Што мотор би пасувал на Fiat 1100R ? Нешто што би трошело помалце од оргиналниов - 15l/100km
((
Ај совет...
Овака јас имам два фиати 1100 едниот е 1954 а другиот 1959 од вториот имам и тема отворено
кликни тука . имам и доста резервни делови
За друг мотор исто и јас не би те советувал да ставиш а тоа шо ти троши толку 100% е до карбураторот , Јас лично го немам тестирано колку троши но еден човек шо имал порано ми рече дека на отворено од 6-7 литра а низ град оклу 8-9 највеке
Така да провери си го карбураторот ако не можеш да го управиш пробај да ставиш од југо обавезно смени си ги свеќиците и каблите за свекици филтерот за воздух доклу се стари и нормално провери го палењето ако ти се овие работи ок не би требало да имаш проблеми со потрошњата
Ако си запнал за друг мотор можеш да сатвиш но треба да го смениш и деференцијалот спрема моторот кубикажата инаку ке откаже деференцијалот.......... а тоа многу голема работа
Јас имам дома линиски мотор 1600 кубика со мењач е комплет од форд капри а го носат и таунусите и мислам дека ке влезе ако е помала корпата на мењачот но се разбира дека треба да се прават и нови држачи за моторот а тоа е голема работа
Така да остави си го моторот и ако неможеш да ја намалиш потошувачката стави си еден плин