Коронавирус (COVID-19)

Член од
7 јануари 2015
Мислења
963
Поени од реакции
634
Стари, сите ги ставаат на стомак на Инфективна, има видеа од фебруари од Италија, да не барам на YouTube. Докториве од по земјиве си комуницираат меѓу нив, 2020 година сме. Не значи дека ако не ти ставиле на српските сајтови дека не се прави тоа по светов или дека сега им текнало.
Да, во Италија одамна ги ставаа на стомак, не знам денеска што толку ударна вест на цнн е ова?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Џабе дремете на форумов а не читате битни ствари. Еве подоле, не респиратор, не те примаат на интензивна нега.
Тоа ако не се лажам личи на военна триажа. Во воената лекари овде имат кама(нож) на коj пишува "милост". Тоа ти е стара традициja от времето на воjните, кога лекарите оценуват коj има шанса да живее во време на воjна и за тези што немат шанса му дават медикаменти и го убиват за да не се мачи. На тоа личи тоа што прават шведите - воена триажа во мирно време.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Што ако инсистира СЗО да биде рестрикцијата за Бајрам, односно да трае до тогаш, кога на муслиманите постите им почнуваат од 24-ти април ако не се лажам, а тоа е следната недела. Свесен си ваљда дека ќе има масовно собирање за ифтар, како што си прават и увек они, одат по гости откако ќе зајде сонцето, односно кога ќе можат да јадат. Мислам дека тек допрва не очекува хаос со верскиве празници, мислам дај боже да грешам али познавајќи го народот овде...

Шведска инаку вчера 100 мртви и преку 1000 заболени или лошо чув на вести? Јас мислам дека ептен се коцкаат со животите на многу луѓе, а проблем е што не дај Боже ситуацијата да им излезе од контрола нема тогаш назад, ама ние вака мислевме ние онака, уствари затоа се и рестриктивните мерки насекаде низ светот, за да не излезе срањево од контрола, иако нели во пар земји излезе (Италија, Шпанија). Стварно не сакам да им се деси Италија сценарио, имам роднини таму, а има и дечки од форумов што живеат во Шведска, али дефинитивно премногу лежерно се однесуваат према вирусот што не е фер према граѓаните кои плаќаат даноци и придонесуваат за развој на државата.
Според СЗО во Шведска досега има 11000 заболени и над 1000 мртви.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да, во Италија одамна ги ставаа на стомак, не знам денеска што толку ударна вест на цнн е ова?

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk
Или покасно дошла веста кај нив или и тие со новинари ко нашиве :)

Член од
23 август 2010
Мислења
39.966
Поени од реакции
116.593
Според СЗО во Шведска досега има 11000 заболени и над 1000 мртви.Значи бројките се многу полоши!
Зборев за вчерашниот ден стрикно, не вкупно. Инаку за Шведска јавна тајна е дека врска немаат податоците пошо не тестираат доволно и си оставаат се уште на свеста на луѓето. А реалноста вели дека има еден куп заразени кои не се идентификувани во систем и кои седат дома на домашно лекување па се додека не дојдат до крајна фаза не ги примаат по клиниките.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Ни една земја нема точни бројки, нема исто здравство, нема исти мерки и нема иста култура, нема ист квалитет на живот, затоа сите земји се различни во пристапот, мислам дека ова е јасно до сега.

За последниот пасус еднаш пишав, дека најверојатно кад тад ќе се тргнат мерките, или ради исчезнување или ради економските последици. Еве сеа ќе ти кажам, до тогаш се купува време да се организира системот, здравствен, економски, итн.. се ствараат навики и се надополнуваат залихи кои моментално недостигаат (маски за почеток).

Real life example, кај мене у фирма работиме околу 80% од дома, ама ни беа потребни недела дена (иако веќе работевме од дома ама не во толкав број) за да се осигураме дека се ќе тече нормално без прекин во услугите. Тоа е истото што сакаат да го направат со здравството, купуваат време.
Ако ова не може да го разберете, не можам веќе да се објаснувам.
Муабетот ми беше дека донесувате некој заклучоци за Шведска како да праиме муабет за Белорусија или Казакстан. Биди сигурен дека во Шведска ќе излезат точни бројки на крај на година, за вкупен морталитет и број на умрени од белодробни заболувања. Тоа дека секоја земја различно се припрема е сосема друго од тоа што ти го напиша, дека Швеѓаните немале голем број на мртви зашто не ги регистрирале. Зарем мислиш дека ќе си дозволат на крај на година 50 000 мртви од нигде никаде да им искочат при 2000 случаи на мртви од корона?
Уште па луѓе на темата се загрижени за швеѓаните, се коцкале со животот:unsure: Тука вие им предвидувавте крах ради тоа што немаат мерки воведено, а сеа викаш дека културата и квалитетот на животот биле битни на крај.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Зборев за вчерашниот ден стрикно, не вкупно. Инаку за Шведска јавна тајна е дека врска немаат податоците пошо не тестираат доволно и си оставаат се уште на свеста на луѓето. А реалноста вели дека има еден куп заразени кои не се идентификувани во систем и кои седат дома на домашно лекување па се додека не дојдат до крајна фаза не ги примаат по клиниките.
Абе на свеста на староседелците можда можат да се потпрат,ама не знам со кој ум се потпираат на свеста на мигрантиве од блискиот исток,не ми е јасно!?:cautious:

Член од
12 март 2009
Мислења
20.836
Поени од реакции
17.061
Стари, сите (критични) ги ставаат на стомак на Инфективна, има видеа од фебруари од Италија, да не барам на YouTube. Докториве од по земјиве си комуницираат меѓу нив, 2020 година сме. Не значи дека ако не ти ставиле на српските сајтови дека не се прави тоа по светов или дека сега им текнало.
да, па од пред 5-6 години и на обичен физиотерапевт има кревет со дупка за нос и уста.... меѓутоа има и друго, ако пациентот е повржан со инфузија и друго работи не иде на стомак... а зошто да не биде во полуседечка положба, високо подигнат кревет... а и не треба болните да спијат во долги интервали, поголем е ризикот за сливање во долни дишни патишта, посебно од немрдање и декубитус се добива.. затоа и гојазните се ризична група...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.745
Да бе, социјална дистанца... и после да викаат ладнокрвни сме биле ко скандинавците.
„Баче слушај сегде сум бил се сум праел ама едно ќе ти кажам тука ко шо има дружба нигде нема“ да си останеме на ова ја мислам...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Проблем во оваа вукојебина е не само за оваа ситуација, него за се останато што сите се знаат, еве ти се најде во ситуација да вадиш од контекс муабет на човек кој посветил цел живот на проблематикава, а си немаш допирна точка со медицина...
Луѓе треба да разберат дека што повеќе ја слушаме струката а не паничните медиуми кои билдаат кликови и читаност ради реклами со бомбастични наслови толку подобро за нас.
Се согласувам дека треба да слушаме струката, ама треба да се направи дисктинција меѓу Вело, Цаца и другите.

Јебига и Цаца е универзитетски професор, па и бивш директор на клиника, па гледај што направи.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.966
Поени од реакции
116.593
Уште па луѓе на темата се загрижени за швеѓаните, се коцкале со животот:unsure: Тука вие им предвидувавте крах ради тоа што немаат мерки воведено, а сеа викаш дека културата и квалитетот на животот биле битни на крај
Кој им предвидувал крах, ИРЕАЛ? Шведска ја земаме како пример затоа што е единствена земја која нема преземено рестриктивни мерки, зборам од овие побитниве земји, на страна Брунеи и Казахстан и такви некои мртви држави, а плус имаме и доста наши што живеат таму. Факт е дека Шведска моментално ЛАЖЕ, односно не известува правилно за бројот на заболени, ете КафеДелМар опишува секојдневно што и како се случува, треба да си пред смртна постела што се вика за да те примат и да те детектираат ко болен од корона. Бројките им се скроз нереални, не тестираат доволно, оставаат се уште на свеста на народот. А јебига, колку и да има свест тој народ кога не се забранети масовни собири (ако добро пратам до 50 луѓе смеат да се соберат), работат кафичи, дискотеки, кафеани и останато, сепак контакти се неизбежни. Едно обично станување од маса во кафич може некого да кошта фаќање на вирус, може некој да кивне или да се закашла и некој друг да го префати вирусот.

Затоа и велиме дека Шведска малце педерски и нефер влегува во борба со вирусот, а не дека ќе им се деси крах. Крах нема, единствено може да им се деси ненадеен голем бран на заболени у случај да почнат повеќе да тестираат и посериозно да ја сфатат работата. Инаку секоја држава ќе трпи економски последици, и таквите ко нас и земјите ко САД, Германија и остали светски сили.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Еве веќе 4 дена како не бев влезен на темава, а пред тоа го имав прочитано секое мислење.

Она што ме интересира дали оптшо ние како нација погрешивме со мерките. Кога се воведе вонредна состојба повеќето овде беа за строг полициски час.

Во Охрид се вратив ден пред да биде прогласена вондредна состојба. Градов од тогаш е сменат целосно. Тие денови имаше многу мала фрекфенција на луѓе, во чаршијата ништо не работеше и по маркети се почитуваа мерките.

Последнава недела е хаос. Полно народ, улиците блокирани од автомобили, пола будици работат низ чаршија... А маркетиве се посебна приказна. Во пола се почитуваат мерки а во друга половина внатре не можеш да се разминеш. А и таму каде се чека пред врата собрани се 50 луѓе во 10 метри квадратни па хаосот е поголем.

Очогледно е дека меркиве попуштија. Ама реално е да се спомне дека пред еден месец мнозинството размислуваше вака а сега гледаме дека погрешивме.

Не сакам ни да замислам што ќе се случува неделава со празников.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.537
Поени од реакции
9.438
Да бе, социјална дистанца... и после да викаат ладнокрвни сме биле ко скандинавците.
„Баче слушај сегде сум бил се сум праел ама едно ќе ти кажам тука ко шо има дружба нигде нема“ да си останеме на ова ја мислам...
дружбата нема врска со социјална дистанца, ги мешаш некој работи, дружбата не значи секој немиен ни знаен ни незнаен да ти се пика во лице или во вратот.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Зашо вакви коментари. Дали значи дека ако ти имаш пари на 90години и некој на 30 нема да си плати здравство треба ти да имаш приоритет пред тој на 30, а види се работи за нов вирус за кој што нема лек, најлоша варијанта е да го изгубат тој од 30 а и тој на 90 со компликации. Зар тоа не е себични од пензионерите?
Сите сме себични кога се работи за живот. И тој на 30 и тој на 90. Никој не сака да умре. Ама јас ако знам дека државата намерно нема да ми обезбеди услуга најмногу кога ќе ми треба, зошто да плаќам 30+ години за истата?

Јасно ми е дека тријажата е дел од медицинската практика и дека во ситуации како оваа е неизбежна, ама Швеѓаните прво ги оставија на цедило најранливите, па после му ја мислеа за мерки за забавување. Јебеш га, може и поинаку.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Okolu merkite i nivniot efekt. Normalno merkite se samo tolku dobri kolku sto se pocituvaat.

Vo Germanija skoro mesec den ima golemi merki, zatvaranje na sve nepotrebno i zabrana poveke od dvajca da odat po ulicine i toa se kaznuva. Ima prekrsoci ama vo globala se pocituva. So merkite sakaat faktorot na reprodukcija R da go vmetnat pod 1. Znaci R e faktorot kolku lugje eden zabolen zarazuva. Ako e nad 1 se siri virusot. Ako e pod, se namaluva. Ako e eden, brojkata stoi isto. Vo Germanija krajot na Fevruari bese R faktorot nekade blizu osum a na 7.4. se namali blago pod 1 znaci ne se siri poveke. Eksperti koi gi pravat modelive vikaat deka uste 3 nedeli treba da se zadrzat merkite pred da pocnat da gi namalat.

Diagramite gi imate ovde: https://gitlab.com/simm/covid19/secir/-/wikis/Report

So ogled na toa sto uste pred 6-8 meseci pocnaa so prvite merki, pa sega tocno imame 4 nedeli od rigoroznite, se gleda deka ova e dolg proces pred da nosi rezultati. Vo Makedonija merkite podocna pocnaa i so ovoj pristap bi trebalo uste cel Mai da traat. E sega prasanje e kolku realno moze da se izdrzi.

Kajgana Shop

На врв Bottom