Најекономично греење и ладење

Член од
16 март 2019
Мислења
3.200
Поени од реакции
5.109
Mi treba klima za lokal na 2 sprata dolniot sprat 35 m2 a gorniot 20 m2 ponuda za klima od telekom i dali ke moze da se zatopli so edna klima
Автоматски споено мислење:

Dali ovaa bi mi vrsela rabota :)
Haier Tundra e odlicna klima za taa cena dali tie 35m2 i 20m2 sakas so 1 klima da gi grees bidejki e lokal potesko bi bilo greenjeto na dve razlicni prostorii ako se spoeni tie prostorii togas bi mozelo.
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
817
Поени од реакции
1.296
Sakam da prasam nesto.

Dali ako premestam obicna klima vo mala soba od 8 kvadrata i ako nadvoresniot del stoe na terasa i ako vo idnina ja zagradam terasataa so pvc dzamovi i dokolku ete primer na taa zatvorena terasa temperaturata e -5 a nadvor -10 i priblizno dali bi rabotela taa obicna klima ? Fala odnapred
 
Член од
10 декември 2018
Мислења
390
Поени од реакции
664
Sakam da prasam nesto.

Dali ako premestam obicna klima vo mala soba od 8 kvadrata i ako nadvoresniot del stoe na terasa i ako vo idnina ja zagradam terasataa so pvc dzamovi i dokolku ete primer na taa zatvorena terasa temperaturata e -5 a nadvor -10 i priblizno dali bi rabotela taa obicna klima ? Fala odnapred
Нема да функционира. Во зима дува ладно надвор а во лето топло.
И под предпоставка дека тебе нема да ти смета климата пак нема да функционира. Можеби 30-ина минути и потоа ќе замрзни и ќе прави дефрост па така во круг.
Барај друго чаре
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Sakam da prasam nesto.

Dali ako premestam obicna klima vo mala soba od 8 kvadrata i ako nadvoresniot del stoe na terasa i ako vo idnina ja zagradam terasataa so pvc dzamovi i dokolku ete primer na taa zatvorena terasa temperaturata e -5 a nadvor -10 i priblizno dali bi rabotela taa obicna klima ? Fala odnapred
После некое време ќе ја дотера на -10 и нема да лади.
 
Член од
22 јуни 2019
Мислења
817
Поени од реакции
1.296
Da da fala vi mnogu decki. Onaka cisto me interesirase kako varijanta/opcija. Znaci edino care e ili da ja koristam do -5 pa ponataku koga e ladno da dogrevam so drugo ili da ja prodadam ovaa i da kupam inverter
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Па и не се фалам, догревам со 1kw кој што се пали и гаси и тоа не повеќе од 2 седмици, значи во најладно, а не цела зима, инаку дневната е 35м2, под мене е празен стан и никаква изолација, само пвц прозори.
Автоматски споено мислење:


А за температурата заборавив, климата е наместена на 24 на прва или ако е многу ладно на втора брзина, во дневната е константно 22, кварцна пуштам повеќе поради климата :)
Ти во старт си погрешил со климата. Не што е Panasonic туку не ти е димензионирана према просторот и условите. Не само тој Панасоник, туку било која клима да си зел од 3,5kW, што кошта под 1000 Евра, во неизолирани 35м2.... исто би морал да догреваш со додатно грејно тело! Би догревал со секоја клима (доколку не се вика Mitsu FH3.5, Fujitsu LUCA3.5ka или Panasonic Z/TKE 3.5, koja ima Sanyo kompresor i PdesignH celi 3.5kW (од 60 намалена на 52К Ден), ама овој модел не ни постоеше тогаш кога си набавил клима, ниту пак Sanyo беше под Panasonic) ... во секој друг сл би требало догревање 10-15 дена... за тебе е реков 18ка (18,000BTU) или популарно кажано 5,5ка. Со неа би бил затоплен и без додатно догревање... Но пак ќе кажам, не живееме сите на Шар планина Крушево или Берово... климата во Македонија е умерено континентална со влијание на Средоземно-морска во јужниот дел на државата ... па така и овој компромис што го правиш за мене е прифатлив...си земал многу квалитетна јапонска клима склопена во Малезија, која еве те трае скоро 10 години, да беше кинеска набавена пред 10 год пак ќе ја платеше над +40,000 и најверојатно ќе ја заборавеше до сега! Иако лично имам кинеска, свесен сум за тоа... и овде е повеќе пати кажано дека јапонските клими се подолготрајни, помалку губат од карактеристиките од употребната вредност (квалитет)... изработени поквалитетно, имаат подобра електроника и софтвер, како и поквалитетен компресор... еве и уште еден детал 10 год велиш се грееш, ладиш... а не спомна допуна на фреон!? Сигурно имаш над килце, додека сега 3,5ките скоро сите имаат под. И тоа ти е плус во квалитетот кај јапонските клими! Инаку ме мрзи више да потсетувам на фактите, на просечните минимални во поголемите градови (најниските просечни се -3-4).... или да потсетувам на онаа најладна зима во последниве 30 год со измерени т* во Скопје 2016/17 кога според стратистиката од Октомври до Март измерени се само 60 часа пониски температури од -14 или 100 часа пониски од -10*С.... ТОЛКУ! Минатата зима која беше исто така студена и влажна... сепак отвори на AccuWeather, погледни ги Дек/Јан и увери се дека во Јануари на прсти од една рака деноноќија (те само ноќе) со температури пониски од -10.... предминатата зима па едвај да имаше цела сезона ден-два пониско од -10 и верувам воопшто не си имал потреба да догреваш!?
Сума-сумарум, веќе кога немаш одлична изолација, за 35м2 препорачливо е 18ка (5,5ка)...
Иако е тоа подобра опција, но веќе кога си ја набавил 3,5ка... мене исто така ми е прифатлив тој компромис за догревање во сезона од 5-10 дена. Сепак треба да се има на ум дека грејната сезона трае 5,5-6 месеци, а не 10 дена! Ти од грубо 180 дена, 10 дена немаш квалитетно греење... страшна работа! Ќе вклучам тие 5%-7% денови ТА 6ка ;) (реторички кажано)... а не греалка од киловат! Уживај, битно е дека во главно си задоволен....
и нека трае уште толку! ;)
 
Последно уредено:
Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Standby e sostojba koga uredot e priklucen na struja i ne e vo funkcija.
Tvoite 12w vo toj mod se isto mnogu za ured koj ne raboti, novite modeli od skoro site klimi naveduvaat deka imaat potrosuvacka od 1w na standby. Kaj mene panasonikot e 0w koga e vo toj mod. Taka da nema so sto da se falis vo ovaa situacija, tuku moze slobodno da go izvadis utikacot od struja posto bezveze ti lapa struja.
Korisnikot koj za zal ima gree model od pred pola vek, i koj za zal ima i merac stana svesen sto se desava so potrosuvackata. Kaj nego klimata e uklucena na greenje i so postignivanje na temperaturata kompresorot gasi i ceka da se ukluci koga ke padne temperaturata.ZNACI DA NAGLASAM PAK,KLIMATA E UKLUCENA VO GREENJE MOD. Vo ovie uslovi normalna klima trosi megu 10-13w. Da ne komentiram kinez-japonec, posto i mnogu kinezi tuka se dobri za razlika od ovie kanti sto se falat.
Kako uteha za ovoj korisnik sto mu trosi 85w na odrzuvanje, moze da bide samo klimata na strelco sto trosi 120w na odrzuvanj po videata sto gi postirase (demek modulacija bilo toa) ama mozda kaj nego stvarno i nekoj greac rabotel.
Bidi siguren ti i site drugi deka ovaa klima si gi trosi ovie 85 wati sekogas koga e vo funkcija, toa i e minimumot za odrzuvanje, kako sto covek mora da dise vozduh. Toa znaci deka koga raboti primer so 585w po meracot, od toa se 85w za sistemot na odrzuvanje na elektronikata, a samo 500w se vo funkcijata na greenje. Isto e i za ladenje da ne mislis deka tuka ke si barem kar.
Eve malce vesela matematika kolku kostaat tie 85w za 6 meseci greenje/ da ja odbieme realnata potrosuvacka od 12-13w koja ja imaat kvalitetnite klimi, ostanuvaat 73w koi klimata gi lapa zaradi zaostanatost.
24casa x 73w= 1,752kw
1,75kw na den ne e shala
1,752kw x 30dena = 52,56kw mesecno
52,56 x 6 mesca = 315,36 kw za 6 meseca grejna sezona.
Kaj mene toshibata trosi vo edna prosecna zima 1200kw, so 315kw pominuvam 2-3 meseca kako oktomvri, mart, april.
Takva e situacijata na delo, no sekogas ke ima naivni koi mislat deka ukarile so eftina klima, posebno od ovoj najfaleniot brend tuka koj e najlos na ova pole i cica struja i koga spie.
Druze, slobodno moze da brkas rabota ti, kompleksi odi leci si so drug.

Ako dobro poglednes, jas ne se falam tuku go citiram deckoto sto ima mala maka, prasuva dali ima nekoj drug Hansol, kolku trosi i dali zagreva.
 
Член од
13 декември 2008
Мислења
106
Поени од реакции
18
Ти во старт си погрешил со климата. Не што е Panasonic туку не ти е димензионирана према просторот и условите. Не само тој Панасоник, туку било која клима да си зел од 3,5kW, што кошта под 1000 Евра, во неизолирани 35м2.... исто би морал да догреваш со додатно грејно тело! Би догревал со секоја клима (доколку не се вика Mitsu FH3.5, Fujitsu LUCA3.5ka или Panasonic Z/TKE 3.5, koja ima Sanyo kompresor i PdesignH celi 3.5kW (од 60 намалена на 52К Ден), ама овој модел не ни постоеше тогаш кога си набавил клима, ниту пак Sanyo беше под Panasonic) ... во секој друг сл би требало догревање 10-15 дена... за тебе е реков 18ка (18,000BTU) или популарно кажано 5,5ка. Со неа би бил затоплен и без додатно догревање... Но пак ќе кажам, не живееме сите на Шар планина Крушево или Берово... климата во Македонија е умерено континентална со влијание на Средоземно-морска во јужниот дел на државата ... па така и овој компромис што го правиш за мене е прифатлив...си земал многу квалитетна јапонска клима склопена во Малезија, која еве те трае скоро 10 години, да беше кинеска набавена пред 10 год пак ќе ја платеше над +40,000 и најверојатно ќе ја заборавеше до сега! Иако лично имам кинеска, свесен сум за тоа... и овде е повеќе пати кажано дека јапонските клими се подолготрајни, помалку губат од карактеристиките од употребната вредност (квалитет)... изработени поквалитетно, имаат подобра електроника и софтвер, како и поквалитетен компресор... еве и уште еден детал 10 год велиш се грееш, ладиш... а не спомна допуна на фреон!? Сигурно имаш над килце, додека сега 3,5ките скоро сите имаат под. И тоа ти е плус во квалитетот кај јапонските клими! Инаку ме мрзи више да потсетувам на фактите, на просечните минимални во поголемите градови (најниските просечни се -3-4).... или да потсетувам на онаа најладна зима во последниве 30 год со измерени т* во Скопје 2016/17 кога според стратистиката од Октомври до Март измерени се само 60 часа пониски температури од -14 или 100 часа пониски од -10*С.... ТОЛКУ! Минатата зима која беше исто така студена и влажна... сепак отвори на AccuWeather, погледни ги Дек/Јан и увери се дека во Јануари на прсти од една рака деноноќија (те само ноќе) со температури пониски од -10.... предминатата зима па едвај да имаше цела сезона ден-два пониско од -10 и верувам воопшто не си имал потреба да догреваш!?
Сума-сумарум, веќе кога немаш одлична изолација, за 35м2 препорачливо е 18ка (5,5ка)...
Иако е тоа подобра опција, но веќе кога си ја набавил 3,5ка... мене исто така ми е прифатлив тој компромис за догревање во сезона од 5-10 дена. Сепак треба да се има на ум дека грејната сезона трае 5,5-6 месеци, а не 10 дена! Ти од грубо 180 дена, 10 дена немаш квалитетно греење... страшна работа! Ќе вклучам тие 5%-7% денови ТА 6ка ;) (реторички кажано)... а не греалка од киловат! Уживај, битно е дека во главно си задоволен....
и нека трае уште толку! ;)
Во право си, и јас бев свесен кога ја купив климата дека ќе треба да догревам кога е подолг период под -10, ама колку пари толку музика, 18ка тогаш беше прескапа.
 
Член од
29 август 2008
Мислења
5.399
Поени од реакции
3.754

Има некој искуство со уредов?
Мн бајковити перформанси и цена.
Ако е покажан одма би го монтирал
Ova go proizveduva Gree....koj e po upaten neka ti kazi koj model ,koj panel.od gree e.
Автоматски споено мислење:

toa izgleda koga ke ima izbori togas ;)
A mozebi ni togas .....
 
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
a zosto greac na tacna deka tvoie galickite go imaat, pa pogolema glupost nema od klima i greac, neli bese muabetov bez greaci. neli trebase najekonomicno greenje, neli sekoj wh potrosen e biten neli energetski klasi, ili zastoa nemaa eurovent, deka se napukani so greaci za sekoj slucaj :). gluposti treses.
 
Член од
25 септември 2019
Мислења
7
Поени од реакции
4
Zdravo... sakam da prasam za inverter klima marka INVENTOR do -22 ima li nekoj iskustvo so niv da spodeli?imam salon 35m2 planiram da stavam 5.5 kw (18ka) i vo spalna imam 16m2 da stavam 3.5kw (12ka) na kukjata imam smeneto pvc prozori i vrati samo nemam stiropor izolacija.....
 
Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
5.399
Поени од реакции
3.754
Zdravo... sakam da prasam za inverter klima marka INVERTOR do -22 ima li nekoj iskustvo so niv da spodeli?imam salon 35m2 planiram da stavam 5.5 kw (18ka) i vo spalna imam 16m2 da stavam 3.5kw (12ka) na kukjata imam smeneto pvc prozori i vrati samo nemam stiropor izolacija.....
Do pred nekoe vreme gi proizveduvase Gree,sega koj gi pravi ne znam ...znam deka se za Grcki pazar,mislam deka ima nekojnclen ovde 24ka.
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Zdravo... sakam da prasam za inverter klima marka INVERTOR do -22 ima li nekoj iskustvo so niv da spodeli?imam salon 35m2 planiram da stavam 5.5 kw (18ka) i vo spalna imam 16m2 da stavam 3.5kw (12ka) na kukjata imam smeneto pvc prozori i vrati samo nemam stiropor izolacija.....
ima ovde eden chlen 24ka i veli deka e lrezadovolen. Momentalno sum Grcija i ovde vriet od Invertor klimi. Kako i da e, mi se dopagja sho ja pogagash gore-dolu raborava so dimenzioniranjevo. 3,5ka za vo spalna, 5,5ka za vo salonot. Samo salonot kaov ti e, da ne e prwterano neizoliran i so ogromni toplotni zagubi?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom