UPLAV od motika
(ili koga ke me nema samo cresata da ja najdam ziva)
Ovaa prolet nekade vo Maj mesec vidov na pazar rasad-mladi rodni drvca i zemav dve.Bea po 100 denari koren.Vednas gi nasadiv pred vlez na zgrada i napisam na tabla obavestuvanje deka takvo drvce e 100 denari i koj saka od stanarite da ucestvuva,da nasadime uste.Za eden mesec od 50 stanovi se javi samo eden i toa uste prviot den koga procital ostavil doma kaj mene 100 denari,Eve sega napreduva i negovata cresa ili visna.
Redovno gi navodnuvam drvcata poradi susava no pokraj niv trevata porasna i nad eden metar.Vcera -sinoka semav MOTIKITE i da skopam okolu drvcata,Zemav dve MOTIKI,edna visok da se najde.
Pominuvaa komsii ili zirkaa od terasa ama nikoj ne izrazi zelba da ja zeme vtorata MOTIKA. Sto uplav dobile lugevo od MOTIKA neznam.
Aha,ama glej cudo nekoj gi cule zvucite na MOTIKATA(imase dosta i kamenja) i se simnaa dole na parking da gi trgnat svojte magarinja ,pu-pu koli da ne slucakno ovoj sto lupa so MOTIKANA ne go zagaci i povredi magaareto koe bese na prv red, a dobra vecer komsija sto bese toa samo nie si znaeme,ovie NE.
Sum cul deka nekoj ima uplav od voda ili temnica, nekoj drugi uplav od kucinja ili zmii, a pak nekoj imaat uplav od avioni ili topovi,ama ova do sega ni sum cul ni sum videl,potocno sinoka vodov,site komsii imat nekoj silen uplav od MOTIKI i begaat od niv kako gavol od kkrst.
Ene na pretposlednata slika eden kup diva treva i trnje,ama sega ima li nadlezni da go ocistat toa,bar da go soberat i fr;at,a na poslednata slika vlezot na komsiite za zalenje se ,ama bas se se osusilo.
A za MOTIKA bese muabetov sto mislite moz ne fatile nikogas vo zivot i ne znaat so nea da rabotat izgleda tie bile rodeni za vo administracija taka im bilo pisano.
Aj ke probam pak vecer istoto da ne sum janlas nesto.
Treba li da dopisam nesto na ova, o da registraciite na kolite se od .......?