Најекономично греење и ладење

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Epten, epten kilava montaza. Nedozvolivo e vaka da visat kabli i cevki nakoso staveni. Ova e opasno po zivot ako nekoj pocne da gi vlece kablite.
Ocigledno e deka teski amateri vrsele montaza. Edna neverojatna losa reklama za DAIKIN.
-Ti stavile eden 2 zilen kabel za S1 i S2 (toa e komunikacija medju nad/vn edinica) i eden 3 zilen kabel za napojuvanje na nadvoresnata edinica, a trebalo da stavat samo eden krsten 5 zilen kabel koj bi odel zaedno so bakarnite cevki. Toa im bilo malce neuredno, pa go ostavile dvozilniot da visi i da se mlatara tamu vamu za da bide rusvajot kompleten...
-bakarnite cevki se staveni nakoso kako da nemalo dovolno dolzina, a ocigledno deka ima bidejci ima dosta namotano nazad (sigurno se isplasile deka MORA da ima PETLJA za da se zarobi masloto, ne znaele deka na R410 ili R32 toa ne e potrebno)...
-Izolacijata na cevkite e mnogu tenka i ne soodvetna, upotrebenata zastitna bela treka e motana ozgore ozdola.
Resenie:
Ce si viknes saglam covek poleka da gi stavi cevkite vo vertikala, da im stavi podebela izolacija i zaedno so site kabli gi postavi vo plasticni kanali za taa namena i cvrsto gi zacvrsti na zidot.
Се согласувам потполно. И јас иимам реагирано на ваков фушерај и непрофесионализам, но ме прекорија дека многу сум барал. Треба сите да реагираме и да бараме овој фушерај да престане. Плаќаме чесно, а добиваме нецелосна и фушарска услуга.

Ayk

Член од
5 февруари 2015
Мислења
54
Поени од реакции
142
И јас би зел FTXF50 сега, цената е одлична за 58000 со монтажа. Реално најдобра понуда на пазарот без никаква конкуренција.

Иста цена со FH35 до лани преклани кога таа беше најдобра понуда без конкуренција. Сега ЛН35 е непотребно поскапа.
da ne si greska za cenata?

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Се согласувам потполно. И јас иимам реагирано на ваков фушерај и непрофесионализам, но ме прекорија дека многу сум барал. Треба сите да реагираме и да бараме овој фушерај да престане. Плаќаме чесно, а добиваме нецелосна и фушарска услуга.
rabotava ispaga molci ili ne ti montirame :D zalno ama vistinito...sam da ja montirav poubo ke ja montirav.. sekako postoljeto sam go pravev...na moj trosok...

D

Deleted member 95595

Гостин
Decki, razmisluvam da stavam vo spalnata vnatreshna izolacija. Ne veruvam deka vo bliska idnina ke imam pari da stavam nadvoreshna izolacija na vela kukja. Me interesira dali ima efekt vnatreshna izolacija i vtoro, shto ako utre se odlucham da stavam nadvoreshna izolacija, kako taa ke vlijae na zidovite od spalnata koi vekje bi imale vnatreshna izolacija na niv?

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Decki, razmisluvam da stavam vo spalnata vnatreshna izolacija. Ne veruvam deka vo bliska idnina ke imam pari da stavam nadvoreshna izolacija na vela kukja. Me interesira dali ima efekt vnatreshna izolacija i vtoro, shto ako utre se odlucham da stavam nadvoreshna izolacija, kako taa ke vlijae na zidovite od spalnata koi vekje bi imale vnatreshna izolacija na niv?
Ти ја задихтува ли спалната прво? За да дискутираш за изолации?

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Прво да направиш математика даки воопшто ти се исплаќа да ставаш изолација на цела куќа.
Да фукнеш 30.000 евра за изолација па да седиш само во една соба не се исплаќа дефинитивно.

D

Deleted member 95595

Гостин
Ти ја задихтува ли спалната прво? За да дискутираш за изолации?
Da, zadihtuvav, ama seushte imam gubitoci. Sega e ok, ama vo ladnoto znam shto me cheka. Mnogu ladna soba e, neverovatno e. Tezok sever. Idrjava za vnatreshna izolacija mi dojde od eden prijatel snoshti mu bev na vizita, pravi dve sobi vo kukjata i imashe vnatreshna izolacija staveno vo dvete sobi, 2ka ili 3ka stirodur.
Прво да направиш математика даки воопшто ти се исплаќа да ставаш изолација на цела куќа.
Да фукнеш 30.000 евра за изолација па да седиш само во една соба не се исплаќа дефинитивно.
30000? Brat, da ne ja pretera malku? 350tina kvadrati fasada imam za stavanje, valjda nema 80€ po kvadrat da ms fati 10ka stiropor.

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
2цм стиропор е идеално и често се става внатре на бетонски делови, столбови, греди и баџи. За да се намали губиток и оросување.

Ама кај тебе нели кровот беше проблем? Ако кровот ти дише, а верувам дише џабе. На кровот ти немаш опција за надворешна изолација, или имаш?

Низ ѕид тоооооолаку загуби да имаш е чудно. А и да имаш со 2цм стиропор се решава. И малку гипс. Ама јас се сомневам дека е тоа проблем. Кровот ти пушта од топлината и плус имаш некаде провев. По ивици ли, прозори ли, незнам. Дали кровот зеза.

Јас вака од тепка кај тебе само кровот би го средил со 10-15цм стиропор или тервол. Дали под ќерамида, дали сакаш над гипс под гипс небитно. Ама тука е проблемот. Тоа и едино некој прозор незадихтуван. А тоа не е скапо. И не е за цената конкретно туку за удобноста. Соба со загуби е многу неудобна. И да е со термо печка, е пак неудобна зошто се што е контра од печката ќе е ладничко.

Акрилен силикон НА СИТЕ МОЖНИ СПОЕВИ СЕКАДЕ, СЕКАДЕ, СЕКАДЕ. Значи од ивици, врати, меѓу плочи, прозори, ќошиња, се се се да сд помине. Тоа е прв и најважен чекор. Тек после тоа е изолација. После тоа ако мислиш дека е од ѕидот, стави 3цм стиропор ако е 12ка цигла. Или 2цм ако е 20ка. Најсигурно 3цм. Ако мислиш дека е од кровот 10цм на кровот. И ајт.

Член од
8 октомври 2019
Мислења
21
Поени од реакции
13
Da, zadihtuvav, ama seushte imam gubitoci. Sega e ok, ama vo ladnoto znam shto me cheka. Mnogu ladna soba e, neverovatno e. Tezok sever. Idrjava za vnatreshna izolacija mi dojde od eden prijatel snoshti mu bev na vizita, pravi dve sobi vo kukjata i imashe vnatreshna izolacija staveno vo dvete sobi, 2ka ili 3ka stirodur.

30000? Brat, da ne ja pretera malku? 350tina kvadrati fasada imam za stavanje, valjda nema 80€ po kvadrat da ms fati 10ka stiropor.
Pa za 350 kvadrata dasi imas 6000 evra na lager pa ako treba ke dodades
Zavisi od nogu raboti cenata

D

Deleted member 95595

Гостин
2цм стиропор е идеално и често се става внатре на бетонски делови, столбови, греди и баџи. За да се намали губиток и оросување.

Ама кај тебе нели кровот беше проблем? Ако кровот ти дише, а верувам дише џабе. На кровот ти немаш опција за надворешна изолација, или имаш?

Низ ѕид тоооооолаку загуби да имаш е чудно. А и да имаш со 2цм стиропор се решава. И малку гипс. Ама јас се сомневам дека е тоа проблем. Кровот ти пушта од топлината и плус имаш некаде провев. По ивици ли, прозори ли, незнам. Дали кровот зеза.

Јас вака од тепка кај тебе само кровот би го средил со 10-15цм стиропор или тервол. Дали под ќерамида, дали сакаш над гипс под гипс небитно. Ама тука е проблемот. Тоа и едино некој прозор незадихтуван. А тоа не е скапо. И не е за цената конкретно туку за удобноста. Соба со загуби е многу неудобна. И да е со термо печка, е пак неудобна зошто се што е контра од печката ќе е ладничко.

Акрилен силикон НА СИТЕ МОЖНИ СПОЕВИ СЕКАДЕ, СЕКАДЕ, СЕКАДЕ. Значи од ивици, врати, меѓу плочи, прозори, ќошиња, се се се да сд помине. Тоа е прв и најважен чекор. Тек после тоа е изолација. После тоа ако мислиш дека е од ѕидот, стави 3цм стиропор ако е 12ка цигла. Или 2цм ако е 20ка. Најсигурно 3цм. Ако мислиш дека е од кровот 10цм на кровот. И ајт.
Ne znam brat. Se imam kacheno na tavan, ima izolacija, 10ka tervol. Ima eden del, tochno nad klimata, knauf e tavanot i majstorite nad nego ne frlile izolacija. Se kachiv na tavan jas ama mestoto e krajno nepristapno i edvaj uspeav da frlam po nekoe parche tervol. Nema kako da se pristapi. Mnogu se nerviram.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Ne znam brat. Se imam kacheno na tavan, ima izolacija, 10ka tervol. Ima eden del, tochno nad klimata, knauf e tavanot i majstorite nad nego ne frlile izolacija. Se kachiv na tavan jas ama mestoto e krajno nepristapno i edvaj uspeav da frlam po nekoe parche tervol. Nema kako da se pristapi. Mnogu se nerviram.
Abe zemi so nekoj stap podbutni, jas tavanot koga go pravev se iznalapav staklena volna
Stirodur stavi na tavanot od dole barem 3cm-5cm, toa valjda ke zavrsi rabota.
Vnatresna izolacija mozes i so tervol i gips karton.
Pocni od nesto koga sekako ne mozes da stavish nadvoresna izolacija.

A kolku m3 ti e prostorot?

Член од
22 јуни 2019
Мислења
924
Поени од реакции
1.432

Stavaj ic ne se misli i 5ka i 8ca ako mozes ostaj gi filozofite koj filozofirat. Kolku poveke debelina tolku podobro posle i natam koga kje imas pari so 8ca ili 10ka nadvoresna i na tavam stavi 10ka stiropor so tipni ke stegnes ke izmackas ke izgletuvas. Jas sega pred malku samo so staviv 3 i 4ka vo mala soba natam i planiram 8ca vo predsoble i 10ka vo dnevna soba vnatresna izolacija. Posto vikas mnogu bilo ladno zimo 2ka nema da ti pomogne 5ka barem da mozes da staves bi trebalo da imas razlika zimoto

Kaj drugar isto lani stavaa 10ka vnatresna izolacija so lepak mreza i gletuvanje i eve do sega problem ne e videl.

D

Deleted member 95595

Гостин
Abe zemi so nekoj stap podbutni, jas tavanot koga go pravev se iznalapav staklena volna
Stirodur stavi na tavanot od dole barem 3cm-5cm, toa valjda ke zavrsi rabota.
Vnatresna izolacija mozes i so tervol i gips karton.
Pocni od nesto koga sekako ne mozes da stavish nadvoresna izolacija.

A kolku m3 ti e prostorot?
Brat, nemozam da ti opisham kolku e nepriatapno. Ko se kachiv na tavam, morav so polzenje na stomak da odam, pa ko stignav nekako tamu, tatko mi mi gi podavashe tablite, jas na stomak legnat, i samo so raceve rabotev pa turkaj nekako, pa so stapot, pa gluposti. Pa za da turkam so stapot, potpren nekako bev na ednata raka za so drugata da rabotam. Da ne bev bilder, nemashe nishto od ova da zavrsham, zs mnogu sila barashe :)

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Brat, nemozam da ti opisham kolku e nepriatapno. Ko se kachiv na tavam, morav so polzenje na stomak da odam, pa ko stignav nekako tamu, tatko mi mi gi podavashe tablite, jas na stomak legnat, i samo so raceve rabotev pa turkaj nekako, pa so stapot, pa gluposti. Pa za da turkam so stapot, potpren nekako bev na ednata raka za so drugata da rabotam. Da ne bev bilder, nemashe nishto od ova da zavrsham, zs mnogu sila barashe :)
А оти пример не викниш мајстори да го извадат кнауфот (рече дека се работи за мал дел од спалната), да си наместиш чоечки изолација и после да стават кнауф наново?

D

Deleted member 95595

Гостин
А оти пример не викниш мајстори да го извадат кнауфот (рече дека се работи за мал дел од спалната), да си наместиш чоечки изолација и после да стават кнауф наново?
Zatoa shto ke treba i klimata da ja demontiram :-(

Kajgana Shop

На врв Bottom