Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.107
Koliko snage ima Tundra Gree @-25°C kada je maksimalna snaga samo 4.6kW (@+7°C)?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Najverojatno ne poveće od 20% i pri toa kompresorot i da vrti na 120 Hz ili 7200 vr/ min će troši sigurno poveće od 1 kw, što će znci i COP pomal od 1....Naučna fantastika e za ovie ednostepeni kompresori pri ovie niski T da uspevaat da go nabivaat freonot koj e mnogu redok na ovie debeli minusi.
Na primer kaj mene na on/ off klima od12000btu, kompresorot e na fiksni vrteži i na + T od 5-6 C vleče 1550 W, a na - 10 C edvaj 700 W. Potpolno e seedno i koga se raboti za inverter, ednosmeren motor bez četkici, PWM upravuvanje, rotacionen kompresor, problemot e ist... protiv fizikata proizvoditelite se borat so pogolema količina na freon i dvostepeni kompresori.

Член од
16 март 2019
Мислења
3.288
Поени од реакции
5.331
По се изгледа најдобро е да има греач и тој да може да се вклучува и исклучува од внатре по потреба. Ќе видиме годинава што да правам со проблемот кој веќе го изложив https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/post-8591152
Neka ima grac NO toj greac da se vklucuva i isklucuva preku dalecinskoto na inverter klimita a ne kako sto e sega se uklucuva na +2°C i ako nema potreba plus sto e uste poloso ako e defekt sondata ili elektronikata na nadvoresnata edinica togas toj greac raboti nonstop.
Zaklucok klima so greaci ke prifatam samo dokolku na samoto dalecinsko ima opcija za vklucuvanje i isklucuvanje na greacite ne kako sto e sega se uklucuva greacot a realno nema potreba.

Последно уредено:

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
Дали ќе има проблем што климата треба да се стави на ово ѕид, кој е на северна страна (не го грее сонце), и нема покрив. Значи ќе биде изложено на снег, дожд, мраз, дали ќе има ефекти тоа врз работењето во смисла на дефрости и сл.
И дали ќе биде подобро да ставам некој мал покрив над климата ?

Sent from my SM-A405FN using Tapatalk

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Ushte pobitno prashanje...... kolku davat snaga ovaa Haier Green na -37 nadvoreshna?
:LOL: Ме изнасмеа младичу, ама шах-мат ти е прашањето!
Питам за пријатеља из Сјенице :P https://www.telegraf.rs/vesti/1322630-srpski-sibir-evo-zasto-je-sjenica-najhladniji-grad-u-srbiji-foto
Онака ѕирнав Белиот град... дури и од Скопјево помеки зими во просек https://www.google.com/search?q=BEograd+weather+average+temperature+annual&oq=BEograd+weather+average+temperature+annual&aqs=chrome..69i57j33.14143j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 .... просечни зимски нешто ко твој Охрид. Какви -25 човече, на 25 год еднаш!

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
:LOL: Ме изнасмеа младичу, ама шах-мат ти е прашањето!
Питам за пријатеља из Сјенице :P https://www.telegraf.rs/vesti/1322630-srpski-sibir-evo-zasto-je-sjenica-najhladniji-grad-u-srbiji-foto
Онака ѕирнав Белиот град... дури и од Скопјево помеки зими во просек https://www.google.com/search?q=BEograd+weather+average+temperature+annual&oq=BEograd+weather+average+temperature+annual&aqs=chrome..69i57j33.14143j1j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8 .... просечни зимски нешто ко твој Охрид. Какви -25 човече, на 25 год еднаш!
mislam deka prasanjeto mu bese so ironija ;)

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
И дали ќе биде подобро да ставам некој мал покрив над климата ?
Задолжително да ставиш покрив(че). Нека ти наместат држачи од клима свртени однопаку па потоа стави плех.

Под климата идеално би било да имаш додатна „тава“ за собирање на кондензатот а во неа отвор (и црево, нормално) не помали од 1 цол
Вака на пример
vana-1024x768.jpg

Со овој начин избегнуваш главоболки при дефрост. Пластичното луле задолжително да биде извадено.

btw
Северна страна во секој случај е по-неповолна од јужна но пострашно е да дува ветер во неа отколку да се погоди страната. Во главно немаш гајле.
Ако не наместиш онакво тавче џабе ти е се. Во најмала рака импровизирај со пластичен сад или слично.
На пример од сладолед :)

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
Задолжително да ставиш покрив(че). Нека ти наместат држачи од клима свртени однопаку па потоа стави плех.

Под климата идеално би било да имаш додатна „тава“ за собирање на кондензатот а во неа отвор (и црево, нормално) не помали од 1 цол
Вака на пример
Прегледај го приврзокот 220437

Со овој начин избегнуваш главоболки при дефрост. Пластичното луле задолжително да биде извадено.

btw
Северна страна во секој случај е по-неповолна од јужна но пострашно е да дува ветер во неа отколку да се погоди страната. Во главно немаш гајле.
Ако не наместиш онакво тавче џабе ти е се. Во најмала рака импровизирај со пластичен сад или слично.
На пример од сладолед :)
Не разбирам која е улогата на тацничето одоздола на климата, нели водата и без него ќе тече?
А за покрив треба да си барам други мајстори, не ми се верува монтажериве тоа да местат

Член од
2 јануари 2012
Мислења
234
Поени од реакции
281
Не разбирам која е улогата на тацничето одоздола на климата, нели водата и без него ќе тече?
А за покрив треба да си барам други мајстори, не ми се верува монтажериве тоа да местат

da si ja zastitis fasadata ;)

D

Deleted member 95595

Гостин

IMG_20191025_201043.jpg
Eve kaj mene kakonapraviv pokriv na ednata klima. Mi praveshe problem zimata, techeshe voda nadvoreshnata edinica od pokrivot na kukjata i se formiraa mrazulcinja mali na samata perka od nadvoreshnata i se slushashe grebenje, kako traktor da raboti koga ke raboteshe na pomali obrtai. Se posrav od strav lani edno utro koga odev na rabota, prv pat koga go slushnav zvukot, rekov otkaza FHto ushte godina nepominato. Odma Strelec mi pomina pred ochi i go vidov u faca kako mi se smee i vika "HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!! EVE TI GO HIPERINVERTEROT TVOJ!!!! U GAZ DA SI GO NACHUKASH SEGA SOSE 60TE BONA ZA NEGO SHO GI PLATI!!!!!! JAPANAC!!!!HAHAHHAHAHAHAHHAHA".

Член од
26 февруари 2014
Мислења
6
Поени од реакции
1
Здраво,

Кога спомнувате заштита на надворешна единица и негативност ако дува ветар во неа.

Дали ваква конструкција би била корисна или може да и сметаат во работењето, дали ја намалува ефикасноста?

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
"HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH!!!! EVE TI GO HIPERINVERTEROT TVOJ!!!! U GAZ DA SI GO NACHUKASH SEGA SOSE 60TE BONA ZA NEGO SHO GI PLATI!!!!!! JAPANAC!!!!HAHAHHAHAHAHAHHAHA".
Ова се тие ноќни мори од @Fikshe1989

@останати
Климата од Fikshe1989 нема гумици под надворешната. Тоа може само кај Mitsubishi, клима за одлични.

@Cannon
Тацната служи да го спроведе кондензатот за време на дефрост без да шлака наоколу. Ако го оставиш лулето под -5 ќе имаш проблеми заради тесниот отвор.
Тогаш не помага ни греач на тацна ни ништо. Ако има греач ќе помогне да не натрупа мраз за да ги скрши перките
А не сакаш да останеш без перки среде зима.
Прочитај го постот од Fikshe1989

Cannon

Doctor
Член од
22 март 2009
Мислења
5.101
Поени од реакции
5.841
Ова се тие ноќни мори од @Fikshe1989

@останати
Климата од Fikshe1989 нема гумици под надворешната. Тоа може само кај Mitsubishi, клима за одлични.

@Cannon
Тацната служи да го спроведе кондензатот за време на дефрост без да шлака наоколу. Ако го оставиш лулето под -5 ќе имаш проблеми заради тесниот отвор.
Тогаш не помага ни греач на тацна ни ништо. Ако има греач ќе помогне да не натрупа мраз за да ги скрши перките
А не сакаш да останеш без перки среде зима.
Прочитај го постот од Fikshe1989
Значи пак не те разбирам. Кондензатот капе од климата така ? Е сега дали тој ќе капе во воздух дирекно или прво на тацна па после во одвод незнам која е поентата ? Или мислиш капејќи дирекно во воздух ќе направи мразулци? Ама и на тацна да капе пак ќе има мразулци ? Стварно не сфаќам

Фикше нема тацна како што гледам

Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Значи пак не те разбирам. Кондензатот капе од климата така ? Е сега дали тој ќе капе во воздух дирекно или прво на тацна па после во одвод незнам која е поентата ? Или мислиш капејќи дирекно во воздух ќе направи мразулци? Ама и на тацна да капе пак ќе има мразулци ? Стварно не сфаќам

Фикше нема тацна како што гледам

Тацната служи да му даде насока. Ништо повеќе
Без луле а со самото тоа и без црево ќе прави страшен неред по фасада. Да не зборувам дека долу ќе направи планина од мраз
Тацната пошто има широк отвор од долната страна (и широки цевки, нормално) фино лепо ќе го спроведат сето тоа.

Фикше нема тацна ама нели читаш горе дека му натрупало мраз па перката гребела. Била на чекор да се искрши.

Ако Фикше внимателно го читал упатството за монтажа ќе видел дека Mitsubishi велит тоа лулето да не се става кога има услов за мрзнење.

Kajgana Shop

На врв Bottom