Прв пат одам Банско, ќе одам после 4 август. Некои препораки што да се посети во лето?
Gradot e relativno mal, zavisi koja ti e namerata za odenje. Glavno lugjeto vo Bansko nadvor od zimska sezona odat za prosetki niz priroda i polnenje na bateriite.
Jas vi preporacuvam namesto so ski liftot od gradot so Banderishka Poljana, da idete pesh po ski patot. E sega ne znam kako ste raspolozeni za kvalitetno peshachenje, megjutoa mene mi e super. Mnogu ubavi gletki, ubava priroda i rekata Glazne shto teche do ski patot za mene se must.
Videte vo hotelot kade shto ste smesteni, dali iznajmuvaat mtb. Ako e po razumna cena, super bi bilo da idete so velosiped.
Crkvata isto bi bilo ubavo da ja vidite, iako ne e nisto posebno. Ako ste po banji, go imate Dobrinishte na 20tina km mislam i seloto Banja na 5km, kade sto imate povekje hoteli za ako sakate da uzivate vo topol bazen letno vreme. Ako idete vo Banja(Banya), go preporacuvam Aquilon-Spa, ne zaradi toa sho ima kojznae kakvi amenities, tuku zaradi nadvoresniot bazen koj iako e mal, mene mi e za prirodata i opkruzuvanjeto okolu bazenot.
Da se vratam na Banderishka Poljana, obicno.ima nekoi eventi gore, a kaficot sekako raboti, taka da sekako e win-win situacija.
Ako imash drugi prashanja, slobodno, shto mozham i znam kje odgovoram.
Edit
Isto taka, zaboraviv, Jazz festivalot, mislam deka e od 6-10 Avgust, e super da se vidi i cue, bidejkji ima super muzika i ubava atmosfera. Kaldrmata i "korzoto" isto taka davaat smek na star grad. Ako ste po muzei, videte kako e za vlez vo muzejot na Nikola Vapcarov.
Ubav prestoj vo Bansko.