Од 1ви Март со Македонски пасош ќе може слободно да се работи во Германија.
Од 1ви Јануари пасош да извадиш ти е како да си добил на лото.
Во последниве 5-6 години, било каков документ да ми требало, во која институција државна и да сум влегол било ТОТАЛЕН ХАОС. Од 4 шалтери 1 работи. Од 08:30 работно време, во 08:40 искача типката од собчето, ме гледа дека чекам више 10 минути, се враќа да си го допие кафето. Во 09:00 искача, ми дава формулар, пополнувам - Дојди за недела дена дечко треба да биде готово. ТРЕБА.
Идам да вадам извод од матична книга на родени (Нели мора да биде не по стар од 6 месеци пошто матичниот број, кога и каде сум роден, како се викам презивам и сл. се мења на секој 6 месеци), работи пак 1 шалтер (2риот на пауза беше најмалце 40 минути дур бев таму), поднесов - Дечко за 2 недели ќе биде.
Јас стварно не знам дали една ебана институција ни функционира како што треба, може јас сум малер - не знам. Едино за Пасош немаше до сега многу заебанции. Епа јебеш га, не иде само таму да немаш нервози... Ене каде е март, до Август некаде (јеби га , избори, па да се направи влада, па одмори почнуваат) ќе почнат да ги даваат пасошите на тие што се имаат сликано во Јануари, без гајле. Де бе луѓе што се 6-7 месеци да се почека за еден пасош. Еј , МАКЕДОНСКИ ПАСОШ ВАДИТЕ ТОА Е ЧЕСТ!
Да направиме споредба.
Во Македонија:
Брза постапка - Чекаш пасош 4-5 работни дена
Во Бугарија
Брза постапка - Ако се сликаш пред 09:00-10:00 сабајлето пасошот го имаш по 15:00. Ако не, здравје утре дента, сабајлечки после 09:00.