Во која македонска фирма би сакале да се вработите

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
П.С. Толку многу ја сакам таа професија, што би се задоволила со 12 000 со полно работно време:wink:.
Две вести.

Добрата: да, како новинар ќе имаш плата од 12.000.
Лошата: имаш уште многу фурни леб за јадење додека стигнеш до 12.000, а ќе работиш повеќе часови од нормално полно работно време. Новинари кои имаат години стаж по телевизии и весници работат за толку.

Има и исклучоци, се разбира. Ама работите во оваа професија отприлика стојат така.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Две вести.

Добрата: да, како новинар ќе имаш плата од 12.000.
Лошата: имаш уште многу фурни леб за јадење додека стигнеш до 12.000, а ќе работиш повеќе часови од нормално полно работно време. Новинари кои имаат години стаж по телевизии и весници работат за толку.

Има и исклучоци, се разбира. Ама работите во оваа професија отприлика стојат така.
Сите ризици ми се јасни и ги прифаќам со ладна глава. Тоа е тоа што го сакам. Пари имам. Не ми требаат повеќе. И повеќе сакам да работам за 12 000 она што јас го сакам, отколку мајка ми да ме запише на електро и да ја колнам цел живот. Таму каде што јас работев, ме плаќаа 3 000 денари за 6000 напишани карактери. Значи 2 страници. Значи-сум била дел од исклучоците.:back:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Пари имам. Не ми требаат повеќе. И повеќе сакам да работам за 12 000 она што јас го сакам, отколку мајка ми да ме запише на електро и да ја колнам цел живот.
Абе пари имаш затоа што си девојче коа сеуште троши од парите на мама и тато. Да бидеме реални сега, не се лути, тоа е причината затоа што вака размислуваш, тинејџерски.

Демек мама и тато ќе ми ја мислат, мое е само да си пишувам од љубов.

Океј, забегавме оф топик, почнавме за професии да збориме, наместо за фирми.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Абе пари имаш затоа што си девојче коа сеуште троши од парите на мама и тато. Да бидеме реални сега, не се лути, тоа е причината затоа што вака размислуваш, тинејџерски.

Демек мама и тато ќе ми ја мислат, мое е само да си пишувам од љубов.

Океј, забегавме оф топик, почнавме за професии да збориме, наместо за фирми.
Точно е дека ги трошам парите од моите, но и сама заработувам. И заработувам од љубов кон тоа што сакам да го правам. Ако имате проблем со тоа што можеби работите професии што не ги сакате за кеш, јас го немам истиот. Затоа, глејте си работа и оставете ме да го живеам мојот живот. Тинејџерски. 18 годишен.:back:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Точно е дека ги трошам парите од моите, но и сама заработувам. И заработувам од љубов кон тоа што сакам да го правам. Ако имате проблем со тоа што можеби работите професии што не ги сакате за кеш, јас го немам истиот. Затоа, глејте си работа и оставете ме да го живеам мојот живот. Тинејџерски. 18 годишен.:back:
Види, пак тинејџерски муабет правиш. Демек "Ако имате проблем...оставете ме..."

Немаме проблем, ама си правиме муабет. Чисто поради тоа што по завршување на период на пубертет, следи период на спознавање на реалното општество, па да бидеш подготвена на разочарувања.

Oкеј, те оставаме, поздрав4е.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Па како првник во некои од мобилниве оператори, било кои, бидејќи даваат надпросечни плати за наш стандард. Може и УСЈЕ зашто и таму плататите се вискои, но сепак повеќе би преферирал кај овие првите, зашто имаат и подобри услови.
А кога станува збор за државна администрација, повторно ми се појави желбата да работам во МВР, на почетокот нешто ситно, а со текот на напредувањето, да се стаса до инспеткор, или во одделението за крвни деликти. :helou:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Прашање до гопоѓицата Мими Симоновска:
Знаеш дека како новинар ќе работиш под директива на главниот уредник?
Тоа значи дека ако не се согласуваш со уредувачката политика на весникот можеш слободно да си одиш.

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
Сите ризици ми се јасни и ги прифаќам со ладна глава. Тоа е тоа што го сакам. Пари имам. Не ми требаат повеќе. И повеќе сакам да работам за 12 000 она што јас го сакам, отколку мајка ми да ме запише на електро и да ја колнам цел живот. Таму каде што јас работев, ме плаќаа 3 000 денари за 6000 напишани карактери. Значи 2 страници. Значи-сум била дел од исклучоците.:back:
кај плаќаат толку????? јас морав да волонтирам....па на минималец еееееееееее и тоа како студент на новинарство!!!! дај сподели информација по пп ако не е тајна:smir:
иначе би сакала да работам како независен новинар, да праам фоторепортажи и да си ги продавам!!! би сакала во некој печатен медиум, но да е неделник, ми се допаѓа Теа модерна!!!!

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
САКАМ ВО JONSON CONTROLS хехе.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Прашање до гопоѓицата Мими Симоновска:
Знаеш дека како новинар ќе работиш под директива на главниот уредник?
Тоа значи дека ако не се согласуваш со уредувачката политика на весникот можеш слободно да си одиш.
Одговор до избраниот: Единствено и само, ако не се согласувам со политиката на весникот во целост, би го напуштила. Во спротивно би се прилагодила на она што го сака уредникот. Пред два дена, бев на предавање кое го одржа Бери Хиленбранд, пензиониран новинар во Тајм магазин. Се согласивме во едно: Сите мразиме уредници и се тепаме да стигнеме до нивното место воедно. Уредниците во телевизија земаат од 40-80 000 денари плата. Барем за толку пари, треба да имаат и малку музика во нив.

Член од
28 декември 2008
Мислења
25
Поени од реакции
1
NAJCKART FIRMI U MK

DECKI KOI SE NAJCKART FIRMI U MK?

NO1 PEKABESKO
NO2 SKOPSKI PAZAR
NO3 FAMORD
NO4 MAKDEDONIJA TURIST

SRANJEEEEEEEEEEE ZIVO

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Нека ме просветли некој како се викаше газдата на БТР, во моментов ми се блокира мозокот?
Зоран Димов
За таму не требаат критериуми,плата еднаш лани,годинава поретко.Најголемиот лажоман што е роден на овие простори.Сите амабасади и странски претставништва имаат залепено на ѕидот персона нон грата:)
Такви хооштаплери во МКД ке ти набројам 10-тина што ги знам лично
Освен Сорос никој не му прави муабет,а сите водителки му се девојки.Со што ги шармира да ме отепаш незнам да ти кажам:)
Еднанашка ке зе заебев и ке работев за него, голем проект беше финансиран од сорос, среќа моја што не се залетав, послен слушнав дека 3-4 луѓе работеле на проектот и се откажувале а грдна пара земаод романге бушава азбука.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
DECKI KOI SE NAJCKART FIRMI U MK?

NO1 PEKABESKO
NO2 SKOPSKI PAZAR
NO3 FAMORD
NO4 MAKDEDONIJA TURIST

SRANJEEEEEEEEEEE ZIVO
македонија турист пак така и така ама пекабеско неверувам дека некогаш кесе симне од првото место,транскоп битола него наведе:)

Kajgana Shop

На врв Bottom