Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Да ве измачам нешто.....
Филмови што вреде да се погледнат или мора да се погледнат во последните 5-6 год?
Според вас..

The Parasite
Room
The Invisible Guest
Captain Phillips
Black Mirror : Bandersnatch
The Grand Budapest Hotel

И еден така посебен а не толку познат : Cardboard Gangsters

Имам уште многу наслови кои ми се мотаат низ глава, ама ќе остаам простор на другите.

Да ве измачам нешто.....
Филмови што вреде да се погледнат или мора да се погледнат во последните 5-6 год?
Според вас..
Автоматски споено мислење:

BTW:

LETTERBOXD YEAR IN REVIEW 2019

Ако може да трека, и нека трепка!

AAAA.jpg

BBB.jpg

Последно уредено:
Да ви кажам, мене Бандерснач баш глуп ми беше.
Не знам ни како е легитимен да влезе на онаа листана кога не е ни филм.

Кога се појавиле првите звучни филмови, луѓето исто вака реагирале. Подоцна кога се појавиле првите филмови во боја - пак исто. Кога се појави Netflix, пак се изместија границите и дефинициите за филм, па така ги имавме првите (de facto) ТВ филмови номинирани за Оскар... До пред десетина години не постоеше и категорија Limited Series на доделувањата на наградите, а сега се снимаат и по 30+ годишно. На некои филмски фестивали дури и почнаа да даваат награди за VR. Пред некоја година Ињариту доби почесен Оскар, исто, за VR, а истата или наредната година имаше и номиниран за Оскар за краток анимиран - а всушност VR... Така и ова. Bandersnatch е можеби првиот таков, а за многу кратко време ќе бидеме преплавени со многу други. Светот се менува, и филмот не е неподложен на промени. Да, и за мене не е филм, според традиционалните сфаќања и дефиниции за филм. Но истите тие дефиниции се поместувале и во минатото, а најверојатно нема ни да престанат да се поместуваат. Којзнае, за некоја година може ќе измислат и холограм-филмови?

Кога се појавиле првите звучни филмови, луѓето исто вака реагирале. Подоцна кога се појавиле првите филмови во боја - пак исто. Кога се појави Netflix, пак се изместија границите и дефинициите за филм, па така ги имавме првите (de facto) ТВ филмови номинирани за Оскар... До пред десетина години не постоеше и категорија Limited Series на доделувањата на наградите, а сега се снимаат и по 30+ годишно. На некои филмски фестивали дури и почнаа да даваат награди за VR. Пред некоја година Ињариту доби почесен Оскар, исто, за VR, а истата или наредната година имаше и номиниран за Оскар за краток анимиран - а всушност VR... Така и ова. Bandersnatch е можеби првиот таков, а за многу кратко време ќе бидеме преплавени со многу други. Светот се менува, и филмот не е неподложен на промени. Да, и за мене не е филм, според традиционалните сфаќања и дефиниции за филм. Но истите тие дефиниции се поместувале и во минатото, а најверојатно нема ни да престанат да се поместуваат. Којзнае, за некоја година може ќе измислат и холограм-филмови?
Нека измислат и холограм дечко.

Реално Бандерснач е само еден просечен филм ако гледаме целовкупно.
Ама тоа што Нетфликс го направи со неколку верзии на филмот и самиот да си одбираш што ќе се случува, ме фасцинираше премногу и затоа го препорачувам секој да го погледне.
Претпоставувам оваа година ќе има уште некој ваков филм.
Еве извадија пред некое време со Бер Грилс(з) ист таков концепт каде овој иде во џунгла и ти одбираш дали Бер ќе оди по мостот, или ќе рипа со јаже преку.
Мене реално, тоа ми изгледа иднината.Ваков тип на филмови.

Од каде да знаеме дали ќе ни се свиѓа ако не го пуштиме?
Мене ќе ме слушате. Ја ќе ви кажам дали ќе ви се свиѓа или не.

Понекогаш сѐ е до перспективата. И обично парче ѓубре поставено во некоја уметничка галерија може да биде сметано за уметност. Некако така функционира Jojo Rabbit. Спој на триста глупости и неспоиви нешта, еден десетгодишен фашист, Хитлер прикажан како идиот, Втора светска војна и Ребел Вилсон во улога на (нормално) Ребел Вилсон. А на крај, целината - феноменална! Еден од најдобрите филмови во 2019. :cuc:
Абе не е тоа Хитлер.
Тоа е Хитлер у главата на Џо Џо. Он како си го замишља.

Za F3 problemov, vide?
Pa vidov kolku sto ima Info, tie Beko edno vreme gi faleva tuka kao so LG kompresori bile i kao TOP i se zaletaa...najdov za LG deka F3 ispisuva kako brzina na Fan koga e vo Fan mode....ama stom kaj drugarti e na mod greenje ova nevazi....i koga nema servisno samo gospod znae sto moze da bide.

Кога сме кај разочарувањето. Оскарот за глума, специјални ефекти и сценарио оди кај..та-дааамм
Gree Amber
Прегледај го приврзокот 228249
Za dupli Akaunt sledi BAN Permanent....A @tom_i kladba stavam deka e istiot FlemgmaX posto nekolku pati go citiras.
Slika od merac kolku vlecat nema...tipicno monterski (i bajagi selski) prikaski od tvoj kalibar
Ova ko ja da napravam utre Trpe user (mislis nemozam) i da trolam kako Mitsu mi vlece 10Kw bez merac bez slika bez nisto...i ti moze imas siski neli
Mesto da se glupiras dokazi se
Posto tuka mnogu naivni mislat deka ako klimata ima SCOP visok ke im trosi so 100W na 0C....ajde nekoe Mitsu od tie vasite sto gi falite da vidime da ima takov minimum na greenje od 100W na +7 od barem 3minuti...nemora na nula ili minus, na +7 neka drzi 100W

Последно уредено:

Плови мирно, Делфина! :(

Гледам на Letterboxd многумина го имате гледано Memories of Murder (2003) ама сигурно многу порано од мене, јас тек сега го гледав.
Ако случајно не сте знаеле
Филмот е нели според убиства што се случиле во вистински живот а убиецот е уствари фатен во септември 2019

Во понеделник ќе бидат објавени номинациите за оскарите

Од ова што видов, скоро секаде Ханиленд се спомнува меѓу првите 3-4.
Значи сосема сосема солидни шанси за номинација ќе имаме (y)

Мислам дека ќе добиеме номинација. За Оскар... немам појма, ептен немејнстрим категорија е ова не знам што ептен се дешава, ама да бидеме реални сериозно е успех и номинација да земеме

Ама ајде, има време до понеделник :D

Вчера бев на 1917 одлично возење низ првата светска војна. Нема некоја посебна приказна но камерата е феноменална, долги кадри со одлично доловување на ситници. Тензична атмосфера 2 сати те држи напнат времето ми помина како 20 минути да сум бил на кино. Роџер Дикинс сигурно зема оскар за кинематографија, се друго би било криминал. Препорака кој е во можност да го изгледа на кино.

81947455_487516342140588_8888073062566592512_o.jpg
За мене е тешко да почувствувам ако не го разберам :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom