Последиците од коронавирусот (COVID-19) врз економијата

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Odlukite na vladata so koi ke mu pomaga na narodot nekako sve okruglo pa na kjose.... Ke se odlozuvale kreditite- ama izleze ne zadolzitelno ami ako saka bankata da ti odlozi, nosat uredba za stopiranje na izvrsuvanjeto koja ke stapi na sila po objavata vo sl vesnik - seuste I posle tri izdanija ja nema vo sl vesnik I dali voopsto ke ha ima, cenite se zamrznuvaat a otidoa u pm,.... Alo vlada, Imate tamu nekoj seriozen?

Мерки нула. За тоа време во другите држави

Србија со пет, Словенија со три милијарди евра ќе ја спасуваат домашната економија

Вучиќ: Секој полнолетен граѓанин во Србија ќе добие по 100 евра помош од државата

Хрватскиот Парламент прифати владин пакет мерки во вредност од 30 милијарди куни (3,9 милијарди евра) за да и помогне на економијата погодена од епидемијата на коронавирус.

Тоа со одложувањето на кредите како фино е спакувано... Ете иако не е задолжително сите банки се согласни да ги одложат и тоа на 6 месеци.
НАЈИНТЕРЕСНОТО, за тие 6 месеци додека ви се одложени и не плаќате ЌЕ ВИ СЕ ЗАСМЕТА КАМАТА и после ќе биде додадена на ануитетите за враќање.
Автоматски споено мислење:

Мерки нула. За тоа време во другите држави

Србија со пет, Словенија со три милијарди евра ќе ја спасуваат домашната економија

Вучиќ: Секој полнолетен граѓанин во Србија ќе добие по 100 евра помош од државата

Хрватскиот Парламент прифати владин пакет мерки во вредност од 30 милијарди куни (3,9 милијарди евра) за да и помогне на економијата погодена од епидемијата на коронавирус.
Би сакал само да ти кажам дека овие мерки иако во апсолутен износ изгледаат многу големи во реалност се многу малку, кај нас би чинеле многу помалку.
1. Во Словенија, кај самовработени кои се погодени ќе добијат по 700 евра што во превод е ЕДНА МИНИМАЛНА плата. (кај нас би била по 14.500 денари)
2. Види ги мерките во Хрватска, се откажувале од поскапување на патарини, такси за угостители...повеќето се гола вода.

Последно уредено:
Vladata ocigledno nema muda da prevzeme bilo kakva seriozna merka I samo blefira so nekoi ligaveski od koi tesko deka nekoj ke ima polza. Isto kako zakonot za otpis na kamati- mnogu falbi za na kraj da izleze deka treba na mnogu malku rati da se plati celiot dolg so se procesni, advokatski I izvrsni trosoci za da bides osloboden od kamata no pak samo od javnite pretprijatija a dodeka za privatnite pak e na dobrovolna osnova I seto izleguva sipak za lugeto.... Isti merki I patorot nosese, se ubavo ama nikoj ne ispolnuva se uslovi da iskoriste nekoe olesnuvanje.... Taka I segasnive Korona merki, samo falbi a vo praksa sipak... Treba da bidat poseriozni I pohrabri, da mu pominat Sega na narodot a ne da se zezaat I foliraat.

Владата нема капацитет да спроведе економски мерки. Се што понатаму ќе следи ќе биде пресликување на мерки од надвор, кои што во очи изборите ќе бидат повеќе популистички пакети за помош отколку реални мерки за спас на економијата. Во суштина не можете да спасите нешто што е во толку тесна корелација со државата и не е самоодржливо, не остварува профит на реалниот пазар туку зависи од добивањето на државни тендери. Реалната економија, односно оние стопански субјекти кои што на грб ја носат истата ќе добијат најмалку помош на сметка на овие првите, кои што и онака до сега егзистираа преку средства од државниот буџет.
Во суштина треба да се настојува да се сведат на минимум непродуктивните трошоци, кои што прават огромни одливи од буџетот. Ставката на задолжувања како инструмент за покривање на штетите од кризата да биде што пониска, и оние средства кои што ќе се прибават по овој основ да се насочат кон субјектите и стопанствата кои што реално ќе бидат најпогодени.

Во реалноста најверојатно ќе се оди на големи задолжувања во периодот што следи, грото ќе се потрошат за социјални трансфери предизборно а дел ќе се потрошат ненаменски по разни основи, ќе завршат по разни џебови и никој нема да смее да каже ништо, оти сите ќе бидат благодарни оти најлошото поминало, пандемијата е завршена, само здравје се друго само ќе си дојде. За истите тие лелекаат кога ќе дојде цехот за наплата и ќе какаат по форуми и социјални мрежи оти немало заштитни материјали и соодветна апаратура за дијагностицирање и лекување во здравството, и оти лекарите бегале странство.

Го прочитав сето, малце разбрав. Вака ко на 10-годишно дете во кратки црти ако можи?

Накратко:
Unlimited quantitative easing е ќе печатиме* пари колку треба сега, а покритие ќе ни биде идната успешна економија која ќе биде предизвикана од печатените пари. Во ограничена форма ова го правеа за време на кризата во 2008. Реално тогаш не ја урнаа економијата, ама драматично го зголемија јазот помеѓу висока/средна класа.

Потенцијален проблем со сличниот пристап сега е тоа што економијата во 2008 беше урната од балонот. Сега економијата е буквално застаната. Кога никој не работи, не произведува и не троши државата нема приходи и неможе да си ги покрие дупките. Тоа прави цела низа од економски проблеми чие решение во економска теорија не постои. Па на некој начин сето ова е некој вид на „Да пробаме, па да видиме“.

*печатењето денес се прави до додавање на нули во компјутер, не дека ќе почнат пресите да вртат книжни долар

Тоа со одложувањето на кредите како фино е спакувано... Ете иако не е задолжително сите банки се согласни да ги одложат и тоа на 6 месеци.
НАЈИНТЕРЕСНОТО, за тие 6 месеци додека ви се одложени и не плаќате ЌЕ ВИ СЕ ЗАСМЕТА КАМАТА и после ќе биде додадена на ануитетите за враќање.

Од каде го извади ова? Буквално никаде ниту го чув ниту го прочитав ова. Ниту па некоја од банките што ги најави мерките посочи на вакво нешто. Не може да ти засмета камата кога самата банка донесува одлука за мораториум на кредитите во рок од 6 месеци. После тие 6 месеци продолжуваш да си го плаќаш кредитот. Така да наместо на пример во март 2022 ќе го исплатиш во септември 2022. Главницата и каматата остануваат исти.

Од каде го извади ова? Буквално никаде ниту го чув ниту го прочитав ова. Ниту па некоја од банките што ги најави мерките посочи на вакво нешто. Не може да ти засмета камата кога самата банка донесува одлука за мораториум на кредитите во рок од 6 месеци. После тие 6 месеци продолжуваш да си го плаќаш кредитот. Така да наместо на пример во март 2022 ќе го исплатиш во септември 2022. Главницата и каматата остануваат исти.
Го видов во понудите на повеќе банки. Еве за пример што пишува во понудата на Комерцијална банка:
3. Камата пресметана за време на грејс периодот: За цело времетраење на грејс периодот, Банката ќе пресметува камата по каматна стапка предвидена во Договорот за кредит. По истек на предвидениот грејс период од 6 (шест) месеци, каматата пресметана во грејс периодот ќе се капитализира (додаде) на кредитното салдо на кредитот и рамномерно ќе се распореди за наплата во ануитетите согласно новиот амортизационен план. Банката нема да пресметува камата на капитализираната камата.

Го видов во понудите на повеќе банки. Еве за пример што пишува во понудата на Комерцијална банка:
3. Камата пресметана за време на грејс периодот: За цело времетраење на грејс периодот, Банката ќе пресметува камата по каматна стапка предвидена во Договорот за кредит. По истек на предвидениот грејс период од 6 (шест) месеци, каматата пресметана во грејс периодот ќе се капитализира (додаде) на кредитното салдо на кредитот и рамномерно ќе се распореди за наплата во ануитетите согласно новиот амортизационен план. Банката нема да пресметува камата на капитализираната камата.

Хмм, лоша работа ако е така. Кај помали кредити не би требало да се осети ама кај поголеми таа камата може да биде голем трошок. Ќе видиме што ќе објават конкретно другите банки. НЛБ први најавија олеснувања ама уште немаат конкретна понуда. Јас имам мал кредит кај нив и чекам да видам што нудат. Секако дека и најмала камата плус во нормални услови би била неприфатлива ама пошто многу е веројатно дека платите ќе се намалат секое олеснување ќе биде добредојдено.

Колку само лоши мерки од владава.

Колку само лоши мерки од владава.
Merkite ne se losi, tolku ima pari. Od pufki torta ne se pravi. Bitno e da se sprovedat da nema skrieni momenti.... Site znaeme sto I kako treba no parite se tie I so niv treba da se kuburi.

Србија добива помош од Кина. Ние дали ќе добиеме помош од нато и еу?
Сите предпистапни фондови можат да се користат за кризава. Тоа ако не ме лаже памет за вас е около 30 милиона евра.

Merkite ne se losi, tolku ima pari. Od pufki torta ne se pravi. Bitno e da se sprovedat da nema skrieni momenti.... Site znaeme sto I kako treba no parite se tie I so niv treba da se kuburi.
Ја од пуфки да платам?:
Минималец плата со придонеси за вработен - 21.000ден.
Кирија за дуќан со данок - 13200
Книговодител - 3000
Сметка за струја зимска со греење - 4500ден.
Сметка за телефон и интернет - 1000ден.

Значи за Април имам тековни трошоци 42700ден. во неповрат!!! Дали државата ја интересира дали јас сум остварил толкав приход за месец Март?

Пред 2 недели 3000ден. платив за Фискалниот апарат

Тромесечие иде. Јануари Февруари Март - Колку ќе треба да платам ДДВ на државата? 10.000-20.000?

Општината ме гони ми праќа поканчиња на домашна адреса за присилна наплата на фирмарина

1000ден. ми зема банката провизии за сметката секој месец. А ни едни мочани изводи не ми ги принта

Важно буџетарот ќе лапне 20.000 - 50.000 на сметка.
После зошто се тепале за државна цицка.....

Ја од пуфки да платам?:
Минималец плата со придонеси за вработен - 21.000ден.
Кирија за дуќан со данок - 13200
Книговодител - 3000
Сметка за струја зимска со греење - 4500ден.
Сметка за телефон и интернет - 1000ден.

Значи за Април имам тековни трошоци 42700ден. во неповрат!!! Дали државата ја интересира дали јас сум остварил толкав приход за месец Март?

Пред 2 недели 3000ден. платив за Фискалниот апарат

Тромесечие иде. Јануари Февруари Март - Колку ќе треба да платам ДДВ на државата? 10.000-20.000?

Општината ме гони ми праќа поканчиња на домашна адреса за присилна наплата на фирмарина

1000ден. ми зема банката провизии за сметката секој месец. А ни едни мочани изводи не ми ги принта

Важно буџетарот ќе лапне 20.000 - 50.000 на сметка.
После зошто се тепале за државна цицка.....
Ddv ne se tvoi pari ili ako se tvoi si pravis povrat. Ako si trosel struja znaci si rabotel. Ako bankata ne ti printa izvodi smeni ja. Sekogas sum bil za privatno, tie sto se na drzavna cicka se najcesto nesposobni ligavci koi zemaat kredit za da odat na odmor I nikad u zivotot nema da vidat poveke pari (ne zboram za aramiite). Ti kako privatnik, ako si seriozen sekako deka imas nekoja para na strana I ke go izdrzis periodov. Zatoa pak koga se dibri vreminja ne velis eve od kjarot pola za siromasite tuku merkas dobro auto I si gispodin covek, svoj covek.... Ke pomine ova.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom