C/C++

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Не дека имаше system("PAUSE") во кодот, ама ете јас вметнав еден, компајлирав и помина.

Ај друг код дај :smir:

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
znam deka nemase, zatoa sto mi pravese problem i go izbrisav..
so sto kompajliras ?
mene so dev c++ mi dava eror koga ke stavam system pauza... a bez toa nemozam da go vidam resenieto na nieden program... se startuva vnesuvam vrednosti ako se baraat i delot kaj sto programot resava... gasi :)

MkForces

тантара пантара
Член од
25 јануари 2007
Мислења
600
Поени од реакции
19
so sto kompajliras ?
mene so dev c++ mi dava eror koga ke stavam system pauza... a bez toa nemozam da go vidam resenieto na nieden program... se startuva vnesuvam vrednosti ako se baraat i delot kaj sto programot resava... gasi :)
Напиши тука што вели error-от, мора убаво да пишува зошто вади ерор при компајлирање.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
so sto kompajliras ?

Пред return 0; стави едно int cekaj; cin>>cekaj;
или
cin>>avgTemp;
и решен проблем, ќе чека да внесеш вредност а додека чека ќе читнеш шо има....

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Кажете некоја добра книга за C/C++, за да ја download-ирам или да ја купам.
Simni si od internet ima kolku so sakas za C i C++ ama se e na angliski

Inaku i jas imam problem so C++ , C e polesno nekako go pominav no so C++ macam maki nikako ne go svakam kako so treba izgleda i nemozam da polozam eve edna godina a site knigi so moze da gi ima za C++ gi simnav i plus tia od fakultetot so gi imam i pak mi e tesko taka da ne mislete deka moze da naucete C ili C++ lesno

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Simni si od internet ima kolku so sakas za C i C++ ama se e na angliski

Inaku i jas imam problem so C++ , C e polesno nekako go pominav no so C++ macam maki nikako ne go svakam kako so treba izgleda i nemozam da polozam eve edna godina a site knigi so moze da gi ima za C++ gi simnav i plus tia od fakultetot so gi imam i pak mi e tesko taka da ne mislete deka moze da naucete C ili C++ lesno
Ај ако можеш или било кој друг, пратете линк од некоја книга за C++ ама стварно некоја што е лесно разбирлива и од која може да се научи а и за C исто така. плисс

Иначем мене па C++ ми е полесно да го сфатам од C. C некако ми беше многу тешко а и уште ми е тешко (во Јуни ќе го полагам, ама не знам што ќе биде :toe:)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
А да седнете да прочитате нешто што ви е дадено од факултет и да речете е луѓе стварно не го разбирам делот со For циклусот или незнам каде ке заглавите.
И брат ми ја има истата мака, па запнал ајде научиме. Не се учи се наеднаш, и никој неможе се да ти каже/објасни. Искуството со решавање на проблемите се стекнува полека полека и најлесно е со правење мали прости програмчиња. Ајде колку за пример пробајте со овие, ако сака некој имам некои предавања во Ц, 151 страничка ворд документ пишете ми пп ке ви ги пратам.

1. Da se razvijat slednive izrazi
21*5%2%7 + 1
21 - 5 - 3*7%2
2*2*2%10
21%5%2*7+1
21 - 21 - 21*21 + 21%21

2. So pomos na operatorite za pomestuvawe na levo i na desno da se napisat izrazi ekvivalentni na slednive
x *= 32;
x = x*15 + 1;
x /= 8;
x /= 22;
x = (x*2) + (x/4);

3. Ako e [FONT=&quot]x[/FONT] celobrojna promenliva koi vrednosti ke i bidat dodeleni so slednive izrazi

x = -3 + 4*5 - 6;
x = 3 + 4%5 -6;
x = -3*4%-6/5;
x = (7 + 6)%5/2;

4. Ako se [FONT=&quot]x, y[/FONT] i [FONT=&quot]z[/FONT] celobrojni promenlivi koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenlivata [FONT=&quot]x[/FONT] so slednava niza na izrazi
x = 2;
x *= 3 + 2;
x *= y = z = 4;
x = y == z;
x == (y = z);

5. Ako se [FONT=&quot]x, y, z[/FONT] i [FONT=&quot]w[/FONT] celobrojni promenliva koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenliata [FONT=&quot]w[/FONT] so slednive izrazi
x = 2;
y = 1;
z = 0;
w = x && y || z;
w = x || !y && z;
w += -x++ + ++y;

6. Ako se [FONT=&quot]x, y, z[/FONT] i [FONT=&quot]w[/FONT] oktalni promenliva koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenlivata [FONT=&quot]w[/FONT] so slednive izrazi
x = 03;
y = 02;
z = 01;
w = x | y & z;
w = x | y & -z;
w = x ^ y & -z;
w = x & y && z;

7. Ako se [FONT=&quot]x[/FONT] i [FONT=&quot]y[/FONT] se celobrojni promenlivi koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenlivata [FONT=&quot]y[/FONT] so slednive izrazi
x =1;
y = !x | x;
y = -x | x;
y = x ^ x;

8. Ako se [FONT=&quot]x, y, z[/FONT] i [FONT=&quot]w[/FONT] celobrojni promenlivi koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenlivata [FONT=&quot]w[/FONT] so slednava niza na izrazi
x = y = z = 1;
x += y += z;
w = x < y ? y : x;
w = x < y ? x++ : y++;
w = x;
w = y;
w += x < y ? x++ : y++;
w = y;

9. Ako se [FONT=&quot]x, y, z[/FONT] i [FONT=&quot]w[/FONT] celobrojni promenlivi koi vrednosti ke i bidat dodeleni na promenlivata [FONT=&quot]w[/FONT] so slednava niza na izrazi
x = y = z = 1;
++x || ++y && ++z;
w = x; w = y;
w = z;
x = y = z = 1;

10. Koi vrednosti ke bidat dodeleni na promenlivite [FONT=&quot]d, f, l[/FONT] i [FONT=&quot]i[/FONT] so slednive naredbi
double d;
float f;
long l;
int i;
i = l = f = d = 100/3;
d = f = l = i = 100/3;
i = l = f = d = 100/3.;
d = f = l = i = (double) 100/3;

11. Koja vrednost ke bide dodelena na promenlivata [FONT=&quot]x[/FONT]
void main()
{
int x, y = 1, z = 2;
[FONT=M_Times]x = ((++z)-(y--)) % 100;
}[/FONT]

Член од
13 април 2008
Мислења
429
Поени од реакции
7
Ај ако можеш или било кој друг, пратете линк од некоја книга за C++ ама стварно некоја што е лесно разбирлива и од која може да се научи а и за C исто така. плисс

Иначем мене па C++ ми е полесно да го сфатам од C. C некако ми беше многу тешко а и уште ми е тешко (во Јуни ќе го полагам, ама не знам што ќе биде :toe:)

Dosega najdobrata kniga sto ja simnav mozes da ja najdes na bugarskata strana www.arenabg.com zacleni se i imas e-Books ke pobaras za C++ i ke ja simnes http://arenabg.com/torrents.php?search=c++&category=35&active=1
eve ti link ali moras da si zaclenet za da simnes pozz

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Вака ми треба еден совет. :)

Прво мора да се пофалам дека прилично добро знам Java. :) Ама Java - та не е баш најдобра за правење Desktop апликации. Ме нервираат ограничувањата кои ги има, и фактот што е многу бавна. И зато решив да се „фрлам“ попрофесионално на C++ . :) Инаку имам познавање и од C и C++ . Учев сега на факултет 1 семестар C, и ги знам основните работи.

Е сега, првото прашањето ми е :

Кои библиотеки за GUI би ми ги препорачале. GTKmm или Qt ? Можи и некои трети ама важно ми е да се FREE, и да се Cross-platform.

И второ:

Кажете некој добар IDE за C/C++.

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Ај, кога си решил веќе, пробај со WxWidgets(пр за апликација VLC)
http://en.wikipedia.org/wiki/Wxwidgets
И жити бога, шо ти е лимитирано во јавата?
Можи во Java да се „комуницира“ со портите (пр. USB, PARALLEL, SERIAL,... ). Колку шо знам јас под Windows барем засега не можи. Исто мислам дека не можиш да напишиш драјвер во Java.

Инаку, ФАЛА за wxWidgets. Ќе разгледам :)

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Можи во Java да се „комуницира“ со портите (пр. USB, PARALLEL, SERIAL,... ). Колку шо знам јас под Windows барем засега не можи. Исто мислам дека не можиш да напишиш драјвер во Java.

Инаку, ФАЛА за wxWidgets. Ќе разгледам :)
Опааа, хардкор програмер, почитувам почитувам.
Да, не сум запознаен како што треба ама барем по архитектурата на Ј2SE и користењето на виртуелната машина претпоставувам дека интерграцијата на јава со системот е нула. Драјверите и комуникацијата со интерфејсите се сведува на системски повици кои што од ОС до ОС се различни. C++ му е мајката овде.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Да не му се наоѓа на некој случајно код за класа BigInteger која демонстрира некој од операциите + - >> или така нешто??

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Еј и ако можи некој денес да пиши или да почнам сам нешто да прам.

Kajgana Shop

На врв Bottom