Коронавирус (COVID-19)

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Не, туку да се има осет во затворени простори и да не се буташ со непознати еден во друг без потреба.

Во превод, да отворат џебот малце овие со дискотеки, кафани, да ја подобрат вентилацијата и да се научиме како се чека ред. На отворен простор не е голем проблемот.

Изгуглај social distancing in Finland, затоа пишав дека сите им се смеат а на крај на нивното ќе дојдат. Oва е нормален ден во Финска, не Covid19 мерка.

Ова никогаш нема да дојде кај нас.
Не се научија една жолта лента да не ја преминуваат во банка, а пак надвор да стоеле на метро.
Мене ова ич не ми е смешно, да не кажам еден од поскромните соништа ми е вака да стојам во ред и никој да не ме замара и прави муабет.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.967
Поени од реакции
116.597
а уште повеќе оној скуп од дивјаци у Ченто, кои се претежно муслимани и чие несобирање за ифтар и тие нивните обреди е невозможна мисија. Колку гледам, нивниот празник е на крај на мај, така да, колку и да сме оптимисти, СЗО ќе инсистира до тогаш да биде рестрикцијата на движење во оваа мерка како сега.
Што ако инсистира СЗО да биде рестрикцијата за Бајрам, односно да трае до тогаш, кога на муслиманите постите им почнуваат од 24-ти април ако не се лажам, а тоа е следната недела. Свесен си ваљда дека ќе има масовно собирање за ифтар, како што си прават и увек они, одат по гости откако ќе зајде сонцето, односно кога ќе можат да јадат. Мислам дека тек допрва не очекува хаос со верскиве празници, мислам дај боже да грешам али познавајќи го народот овде...

Шведска инаку вчера 100 мртви и преку 1000 заболени или лошо чув на вести? Јас мислам дека ептен се коцкаат со животите на многу луѓе, а проблем е што не дај Боже ситуацијата да им излезе од контрола нема тогаш назад, ама ние вака мислевме ние онака, уствари затоа се и рестриктивните мерки насекаде низ светот, за да не излезе срањево од контрола, иако нели во пар земји излезе (Италија, Шпанија). Стварно не сакам да им се деси Италија сценарио, имам роднини таму, а има и дечки од форумов што живеат во Шведска, али дефинитивно премногу лежерно се однесуваат према вирусот што не е фер према граѓаните кои плаќаат даноци и придонесуваат за развој на државата.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
Никого не може да натерате нешто да прави или не. Свеста не може да ја внесеш некому со инка, секогаш ќе гледа да ти искриви муабет и да си тера по свое.

Повторувам, после тоталниот карантин и меркиве на локдаун секој ќе е оставен сам на себе. Карантин мерката е мерка за да не заштити сите, не е затвор. Така да радувајте се додека е овака, после тоа ќе биде прича за себе.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.511
Поени од реакции
10.241
Што ако инсистира СЗО да биде рестрикцијата за Бајрам, односно да трае до тогаш, кога на муслиманите постите им почнуваат од 24-ти април ако не се лажам, а тоа е следната недела. Свесен си ваљда дека ќе има масовно собирање за ифтар, како што си прават и увек они, одат по гости откако ќе зајде сонцето, односно кога ќе можат да јадат. Мислам дека тек допрва не очекува хаос со верскиве празници, мислам дај боже да грешам али познавајќи го народот овде...

Шведска инаку вчера 100 мртви и преку 1000 заболени или лошо чув на вести? Јас мислам дека ептен се коцкаат со животите на многу луѓе, а проблем е што не дај Боже ситуацијата да им излезе од контрола нема тогаш назад, ама ние вака мислевме ние онака, уствари затоа се и рестриктивните мерки насекаде низ светот, за да не излезе срањево од контрола, иако нели во пар земји излезе (Италија, Шпанија). Стварно не сакам да им се деси Италија сценарио, имам роднини таму, а има и дечки од форумов што живеат во Шведска, али дефинитивно премногу лежерно се однесуваат према вирусот што не е фер према граѓаните кои плаќаат даноци и придонесуваат за развој на државата.
stavija ekonomski fokus kako prioritet, i cvrsto stojat na toa.
ima brojni kritiki i od local svedi, eksperti od razni bransi, i vecinata lugje so se od strana, ama do sega
ne gledam nekakov efekt od toa.

najgolem del od vestite se polni so ekonomski i statisticki proekcii. koga izleva glavniot epidemiolog na pres,
mislis predavanje statistika ti drzi.

se kockaat so covecki zivoti, vo pravo si. a najpederskoto vo celata situacija e (a znaejki deka se pederska zemja, ova e prepedersko i za nivni uslovi), se kockaat so zivotite na lugjeto so ja napravija svedska da bide toa so e denes.
tie lugje so se sega na 60+ godini, cel zivot rabotele za zemjata, so debeli danoci i sekoj koj rabotel vo svedska,
kakva i da e struka, znae kolku se bara produktivnost i efikasnost vo rabota.

toa e nivniot mentalitet - za se ima cena/presmetka. smetaat deka rabotnite mesta i ekonomijata im se povazni od
lugjeto koi si go izrabotile svoeto. brutalno realno, a valjda i tocno, ama pak kje kazam prepedersko.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тоа малко се разбира. Овде експертите тоа се пробат да обеснат.
Колективниот имунитет е начин пандемиjaта да се сгасне, но колективниот имунитет не може да е метод по коjто да стасаме до сгасване на пандемиjaта. Тоест ние сакаме да достигнеме како краj до груповиот имунитет (тоа може и да е со вакцина, тоа може да е и со природното заразуване на лугето). Битното е този целиот процес да се управува. Овде го наричат "чекан и танц". Со изолациjaва удраме со чеканот по разпространуването на пандемиjaва за да има можност здравствениот систем да поеме сите што имат потреба,а кога здравствениот систем се ослободи како капацитет, се отварат мерките и се почва "танц" со виросот, за да може да доjде нова порциja заразени. После пак следува удар со чеканот за да не се дозволува силно разпространуване и така се танцува со виросот. Се разбира наjдобро е ако има вакцина.Таа обаче под 12 месеца не е реалистично да ja очекуваме.
Много е битно и како се држи целото обштество, тоа ке определи во кои групи луге ке иде вирусот.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
toa e nivniot mentalitet - za se ima cena/presmetka. smetaat deka rabotnite mesta i ekonomijata im se povazni od
lugjeto koi si go izrabotile svoeto. brutalno realno, a valjda i tocno, ama pak kje kazam prepedersko.
Шо фајде имам јас од плаќање високи даноци(за здравство) за да кога ќе ми треба најмногу на стари години, клоца да добијам од здравствениот систем. И после Швеѓаните проповедаат лични права и слободи ....

Член од
12 март 2009
Мислења
20.838
Поени од реакции
17.061
stavija ekonomski fokus kako prioritet, i cvrsto stojat na toa.
ima brojni kritiki i od local svedi, eksperti od razni bransi, i vecinata lugje so se od strana, ama do sega
ne gledam nekakov efekt od toa.

najgolem del od vestite se polni so ekonomski i statisticki proekcii. koga izleva glavniot epidemiolog na pres,
mislis predavanje statistika ti drzi.

se kockaat so covecki zivoti, vo pravo si. a najpederskoto vo celata situacija e (a znaejki deka se pederska zemja, ova e prepedersko i za nivni uslovi), se kockaat so zivotite na lugjeto so ja napravija svedska da bide toa so e denes.
tie lugje so se sega na 60+ godini, cel zivot rabotele za zemjata, so debeli danoci i sekoj koj rabotel vo svedska,
kakva i da e struka, znae kolku se bara produktivnost i efikasnost vo rabota.

Шведска да се споредува со Холандија и Белгија, а српските хохштаплери се лажат сами себе... Се гледа од кога е првиот случај, нека се споредуват со Словенија и Хрватска , а кој и се граничат со Италија, центарот на пандемијата во Европа

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Шиптарана од Сингелич е дисциплинирана, а за кауриве низ прилепон војската на улица да ги воспита. Љочките не ги вајча корона.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
1.001
Поени од реакции
1.684
Шиптарана од Сингелич е дисциплинирана, а за кауриве низ прилепон војската на улица да ги воспита. Љочките не ги вајча корона.
Тоа е супер, значи се грижат за нашето граѓанство а они по сопствена воља се оставени на дарвинизам.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
Мислам дека не сваќате дека не станува збор за економијата и работните места, туку затоа што е неизбежно. Јасно им е дека не можат да го сузбијат вирусот и не можат да ги држат мерките подолг период, не е тоа никаква бесчуствителност.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.568
И на темава иако 10 пати кажано дека не сите тестираат исто, пак се прават споредби. Од прва рака од Шведска имаме информации како се третираат луѓето, на телевизија имаш изјави дека ќе умрат многу луѓе, имаш проста табела според години кој ќе се третира кој ќе умре, и се тоа се игнорира и се споредува Шведска. Бујрум кој е маж нека го предложи тоа, само кога кај нас коа ќе дое стапот под газ, ни здравство ни економија ќе немаме, мислите дека некој ќе сака да оди на работа ако знае дека колегата му е заразен?
Дур и и да не тестираат ко што треба, ако е толку смртоносен вирусот ко што викате ќе се примети. Нели илјадници мртви, ќе рипне морталитетот и така натака. Ако на крај се сведе работава на чиста статистика, кој болен како бил регистриран тогаш и не била толку сериозна работата.
Реалноста е дека месец дена Шведска си тера со свои мерки и никаков крах им се нема десено. ( како што се најавуваше у темата).

Член од
9 октомври 2012
Мислења
2.922
Поени од реакции
1.479
Шо фајде имам јас од плаќање високи даноци(за здравство) за да кога ќе ми треба најмногу на стари години, клоца да добијам од здравствениот систем. И после Швеѓаните проповедаат лични права и слободи ....
Зашо вакви коментари. Дали значи дека ако ти имаш пари на 90години и некој на 30 нема да си плати здравство треба ти да имаш приоритет пред тој на 30, а види се работи за нов вирус за кој што нема лек, најлоша варијанта е да го изгубат тој од 30 а и тој на 90 со компликации. Зар тоа не е себични од пензионерите?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Прегледај го приврзокот 244853

Ова како на Олимпијада, 8 метри?? o_O
MIT и Financial times ако се извор, не би рекол дека е за мајтап муабет. Ако се извор тие, ќе повторам.
Овде и по целиот интернет се цитира све и свашта од "руските научници", преку "еден кинез" до "германски стручњак".

Kajgana Shop

На врв Bottom