Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Абе некоја разлика нема, сите ке изодат 50 - 60 илјади, на колку што и се препорачува во мк да смениш ребраст во МК.

Инаку Dayco и INA се доста познати марки, за другиве искрено првпат слушам, може да се исто толку квалитетни али сепак.
Автоматски споено мислење:

Здраво!
Дали знае некој што е проблемот во казанчето за вода(антифриз) има ујле(масло)
Дали е до блокот или до дихтунг на глава или нешто друго?
Ваше мислење

Која кола, кој мотор?

Дали некој сервис во Скопјево врши чистење на дпф на ваков начин без демонтажа на филтерот?

Не давај пари за џабе. Зависи колку возиш и каде, ако возиш градска пак за 6 месеци ќе се затне. Најдобро е да се извади дпф и решен проблем еднаш за секогаш.

Член од
17 февруари 2020
Мислења
2
Поени од реакции
0
Абе некоја разлика нема, сите ке изодат 50 - 60 илјади, на колку што и се препорачува во мк да смениш ребраст во МК.

Инаку Dayco и INA се доста познати марки, за другиве искрено првпат слушам, може да се исто толку квалитетни али сепак.

Која кола, кој мотор?
КИА соренто 2.5 дизел
Да напоменам: во улјето нема вода се е чисто само во казанчето за антифриз има

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Или диктон на глава или ладилникот за уље е пробиен и го меша уљето со антифриз.

Треба да се извади ладилникот за уље и да се провери дали е пробиен. Ако не е, тогаш е диктон на глава.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Дечки, мислење за овие Nextcar што увезуваат француски коли? Гледам колите скоро се им се под 100 000, што не ми е реално.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.834
Поени од реакции
2.928
Koj set rebrast e najdobar ili nema razlika osven vo cenite? Car, Dayco, INA ili Optibelt?
Нема никаква разлика и сите ќе изодат колку што е пропишаното инаку Дајго и Континетал се добри

Sent from my iPad using Tapatalk

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.925
Поени од реакции
41.900
Дечки, мислење за овие Nextcar што увезуваат француски коли? Гледам колите скоро се им се под 100 000, што не ми е реално.
Сликај го VIN, 17, букви и бројки е напред го има и провери на интернет имаш се за возила од еу, ќе излезе цела историја за возилото.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Колите се можда солидни ама дека се под 100 000 не знам. 100 000 се прават за три години па сега рачунај. Ако се стварно под 100 к поевтино ќе ти биде да појдеш во странство сам да ја купиш колата него да ја купиш овдека од македонче-џамбаз.

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Што мислите за Шкода Октавија 2 2008 1.4 бензин убаво чувано возило со само 105000км? Настрана за тоа дека е слаб мотор итн,ме интресира која му е реална цена бидејки гледам во моментов едно такво?

Член од
25 февруари 2019
Мислења
351
Поени од реакции
203
Што мислите за Шкода Октавија 2 2008 1.4 бензин убаво чувано возило со само 105000км? Настрана за тоа дека е слаб мотор итн,ме интресира која му е реална цена бидејки гледам во моментов едно такво?
ТСИ мотор има?
Пред неколку години ме "испишмани" еден познаник со 1.2 тси дека на неколку наврати имаше проблем со затнување на усисната и вентилите поради "квалитетниот" бензин, и рече и да не помислувам на плин. И се откажав, јети гледав.
Ако не те одвраќа ова, искористи го да му ја намалиш цената.

Koj set rebrast e najdobar ili nema razlika osven vo cenite? Car, Dayco, INA ili Optibelt?
Пк каиш имам Дајко, подолго време и сум задоволен од мекоста на гумата, ако се оригинални можи мала разлика ќе е подобар. Кај нас ништо чудно и да се произведени во иста фабрика со различно име наштампани. И јас ќе водам ваква борба наредно кога ќе треба да се менува.

Колите се можда солидни ама дека се под 100 000 не знам. 100 000 се прават за три години па сега рачунај. Ако се стварно под 100 к поевтино ќе ти биде да појдеш во странство сам да ја купиш колата него да ја купиш овдека од македонче-џамбаз.
Се наоѓаат возила и со мала километража, не значи дека сите во странство прават огромни км, но... од поглед на исплатливост на препродавачите не верувам дека некој ги носи ваквите возила кај нас, ги земаат најефтините на тамошните плацеви, во право си дека најдобро е да ја купиш сам, кога веќе одвојуваш поголем буџет (y)

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
ТСИ мотор има?
Пред неколку години ме "испишмани" еден познаник со 1.2 тси дека на неколку наврати имаше проблем со затнување на усисната и вентилите поради "квалитетниот" бензин, и рече и да не помислувам на плин. И се откажав, јети гледав.
Ако не те одвраќа ова, искористи го да му ја намалиш цената.

Пк каиш имам Дајко, подолго време и сум задоволен од мекоста на гумата, ако се оригинални можи мала разлика ќе е подобар. Кај нас ништо чудно и да се произведени во иста фабрика со различно име наштампани. И јас ќе водам ваква борба наредно кога ќе треба да се менува.

Се наоѓаат возила и со мала километража, не значи дека сите во странство прават огромни км, но... од поглед на исплатливост на препродавачите не верувам дека некој ги носи ваквите возила кај нас, ги земаат најефтините на тамошните плацеви, во право си дека најдобро е да ја купиш сам, кога веќе одвојуваш поголем буџет (y)
Моторот е 1.4 мислам MPI 59kw/86hp, Голф 5 основа а можеби и истиот мотор, сигурно не е TSI.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Другар кола ли е тоа 1.4? Немој

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.619
Поени од реакции
2.140
Моторот е 1.4 мислам MPI 59kw/86hp, Голф 5 основа а можеби и истиот мотор, сигурно не е TSI.

Каква сака нека е...голема кола со мал мотор е лоша комбинација, одат диктони на глава ко алва, особено на плин ако се вози.

Разликата во потрошња меѓу 1.4 и 1.6 е скоро никаква...макс еден литар во тешка градка гужва, на отворено е исто или макс 0.5 литри повеќе.

Јас кога би купувал октавија воопшто не би ни гледал бензинец испод 1.6. Би зел 1.8т а ако ми троши многу, ќе му ставам плин и решен проблем.

Ако баш мора таја да биде 1.4, за цена јас над 3000-3200 евра не би му дал ни на сон и тоа се на колата перфектно да работи. Сепак шкода е, и нова не била кијзнае колку скапа, особено не со тој мотор.

Последно уредено:
Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.066
Поени од реакции
1.558
Realna cena bez plin e3500 a so plin do kaj 4000. Toj motor e dosta tromav, 80ks e ali kolata e dosta kvalitetna, udobna, teska kola i stabilna. Mana mu e klapnata, ler gas i bombinata koja kosta 12000nova a starata ne se praj kaj toj model. Si trosat maslo ali ne e strasno. Na 10 000km ke fali okolu 400gr maslo.
Delovi imas i novi i polovni. Sasijata e pocinkovana i nema da imas maka so korozia. Za taja suma na pari imas podobra opcia
opel vectra C 1.8 140ks plin dizna plin, go otepaja od vozenje toj motor. Koga sme pak kaj skoda, ne se preokupirvaj kolku km ima, gledaj da e zdrava karoserijata, motorot da neduva, da ne e ostetena vnatre. Mozi i 55000km da ima a vnatre da e drop. Ako ne ti igra uloga konjazata, zemaja, ke i se iznavozis.

Член од
15 јануари 2015
Мислења
452
Поени од реакции
424
Каква сака нека е...голема кола со мал мотор е лоша комбинација, одат диктони на глава ко алва, особено на плин ако се вози.

Разликата во потрошња меѓу 1.4 и 1.6 е скоро никаква...макс еден литар во тешка градка гужва, на отворено е исто или макс 0.5 литри повеќе.

Јас кога би купувал октавија воопшто не би ни гледал бензинец испод 1.6. Би зел 1.8т а ако ми троши многу, ќе му ставам плин и решен проблем.

Ако баш мора таја да биде 1.4, за цена јас над 3000-3200 евра не би му дал ни на сон и тоа се на колата перфектно да работи. Сепак шкода е, и нова не била кијзнае колку скапа, особено не со тој мотор.
Toj motor 1.8T e perfekten za plin ama nema ubavi,zacuvani primeroci.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.318
Поени од реакции
15.489
Сликај го VIN, 17, букви и бројки е напред го има и провери на интернет имаш се за возила од еу, ќе излезе цела историја за возилото.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
бројот на шасија? сум барал на гугл...ништо не ми вади
на кој сајт бараш?

Kajgana Shop

На врв Bottom