Коронавирус (COVID-19)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270

Вето ставил Радев?
Да, заштото сакат да замрзнат цените на производите, а например бензините и дизелот пагат , газот е со 40% намален от 1 Април и така натаму. Прашаниjaта са чисто икономски и како да се помага на бизнеса. Владата не сака да прави сериозни проекции за помошт на бизнеса, докато не стаса 1 месец. Само 60% от платите на затворените фирми ке бидат платени ,но тоа не е доволно.
Радев исто бара обеснуване како армиjaта ке се вклучи .
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.871
Поени од реакции
9.629
...и јас ќе му верувам ако образложи што со респираторните апарати блокирани во Бразил, спомна, туц муц, се повлече и толку, што со тие како донација од Кина, ги одби ли... каде се ?? :toe:
Вчера изјави дека нема ништо од новите респиратори поради немање можности за испорака, тендерите биле поништени.
 

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
908
Поени од реакции
1.476
ке ја објасни ли некој статистикава на германија? кријат лек или кријат бројки? или германска машина си е германска машина
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
... од прв ден кога влегува вирусот во организмот настапува време на инкубација (вирусот се размножува, ама нашиот имунолошки систем не го препознава, зашто вирусот не реагира „мирен е“ само се размножува, после 12-14 дена завршува инкубацијата, вирусот тогаш се покажува како патоген и телото го препознава и создава рапидно антитела IgM со што се покачува телесната температура како имунолошка реакција на нашето тело за да го уништи вирусот) , најчесто вирусот го напаѓа респираторниот тракт на што се надоврзува сега бактериска инфекција со што МОРА да се зема вече антибиотса терапија!
... време на тие што се на антибиотска терапија во изолација со покачена температура 38,5 С максимум 7 дена треба да се „победи“ бактеријата, а вирусот да ослабне и ако организмот има добар имунитет и создадена антитела IgM која се изборила со вирусот веќе 8 ден треба да има подобрување и пад на температурата и создавање на антитела IgG која треба да го докрајчи вирусот и да остане во крвта некој период ако има повторно инфекција со коронавирус, но тоа трае сосема кратко затоа има пациенти што пак се заразиле по оздравување со коронавирус КОВИД19!
Ама нели во просек 5 дена за симптоми треба?
 

Rigil

Tu te reconnaîtras
Член од
14 јуни 2015
Мислења
6.497
Поени од реакции
7.596

Секој со своите проблеми..


Health Minister de Block announced today that, effective immediately, “non-essential” sexual activities of 3 people or more are banned in Belgium to combat the spread of COVID-19.
“Wife swapping, threesomes, and orgies of six, fifty, one hundred or more are not permitted until the outbreak settles down,” she announced in Parliament.
 

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.173
...и јас ќе му верувам ако образложи што со респираторните апарати блокирани во Бразил, спомна, туц муц, се повлече и толку, што со тие како донација од Кина, ги одби ли, каде се ? :toe:
Па блокирана била доставката,затоа што решиле за себе да ѓи остават.
Еве само у Москва има 40.000 апарати,нека побараат помош од Русија!
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
749
Поени од реакции
731
:mad:Shuska se nesto deka dedoto na devojcenceto od stip voedno i zarazen so korona,deneska bil zabelezan vo kam,istiot prepoznaen od prodavackata i prijaven vo policija pa dosle go sobrale..
 

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
ке ја објасни ли некој статистикава на германија? кријат лек или кријат бројки? или германска машина си е германска машина
Наводно брзо ги откриваат и ги лечат со време.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.093
Поени од реакции
18.264
Баба и дедо кои со внукот биле Боровец некои викаат други Србија. Овие имаат фабрика која работи за Италијанци, така да може и од нив претходно да го имале вирусот, а може и во Србија/Бугарија да го закачиле.
За Барзата ли станува збор?
 

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.660
Поени од реакции
28.054
IMG-791a05c9e9ed18db1c015efba5b886a8-V.jpg IMG-791a05c9e9ed18db1c015efba5b886a8-V.jpg
Автоматски споено мислење:

Јака им душа на докториве
Автоматски споено мислење:

Рани од носење маски и наочари по не знам си колку саати
 

Attachments

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.449
Поени од реакции
22.839
ке ја објасни ли некој статистикава на германија? кријат лек или кријат бројки? или германска машина си е германска машина
160 000 testovi NEDELNO.



Another factor that may help explain the variance is the unusually high number of tests being carried out in Germany. According to Lothar Wieler, the president of the Robert Koch Institute, German laboratories are now conducting about 160,000 coronavirus tests every week — more than some European countries have carried out in total since the crisis started. Even South Korea, which is conducting 15,000 tests a day and has been held up by virologists as an example to follow, appears to be testing less than Germany.

izvor - financial times
 
Последно уредено:

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.318
Поени од реакции
42.075
lol, jas ti zboram za RAZLICNI testovi nego tie sto se primenuvaat vo mkd ti uporno zboris i davas primeri za sosema drugi testovi i mi zboris za lugeto sto gi pravat tie. Ti kazav i posociv so primer kako toa se pravi vo svetot kade se izborile ili uspesno se borat so virusot ama nisto od toa ne sfati pa prodolzuvas da se vrtis u krug... Znaci sfati POSTOJAT testovi koj so 95-98% sigurnost moze posle 15 minuti da go dijagonsticiraat virusot. Sam mozes da si go sprovedis, sam se bockas itn... Ne treba labaratorija, ne treba dokotori itn... Eve ti link podole procitaj si. Valjda labaratorijata sto gi napravi testovite i SARS i MERS (BIOMERICA) znae sto pravi?

PS. Ne se samo oni ima uste 4-5 drugi kako niv sto veke se koristat so nedeli, ovie se najnovi, americki so eve da kazeme nasa politicka orientacija. Eve ti uste eden link of ALPHALBIOLABS, sto pravi DNA testovi, testovi za alkohol i droga za policijata vo UK. Valjda i oni znaat?




Jas sfakam deka si malku nervozen, naiven i glup ali vo red e forum e pa ete moze da imame razlicno mislenje. Slobodno misli si deka se pravi se sto moze i deka odlicno se spravuva mkd so virusot. Tvoja rabota...
Си дал два линка за кои
Првиот не е FDA дозволен сеуште, за што самиот газда на компанијата кажува
Вториот, нема многу залихи, за што исто, самиот газда на компанијата збори
We are proud to be the first UK laboratory equipped to process test results on a mass scale, although we have a limited supply of the kits available.”
- газдата на Alphabiolaps
Ти сакаш вакви тестови да набавиме, преку милион, ние, Македонија, единствената нација во светот која има потреба од тестови моментално за Корона.

Подоле во постот инаку ќе ти пишам и што велат твоите сограѓани, од Австралија, кои се медицински лица и секојдневно се борат со оваа болест, за ваквите брзи тестови.

Абе која нормална земја ќе ти го набави ова бе, и тоа преку милион вакви тестови ?! Штотуку произведено, неодобрено од FDA, која земја ќе набави нешто за кое не е сигурна дека е максимално исправно и ефикасно ?! Па најмалце ние ќе се нафатиме да трошиме милиони за ова.

Ама јас сум бил наивен и глуп, а ти си бил паметниот што побива што кажуваат и доктори на науки за оваа област. Не се срами те молам.

Јас зборев стриктно за капацитетите со кои НИЕ располагаме и нашите можности моментални за масовно тестирање, и математиката на стручните лица која се заснова на нашите капацитети а не на тие во велика британија или оустрејлија, твојата земја има капацитет за голем број тестирања, ЛАБОРАТОРИСКИ, ко и ние што правиме, само што таму има огромен број на клиники опремени да вршат вакво тестирање, затоа бројот на тестови е голем.

Убаво е тоа твое измислено сценарио да е точно, ама реалноста е поинаква и си демантиран од луѓе кои екшли знаат што зборат и редовно следат што се случува на ова поле у Светов, уште па ги обвинуваш истите дека се профитери и затоа не ја кажуваат цакава што ти, кано од оусјтрелија, си ја пробил.

Сеа идеме на следното, Австралија, поназад си го пишал ова
Decko POSTOJAT testovi koj ne se prakaat vo labaratorija nego na lice mesto te bocka, zima kapka krv i za 10-15 min procesira dali imas ili ne, nesto kako bejbi testovite. Ako imas ti se pravi vtor poopsiren test. Taka se testira masovno. Takov test na golemo kosta 60 denari, na sitno vo AUS kosta 300 denari. Vo Melburn (znaci ne cela AUS) taka se testirani do sega 20900 dusi do denes. Melburn ima 230+ zaboleni, ostatok na viktorija 67 ili doaga nesto slicno ko mkd so ogled na populacijata. Do sega imame 0 mrtvi, 6 hospitalizirani i 70 izleceni
Дај ми линк или потврда дека во Австралија вака се тестирате, брзо, со тест чиј резултат е готов за 15 минути и е ултра ефтин и ефикасен, од тоа што јас го имам најдено на нет, тоа не е случај, напротив, сеуште нема дозвола во Австралија за таков тип на тестирање. За резултати се чека 2 до 3 дена, како што вели некој дотичен Харисон ( Michael Harrison, a pathologist and the CEO of Brisbane-based pathology business Sullivan Nicolaides ) пред 4 дена, а до сега се тестирани 100 000 граѓани лабораториски, што значи по колку месечно му доаѓа тоа со НИВНИ капацитет, м ? : ))))

Will there be any different, faster Covid-19 tests?
Lewin says rapid tests for other viruses already exist that have a turnaround time of 30 minutes and that it was likely faster tests would be available in Australia in the future.

Experts have told Guardian Australia that a new rapid test with a 15-minute turnaround could take the strain off pathology services across the country.

But experts also warned these tests would likely be less accurate than lab-based PCR tests because they looked for antibodies, rather than the virus itself.

This could return a false-negative, one virologist said, if the test was taken at the wrong stage of a person’s illness.
Види што викаат твоите сограѓани, кои истовремено се и експерти за оваа област, за ваквите брзи тестови. Ова исто е цитат од линковите што ти ги имам ставено во постов, а се од медиуми во Австралија каде говорат експерти од областа на медицината за корона вирусот,луѓе кои директно се борат против оваа болест и вршат тестирања за истата.

Според ова што јас го читам, во Австралија тестирањето си е лабораториски, ваквите брзи тестови сеуште ги немате и не се одобрени од Therapeutic Goods Administration, па ме интересира дали стварно овие ефикасни и брзи тестови ги има кај тебе и ги користите, или покрај тоа што шириш лажни вести за Македонија, тераш со лажни вести и за Австралија.

Aпсолутно никаде не пишува дека така биле тестирани преку 20 000 луѓе во мелбурн, преку тест за 15 минути што дава резултат, како што си кажал погоре, напротив, има наведено клиники во градот каде се врши тестирање лабораториски, и за резултати се чека по неколку дена. Али еве ќе ти дадам простор да ставиш линк со факти и податоци дека,
1. Има брзи тестови за корона во Австралија кој даваат резултат за 15 до 40 минути и се одобрени од Тherapeutic Goods Administration
2. Дека така преку 20 000 луѓе во Мелбурн се тестирале без проблем.
Значи не ги негирам бројките, и тестовите, туку начинот на тестирање за кој ТИ тврдиш дека е преку купен тест кој дава резултат за 15 минути.

Jас ти наведов неколку линкови каде пишува дека такви тестови во Австралија не се одобрени, дека тестирањето во Австралија се прави стриктно лабораториски ко и кај нас, со примерок од нос или грло, или од двете места, и потоа за резултати се чека 2 до 3 дена, во брисбејн конкретно по 1500 тестови дневно се правеле на ВАКОВ начин, што доволно говори со какви капацитети располагате таму во Австралија, премногу клиники и лаборатории кои се соодветно опремени за тестирање, ТОА ТУКА ВО МАКЕДОНИЈА НИЕ ГО НЕМАМЕ. Плус, тестирањето се прави ако човек исполнува одредени критериуми, а не се тестира секој рандом човек за кој постои голема веројатност да нема вирус ( нит патувал некад,е нит бил у контакт со болни, нит има симптоми ).
 
B

Beginner

Гостин
Американците 39 к заразено и имат само 178 излечени и тоа Трамп пред 15 часа на твитер провоцира пишува кинески вирус а не корона. Таков човек попрво ќе умре него ли да побара помош од Кина. Најдебилна нација купувале оружје мислиш војна е нема да ме чуди утре бројката и 50к+ да помине.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 

Kajgana Shop

На врв Bottom