Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Ne... korektno e da vidime deka ima plan za namaluvanje na administracijata, drzavna I javna...
Жал ми е друже Декис, тој филм нема да игра во кино С. Македонија, али затоа моментално имаш избор од следниот репертоар:

Собранието едногласно со 82 гласа ЗА го донесе законот за зголемување на платата на администрацијата за 5 отсто.

Во Катастар си ги зголемија платите и до 30 отсто, додека професори и доктори чекаа пет проценти од пратениците

Фајнанс тинк: Продуктивноста во администрацијата опадна за 13,3 отсто за седум години

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Жал ми е друже Декис, тој филм нема да игра во кино С. Македонија, али затоа моментално имаш избор од следниот репертоар:

Собранието едногласно со 82 гласа ЗА го донесе законот за зголемување на платата на администрацијата за 5 отсто.

Во Катастар си ги зголемија платите и до 30 отсто, додека професори и доктори чекаа пет проценти од пратениците

Фајнанс тинк: Продуктивноста во администрацијата опадна за 13,3 отсто за седум години
Во админстрација од прилика е вака, добар дел од денот е пиење кафе и правење муабет за деца, штипки, јадење, пиење, секс, риболов итн. политика генерално се избегнува. Има работа нешто и тоа рутинска. Директорот никаде го нема, шефот и началникот не работи цело време или нешто се занимава со администрација и контакти со други служби. Началниокот одеднаш на 2-3 дена ќе се појави возбуден во канцеларија поради некоја работа т.е. некој ми(надреден) рекол нешто ИТНО(нема никогаш редовно) да се сработи и тогаш цела служба работи 2-3 сати. А ако нема тоа се работи 1-2 часа тековна работа во денот.
Ако сакаш нешто самоинцијативно да сработиш, има отпор или поради други ќе кажат дека тоа не им е работа или почесто има некоја бирократска пречка која мора да се реши од повисока инстанца и да излезе во службен весник или со наредба на директорот кој никаде го нема и никој не го гледа.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Ne ste mi jasni be lugje, go donasaat zakon za per.danok na kap.dobivka se bunite , go odlagaat pak ne vi e po kef.Ako nekoj saka da dade 15% na drzavata pa neka dade , na nas ostanatite ni odgovara da se odlozi zakonot za 3 godini.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Мамето ни го еба уште Груевски кога ги качуваше платите у администрација и пензиите за по 10% годишно у период кога скоро и да немаше инфлација. Во тек на тој период работев три години како наставник и се сеќавам дека првата плата ми беше околу 13.000, а задната околу 22.000 денари. Практично стандардот за три години се качи за околу 50%, а за скроз иста работа и никаков раст на продуктивност.

Додуша, тие 13.000 беа чиста плата, а имаше и околу 4.000 тие превози и хранарини, од коишто реален трошок беше само 2.000, такашто реалната плата беше околу 15.000. Потоа сето тоа се вклучи во платата и придонесите идеа на целиот износ.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Мамето ни го еба уште Груевски кога ги качуваше платите у администрација и пензиите за по 10% годишно у период кога скоро и да немаше инфлација. Во тек на тој период работев три години како наставник и се сеќавам дека првата плата ми беше околу 13.000, а задната околу 22.000 денари. Практично стандардот за три години се качи за околу 50%, а за скроз иста работа и никаков раст на продуктивност.

Додуша, тие 13.000 беа чиста плата, а имаше и околу 4.000 тие превози и хранарини, од коишто реален трошок беше само 2.000, такашто реалната плата беше околу 15.000. Потоа сето тоа се вклучи во платата и придонесите идеа на целиот износ.
Еднаш е качена во време на Трајко Славевски 10 % пред 12 години од прилика после воведување на бруто плата и никад више , какви 50 % какви бакрачи.Укинаа и дневници и се вадеа на светска криза . Само за нив немаше криза.

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Не ме сваќај погрешно, потполно си во право за администрации и цели општини што се со бенефициран стаж како да ја ослободиле македонија...
СЕ ТОА Е РАК НА ДРЖАВАТА и треба да се исече од корен ама нема маж кај нас,
јас кажав за капиталната добивка... не постои држава кај што нема данок на капитална добивка, зашто мислиш дека кај нас треба да нема? Капитална добивка не е само на купена продадена акција, капитална имаш и при продажба на движен недвижен имот, на овошје на продукти, на услуги итн итн...

На крај од денот и мене ми одговара да нема данок, повеќе ќе остане кај мене (нас), но да бидеме реални на државата примарна дејност и начин на финансирање и функционирање и е преку собирање данок,а не да прават мерални буџети и да се задолжуваат до бескрај...

Кога ќе го исчистиш ракот, ќе воведеш одржлив данок, ќе исчистиш сива економија ќе правиш буџет врз база на приносот од данокот... јака држава е онаа што собира данок.

П.С. Види ја креативноста преку Барата, дури и поткупот (мито) е легазирано и одданочено и има фенси име лоби!!
Замисли кај нас секој да може легално да земе мито и да плати 25% данок ... МК ќе беше мн богата...
П. П.С и да го воведат ќе најдеш дупка ќе го избегнеш, барем за тоа сме махери, тоа верувам
Ne... korektno e da vidime deka ima plan za namaluvanje na administracijata, drzavna I javna... korektno e da plakja zapadna Makedonija za pocetok struja, komunalii, pa posle I danoci... korektno e da nema provizija na sekoj eban tender... korektno e da nemaat premierite 500 sovetnici koi po pat ne znaat da odat...

M

Macedon1um

Гостин

Остај што ги качуваат платите туку и во бројка е зголемена и онака веќе големата администрација
Чудно како има „потреба“ од повеќе административци во ситуација кога се помалку население останува да живее во Македонија

Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
67
Nikoj ne ja spomna denesnata cistka na MPT na 75000den... 350 komada, spored mene odlicen tajming da se kupi, pred eventualniot datum, objavata za Gama i 9to mesecniot izvestaj koj spored mene treba da e odlicen..

Granit na 1050 si gazi ... mislam deka sledna nedela na taa cena vekje nekoj ke moli da si dokupi :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Nekako gori da se dokupi MPT izgleda se pod pritisok a i mislam deka denes so 4 akcii sme do 80.000 a potoa 90ka ke bide na eden den trguvanje :)
Da Granit najmnogu ja falat bankite sum slusal predviduvanja i za 1600 ama ke kaze nekoj deka navlekuvam :)
Denes vidov pritisok prv pat i na MTUR pobaruvacka na 200 akcii za 5350 sto znaci ide sigurno nakaj 6000 so ogled na rastot na potfolioto :)
Najinteresno e vo sustina KMB nikoj ne kupuva na 5650 ke se ceka nekoja budala da nagazi na mina da se sitne pred oficijalno da zgrmi noviot izvestaj :)
Slusam pompeo sletal vo ohrid da si kupi ohridski biseri bash sega na popust posto znael deka ke se kaci cenata :)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Ttk izdava vtora emisija na obvrznici... ovoj pat so 2,7% kamata.... da se cudish, pomala stapka kje imaat od drzavnite obvrznici...

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Ttk izdava vtora emisija na obvrznici... ovoj pat so 2,7% kamata.... da se cudish, pomala stapka kje imaat od drzavnite obvrznici...
Искрено, не ми е јасно зошто би вложил некој на 2,7 кога за истата или поголема ќе можеш да вложиш во банка на 5 години и тоа да ти бидат осигурани преку Фондот за осигурување на депозити. Вака ни обезбедени, ни некој висок принос...Богами да се чудиш

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510
СЕ ТОА Е РАК НА ДРЖАВАТА и треба да се исече од корен ама нема маж кај нас,
јас кажав за капиталната добивка... не постои држава кај што нема данок на капитална добивка, зашто мислиш дека кај нас треба да нема? Капитална добивка не е само на купена продадена акција, капитална имаш и при продажба на движен недвижен имот, на овошје на продукти, на услуги итн итн...
I po momentalniot zakon, a verojatno i po noviot, od danok e oslobodena samo kapitalnata dobivka od prodazba na akcii preku berza.
Inaku ne se odanocuva sekade kapitalnata dobivka. Primer ima mnogu regulativi kade sto danokot se placa po razlicna stapka vo zavisnost od toa kolku vreme si ja poseduval akcijata

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Uste oba fali narod mesto na berza i biznis da pocne da si gi povlekuva parite od bankite pa da vidime sto e cirkus bez pari :)
Na nas berzijancite nekako ni odgovara ama mislam deka cehot ke go plati budzetot so povisoki kamati posto pari ke se nema :) :)
Lakom gz dva pati pogolem lapa ke ispadne ?

Член од
30 април 2018
Мислења
258
Поени од реакции
510

е сега сум збунет. Пишува дивиденди, а се мисли на капитална добивка, или не?!
Анѓушев кажа: ...За депозитите и за каматите мислам дека треба да се даночат, а капиталните добивки да се стимулираат...

Некој дебил "новинар" од Фактор кој не прави разлика меѓу поимите "капитална добивка" и "дивиденда" напишал: ...Кочо Анѓушев смета дека каматите на штедните влогови треба да се даночат, а оданочувањето на дивидендите од акциите да се пролонгира...

Kajgana Shop

На врв Bottom