@Krstev те сметав за член кој пошироко гледа на работите, арно ама за некои теми си wtf.
Како може нормален човек да бара исто да реагираме со шќиптарите... Па секој кој е посвесен, знае дека кај нив мнозинството сеуште со свеста е од пред 500год, они нека си ги величат нивните ретардирани пациенти, ама затоа сеуште се заостанати 500год назад.
Мене муабетот ми е дека и вие кога се работи за некои теми како нив се однесувате. Што ќе добиеш со тоа што лавовите ги величиш без никаква реална основа... Дека облекол униформа, слуша наредби од
јаничари значи само или е наивен или од корист.
99% сигурен сум дека и Бобан што го има овде на сликите беше во лавови, с соработува со шќиптари. Патриотски нема што.
Доста Димовска го сјеба безбедносниот систем, вистински професионалци обучувани по САД, Израел, ги избрка или деградираа најниско што може, поставија знаеме какви, дбк 50% имаат по стотици илјади евра само во кеш и сеа јас да се правам со сила луд дека они ја сакале државава, па и јас треба
.
Јас само човек кој не е на државна цицка почитувам.
Да бараш да правиме исто ко шќиптарите, значи сакаш да се спуштиме на дно
работата е да се освестиме и пробаме на подобро.
Слободно потенцирај ги печатните грешки, сакам да се поправам на подобро.
Ибегнувам да те цитирам, иако веќе на неколку пати инсистираш на оваа тема па ајде нека ти биди.
Генерално избегнувам да те цитирам баш заради тоа пошироко гледање на работите и бидејќи не ја сведуваш на дневна политика темата арно ама не можеш „пошироко да гледаш“ на секое - некогаш треба и конкретно да се задржиш на одредена ситуација.
Ајде да одиме со ред, остави ги граматичките грешки и читај.
Прво, веќе во неколку наврати Црноризец вади работи од нафталин и на секое Мујо вака Мујо така.
Оттаму започна комуникацијата моја со него на оваа тема и прв пат го цитирав кога испадна по кој знае кој пат со нешто во стилот не би да се присеќаме ама Мујо ова она...
Кажи ми сега ти мене, како човек кој љуби да се наречи некој што пошироко гледа на работите, дали е во ред да плукаш по некој македонец?
Еве, јас, ти, еден куп македонци знаеме дека во нашата татковина генерално и нема политичар кој се грижел за неа и сите биле продадени души (од денес до 91 уназад, пред тоа бадијала ќе одиме пошто ќе не вјанат со критики југоносталгичарите - башка др тема е таа), продадени души кои ни фингираа и ни фингираат и ден денес ред работи меѓу кои и војна.
БЕЗ РАЗЛИКА кој ја намести војната (во тоа време вмро со дпа), без разлика кој профитира од неа - во тоа време УЧК, а потоа вмро/дпа/па се изроди и дуи (кретените имаат изјави после 20 години власт дека влада без нив не можи - ко од Господ да се дадени а пола од нив се ратни злочинци), БЕЗ РАЗЛИКА колку во таа војна имаше вистинско војување, а колку нашите единици беа опчекувани од заседа (заслуги на предавниците во нашите редови од албанско и македонско етничко потекло), БЕЗ РАЗЛИКА дали во екот на војната беше формирана единицата Лавови бидејќи на терен имаше реална потреба од повеќе полиција + западот не дозволуваше прогласување на воена состојба и имаш по закон места каде војска не можи да стапни. Во сета таа калакурница да не беше резервниот воен и полициски состав ние ќе бевме набркани од едно племе диви шошони.
За време на истата таа калакурница ги формираа Лавовите. Знаеш зошто? Не пријателе за да крадат бела техника (тука се скарав со Црноризец пошто тврдеше дека Бошковски ги формирал за да краделе бела техника и да шиткале после тоа), пошто тоа е последното нешто што ќе го направи лик со формат како Мујо и слични. Имаат тие начини како и од каде да дојдат до пари, во војна не отидоа за ситен профит од бела техника, па и самиот Бошковски во тоа време се нафатира од друго
- али и тоа е друга тема, а човекот е предавник (заедно со љуБчо), не ни сакам да го споредувам и спомнувам во иста реченица со Мујо, Брада, Мачето, Стојков и БИЛО КОЈ што во тоа време се одлучиле да одат под оружје и во војна.
Исклучително е лесно јас и ти, уште 50 души тука на форум, да седиме и да бистриме политика од безбедноста на својот дом, со покрив над глава, на топло. Потешко е некој во тоа време да оди на Шара, да земи пушка во раце и да крвари. ЕТЕ тоа не е во ред. Заминаа млади деца, заминаа патриоти, заминаа луѓе на кои ниту јас ниту пак ти не им сме до колена. Барем во мои очи еден
човек кој се дрзнал да ја брани татковината ќе биди поголем од тој што во исто време се криел и бегал од неа.
Единица не се формира преку ноќ, успеаа да формираат единица за релативно кратко време, во услови на војна, во услови кога сите „јунаци“ - особено јунаците на тастатура, беа под јорган планина и во услови кога и немаше баш некој избор од останатото граѓанство па да состават единица која би била без луѓе со криминална позадина.
Дали Мујо бил криминалец, дали Брада бил рекатар, дали Мачето се бавел со ова или она или пак бил мајстор за бурек правење НЕ МИ Е ГАЈЛЕ!
Знаеш зошто не ми е гајле? ПОЕНТАТА на цела реплика кон Црноризец (на времето кога му реплицирав пошто ти доаѓаш сега на овие муабети тука и дискутираш, а работата влечи дискусија од поодамна) беше дека какви-такви тие криминалци кои ДОБРОВОЛНО заминаа во планина да се борат заслужуваат за тој дел
(ЗА БОРБАТА) почит од наша страна како македонско етничко мнозинство во нашата ни преебана држава.
Треба да си опериран во главата и да мислиш дека некој ги величи КАКО криминалци или пак како луѓе од другата страна на законот (јас сигурно НЕ, еве слободно најди мое мислење БИЛО каде на форумот - не само во оваа тема - каде величам некој криминалец), но истовремено треба да си опериран во главата АКО земиш да плукаш по една воена единица, да ги едначиш со СИТНИ криминалци на бела техника (ко да ги едначиме со роми кои краделе бакар) и истовремено да седиш на форум и тоа да го правиш во континуитет НИЧИМ ИЗАЗВАНО. Која е целта? Што добиваш со плукање по своите? Ти не лично, но Црноризец неколку пати го вадеше Мујо од нафталин.
Затоа и повеќе пати потенцирав, ние дадовме околу 80 жртви во војната (преживеаните со телесен и ментален инвалидитет после неа нема да ги рачунаме тука, само мртвите), НО албанската страна даде МНОГУ ПОВЕЌЕ. Само што нивните ги собираа преку ноќ и ги погребуваа по Шара. Кој бил горе знае колку новоископани гробови имаше додека беше војната и исто така знае дека ТОА албанско население војуваше под присила (дел од нив), НО НИТУ ЕДЕН ОД НИВ НЕ ДОЈДЕ ТУКА ДА ПЛУКА ПО СВОИТЕ КОМАНДАНТИ.
Ете тоа е цел муабет околу албанците. Викај ги до утре заостанати но сепак имаат некое достоинство да не плукаат по својот етникум. ВОДА може да им носиме во тој дел.
Е кога ова ќе го сфатите, тогаш може да дискутираме дали некој бил криминалец или не. Сосила светци да не се правиме сите и сосила будали во исто време. Еден веќе проба тука да се прави таков, дали е само детиште или толку му делиле не можам да знам (ниту пак ме интересира) ама плампање едно та исто... постојано, вадење „прљав веш“ оти така му текнало или по инструкција од некој.... чекај бе човече, има луѓе кои во таа војна оставија деца сираци. Кој ти дава за право да ги едначиш со шиткачи на бела техника и ситни криминалци? Особено кој ти дава право ЦЕЛА единица да ја нарекуваш така? Овие прашања Црноризец „храбро“ ги избегна во тогашната дискусија.
Сега, дури и ти - како и други пред тебе, читајки површно ... тоа што го напишав го изедначија со некоја нивна замисла дека ми е мил брат Љубе, ми е мил некој политичар или ми е мил некој си фукнционер па гледајќи дневнополитички на нештата реплицираат и одговараат. НЕ пријателе, ниту сметам дека некој функционер во државичето ни има некој придонес за него како такво (освен можеби делумен Борис или пак Киро - па затоа ги кркнаа, едниот успешно другиот не), НИТУ пак бранам политички одлуки и говеда кои македонскиот народ го имаат продадено ТОПТАН.
Имаше фингерајка војна во која крвареа македонци. Имајте барем малце достоинство да им оддаде почит која за својот удел во војната ите како ја заслужиле.
НО, да се вратиме на темата. Ова е тема кај што средношколците полнат гаки кога се пишува за величини како Ајети, Фантом и нив слични... и во меѓувреме плукаат по македонците бидејќи така им се можи.
Ако имаш било што да додадеш или да ми кажеш, повели во лична порака. Искрено, изгубив интерес да се натегам на темава со луѓе што во животот немаат пукнатo петарда, камоли да учествувале во војна, да бранат татковина или пак да биле под страв дали некој шошон утре ќе им влези дома и ќе ги побие ко глувци.
Таквите кои тоа не го правеле биле бранети на тоа време од луѓе како Мујо. За тој дел од нивниот живот, капа им долу.