Леле Заев што истресе вчера мајко мила, лелееееееееее.
Прво го гледав Мицкоски на Сител бидејќи ме занимаше што ќе каже и дали ќе се брука јавно. По мене доста солидно интервју имаше во однос на она што го очекував, прво го пофали Филипче за првите 10-тина дена од почетокот на вирусот а потоа кажа дека заврши неговиот меден месец. Нормално комуњарските спинерчиња си го искористија ова на социјалните мрежи и си лапнаа политички поени кај неписмената раја. Мицкоски го критикуваше Филипче, а и останатите за реакцијата последниве неколку дена, или последнава седмица, дека се чека со одредени мерки кои мора инстант да бидат донесени.
Исто така вчера сабајле на одредени прокомуњарски портали одекна веста дека се замрзнуваат кредитите на фирмите и граѓаните во следните три месеци, исто така очаен спин и обид за лапање политички поени. Нормално неписмената раја се напали и почнаа да постираат као демек ете кој е правиот, така треба браво и сеа сите очекуваат да не плаќаат кредити следните 3 месеци, а ќе се изненадат набрзо кога ќе почнат од банките да им ѕвонат да дојдат да си ги подмират ратите. Не, не се замрзнуваат кредитите, него НБРМ им препорачува и дозволува на банките сами да одлучат на кои лица (физички и правни) можат да им ги смрзнат кредитите а на кои не. Мицкоски препорачува да се замрзнат сите кредити на одреден период и со помош на странски пари (еврообврзници и остало) да се помогне на стопанството да се одржи во овие кризни времиња. Сеа да не се лажеме, и Мицко пробува политички поени да лапа, само сакав да кажам дека ми се допадна тоа што го кажа вчера.
За разлика од него господинот Заев истресе катаљон глупости од кои најјака му беше онаа дека нашата Влада ќе обезбеди највисока помош по глава жител во услови на кризата во регионот.
Друже дај жити се оди сади френки у Муртино и не замарај да ти ебам неписмениот.
Мое некое гледиште на ситуацијата до сега е дека Владата, а и министерот Филипче се однесуваа доста добро и за сите нас тоа е малце неочекувано со оглед на тоа каде живееме. Но, тоа може да се каже за почетокот на ширењето на вирусот, односно првите денови од истиот. Еве, како што одминуваат деновите сфаќаме дека има доста пропусти, местење тендери (ова најмногу ме/не боли), прогледување низ прсти, што не остава добра слика кај народот и не влева воопшто сигурност. Да се разбереме, не може ниту Филипче ниту св. Филипче да исконтролира 2+ милиони граѓани, не може на некого со инка да става во главата, ама за пропуштени патници на аеродромите и граничните премини кои доаѓаат од ризичните земји богами може да исконтролира и требаше тоа да го сторат за да не ни се случуваат вакви работи ко вчера кога имавме скоро 30 заболени во еден ден. Што е најтрагично се очекува тој број се повеќе и повеќе да расте следните две недели со оглед на несовесноста на граѓаните кои од непознати причини одлучиле да патуваат во деновите на светска пандемија од коронавирусот.
Е тоа е одприлика моето видување на работите, знам дека измешав малце политика ама ќе ги замолам модераторите да го остават постот, сепак е поврзано со вирусот и добро е да се знаат одредени работи.