C/C++

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Некој да објасни нешто за прекини (Interrupt(s)) во C++ или да даде книга....?

Dimitarc

Мрчатор
Член од
30 јануари 2005
Мислења
2.639
Поени од реакции
19
Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
tnx,
код немам. Сакам да научам за прекини, како се изницијализираат. Ако имаш сретнато PIC микроконтролери, има прекини и наместо во кодот да се проверува цело време дали некој порт е на 1 или 0, има прекин и ако се промени состојбата, програмата (бројачот) скока на адреса 0х04 и извршува што има таму напишано. Сакам со C++ да детектира прекин и да го обработи. Пример на притиснат тастер да испише нешто, на притиснат лев клик на глувчето друго нешто, да прими прекин, да запре извршувањето на програмата и да го обработи прекинот, да постапи според тоа со му е кажано и да си продолжи после со програмата што ја работело пред прекинот..... Или ако сакам аларм да направам тајмер 5 секунди, не да го оптеретам со бројачи, туку да си биде се нормално и кога ке поминат 5 секунди да прави она што му е зададено, а овде прекинот е на секоја секунда со вградениот часовник.......

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
tnx,
код немам. Сакам да научам за прекини, како се изницијализираат. Ако имаш сретнато PIC микроконтролери, има прекини и наместо во кодот да се проверува цело време дали некој порт е на 1 или 0, има прекин и ако се промени состојбата, програмата (бројачот) скока на адреса 0х04 и извршува што има таму напишано. Сакам со C++ да детектира прекин и да го обработи. Пример на притиснат тастер да испише нешто, на притиснат лев клик на глувчето друго нешто, да прими прекин, да запре извршувањето на програмата и да го обработи прекинот, да постапи според тоа со му е кажано и да си продолжи после со програмата што ја работело пред прекинот..... Или ако сакам аларм да направам тајмер 5 секунди, не да го оптеретам со бројачи, туку да си биде се нормално и кога ке поминат 5 секунди да прави она што му е зададено, а овде прекинот е на секоја секунда со вградениот часовник.......
1. Vo koja okolina ti trebaat ovie raboti?
2. Ako prajs windows programa. Za site ovie postojat soodvetni Windows API funkcii. Znaci ne ti trebaat interrapti.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
1. Vo koja okolina ti trebaat ovie raboti?
2. Ako prajs windows programa. Za site ovie postojat soodvetni Windows API funkcii. Znaci ne ti trebaat interrapti.
Не е за Windows. Се e за во DOS, конзола, мислам дека нешто имаше влучено во dos.h, ама ми треба туториал.

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
За тајмер вклучи го хедерот windows.h , и користи ја командата Sleep()
Пример Sleep(1000) значи дека програмата ќе мирува 1000 милисекунди и после ќе продолжи со то шо ќе му задајш... Ова се однесува доколку работиш во windows...

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
За тајмер вклучи го хедерот windows.h , и користи ја командата Sleep()
Пример Sleep(1000) значи дека програмата ќе мирува 1000 милисекунди и после ќе продолжи со то шо ќе му задајш... Ова се однесува доколку работиш во windows...
Не мислев конкретно...
и ја многу барам :)

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Видов, tnx, асемблер :tapp: не сакам :) ама ќе ги читнам.

е-книга ако најдам ќе пастирам.
Ako sakas Interrapti treba da ocekuvas asembler. E sega arno imas i nekoi funkcii vo ce koi go prat to nesto za tebe (vtoriot link). I imas objasnuvanje so raboti funkcijata vo asembler. :)
Anyway KAko sakas. Pozdrav

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Гледам дека многу има :)
А оти има многу за пишување за да се направи програма со графички интерфјес во C++. Има ли некоја програма од типот drag&drop и да биде нешто слично како Visual Basic, мислам на едноставноста ? :kesa: :toe: :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
aj malce pomos...
za C++ programi.. ko koristam Dev C++
ama koga kompajliram nekoja programa... system("PAUSE") mi go dava kako greska..
i nemozam da ja startuvam programata...
care ?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Гледам дека многу има :)
А оти има многу за пишување за да се направи програма со графички интерфјес во C++. Има ли некоја програма од типот drag&drop и да биде нешто слично како Visual Basic, мислам на едноставноста ? :kesa: :toe: :)
Е има многу за пишување. За општ интерфејс има некои GUI дизајнери, ама не ги препорачувам затоа што сите се third-party.
VC++ 6.0 - имаш дизајнер за диалози (ако правиш dialog-based апликација) и едитор на ресурси, тулбари и сите тракатанции. Сепак, се е MFC.
VC++.NET - пак може да користиш едитор за MFC апликации, но ако избереш CLR windows апликација имаш овозможено идентично градење на интерфејси како и во C# и VB.net

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Ај пастирај кодот.
abe za bilo koja programa... nekoja prosta
cek ke pastiram nekoja..
#include <iostream>