Коронавирус (COVID-19)

Член од
26 декември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
279
У меѓувреме, у Македонија, после идиотската одлука на директорката да оди на работа и да се затвори цела клиника ради неа, плус 200 луѓе у изолација, денес ги имаме ЈСП со скоро исто глупа одлука, да се редуцираат автобусите, за да може кога одат и се враќаат луѓето од работа да се прави поголема гужва. Денес од сабајле беше малку порастеретено пошто немаше ученици и студенти, али од утре пак ќе биде хаос поради идиотите у ЈСП.
Бонус. Искочи инфо дека наставничките што славеле 8-ми март у Италија, во понеделникот си отишле на настава.
Разбирливо - мислам дека научно е докажано ако не покажеш на колегите во рок од 3 дена дека си бил на патување иде исто како да не си бил на патување.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
За Италија има некоја прича дека доктор ја има букнато пандемијава,затоа им има избегано од контрола наводно.Инаку таа мизерна Италија што ја зборите,што се како нас и бетер се таму на југ.Северна Италија е друг муабет

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
@Anon r lekot so profesorska titula i pravenje glaven na forumov so xaxaxa ke izleci se
ti se otpeja pesnata
acid -kiselina e tvorec na se acid prezemi merki pred da vvozvratime so xaxaa na n uxuxu covekot e glaven ali pritaen apsorbira se lajk majstore so ili bez mene

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Чисто за споредба кога ја отворив темата на 24 Јануари имаше 800 заразени и 26 лица починати во Кина. И имаше малку заразени во Европа баш тогаш почна со 2ца заразени во Франција. Во тоа време памтам никој во светот освен Кина од каде и почна вирусот не се замараше особено па овде во Македонија и насекаде се натпреваруваа кој ќе направи подобар виц за вирусот и тоа доволно кажува за свеста на човекот. На експертите побитно им беше да вадат статистики колку умирале од сезонски грип(општо зборувам да не се навреди некој од форумот).Ама затоа заради таа неодговорност и сеуште има што не се замараат како резултат на се тоа еве сме сега после 2 месеца со падемија за жал и вирусот раширен низ цел свет.
The coronavirus COVID-19 is affecting 121 countries and territories around the world.
Од овие графиконите делува дека во државите каде првично се рашири најмногу, Кина и Ј.Кореа како да се стабилизира прогресијата, во Кина веќе и драстично намалува (ако може да им се верува на нивните извори).

Тоа дава некаква утеха дека со добро менаџирање, со карантинот и сите други мерки, општото намалување на социјална интеракција меѓу луѓето, по автоматизам ќе ги кутне бројките.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.490
Поени од реакции
24.730
За Италија има некоја прича дека доктор ја има букнато пандемијава,затоа им има избегано од контрола наводно.Инаку таа мизерна Италија што ја зборите,што се како нас и бетер се таму на југ.Северна Италија е друг муабет
Si bil tamu na jug? Sicilija i kalabrija se podobro opremeni od slovenija ne pak makedonija

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.158
Поени од реакции
30.294
Само можеме да се надеваме дека нема премногу да се прошири вирусов кај нас и да чекаме.Апсолутно ништо друго не можеме да направиме.Многу силни држави неможат да врзат крај со крај,држави каде живеат луѓе со висока свест.
Автоматски споено мислење:

Знае ли некој што е најдобро за јакнење на имунитетот?
Ke rastat brojkite, toa e neizbezno i treba da se prifati kako golema moznost.
Megutoa olesnitelno e toa sto 80% se lesni slucaevi, i decata ne se zagrozeni.
Edinstveno treba da se nadevame na sto pomalku smrtni slucaevi.

Za imunitet preporacuvam zelencuci kako brokula, zelka, prokelj, karfiol, cveklo, morkov, spanakj, seminja kako kakao seme, orasi, indiski orasi, soncogled, semki od tikva, leneno, susam, meshunki kako lekja, grav, naut, i ovosja od se sto mozes.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.490
Поени од реакции
24.730
Од овие графиконите делува дека во државите каде првично се рашири најмногу, Кина и Ј.Кореа како да се стабилизира прогресијата, во Кина веќе и драстично намалува (ако може да им се верува на нивните извори).

Тоа дава некаква утеха дека со добро менаџирање, со карантинот и сите други мерки, општото намалување на социјална интеракција меѓу луѓето, по автоматизам ќе ги кутне бројките.
aha... u evropa toa tesko, moze vo britanija, na drugite mesta ke sfatat seriozno odkoga ke pocnat da umiraat ko italjancite u komsiluk

Z

zmej gorjanin

Гостин
Проблемот со Италија е што луѓево (внатрешни мигранти) знаеја за карантинот пред да биде воспоставен и свесно и тотално неодговорно ја раширија болеста уште толку со тоа што си ја дувнаа по дома од северниот дел. Сличен менталитет ко кај нас дефинитивно, бројкиве на заразени и починати наликуваат ко да се води војна. А до пред 7 - 8 дена бројките им се движеа од 1000 - 2000 заразени

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.158
Поени од реакции
30.294
Стварно шо е работава со Италија? Зошто има волкав процент на смртност кај заболените? Недоволна нега на пациентите и посветеност на здравствените работници?
Gledav video od italijanec koj e vo karantin. Deckoto se nervirase oti mladinata i pokraj alarmite, merkite pak izleguvaat po barovi i kafinja.
Nesto slicno ko kaj nas.

Член од
10 август 2011
Мислења
1.930
Поени од реакции
7.811
Другите европски држави се недела ипол позади Италија и сеуште немаат такви жаришта како регионите во Северна Италија. Ако епидемијата во овие држави го следи истиот pattern како и во Вухан, Иран и Северна Италија, а не го гледам зошто би било поразлично, од следната недела може слични ситуации да се јавуваат и во други држави. Колку што гледам, она што се повторува од реномирани епидемиолози, е дека критичниот момент е кога бројот на хоспитализирани наеднаш го надминува капацитетот на локалните болници. Па многу луѓе кои вообичаено би добиле подобра нега, добиваат многу мала и тука нагло експлодира бројот на умрени.

Кина успеа да го запре вирусот во Вухан, ама сега им се јавуваат нови случаеви од луѓе кои се враќаат од други жаришта. Којзнае дали ќе успеат до крај да ја исконтролираат ситуацијата. Се надевам дека има нешто во теоријата со топлото време, или дека ќе се наоѓаат поефикасни лекарства како поминува времето. Затоа би било добро да се одложи колку што е можно повеќе ширењето на вирусот кај нас. Али, кој ќе ја скијаше Италија и кој ќе го шеташе Рим за 8ми Март...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.158
Поени од реакции
30.294
Ама затоа заради таа неодговорност и сеуште има што не се замараат како резултат на се тоа еве сме сега после 2 месеца со падемија за жал и вирусот раширен низ цел свет.
Ne se zamaraj tolky, ke ti oslabne imuniot sistem.

M

Macedon1um

Гостин
Германија нема епидемија, сеуште. Смртноста во Европа ќе биде горе - доле како италијанската.
До 8ми ситуацијата беше скоро идентична во двете држави во поглед на заразените, со тоа што во Италија смртноста многу поголема

1.png

Член од
12 март 2009
Мислења
20.191
Поени од реакции
16.327
то е можно повеќе ширењето на вирусот кај нас. Али, кој ќе ја скијаше Италија и кој ќе го шеташе Рим за 8ми Март...
уште поодамна, 23.02 пишав, па добив критика подолу, сум дигал паника.. ама се се заборава
Ireal напиша:
U subotu su 42 učenika pulske Gimnazije bila na karnevalu u Veneciji. RAVNATELJ ZORIČIĆ: "Neka se preventivno jave dežurnom liječniku!"

кај нас нема проблем, НЕМА ескурзии бидејќи НЕМА пасоши... секое зло за добро
Како нема екскурзии?? Сите 8мо мартовски аранжмани преку агенцииве се фул, па и велигденските понуди се тука..луѓето со време си уплатиле...е сега дали треба да се крева паника или треба благовремено да се спремаме!?

Kajgana Shop

На врв Bottom