Game of Thrones

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.216
Поени од реакции
41.334
Абе јурон и џејми, најнепотребната туча у гот што некад се десила, со најлошите завршни зборови на јурон ... јаaaс го убив џејми ланистер. :pos::pos::pos:
Со тркало на среќа да го бираа муабетов, бољи ќе испаднеше.
Многу лошо, а сеа го глеам видеоно од поназад за дел од актериве што одговарале за последнава сезона, вака според начинот на кој зборат дел се доста разочарани, нарочито тирион, пун со иронија, и моментот кога кажа ја мислев дека мојот лик е доста паметен, ама после фактот дека се криеа у гробница додека доаѓаше NK, и тоа беше презентирано ко најбезбедна локација, па не баш ...

Не е све до режијата, за тоа ретко кој има замерки, сценариото е главниот проблем тука, усрано е, сакаат да се Мартин а не се, не се ни трудат што е најтрагично, имаа години и години дур одеа по книгите, да се спремат за она што следеше, овие ми делуваат најискрено ко да се надевале дека Мартин ке го заврши серијалот на книги, и готовански ќе истераа ко и први 4 сезони со мали но добри импровизации ко што и правеа.
На крај они ги земаа целосно работите во свои раце и држи вода муабетот дека многу касно им текнало и на ова сценарио, дека на крајот они сами ќе треба да ја завршуваат серијава, и ја усраа и тоа е повеќе од очигледно, не ти треба и релевантна филмска критика за да го уочиш тоа, иако не е случаен фактот што и истата не и е наклонета на ГОТ моментално.
Ова што сеа го гледаме можеше и мајкл беј да ни го достави ако е за тоа, дури можеби и подобро ќе изгледаше, ама сценариото ќе беше исто, можда и полошо до душа.

Баталете имдб каде се форсираат и 10ките и кецовите, ако се генерира целата релевантна филмска критика која моментално ја рецензира серијава и ја рецензира од сам старт, генерално резултатите за последнава сезона се катастрофални што не беше случај порано иако и претходната сезона тука многу се критикуваше, и имаат огромна дигресија а тоа не е случајно. За вкусови не се дискутира тоа е точно, не можеме тука ние едно нзс да најдеме и не ни треба, aли мојот став е дека креаториве не беа достојни да ја продолжат приказнава на Мартин преку серијава, односно, не беа достојни на стандардот што меѓудругото и самите си го поставија, а беше прилично многу висок. Дека тој им е капацитетот, не верувам, за ваква комплексна серија која не е ни нивна, требаше страшен брејнсторминг кој они не го направија, најверојатно зашто не очекуваа дека ќе ги престигнат Мартин, ако добро памтам третата книга ја поделија во 2 сезони, и пак status quo беше ситуацијата кај Мартин.
Така да колку што има вина кај нив, има и кај стариов, серијава е адаптација на серијал од книги кој всушност е и незавршен ( што е клучно у целиов муабет ), така да објективно да гледаме, освен мартин, кој е креатор на got, не постои друг кој е кадарен да го достави истото она сценарио кое он го имаше изградено а не го заврши. Дека можеше (многу) подобро, можеше, ама и во еден таков случај далеку ќе беше тоа од нивото на главниот креатор така да серијава ќе трпеше секако.

Иначе ова е одлично за Мартин, ваквиот развој на настани му одговара, уште толку ќе се потепаат за новата книга, дури и оние што никад немале намера да ја читаат ради серијава.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Една од книгите на ГРРМ беше отров досадна, да ги прочитаа луѓе колку што ја гледаат серијава и ГРРМ ќе јадеше индонезиски мемиња.
 

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.354
Поени од реакции
25.033
Ова беше најдобрата епизода сезонава според мене, не знам кај ми поминаа тие саат и 14-15 минути. Браво, конечно нешто што ми е по кејф.
Единствено нешто за кое што ама ич не ме болеше кур е битката помеѓу Хаунд со братот и воопшто разврската од тоа. Овој Хаунд ми беше скроз неважен, еднодимензионален лик кој низ целата серија доби повеќе скрининг тајм од што требаше.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.223
Поени од реакции
78.795
Исто добро ми беше, Џејми откоа го убија успеа да отиде до кај Серси и да се гушкаат и шетаат по ходници, држејќи се за рака (нема везе Џејми што два пати го бробуразија у внатрешни органи и исто нема везе што пред некој ден Серси испрати човек кој ќе гарантира дека ќе го скине Џејми, ако преживее живи мртваци).
 
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.862
Иронично е што Ден и Дејв ги имаа напишано на времето во првите сезони легендарните сцени кои не биле дијалози од книгите како Chaos is a ladder помеѓу Варис и Бејлиш, разговорите меѓу Тајвин и Арја, Роберт и Серси, Серси и Кејтлин.
 
Член од
10 август 2011
Мислења
1.928
Поени од реакции
7.780
Мене лично ми е исклучително забавно да гледам колку (непотребен) антагонизам има на интернет во моментов, помеѓу двеве групи на артистички пуританци и апологети на гот. Како никој во светов веќе да не може да биде опуштен за секунда. Изгледа толку многу сме напреднале во решавањето на вистинските проблеми како цивилизација, штом има толку луѓе подготвени да вложат енергија во outrage за крајот на некоја телевизиска серија.
Ме потсеќа на караница помеѓу атеисти и верници под некоја рандом песна на youtube.Обожаваме, како вид, да се делиме во групи, мајку му. :)
Стави 10 луѓе во соба и кажи им да гледаат во бел ѕид, за 20 минути ќе се поделат во две групи што се расправаат за белината на ѕидот.

А мислам дека многу лесно може и двете групи да најдат средина и да ги испеглаат разликите (и после заедно да ги мразат Евреите). Само треба за две работи да се согласат.
Едната група треба да прифати дека, и покрај сите недостатоци во оваа и претходната сезона, серијата останува една од најдобрите производи во историјата на телевизијата, која неповратно ги крена стандардите во оваа индустрија, и за тоа треба да сме и благодарни
Другата група треба да прифати дека, “може и подобро“ не значи исто што и “не е добро“.
 
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.588
Едната група треба да прифати дека, и покрај сите недостатоци во оваа и претходната сезона, серијата останува една од најдобрите производи во историјата на телевизијата, која неповратно ги крена стандардите во оваа индустрија, и за тоа треба да сме и благодарни
Другата група треба да прифати дека, “може и подобро“ не значи исто што и “не е добро“.
Добра поента.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
Иронично е што Ден и Дејв ги имаа напишано на времето во првите сезони легендарните сцени кои не биле дијалози од книгите како Chaos is a ladder помеѓу Варис и Бејлиш, разговорите меѓу Тајвин и Арја, Роберт и Серси, Серси и Кејтлин.
Не се важи тоа.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.320
Поени од реакции
57.791
Ајде малку за ликовите.

Многу луѓе очигледно си имаат нивна замисла околу тоа како овие ликови требало да се однесуваат и каква треба да е нивната приказна. Еден член поназад пиша дека „само една приказна ја погодиле“. Тука веднаш се гледа дупка во процесот на размислување. Авторите не погодуваат ништо. Тие раскажуваат приказна. Нам, гледачите, може да ни се погоди или не. Петко има некаква замисла, Станко малце поинаква, На Трпе му е сеедно, на Тасе му е преку тасета... нема жив човек што ќе ги врзе сите краеви за Петко, Станко, Трпе и Тасе да бидат задоволни. Наместо тоа, Петко, Станко, Трпе и Тасе треба да пораснат.

Туку кај бев... аха:

sandor.jpg


Едно чудо мемиња на твитер од луѓе на кои не им е јасно зошто Сандор ја пропуштил Серси да помине. Изгледа го пропуштиле дијалогот помеѓу Сандор и Арја предходно. И битката кај Блеквотер кога Сандор замина. И фактот дека на Сандор го заболе за Серси, Дајнерис и сите останати.

После тоа, Џејми Ланистер. Му го упропастиле ликот. Неговиот Character Arc требало да се заокружи со искупување, исто како Тион Грејџој. Аха, сигурно. Дека сите сме исти и не сме ич комплексни битија. Колку од вас се вратиле кај старата љубов, макар било и грешка? Има милион причини Џејми да се врати и ниту една да остане. Во новиот свет за него нема место, тој е Kingslayer, неговото семејство ги уби Старкс, омразен е од сите и само прашање на време е кога ќе умре од меч некаде. Сигурно ќе бевте позадоволни ако и зариеше меч во стомакот на Серси? Можам да замислам... Па умрел глупо. Тајвин умре на ВЦ шолја. Јака работа како умрел...

Тирион бил изгубен. Досаден... Тирион се наоѓа во сосема нова реалност. Уплашен е затоа што изгуби контрола врз Дајнерис и немоќно гледа како оваа станува се посурова. Питер фантастично одглуми во последниве епизоди, говорот на телото, гестикулациите, погледот во очите... кажуваат многу повеќе од зборовите. Ретко кој го забележа тоа.

За Дајнерис единствен проблем е што се потребни две сезони за да легне таа трансформација на карактерот, од breaker of chains до ќерката на тато. Ова е тоа што Дајнерис отсекогаш била, се друго беше потиснување на карактерот и живеење во denial, нешто што се распадна како кула од карти кога ги изгуби најблиските кои го контролираа нејзиниот темперамент. Не знам што очекувавте, да се земат со Џон и да живеат среќно до крајот на животот? Девојката има змеј, побогу! Како сакавте да заврши ова, со мирно примопредавање на власта, додека Дрогон јаде овци? Кој ќе ве слушаше тогаш... :) Но да, се случи пребрзо и барем за неа можам да разберам зошто не можат да разберат.

Дали можеа и поинаков избор да направат овие ликови? Се разбира. И тогаш ќе беше во ред. Луѓето се комплексни битија. Некогаш зборуваме работи што не ги мислиме. Некогаш зборуваме работи за да се охрабриме самите себе, а во себе знаеме дека од тоа нема ништо. Некогаш правиме погрешен избор и покрај тоа што сите показатели дека грешиме ни се пред нос. Луѓе.

Јас тука не сум да му сменам мислење некому, ама како филмоман ме фаќа некоја тага кога гледам како серијава се доживува и се гледа како да е Big Brother. Кога гледам како ви направија совршена ТВ епизода од секаков филмски аспект, а вие од дрвата не ја гледате шумата. Сами си расипувате ама тоа си е ваше.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.242
Поени од реакции
27.584
Една од книгите на ГРРМ беше отров досадна, да ги прочитаа луѓе колку што ја гледаат серијава и ГРРМ ќе јадеше индонезиски мемиња.
Veke jade meminja za she shat herself :D

@Io Sono Interista
Avtorite ne mora nisto da pogoduvaat. Imase dve glavni prorostva za dva glavni likovi vo serijava. Azor Ahai za Jon Snow/Deneris i Valonquar za Jaime. Odlucija da gi zapostavat.
I ne ni morase nisto da pogoduvaat za odredrni situacii, imaat cela kniga kako Jaime e zgnasen od Cersei zosto ovaa e beshtija.
Ti kazav, sakaat da se otarasat sho e mozno pobrzo za da prejdat na unistuvanje na drugi franshizi. Zatoa imas glupi opravduvanja od samite niv kako "Dany kinda forgot".

Hodor e popameten od Tyrion poslednive 2 sezoni.
 
Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.320
Поени од реакции
57.791
Каде се спомнува Азор Ахаи во серијава?

Пак доаѓаме до истото: имаш замисла дека Џон треба да биде Азор Ахаи. Тоа е задоволителен крај за тебе. Не се случува и се бунтуваш. Нема никаква потреба Џон да биде Азор Ахаи или било што друго. Џон ќе биде тоа што одлучиле авторите да биде.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.747
Поени од реакции
17.453
Vrakjanjeto na jamie kaj cercei povekje deluva kako da ne znaele drug nacin da ja zavrsat prikaznata na cersei nego li deka e planirano. Toa e problemot za mene bar, likot imase karakter koj se gradese niz cela serija, so pricini kako sto zaso prael i naednas ne znae kaj tera. Tajvin umre na wc da, ama umre kako likot so go znaevme niz site epizodi prethodno.
I vo pravo si mozhat da ja zavrsat prikaznata kako sakaat, ama od toa zavisi kako kje ni se dopadne na nas gledacite. Mislam deka reziserite od pregolema zelba nikoj da ne im go pogodi krajot gi nateraa likovite da pravat neobjasnivi potezi.
 
Член од
12 декември 2007
Мислења
4.729
Поени од реакции
9.766
Каде се спомнува Азор Ахаи во серијава?

Пак доаѓаме до истото: имаш замисла дека Џон треба да биде Азор Ахаи. Тоа е задоволителен крај за тебе. Не се случува и се бунтуваш. Нема никаква потреба Џон да биде Азор Ахаи или било што друго. Џон ќе биде тоа што одлучиле авторите да биде.
Едно 2000 пати се спомнува :) Зошто Мелисандра го врати Џон од мртвите? R = fire, L = ice, R + L = J = A song of ice and fire...целата сторија е сетап за Џон да биде Азор Ахаи. "Сценаристиве" ова го сменија за shock value, без логика, се посраа на целиот lore и build up, на сите претходни сезони и книги. Од тој момент серијава не ја сфаќам сериозно и сеедно ми е што се случува...последнава епизода дури и ОК ми беше. Примарна сторија во книгите и во шоуво (пред оваа сезона) беа WW и за тој крај ќе треба да си почекаме нови книги, ако воопшто ги напише ГРРМ. Крајот од серијава за мене е фан фикција.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom