Луѓе, објаснувајте се и карајте се колку сакате али секој македонски државјанин има право да си се врати во родната земја. Да, има случаи кои педерски се вратија иако немаше потреба, ама има доста и што се на сезонска работа или со нерешено станбено прашање и едноставно мораа да се вратат. Замерката од нас жителите на МКД кај одредени е што не ги почитуваат мерките за самоизолација, не се пријавуваат кај надлежните, избегнуваат тестирање, се шетаат насекаде... Се имам јас партал правено со луѓе со бугарски пасоши и гомнојадци за нашата држава, ама сега јебига не е моментот за такви поделби.
Добро е што ја разрешија директорката од Охрид и што ЈО ќе покрене постапка за случајот, а лошо е што има доста вакви случаи како покојната жена. Еве и сабајле на МРТ пројде телоп со инфо дека прво треба кај матичниот лекар да се јавиме ако имаме симптоми и да се консултираме со него, односно да не земаме лекови на своја рака. Во ред, се слагам со сево ова, ама прашање е какви одговори ќе добиваме од матичните лекари. Ја сеа да и се јавам на мојата матична, госпоѓата Пројка, гарант ќе ми каже: Абе ништо не ти е седи дома пиј лоратадин за алергиите пролет е сеа знаеш хехе, плус чаеви обавезно и се ќе биде во ред...,притоа не знаејќи дали сум имал контакт со некој од критичните подрачја и слично. Сакам да кажам дека имам доста примери од поблизок круг на фамилија/пријатели кои имаа некакви симптоми периодов и кои беа експресно одбивани за тестирање поради тоа што не се или немале контакт со некој од ризичните земји. А, не е битно што може во маркет, на бензинска да фатиш, или едноставно да не си свесен дека си имал контакт со некој заболен. Мислам дека и на форумов имавме такви случаи, Коњаникот беше еден од нив ако не се лажам.
Јасно ми е дека капацитетите се тие, ама испаѓа дека ќе ги тестираме тие од надвор што доаѓаат а тукашните ако има време и ресурси за нив, иначе кој ги ебе.
Дај боже да нема ниту еден друг случај како жената од вчера, али...