Коронавирус (COVID-19)

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
групата на Водно вчера била од 500коли па сега видете за колкуа народ се работи

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
71 162 луѓе се опоравиле од корона вирусот. Некој да не дошол до информации со што ги лекуваат и како?
Јас колку што знам нема вакцина, антибиотици не делуваа.
Случајно сум во таа бранша, па од тоа што знам, Италијаниве лечат со антивирусни лекови плус антибиотици. Колку се ефикасни се гледа од смртноста. САРС своевремено се лечеше со кортикостероиди антивирусни лекови и интерферон бета. Пробано е и со плазма те. антитела од лица кои го прележале вирусот. Ама ништо од тоа не е докажано дека работи.

Се работи на вакцина, ама за тоа ќе треба барем една година. И не се знае дали ќе биде ефикасна. Вчера завчера една американска фирма, кај што големи пари донира чичко Бил Гејтс, објави дека има синтетски антитела кои ќе почнат да се испитуваат под итно. И за тоа ќе треба неколку месеци во најдобар случај.

Како се опоравуваат заразените? Спонтано, имуниот систем ги уништува вирусите. Тешките болни или имаат прекумерен имун одговор, или имаат мала резерва поради постоечка хронична срцева или белодробна болест. Првите се непредвидливи ама ретки. Вториве мора да бидат во строг карантин дур епидемијата не стивне.

Со други зборови, подобро да се спречи отколку даа...сее...лееечиии

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Kанадскиот премиер Трудо е во изолација, женаму е позитивна на вирусот, го добила во Лондон.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Не знам дали беше одговорено, да прашам пак, дали после првиот пат си имун, или повторно можеш да се разболиш?
Колку што знам, имаше случај на повторно заболен во Јапонија, наводно од мутирана верзија на вирусот. Не сум експерт и не знам колку е веродостојно.

Кога сме кај Кинезите:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.127
Поени од реакции
30.219
Колку што знам, имаше случај на повторно заболен во Јапонија, наводно од мутирана верзија на вирусот. Не сум експерт и не знам колку е веродостојно.
Prethodniot test sho mu go napravile bil falichen, i zatao vo japonija bil testiran pozitiven.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Автоматски споено мислење:

Реткост е вака кога од друга земја идат во ризични подрачја и си ги ризикуваат животите за да помогнат - Браво за Кина.

И покрај тоа што цел западен свет си играше мајтап и ги критикуваше.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
групата на Водно вчера била од 500коли па сега видете за колкуа народ се работи

Sent from my iPhone using Tapatalk
Вчера имаше еден пост на фејсбук за уништени маркации на една од планинарските патеки. Буквално одрана кората од дрвата по цела должина на патеката. Некој ќе си помисли дека нема врска ова....не го напраиле тоа никакви ши птари од Грчец, Арачиново, туку копиљаци од Скопје шо летаат со точаци по стазите, пробивани и чистени од планинари, дел од нив се уште од времето кога бил Св. Пантелејмон граден во Нерези, живееле монаси. Имаат неколку инциденти напраено со тешки повреди.
Сакам да кажам дека пендрек ако не заигра, под итно војска да се уведе и маста да им се вади на тоа разгалените педерчиња, никад нема да не биде. Ни авторитет почитуваат, ниту ценат повозрасен човек, ни ред знаат, глупи се ко курац....нити па вкус за нешто имаат. На Водно отишле бе....ќе остаат 5 тона ѓубре меѓу другото.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Јас сум за воена состојба и еден војник и полицаец на секоја улица. Излегување од дома еднаш неделно за храна и лекови. Во центар одење само ако си сериозно болен. Сега е време за цврста рака. Истотака и цензура на медиуми. Секој кој прекршува и прави криминал најстрого казнет.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Интересно ќе биде денес, сите слободни, топло време, пуни кафичи, паркови, продавници.
Водно, Матка, парк има да крца. Мора да стават полиција и одредена бројка да се пушта.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.502
Поени од реакции
8.180
Ај ве молам прекинете со она “браво за Кина”.

Мислам супер што помагаат и се тоа, ама ова го праат за да си исчистат образ пред светот пред се(и да помогнат де, не викам не).

Да им се восхитувам а да знам дека на секои година две им никнува нова болештина, е у најмала рака глупо.

Им ебам тоа орките пренаселени нехигиенски сештојади. Бит пазар е модел и хасап систем за тоа нивните пазарчиња.
Кога ќе преземат нешто против тоа, тогаш викајте им браво.

Главен извор на зараза у светот.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Јас сум за воена состојба и еден војник и полицаец на секоја улица. Излегување од дома еднаш неделно за храна и лекови. Во центар одење само ако си сериозно болен. Сега е време за цврста рака. Истотака и цензура на медиуми. Секој кој прекршува и прави криминал најстрого казнет.
Да не им се засвиѓа на властиве само. Па да си продужат на неопределено

Dino-Juve

Juve Per Sempre
Член од
20 октомври 2005
Мислења
1.147
Поени од реакции
458
Ова требаше побрзо да се случу уште кога се открија дека двајцата се заболени бидејќи тие биле секаде низ Дебар

Да не ширам паника или што друго, неофицијално разбрав жената што е од Дебар што имаше влошување на здраствената состојба колку што разбрав утрово дека починала, дај боже да не е вистина

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.878
На баба ми комшика си дошла од Италија и викала дека нема вирус, немало потреба да се проверува и да седи во изолација. Многу сигурна оваа дека нема.

Останатите комшии ја пријавиле и дошле и ја собрале. :Д

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom