Коронавирус (COVID-19)

Член од
7 октомври 2018
Мислења
201
Поени од реакции
387
Како тоа вирусот на високи температури не се ширел и нема моќ? Јас живеам долу на југ на Флорида и вчера бројката на заразени беше 105-106 ако не се лажам, а денеска е 154. Драстично зголемен број на заразени, а сега е сезона тука и преполни и ресторани и се уште ништо не е затворено иако очекувам за 2-3 дена да се затвори се. Ако не се затворат во наредни неколку дена бројката на заразени ќе е застрашувачка за многу кратко време. И јас самиот работам во таа сфера и уште доаѓаат многу стари луѓе размрсулавени, кашлаат, ќиваат за никаде се на температури од 30-32 степени. На овие температури и вакво време нека ми каже дека тоа е нормално па ако сака и 100 години нека е.
До сега нема никаква информација околу температурата, меѓутоа може да видиме дека и во топлите делови зима замав, така што и јас не верувам дека ќе исчезне. Единствено, ова е мое лаичко размислување така сабајлечки, да не се задржува толку време (колкава и да е проценката сега) на површина.

Инаку прочитав дека Њу Џерси е во (само)изолација, низ другите држави како е и општо луѓево како реагираат таму?

Член од
30 мај 2012
Мислења
1.984
Поени од реакции
2.953
До сега нема никаква информација околу температурата, меѓутоа може да видиме дека и во топлите делови зима замав, така што и јас не верувам дека ќе исчезне. Единствено, ова е мое лаичко размислување така сабајлечки, да не се задржува толку време (колкава и да е проценката сега) на површина.

Инаку прочитав дека Њу Џерси е во (само)изолација, низ другите држави како е и општо луѓево како реагираат таму?
Сега баш кога завршувавме со работа со газдата седнати бевме на бар и новости баш сврте на тв беше дека горе североисточните држави околу Њујорк стејт се затвара се, Колорадо од средина и на западот 2-3 стејта.

Од Њујорк сум во контакт со луѓе и пријатели викаат се е пусто и празни маркети. Школи, ресторани, барови затворени на неопределен период итн. Се очекува ко демек почеток мај да се среди работава ама ќе видиме. Лошото допрва доаѓа и којзнае какви последици ќе остави заради луѓево кои се полоши и од нас за овие работи.

А за тука немам коментар како што пишав и погоре. Преполни ресторани на луѓево ич не им чуе толку да биле неодговорни и несериозно да ја сваќаат оваа закана искрено не очекував. Данокот за сето ова допрва ќе го плаќаат мислам. Дај Боже да грешам.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Комуникацијата на овој регион со Кина е оскудна. Минимално присуство на градежни компании и тоа е тоа.
Доминира индо-пакистани-бенгал расата......и Томче малиот шо пиша дека немало интеракција, не видел што значи rush hour во Абу Даби, Дубаи, Доха или просечен маркет carefour - г'з преку глава.....а хигиена на све што е од хинду раса е буквално на ниво на животно (не сум расист, едноставно се прљави луѓе). Во даденава ситуација, единствено позитивно им е што се под капа на Британија и САД, а со тоа Кина им е off-limits.
Индија, на пример има смешно мал број на заразени во однос на вкупно население....е сега и статистиката таму е слично као со хигиената - „шта је то?“.
Значи и ти и Томе зборите за тоа зошто болеста не се шири ( иако пак ги преброив и се околу 1100 случаи, не се малку).

Јас зборам за исходот од болеста, дека нема ниеден смртен случај. Не гледам друго објаснување освен климата, пошто генетика заборави, тоа е турли тава како сегде, а сигурно и здравството не им е нешто многу подобро од Европа.

Погледнав и други земји од Медитеран, Израел Кипар Малта ниеден смртен случај, Египет нешто ситно и толку.

Што да ви кажам, седите на топло!

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.934
Поени од реакции
73.459
prasaj ja drugarka ti koga kupila karta i od koga go planirala odmorot. treba da si lud da sakas nazad vo mkd vo vakva situacija pogotovo ako si sreden vo stranstvo. tie sto se vratile radi podobri uslovi vo mkd se ili taze preseleni pa nemozat finansiski da izdrzat ili bukvalno ludi lol
Одамна ги имаше извадено картите. Се пресели таму пред две години и ова и е прво враќање, со душа ја чекавме :D Ама, сега нема гледање едно недела дена :D На одмор е дојдена, нема врска со короната или со трајно враќање тука.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.127
Поени од реакции
30.219
ако тоа вирусот на високи температури не се ширел и нема моќ? Јас живеам долу на југ на Флорида и вчера бројката на заразени беше 105-106 ако не се лажам, а денеска е 154.
Pricinata:

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Пријателка од Холандија / Донген дојде во Саботата ни карантин ни самоизолација ништо, си се изнашетала низ Ск и Бт шетала сегде к не ја боли...
Топ а во Донген 2 потврдени случаеви на Корона вирусот
Зашто останав во Мк се самоуништив ...

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.127
Поени од реакции
30.219
Пријателка од Холандија / Донген дојде во Саботата ни карантин ни самоизолација ништо, си се изнашета низ Ск и Бт шета сегде к не ја боли...
Топ а во Донген 2 потврдени случаеви на Корона вирусот
Зашто останав во Мк е самоуништив ...
Pa prijavi ja u policija.
Isto loso pravis ako kries nekoj.

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.519
Поени од реакции
29.003
Сите имате пријатели од странство што си дошле, а никој не ги пријавува. А, тука се смеете и чудите како у Синѓелиќ бегале од прозор за да не ги тестираат. Извинете, ама исти гомна сте.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.127
Поени од реакции
30.219
Јас само кажувам а на државата си е работа да си спроведе мерки
за тие што си одат/доајгаат
Дали знаеш колку такви ги има ноз Битола
Drzavata ocekuva deka taa se samoizolira.
Ona ne pocituva pravila, go krsi zakonot, ti znaes za ova i kutis, a toa te pravi soucesnik.

Член од
7 октомври 2018
Мислења
201
Поени од реакции
387
За жал живееме у таква проклетија што сите се со ограничен видик, не се свесни за општеството и реагираат само кога они директно би биле засегнати од нешто. Нормално кога ќе им дојде јајцето на газот, тогаш најмногу галама креваат и Цацко им е крив.

Он ги знае и ќе ги избегнува за превенција, ама цеф го боли за другите и каква штета тоа непријавување може да направи наоколу :facepalm:

Член од
25 февруари 2020
Мислења
196
Поени од реакции
174
Сите имате пријатели од странство што си дошле, а никој не ги пријавува. А, тука се смеете и чудите како у Синѓелиќ бегале од прозор за да не ги тестираат. Извинете, ама исти гомна сте.
Ona ne pocituva pravila, go krsi zakonot, ti znaes za ova i kutis, a toa te pravi soucesnik.

Државата си е одговорна за тие што влегуваат/одат
Јас немам GPS во неа поставено ,
па да ме обвинат за лажна клевета
Влегуваш бујрум карантин
Кога знаат за заостаната сметка од пред 17 годинии да гонат
систем за карантин/ влез нека креираат
Нека изградат ко у кина болница за 2 саати и нека ги бутаат таму

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Државата си е одговорна за тие што влегуваат/одат
Јас немам GPS во неа поставено ,
па да ме обвинат за лажна клевета
Влегуваш бујрум карантин
Кога знаат за заостаната сметка од пред 17 годинии да гонат
систем за гонење да имаат
Нека изградат ко у кина болница за 2 саати и нека ги бутаат таму
Демек “мое е само да јадам бурек на форум, ме заболе ако зарази некого друг, а јас сум знаел”?
Пријателе, тоа се вика соучество. Ако не кривично тогаш морално.
Сите вие што знаете дека некој е ризичен и се шета наоколу, а не пријавувате туку само си правите муабет сте подеднакво криви како тој.

Kajgana Shop

На врв Bottom