Последиците од коронавирусот (COVID-19) врз економијата

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.663
Поени од реакции
8.093
Не е поради вирусот, затоа напишав претходно, само вниманието е насочено кон него.
Имаш 8.000 починати од Ноември до крај на Март, а само од сезонски грип и пушење цигари умираат 1 милион годишно.
Ама нема карантини за тоа, нема паники и медиуми за тоа
Кога мислев на тоа поради вирусов мислев на тоа дека се затвора скоро се и се прават мерки во светотв за да се "утепа" ваквиот каков такво страшен вирус и со ваквите мерки почнува да не работи ништо и економијата, бизнисите се на пауза до неопределено време. Не можат газдите да плаќаат кирии, плати, струја, вода пред се оние од помали градови и држави што се посиромашни каде не може така лесно да помогне власта во државата.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Јас слушнав добро, ама ти некако друго имаше напишано, добро е што си проверил.
И сега со негативните стапки што постигна ЕЦБ, уште ли во негатива ли да идат... како ли само ова е капиталистичка и океј мерка само ти може тоа да го лупнеш. Патем кејнз правило, е преку манипулирање на стапките ќе се контролирала економијата :pos:

Дај кажи им каде грешат, нешто не прават бај де бук.

Младичу, ова не е кризата, ова е само најава на потопот кој следи. Ти само шкрабај и на крај дај си заклучок, кејнз се враќал на мала врата, а тој кејнз фактички се спроведува со децении и е главен виновник за потопот.

За QE добро е и тоа си прочитал, благодарам што им објасна на другите дека е за банките, а не за приватен сектор. Иако претходно тврдеше дека била капиталистичка мерка.
Нешто ги мешаш работите, мерките кои се кејнзијански и социјалистички ги нарекуваш обратни :confused:, сам се закопуваш, убаво се објаснуваш, а на крај заклучокот сосема спротивен :toe:

Не е поради вирусот, затоа напишав претходно, само вниманието е насочено кон него.
Имаш 8.000 починати од Ноември до крај на Март, а само од сезонски грип и пушење цигари умираат 1 милион годишно.
Ама нема карантини за тоа, нема паники и медиуми за тоа
Ни знаеш јас што сум напишал, ни знаеш самиот што пишуваш. Ни разбираш нешто.
Теоретската основа на QE е во монетаризмот, не во кејнзијанизмот. Ајде на гугл и куцај ги едно по едно и читај.

Во секој случај, честитам, ти си најарогантниот глупав човек што го знам (виртуелно).

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.292
Поени од реакции
7.650
Ни знаеш јас што сум напишал, ни знаеш самиот што пишуваш. Ни разбираш нешто.
Теоретската основа на QE е во монетаризмот, не во кејнзијанизмот. Ајде на гугл и куцај ги едно по едно и читај.

Во секој случај, честитам, ти си најарогантниот глупав човек што го знам (виртуелно).
Ама јас спомнав за каматните стапки нелиии....
А за монетарната квантна теорија тоа допрва ни следи. Ама нели ти бидејќи си паметен се си знаеш, само на крај си носиш заклучок, спротивен од целото претходно напишано. Ако тоа е одлика на паметен, да тогаш сум глуп и арогантен.

Се надевам не го прифати и мојот совет да си купиш доларчиња, сепак кој будала би слушал глуп и арогантен :toe:

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Економските мерки се смешни
1- Кредити - 5,7 милиони - малце се, плус ќе се даваат на одредени гранки а трпат многу гранки.
2- Покривање на 50% од придонеси на плата макс до просечната.
Во превод максимум до 37 000 бруто - односно од 18 000 пола ќе покриваат - 9000 денари НО:
1. Ако фирмата нема отпуштено ни еден работник - Што ако фирма од 15 работници испушти 3 ца за да може да преживее и 13 да работат? Со непомош на нив потенцијално и тие 13 остануваат на улица.
2. Да немаат земено дивиденди - дечки дивидендите се од 2019 година кога не била криза сега може ни за струја да немаат.
Во пракса првава мерка ќе земеј по некој кредит вторава е мајтап за никој да не земе, а и да земе ништо нема да му заврши работа.

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Се ми се чини дека со вонреднава состојба планот ќе биде: Земаме кредит 500 мил , 400 инстант се топат, 100 даваме помош на наши фирми! Резултат македонецот ќе има за враќање 500 милиони плус камата за цел живот! Не е секоја криза кризна за секого!

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.519
Поени од реакции
29.002
Каков импакт има вондреднава ситуација што се прогласи на малите приватни бизниси? Локалите треба да се затворат на 30 дена? Не сум упатен, ако може некој да ми објасни...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Каков импакт има вондреднава ситуација што се прогласи на малите приватни бизниси? Локалите треба да се затворат на 30 дена? Не сум упатен, ако може некој да ми објасни...
Кај вас во Чехиа како е?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.519
Поени од реакции
29.002
Кај вас во Чехиа како е?
Одлично е, не се сеќирај за тука. Милијарди се двојат за приватните бизниси, се ослободуваат од кирии, даноци, сметки. У Македонија е прашањето како е и што ќе се превземе.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Одлично е, не се сеќирај за тука. Милијарди се двојат за приватните бизниси, се ослободуваат од кирии, даноци, сметки. У Македонија е прашањето како е и што ќе се превземе.
Добро е и во Македонија. Не се двојат милјарди за приватните бизниси бидејќи се си работи најнормално. Пендарко прогласи вонредна состојба. Границите затворени се. И така.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.868
Поени од реакции
6.380
Имаш прочитано нешто повеќе околу лекот ремдисивир , дека од вчера наводно е официјално одобрен како лек против ковид 19 во Чешка ? ако не те мрзи нешто подетално ако може ?

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.519
Поени од реакции
29.002
Имаш прочитано нешто повеќе околу лекот ремдисивир , дека од вчера наводно е официјално одобрен како лек против ковид 19 во Чешка ? ако не те мрзи нешто подетално ако може ?
Одобрен е од вчера или завчера мислам. Не су мзапознаен со лекот, ама има еден услов. Дозволено е само на пациенти кои се во критична состојба, т.е. на тие што им е потребен апарат за дишење. Дозволен е да се користи во наредни 6 месеци, со можност за продолжување. Лекот е побаран од тим на доктори кои работат на главната клиника во Прага и сакаат да го користат на 1 пациент во критична состојба.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ајде тука, зошто очигледно дека не ни е место во другата тема

Под мерки што ќе ја помогнат економијата веројатно мислиш на бенефиции и олеснувања на бизнисменчиња и газди од калибарот на Заев, пак некои ликови дебело да се офајдат и од оваа криза.
Мерките на Филипче ако потраат 2 месеци се на добар пат да ја надминат приватизацијата по нивната штетност врз економијата. Време е некој да му каже на генијалниот доктор дека квалитетот на животот на два милиони е побитен од ризикот по животот на стотици старци. Искрено, мило ми е што тоа дојде од Заев, затоа што има механизми побрзо да го запре.

Kajgana Shop

На врв Bottom