Коронавирус (COVID-19)

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Те мислев, искрено.
Ти стигнаа резултатите? Како си?
Позитивен,
али ок сум,ништо особено,сабајле бев дури на цигара.
На моите ништо не им кажав,нема потреба од дополнотелен стрес.
Протоколите се посериозни и одколку вирусов )))
Иначе не се лекувам како Македонски државјанин.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Каква селекција се прави пичка им материна, како бе може едни да работат други не? Шо ние шо не сме во угостителство и администрација имуни сме? Само шо ми стигна смс дека ќе работам фул тајм, фашисти. :kuracc: Ко ќе го опнам сеа кранкот нека го пушат до први април, нема шанса да поминам 8ипол саати со 200 луѓе дојдени од разни пички матерни.

Јавните куќи затворија алоо, ние ќе работиме. :facepalm:
Јас им реков не доаѓам веќе на работа, снајдете се. Апсолутно нема потреба трафика да работи 24/7 со 3ца вработени кои доаѓаат секој ден. Башка шо требаше да останам сам во Скопје, кога сите се отидени дома кај своите.

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.776
Поени од реакции
2.754
Само лагано,без паника, со своевремено лечење,симптомите поминуваат за три дена
Прегледај го приврзокот 238479
За мене најмалку ми е страв. Стравот е од тоа што имам 2-ца родители со крвен притисок. Да живеев на друго место, немаше барем да излегуваат од дома јас ќе му носев што треба, ама вака ...

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.064

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Позитивен,
али ок сум,ништо особено,сабајле бев дури на цигара.
На моите ништо не им кажав,нема потреба од дополнотелен стрес.
Протоколите се посериозни и одколку вирусов )))
Иначе не се лекувам како Македонски државјанин.
Лекот кој го земаш, не ми е познат ама не е ни важно, нека ти помага.

Имаш добар имунитет и ми е мило што ќе помине побрзо. Верувам дека и психички веќе е полесно.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.412
Поени од реакции
9.736
Каква селекција се прави пичка им материна, како бе може едни да работат други не? Шо ние шо не сме во угостителство и администрација имуни сме? Само шо ми стигна смс дека ќе работам фул тајм, фашисти. :kuracc: Ко ќе го опнам сеа кранкот нека го пушат до први април, нема шанса да поминам 8ипол саати со 200 луѓе дојдени од разни пички матерни.

Јавните куќи затворија алоо, ние ќе работиме. :facepalm:
samo taka be. koga imaat miljarda glupi pravila i regulativi, cedi gi do posledno,

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
сабајле се разбудивме,од авиони и хеликоптери,мислевме војна почнала,али на Путин у 3 ноќеска му текнало дека треба масовно да се дезинфецира од воздух.И во 5 почнаа без предупредување,еве седум саати веќе масовно се дезинфецира.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Добро е што се прави тоа.

Нови мерки во Шведска од пред некоја минута. Се затвараат гимназиите, факултетите и komvux школите ( дообразовните центри). Наставата ќе продолжи со платформата “учење на далечина”. Остануваат да работат основните школи и градинките, иако и таму од вчера бројот на децата не е ни пола.

Натенане ама сигурно. :)

Им се јавија експерти на енглезите дека колективниот имунитет не функционира без вакцина, па се предомислија ќе затвораат ресторани и пабови во Англија.
Овик Тегел вика кај нас нема потреба, ние сме досадни и единствен социјален контакт ни е на работа :))) Искрени шведи.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Нашиот најпознат епидемиолог вели: За жал Ковид 19 мутира, но за среќа мутантот е помалку агресивен
ЗДРАВЈЕ17.03.2020 / 9:37

Еден од нашите најпознати епидемиолози, поранешниот Министер за здравство и професор на Медицинскиот факултет д-р Драган Даниловски, во изјава за Нова Македонија, информира за најновите сознанија во врска со Ковид-19, популарно Коронавирусот:
За вирусите е својствено во нивниот геном периодично да настануваат помали или поголеми мутации, кои се во функција на зголемување на нивната моќ да опфатат колку што е можно повеќе домаќини (хумани или анимални). Со климатските промени и нарушувањето на еколошката рамнотежа, веројатно, може да се очекуваат почести мутации на вирусите и во иднина.
Во случајот со САРС-КоВ-2, предизвикувачот на актуелното заболување ковид-19, всушност се работи за мутиран причинител на САРС (САРС-КоВ-1), респираторно заболување, кое меѓу ноември 2002 и јули 2003 година се јави во епидемиска форма во јужна Кина и Хонгконг.
Тогаш заболеа 8.098 лица, а починаа 774 или 9,6 отсто. Меѓутоа, КоВ-2 има 1.000 пати поголем потенцијал да ги инфицира клетките од КоВ-1, а од друга страна, се распространува лесно и брзо како вирусот на сезонскиот грип и предизвикува помалку смртоносна болест од САРС, што му обезбедува многу висок епидемиски потенцијал.
Најнова информација е дека кинеските научници откриле дека вирусот мутирал во нов сој (најден кај 30 отсто од испитуваната група пациенти), помалку агресивен од оригиналниот, а оригиналниот, поагресивниот, бил најден кај 70 отсто од нив
Ова покажува дека не е точно досегашното мислење дека вирусот е генетски стабилен!
Се смета дека новиот (помалку агресивниот) сој во моментов доминантно се распространува низ светот (и предизвикува асимптоматски инфекции или со лесни симптоми, со застапеност до 80 отсто), иако „оригиналот“ (поагресивниот) си циркулира и понатаму во помала мера (и предизвикува инфекции со тешка и многу тешка клиничка слика, со застапеност од околу 20 отсто).
Сега веќе може да се објаснат и случаите на наводна повторна инфекција со истиот вирус. Всушност, се работи за последователни инфекции со два различни вируси (два соја на вирусот КоВ-2)0.
Елемент што ја објаснува високата агресивност (вируленција) на оригиналниот вид на вирусот КоВ-2 е фактот што, за разлика од неговиот претходник САРС-КоВ-1, оригиналниот КоВ-2 се врзува за истиот ензим (фурин) во мембраните на хуманите клетки, на кој се врзуваат и вирусите на ебола и ХИВ.
Во неговиот геном, професорот Руан Јишоу и неговиот тим од универзитетот „Нанкаи“, нашле гени што воопшто не постојат во САРС-КоВ-1, но ги има во ХИВ и вирусот на ебола! Токму тоа и загрижува и внесува доза неизвесност околу прогнозата на неговото поведение.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Комуникацијата на овој регион со Кина е оскудна. Минимално присуство на градежни компании и тоа е тоа.
Доминира индо-пакистани-бенгал расата......и Томче малиот шо пиша дека немало интеракција, не видел што значи rush hour во Абу Даби, Дубаи, Доха или просечен маркет carefour - г'з преку глава.....а хигиена на све што е од хинду раса е буквално на ниво на животно (не сум расист, едноставно се прљави луѓе). Во даденава ситуација, единствено позитивно им е што се под капа на Британија и САД, а со тоа Кина им е off-limits.
Индија, на пример има смешно мал број на заразени во однос на вкупно население....е сега и статистиката таму е слично као со хигиената - „шта је то?“.
Дај боже да е така како што викаш. Таму под клима се живее 365 дена у годината. За европјани зборам, локалците ваљда се навикнати. Веројатно е слично и со Австралија. Не знам таму каква е смртноста.
Џабе си го прочитал мојот пост кога не си разбрал дека генерално тоа се млади нации, тоа што работниците им имаат полоши услови од конфекции и престојуваат во како во студентски не го менува фактот дена тие немаат голем број стари лица дури и кај работниците,
тие работници се претежно физички силни (поголемиот дел се во градежништво) и се помлади лица.

Друга работа е што на нив не и е гајле за странските работници, тие се робови за нив, па дали умреле од корона или сонце не им е гајле.
Сите имате пријатели од странство што си дошле, а никој не ги пријавува. А, тука се смеете и чудите како у Синѓелиќ бегале од прозор за да не ги тестираат. Извинете, ама исти гомна сте.
И во Штип имаше такви што бегаа, и со право, подобро во пештера да те затворат и да јадеш лилјаци одколку да си изолиран таму.:pos:

Член од
22 јануари 2012
Мислења
660
Поени од реакции
421
Интересна статистика

от големите држави, сите гледат со ужас што ке се деси во UK.
Ako gi zatvori denovive skolite/univerzitetite se nadevam deka nema da eskalira vo pogolema katastrofa. Ima nekolku skoli i univerziteti koi zatvorija a isto taka sega i pabovite i site drugi lokali se izbegnuvaat. Se nadevame na najdobro

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

chef_cook

._perlous
Член од
25 октомври 2011
Мислења
4.296
Поени од реакции
13.176
Лекот кој го земаш, не ми е познат ама не е ни важно, нека ти помага.

Имаш добар имунитет и ми е мило што ќе помине побрзо. Верувам дека и психички веќе е полесно.
Фала,ма нема гајле,јас повеќе се нервирам за моите у Македонија.
Јас знаев дека ќе заболам,пошто бев исто така од свински и птичји грип,башка и работата ми е таква! ))))

Kajgana Shop

На врв Bottom