- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.654
- Поени од реакции
- 7.500
Za sekoj poedin objekt zavisno od vlozena izolacija i toplinski zagubi nemoze da dademe edno generalizirano iskustvo koga tie komponenti ne se poznati a nemoze ni da se isti.Rekovme, zatoa ete ke i dadam sansa , ne ja gasam nekolku dena pa sto bidi neka bidi. I ova boldiranoto ne ti go sfativ bas. Ili ako te sfativ dobro demek da bidam srekjen ako klimata mi potrosi nesto pomalce od dva kubici drva vo januari. Svesen si deka so dva kubici drva gol ke setam niz kukja na - 30 i odvreme na vreme ke gi otvoram prozorcite da se oladi malce prostorijata. Ako e taka koja e logikata covek klima da zemi, niti e poekonomicno niti e potoplo.
Tvoite 30m2 so 2.3m visina da gi izgradi nekoj do tebe i stavi izolacija do 10.000evra mozebi nema da mu treba ni klima... na svekja ke se gree.
Generelno nasokite se tie....klima negree so 200 ili 300C.....treba da ne se gasi koga se ladni meseci i toa e toa, kolku trosi zavisi od faktorot izolacija.
Kaj toj sto ima stiropor izolacija ke trosi 500W....kaj toj bez malterana fasada i 1500W ke trosi za ista vnatresna temperatura.
Razlikata e vo tie 10k evra izolacija sto edniot gi ima a drugiot ne
Koj setal po gakji na -30 vo 30m2 ne mi e poznato.....ama poznato mi e deka vo Skopje vo zgrada na 5kat nema da ti dozvolat od kukjniot sovet da skladiras pod zgrada drva i pentras u lift 2m3 drva mesecno i dimis so kjumbe.
100evra smetka za stan do 100m2 e realno niska cena za greenje, parnoto kosta duplo ako se racuna na 6 meseci i nema da ti go pustat parnoto ako nadvor e nad 9C ili koilku bese limitot. Za Bitola od kade prestpostavuvam deka si, neznam stvarno kako stojat rabotite
Последно уредено: