Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Нема проблем, чим не ти треба гаранција монтирај си сам.

како ќе монтирам каде е китот за монтажа кој порано одеше со секоја клима?

и еве според тебе дали се исплати да платиш 1/3 или 1/4 од цената за нешто за да добиеш гаранција, според мене не нека цркне ќе ја фрлам и ќе купам уште една иста за која сега нема да ми требаат ни држачи ни цевки оти веќе сум ги поставил претходно.

цело време тука се кажува дека 2/3 од монтерите или немаат вакум пумпа исправна или на знаат да ја користат па подобро ќе испуштам од вентилот фреон се додека не се истисне воздухот наместо некој да ме прави будала дека вакумирал.
Автоматски споено мислење:

Монтажа во ЕУ под 250еу ако најдеш пиши, и нема канали да ти стават. Каналите ке ги доплатиш. Кај пишува дека била наша работа? леб без погача бараш
И пицата без 300 нема да се најде....а може за мене некошта ни 100 ама ај купија за 100
ами ај плати ја пицата 50 евра колку што ќе те опашат во ЕУ

@
како ќе монтирам каде е китот за монтажа кој порано одеше со секоја клима?

и еве според тебе дали се исплати да платиш 1/3 или 1/4 од цената за нешто за да добиеш гаранција, според мене не нека цркне ќе ја фрлам и ќе купам уште една иста за која сега нема да ми требаат ни држачи ни цевки оти веќе сум ги поставил претходно.

цело време тука се кажува дека 2/3 од монтерите или немаат вакум пумпа исправна или на знаат да ја користат па подобро ќе испуштам од вентилот фреон се додека не се истисне воздухот наместо некој да ме прави будала дека вакумирал.

ами ај плати ја пицата 50 евра колку што ќе те опашат во ЕУ
Китот за монтажа идел порано во климите, сега неиде...ама и климите тогаш беа поскапи....иделе со кит за монтажа пред 15год.
А зашто неиде има причина, дали бакарот нечини или изолацијата размисли
На претходната страна имаш двајца што купиле клими од по 65.000 и пресметката дека 1/4 платиле за монтажа или 1/3 недржи....по 300 евра би дошло тоа а ни 100 незимаат
За демонтажа на стара клима исто се бунат зашто се наплаќало....еве тебе да те вработиме за безпари да демонтираш стари клими би прифатил? цел ден да возиш натака навака и да не им напкаќаш за работата би прифатил?
3.5ка 5.5ка на 5ти или 7кат да висиш и демонтираш за безпари....бива?
Едната у Ѓорче другата у Драчево....и твое возило.. за џаба демонтирај колку сакаш.

Последно уредено:
@

Китот за монтажа идел порано во климите, сега неиде...ама и климите тогаш беа поскапи....иделе со кит за монтажа пред 15год.
А зашто неиде има причина, дали бакарот нечини или изолацијата размисли
На претходната страна имаш двајца што купиле клими од по 65.000 и пресметката дека 1/4 платиле за монтажа или 1/3 недржи....по 300 евра би дошло тоа а ни 100 незимаат
За демонтажа на стара клима исто се бунат зашто се наплаќало....еве тебе да те вработиме за безпари да демонтираш стари клими би прифатил? цел ден да возиш натака навака и да не им напкаќаш за работата би прифатил?
3.5ка 5.5ка на 5ти или 7кат да висиш и демонтираш за безпари....бива?
Едната у Ѓорче другата у Драчево....и твое возило.. за џаба демонтирај колку сакаш.
/Muabetov za montazerive/serviseri e mn, diskutabilen ....
no kaj nas socijalna drzava socijalna montaza i cena za istoto*
jas ne veruvam deka 10~15% se profesionalni i si ja teraat rabotata....
ili ne stavaat 3m bakar ..ili ne vakumiraat ili pak stavaat drzaci od vinkla, drugite ne stavaat 2kabli da ne trosat 3+3m kabel. nekoi ne koristat ni libela.... ne stavaat izolacija na cevkite ne gi izoliraat do kraj* itn ....seto ova go gledam sekojdnevno ...a posledno pred 1 den na favoritot koj nema ni 1.5m bakar nee ni vakumirana.....
posle seto ova No-Coment

Монтажа во ЕУ под 250еу ако најдеш пиши, и нема канали да ти стават.
250 евра е апсолутен минимум
Монтажата е од 250 евра нагоре. Најчесто 400~600 евра со едно НО!
  1. Ја извршуваат сертифицирани HVAC мајстори одобрени од брендот.
  2. Задолжително употребуваат азот а во случаи на мулти-сплит системи особено со касетни единици го држат системот под работен притисок (спрема типот на фреонот) 24 часа. Кај обичните сплит системи го држат мин. 2 часа.
  3. Вршат вакумирање до вредности од 50 микрони. 100 микрони е минимум за обични сплит системи. Ова значи дека постигнуваат лабораториски вакум во линијата. Со ова, кога се работи за касетни односно плафонски единици, се спречува оксидација при заварување и, нормално, се извлекува влагата до теоретска нула.
  4. Одбиваат инсталација на врнежлив/магловит/снег ден
  5. Со вака извршена постапка даваат гаранција од 7 години на компресор.
  6. Чистат и усисуваат после работа (кога се работи за стан или канцеларија)
  7. Задолжително ја испитуваат функционалноста на климата
Ова е вака затоа што странците (пре)сериозно го сфаќаат фреонот. Имај „среќа“ да те видат како случајно ти се испуштил R22 или друг не-еко фреон.

А ние, пошто се сакаме да имаме, сакаме и евтина клима и евтини мајстори и се да биде во најдобар ред. Ова се прохтеви со негација и уште долго време ќе бидеме напаствувани од ад-хок мајстори кои од монтажа страна знаат да користат рајбер за бакарни цевки и да ги нашлакаат со изолир одозгора.

Фрпантен е бројот на мајстори кои не извршуваат вакумирање. Барем минимално или во најлош случај со помош на гето решение - со стар компресор од фрижидер.

Демонтажата всушност е многу ризична постапка особено кај клими кои работат со години. Може да се случи да попушти гумица на сервисен порт и да го изгуби фреонот. Понекогаш заедно со маслото
Демонтажат IMHO треба да се наплаќа исто колку и монтажа.
Или пак пред време да се оградиш за евентуални непријатности.

Менување на вентил значи носење на надворешната во сервис, заварување, полнење со фреон, дотурање на масло (уште едно одварување и заварување)

Последно уредено:
Za nedela dena se vrakjam i ke ti proveram. Na stand by nema sansi da trosi tolku, makar bilo i - 50c, zaso e izgasnata. Klimata takodje da pusti greac na 23 nadvoresna, shoznam...
Aj probaj izvadi od steker, stavi pak. Probaj so sijalica ako imash kolku ke ti pokaze, da ne e do meracot...
Ako ne se dokaze drugo, vikaj serviser.
@zlatko_ti412 sto napravi?

Go testirav mojot Hansol, off vlece 4w, pustiv greenje 26c pa namaliv na 20, iskluci vnatresnata i potrosnjata se vrati na 13w. Sig e nekoja greska kaj tebe.

strelco a ona so popustot od 70k na 36k ne znam koja galicka bese kako ke go opravdass na forumov. jas znam kako. kolez za site pari. e zatoa ne vredi kaj galiskite da se frlaat pari, klimice do 300euro peki kolku da proturkas nekoja nedela ama na ladenje, a za seriozno greenje ne prodavaj magla na forumov. niti treba nekoj da se oslonuva na galickite niti pak da investira ne daj boze poseriozen sistem.

Site imaat popusti periodov....samo za Toshiba modelite od Energija cenite im stojat od preklani a najslabi se na greenjeto pa mavtaat so popust na Hajerot, nekoja babicka ako najdat da i prodadat i toa im e.
Momentalno i Gree ima popust na konzolnite edinici...5.5kw od 52k e spustena na 47.990, 3.5kw konzolna od 42 na 37.990.
09kata parapetna dali e na popust?

strelco a ona so popustot od 70k na 36k ne znam koja galicka bese kako ke go opravdass na forumov. jas znam kako. kolez za site pari. e zatoa ne vredi kaj galiskite da se frlaat pari, klimice do 300euro peki kolku da proturkas nekoja nedela ama na ladenje, a za seriozno greenje ne prodavaj magla na forumov. niti treba nekoj da se oslonuva na galickite niti pak da investira ne daj boze poseriozen sistem.
Taka e taka ....nemoj slucajno nekoj da kupil .....oooo......samo Vivax i Haier ,drugite ne cinat .... Mislam ovie japonskive ne gi ni stavam vo ist kos so aeri i tundra ovie 2 se vrv.!
Abe dajte sliki ,videa realni raboti postirajte a ne cinelo / necinelo....sekoj ke vidi sto cini sto ne cini ....

Ah be baterija, ne citas....tuka ti e problemot.
Galickive ve otepaa, i toa seriozno.
Ama da znaes tek sto se sprema.....

• Хаха
Reactions: GT1
А што се спрема и побитно...за кога?
Пошто гледам дека повеќето модели на Грее ги нема на лагер...а јас сум заинтересиран за недела до две да си набавам клима.

abe vie rabotite nesto po salonite ili samo cekate na forumov da se prepicavate. eden komentar i 6dusi reply za galickite. mnogu se nakotivte. a za spremanjeto uste sega sakas da ti kazam sto e. toa sto ne se prodade vo kina zasto prepolni se magacinite radi pad na prodazba ke mora na drugo mesto, megu drugoto i ovde. taka da citaj malku obrazuvaj se i praj se pameten posle.

Davam predlog da sobereme.po 50mkd. Da si smeni baterija ovaa mue 0,02volti...

abe vie rabotite nesto po salonite ili samo cekate na forumov da se prepicavate. eden komentar i 6dusi reply za galickite. mnogu se nakotivte. a za spremanjeto uste sega sakas da ti kazam sto e. toa sto ne se prodade vo kina zasto prepolni se magacinite radi pad na prodazba ke mora na drugo mesto, megu drugoto i ovde. taka da citaj malku obrazuvaj se i praj se pameten posle.
Jas ne sum vo salon....ne ne stavaj site vo ist kotel....

Gree proizveduva samo po naracka, ne pravi lager...200'000 kom na den se narackite.
Zatoa, 100pati ti kazav, citaj...ama baterijata otisla out.

Mislenje za gree viola ili gree fairy 3.5 . Dali ke mi brka rabota za okolu 35 m2 , toest dali da cekam eden mesec za fairy ili da zemam odma viola.
Tocnite oznaki se
Viola gwh12rb k3dna3g green
Fairy lclhgwh12acc k6dna1d
Tolku be nikoj nisto da iskomentira ? Obicno del od sekunda vi treba :cautious:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom