Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Чисто како совет:

НИКОГАШ не ставајте вода во ладникот од чешма. Ставајте антифриз и менувајте го на 2 години. Ако треба да се дотури, дотурете дестилирана вода. И лето и зима само антифриз.
Ја го мењавам на 2 дена.. пошто од негде ми тече.. и многу ме нервира :vozbud:

Warrior

Born to laugh
Член од
15 декември 2005
Мислења
375
Поени од реакции
3
Не не ја земам за такси замене лично да си ја возам ја земам али уште не сум решен помегу Bora , ford focus се двоумам али се некако алфава како по спортска ми е и поефтина.
Afla Romeo 156 од 2000 година
1800 ccm, 106 kW / 145 KM

Afla Romeo 156 од 1999 година
1598 ccm, 88 kW / 120 KM

Како бараш кажи ми како гледаш колку е потрошувачката ме мрзи да мислам сега изморен а сакам да видам да знам :)
зависи какви свекици сакаш, ако сакаш да ставиш нгк, ке те коштаам многу.
јас би ти препорачал бриск свекици, одлични се.
пошто идат два типа кај алфава, едните ке те коштаа околу 800 гарнитура, а другите околу 1200.

потрошњата не е поголема од 9-10 литра.

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Ја го мењавам на 2 дена.. пошто од негде ми тече.. и многу ме нервира :vozbud:
Епа земи провери од кај ти тече може да е некое црево кое најбезболно да се смени или пак хладњак кој треба да ти го залепи некој што се разбира или водна пумпа друго нема :smir:

Член од
11 март 2010
Мислења
46
Поени од реакции
1
Последно како што слушнав беше до 16 години ама сеа нешто менвет така да не сум баш сигурен.

кај мене така прајт до 5та брзина така да ако ти прајт само во прва брзина така мојт да ти се искршени зупчаниците...
Југо корал 55...имат 5 брзини со си рикверс 6...и во 5та ко ќе ја ставиш отпишташ кумплук и исто како да ти е во лер е...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дали може да се стави акумалтор од 70 Ампери наместо фабричкиот од 45 Ампери без да прави проблеми ?

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Дали може да се стави акумалтор од 70 Ампери наместо фабричкиот од 45 Ампери без да прави проблеми ?
Може само проблеми да ти прави просторот дали ке можеш да го сместиш друго барем не би требало да ти прави проблем барем јас сум немал проблеми :smir:

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
75ката е поголема од 45ката. Ако сакаш да одиш со помоќен, пробај со 55 амперски (ако е просторот проблем).

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Проблемот е што ако го испразниш до 0 ќе ти биде проблем да го наполниш, бидејќи алтернаторот дава 12 V на излез и некои 45-50W. Инаку освен проблемот со местото и тежината (ако го ставиш во Спарк, ќе стои навален на едната страна :helou:), нема да имаш никакви други потешкотии.

Член од
18 ноември 2008
Мислења
85
Поени од реакции
6
Проблемот е што ако го испразниш до 0 ќе ти биде проблем да го наполниш, бидејќи алтернаторот дава 12 V на излез и некои 45-50W. Инаку освен проблемот со местото и тежината (ако го ставиш во Спарк, ќе стои навален на едната страна :helou:), нема да имаш никакви други потешкотии.
Кратко дополнување:
Ако акумулаторот се наоѓа во колата, нема теоретски шанси да се испразни до 0V! Доколку се испразни до 0V, тоа веќе е мртов акумулатор и нема шанси да го наполниш до 12V! т.е. може да се испразни од повеќе годишно лежење (стоење) без привремено надополнување т.е. возење на автомобилот!
Со долго верглање на колата акумулаторот може да се испразни до некој си 10,5V што е и долна граница на празнење на исправен акумулатор, ако падне под ова големи се шансите да има пробиено некоја ќелија(ги има 6).
Алтернатор дава на излез до некој си 14,6V при 5000-6000rpm!
Струјата и напонот на алтернаторот зависат од вртежите на алтернаторот и неговата работна температура!
Поважна карактеристика е колкава јачина на струја дава на излез алтернаторот бидејќи од нејзе зависи полнењето на акумулаторот!
Послабите алтернатори се од редот на неколку ампери претежно се среќаваат 35А-55А, но постојат и помоќни алтернатори од редот на неколку стотици ампери 100А-200А...
Моќноста на алтернатор се пресметува како струјата x напонот!
Пр. 12Vx55A=660W што значи алтернатор со излезна струја од 55А има излезна моќност од 660W, ваков алтернатор претежно се среќава кај заставините возила!
Логички да се уклучени само предните, средни светла значи 2x45W (што е просечен минимум што сеуште се користи) значи тоа се 90W, ако алтернаторот е 50W, му фалат уште 40W, ама свети:D (логички не е 50w излезната моќност на алтернаторот!

За појак акумулатор нема воопшто потреба, предноста е во тоа што ќе верглаш подолго се додека не се испразни, исто така ќе слушаш музика (угасната кола) подолго се додека не се испразни за разлика од послаб аку.
Неодостатоци поголема тежина скоро дупло, поголема габаритност и скоро двојно повисока цена!

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Здраво. Сакам да купам Мондео од Словенија па ме интересираше дали некој знае колку бензинците трошат при нормална вожња. Пример, бензинец 1.8, 85 kw-116 KS, 1998 година? Имаат ли некаква мана и дали се скапи деловите за него?
Што би било подобро да земам од негова класа, значи поголема кола која ке троши 8-10 литри на 100 км?
Поздрав :smir:

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Фала за советот и така неможе да се фиксира 75А во VW Polo. Купен е нов Сомборски 45А Black Horse за 1850 ден :)

B

BooBojan

Гостин
Луге сакам да ве прашам една работа иако не ми се верува дека идејава моја може да ми се оствари.
Имам голф 4 1.4 16в 75 к.с. а гледам дека под хаубата кај моторот има доста простор.И сакам да ве прашам дали може да му уградам турбо за да добие повеке на сила а турбо само би зел од голф4 1.8т 20в бензинци се и двата типа и мојот и овој 1.8т.Фала однапред.

TurboCharger

КарамбатА
Член од
17 јули 2009
Мислења
398
Поени од реакции
14
Луге сакам да ве прашам една работа иако не ми се верува дека идејава моја може да ми се оствари.
Имам голф 4 1.4 16в 75 к.с. а гледам дека под хаубата кај моторот има доста простор.И сакам да ве прашам дали може да му уградам турбо за да добие повеке на сила а турбо само би зел од голф4 1.8т 20в бензинци се и двата типа и мојот и овој 1.8т.Фала однапред.

сакаш да ставиш 1,8 турбо мотор, или само сакаш да ставиш турбо? не те разбрав баш, ама мислам дека и двете варијанти ти пасуваат, сепак подобро нека ти каже некој поискусен:nesum:

Член од
1 август 2007
Мислења
9
Поени од реакции
1
dali ima nekoj da mi kaze kaj ima avto placevi vo skopje,lokacii ne znam

Kajgana Shop

На врв Bottom