Македонски филмови

• Креатор на темата Креатор на темата Solid
  • Време на започнување Време на започнување
BTW, мене ми се допадна. Типичен Манчевски, повторно со „триптих“, или не знам како да ја наречам оваа форма која се повторува во скоро сите негови филмови. Повторно многу симболика, спој на неспоиви приказни... Ми се допаднаа и референците на Пред дождот, Мајки, Прашина... Глумата извонредна. Особено Камка :cuc:. Најдобра нејзина улога до сега во филм. Може дека навикнат бев да ја гледам ко наркоманка, курва и сл. па затоа ме изненади толку многу, ама сметам дека стварно многу добро одглуми овојпат.

Има ли големи разлики меѓу „машката“ и „женската“ верзија на „Врба“? Ова синоќа на МТВ веројатно беше женската...
По тоа што го имам слушнато и двете се слични само во машката немало некои делови од женската.
Можеби грешам не сум сигурен само знам дека машката верзија не ја даваа никаде освен во Скопје.

Што знам, мене ми беше некако просечен. Ја ценам работата на Милчо ама мислам дека од филм до филм се повторува некој сличен мотив и мене тоа ми е некако заморно. Првата приказна во средниот век ми беше клише и ептен ми беше предвидлива. Втората што е во модерно време ми беше подобра ама не и нешто што би ме одушевило. Се согласувам дека глумата беше на ниво кај сите три главни актерки.

Секако мило ми е за сограѓанката Наталија. :) Прво Благој со „Исцелител“, сега таа со одлична филмска улога. Се гради одлична генерација на актери од Кочани.

Каде може да се гледа онлајн машката верзија од Врба?
Или на торент ако ја има...

Каде може да се гледа онлајн машката верзија од Врба?
Или на торент ако ја има...
Значи Врба ти се допаднал за разлика од Прашина, а?
Исто ти е само без некои делови од женската а мислам дека нема кај да ја гледаш.

Значи Врба ти се допаднал за разлика од Прашина, а?
Исто ти е само без некои делови од женската а мислам дека нема кај да ја гледаш.

Да. Различни филмови се, што е чудно.

Да. Различни филмови се, што е чудно.
Не бе онака прашав само.
Јас Прашина сум го гледал многу одамна и горе доле ми е познат но многу сцени ме се подзаборавени па не знам како би го оценил.А Врба е добар, иако сите очекуваа да е многу подобро направен од страна на Манчевски, некако како да фалеше нешто што ќе го направи класик како Пред Дождот.Ама поентата на филмот е и повеќе од добра, сега после Пред Дождот и Сенки, луѓето од него имаат големи очекувања а слободно можам да кажам дека Врби без конкуренција го зазема третото место, после овие 2 филма.

На Тракермк е ставен Врба но не во HD ама се гледа. Го има и краткометражниот на Милчо Крајот на Времето.

Имав привилегија да добијам Screener линк за Сведок на Митко Панов. Како што ми кажа Митко во план било пролетва да оди низ кината но со короната се одлага. Предвидено е да се синхронизира бидејќи во оргинал е на англиски. Ова е мојата аматерска “рецензија“ на негово барање

Незнам кој досега зел 400 илјади евра и што филмско дело треба да се очекува за тој хонорар. Али братов со Врбава, тотално ме разочара, а го форсираа да го истуркаат набрзина филмот,за додека се на фукнција да му лупнат уште еден филм да снима дури се може да прај арамилук. Премизерен фестивалски живот (ако може да се нарече фестивалски живот тоа што го помина со една Премиера во Рим, за друг фестивал од А, Б, категорија воопшто и не слушнав), што горе долу зборува и колку вреди филмот, за на крај тв премиера да имаш на национален сервис. Жива мизерија. Арам парите да му се, што ги добил од нас, државни пари.

Незнам кој досега зел 400 илјади евра и што филмско дело треба да се очекува за тој хонорар. Али братов со Врбава, тотално ме разочара, а го форсираа да го истуркаат набрзина филмот,за додека се на фукнција да му лупнат уште еден филм да снима дури се може да прај арамилук. Премизерен фестивалски живот (ако може да се нарече фестивалски живот тоа што го помина со една Премиера во Рим, за друг фестивал од А, Б, категорија воопшто и не слушнав), што горе долу зборува и колку вреди филмот, за на крај тв премиера да имаш на национален сервис. Жива мизерија. Арам парите да му се, што ги добил од нас, државни пари.
Тој филм требаше нас да ни плаќаат да го гледаме, а не the other way around.

Добро бе што туку трескаш глупости :tapp: Филмот за овие неколку месеци беше селектиран помеѓу останатите на:
  • [*]ФЕСТ - Белград
    [*]Тајпеј - еден од најголемите фестивали во Азија
    [*] Cinequest Film Festival
    [*]Фантаспорто, Португалија -Наградата „Мануел де Оливеира“ за најдобар филм
    [*]Црни ноќи, Талин, Естонија (А категорија)
    [*]Софија филм фестивал, Бугарија
    [*]Истанбул Филм фестивал
    [*]Варшава филм фестивал
    [*]
Сите набројани се релевантни филмски фестивали и тоа се ова за 5 месеци до крајот на годината уште 10-15 важни фестивали ќе помини. Дефинитивно си ИДИОТ. Каде ако не на национална ТВ требаше да биде премиерата? Човекот без надомест го даде филмот за ТВ емитување. Шо си умислуваш дека филмот бил набрзина ? Следно како тргнало сегашната власт ќе владее уште неколку години и нема потреба од брзање а за твоја информација ВМРО се тапкаше во гради со него. Човекот е институција и поим во европската кинематографија, најнаградуван режисер. Кому треба да дадат пари на Јани Бојаџи, Слободан Деспотовски да снимат “патриотски“ и националистички филмови?

Добро бе што туку трескаш глупости :tapp: Филмот за овие неколку месеци беше селектиран помеѓу останатите на:
  • [*]ФЕСТ - Белград
    [*]Тајпеј - еден од најголемите фестивали во Азија
    [*] Cinequest Film Festival
    [*]Фантаспорто, Португалија -Наградата „Мануел де Оливеира“ за најдобар филм
    [*]Црни ноќи, Талин, Естонија (А категорија)
    [*]Софија филм фестивал, Бугарија
    [*]Истанбул Филм фестивал
    [*]Варшава филм фестивал
    [*]
Сите набројани се релевантни филмски фестивали и тоа се ова за 5 месеци до крајот на годината уште 10-15 важни фестивали ќе помини. Дефинитивно си ИДИОТ. Каде ако не на национална ТВ требаше да биде премиерата? Човекот без надомест го даде филмот за ТВ емитување. Шо си умислуваш дека филмот бил набрзина ? Следно како тргнало сегашната власт ќе владее уште неколку години и нема потреба од брзање а за твоја информација ВМРО се тапкаше во гради со него. Човекот е институција и поим во европската кинематографија, најнаградуван режисер. Кому треба да дадат пари на Јани Бојаџи, Слободан Деспотовски да снимат “патриотски“ и националистички филмови?
Се согласував до некаде со тебе, дури и лајк ти ставив ама на крај се "посра" :icon_mrgr:
Го гледаше ли ти Ругање со Христос?
Ако тоа е националистички филм тогаш гледаш "навивачки" на работите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom