грешка, а што исправно.

И секој со мозок треба да го прави тоа, затоа што бројот на лекарски грешки е голем, а да не правам муабет за тотална незаинтересираност или немање врска на некој доктори.

Впрочем Цаца е одличен пример за лекарска негрижа. Вело ми се чини дека е добар стручњак, но дека го навасале годините и човекот нема оштра мисла, па почнува да се губи во муабетот.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Еве веќе 4 дена како не бев влезен на темава, а пред тоа го имав прочитано секое мислење.

Она што ме интересира дали оптшо ние како нација погрешивме со мерките. Кога се воведе вонредна состојба повеќето овде беа за строг полициски час.

Во Охрид се вратив ден пред да биде прогласена вондредна состојба. Градов од тогаш е сменат целосно. Тие денови имаше многу мала фрекфенција на луѓе, во чаршијата ништо не работеше и по маркети се почитуваа мерките.

Последнава недела е хаос. Полно народ, улиците блокирани од автомобили, пола будици работат низ чаршија... А маркетиве се посебна приказна. Во пола се почитуваат мерки а во друга половина внатре не можеш да се разминеш. А и таму каде се чека пред врата собрани се 50 луѓе во 10 метри квадратни па хаосот е поголем.

Очогледно е дека меркиве попуштија. Ама реално е да се спомне дека пред еден месец мнозинството размислуваше вака а сега гледаме дека погрешивме.

Не сакам ни да замислам што ќе се случува неделава со празников.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk
Охрид +5 денеска.
Да го поздравиме Караџоски.

Член од
5 септември 2014
Мислења
109
Поени од реакции
209
Screenshot_20200415_154942_com.android.chrome.jpg
"Presumed to have it" не го омаловажувам вирусот и не се контрам само да се надоврзам на претходните тврдења дека и вакви мучки се прават.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Охрид +5 денеска.
Да го поздравиме Караџоски.
Охрид е со најголем потенцијал за ново жариште. Таква неодговорност немам видено кај други граѓани освен можда кај "браќата". Ама ај се надевам дека грешам...

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594

"Повторно се отвораат неколку поголеми фабрики, како и автомеханичарските работилници, вукланизерите, поголемите градилишта и продавниците за градежен материјал и бела техника. "

Не паметам, кога ги затворивме ние овие?

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
5.486
И каква врска има тоа што се спасуваат старци со тоа што се пораѓаат пред време родилки ?
Ја прочита веста или само насловот ?
Што треба сега? Да ти цитирам?
-Бременоста и во нормални околности е проследена со осцилации во емоциите, често е придружувана со зголемена чувствителност и вознемиреност, а очекувано е Ковид-19 да предизвикува нагласена загриженост кај бремените жени. Поради тоа, не е исклучено психолошката состојба на трудниците да има свое влијание и врз поголемиот број на предвремени породувања, во однос на вообичаениот, велат од ГАК.
Во текстот јасно пишува дека сите овие мерки за справување со ситуацијава, карантини, изолации... негативно влијаат врз родилките.
Каде се редовните контроли на гинеколог? Каде е движењето? Вежбите?
Свесен си дека 90% од здравствените услуги се уксратени на останатие граѓани? Прегледи на онкологија, Интернистички прегледи, МРИ снимања....
Ако во просек умирале 5 души поради одредено здраствено нарушување.. Сега таа бројка 8-10.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.205
Поени од реакции
12.148
"Повторно се отвораат неколку поголеми фабрики, како и автомеханичарските работилници, вукланизерите, поголемите градилишта и продавниците за градежен материјал и бела техника. "

За викенд

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518

Ги немаме затворено, само @bucio изгледа нема излезено од дома да види дека работат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Oвие не ни беа затворени. Од кај ги копате вестиве само...

Kljub ugodnejšim podatkom omilitve omejevalnih ukrepov ta teden še ne bo, je sporočila vlada. Obvezno nošenje rokavic je od srede nadomestilo obvezno razkuževanje rok.

Oтворам на РТВ Словенија и еве што има - носењето ракавици се олабавува со нансесување гел за раце. Ама битно фабриките се отворале :icon_lol:

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.827
Поени од реакции
17.774
20200415_153456.jpg

Во живо од Немачка. Ама брат во Немачка нема полициски час ама ние ќе дме зстворени ко стока hhhh.

Е поради ова нема полициски час, а во Лидл бевме сите на 2м растојание, пред маркетите дезинфеквија на влез и излез.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Една работа за мене, ниту јас ниту жена ми сме медицински лица, но повеќе години ми се чини 15 години уназад, ги преиспитуваме лекарските одлуки и бараме повеќе мислења. Сега за некој работи и одма знаеме што е грешка, а што исправно.

И секој со мозок треба да го прави тоа, затоа што бројот на лекарски грешки е голем, а да не правам муабет за тотална незаинтересираност или немање врска на некој доктори.

Впрочем Цаца е одличен пример за лекарска негрижа. Вело ми се чини дека е добар стручњак, но дека го навасале годините и човекот нема оштра мисла, па почнува да се губи во муабетот.
Вело ти се чини дека се губел и го прегазиле годините, тоа за тебе е вклучување мозок и логично расудување, а не ти се чини дека медиумите ја пренапумпаа паниката и дека ова чудо го претставија како најсмртоносен вирус кој се појавил, а всушност да е далеку помала смртноста од обичниот грип.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__
Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.822
Што треба сега? Да ти цитирам?

Во текстот јасно пишува дека сите овие мерки за справување со ситуацијава, карантини, изолации... негативно влијаат врз родилките.
Каде се редовните контроли на гинеколог? Каде е движењето? Вежбите?
Свесен си дека 90% од здравствените услуги се уксратени на останатие граѓани? Прегледи на онкологија, Интернистички прегледи, МРИ снимања....
Ако во просек умирале 5 души поради одредено здраствено нарушување.. Сега таа бројка 8-10.
Ти го пиша во друг контекст, као демек спасуваме старци а ни умирсат родилки. Е ај нека ги пуштат слободно да шетаат за време на пандемија па нека се заразат можи полесно ќе поминат во текот на бременоста.
За сите е ова тежок период, карантинот е тежок ама е единствена мерка за да не излези од контрола ситуацијата. Е сега полицискиот час е така кај нас оти тука 80% од населението е некултурно и неразбрано, да почитуваа на почеток социјално дистанцирање, да не се правеа пикници како први мај да е,да не ги редеа масите една на една по кафичи можи немаше да стигниме до овие мерки. Ене во Шведска нема полициски час ама да прошеташ низ Шведска ќе мислиш дека тие се во карантин а не ние, повеќе раздвиженост има кај нас од колку кај нив.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.827
Поени од реакции
17.774
Oвие не ни беа затворени. Од кај ги копате вестиве само...
Ние сме болна нација, преведваме се од српски сајтој, верваме на српски експерти по теории на заговор, ние сме браќа со Русија шо цел живот се од нив е на наша штета...

И се од овие извори е порелевантно него доктор специјалист и после - Абе арен беше не знам од шо умре..

Ми иди фб да избришам од ваквите и '5G се поставува затоа е полицискиот час/ бегалци носат ' муабети. Стварно сме најтупиот и простиот народ на планетата.

Kajgana Shop

На врв Bottom