Ако некој има време и желба, да стави една компарација/статистика на достигнувања Горан Пандев vs Дарко Панчев ? Не ми е многу позната кариерата на Панчев и баш ме интересира колку се блиску/далеку... нели ова на залез на кариера на Пандев па мислам дека може еден осврт да се направи и да се даде една констатација. Благодарим.
Сите тие споредби кој е подобар од нив двајца доаѓаат само поради тоа што кариерата на Панчев пропаѓа на 27 години, до тогаш Дарко има без дискусија подобра кариера и има достигнато индивидуални достигнувања кои се мисловна именка за Горан.
- Уефа (не сум сигурен дали и ФИФА) рекорд за најмлад најдобар стрелец на едно национално првенство на 18 години со Вардар во сезоната 1983/1984. Овој рекорд сеуште е несоборен.
- Златна копачка на Европа.
- Сребрена топка на Франс Фудбал за втор најдобар фудбалер во свет истата сезона.
- Трет најскап трансфер во историја на фудбал е неговиот премин од Ѕвезда во Интер летото 1992 год. (Милан со истата сума се обидува да го доведе кај нив како прв избор за напаѓач, откако не успева, го купува Папен од Марсеј кој ја добива Златната топка на Франс Фудбал за најдобар играч во свет таа година).
Едноставно, своевремено најдобра фудбалска деветка во Европа после Ван Бастен. Пандев не верувам дека некогаш бил и во топ-10 во свет на својата позиција.
Тука треба да се додаде и карактерот. Горан е многу поголем човек од Дарко, кој е тежок сељак и егоист. Поради тоа многу луѓе не го сакаат Дарко и го ставаат Горан на пиедестал како најдобар македонски фудбалер на сите времиња.