Македонска берза

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Здраво имам едно прашање можи не е за тука , ама можи па и некој ќе ме просветли во кратки црти . слушав кај што правеа муабет едни луѓе а јас никогаш не ми текнало да причитам/научам како функционира таа работа . прашањето ми е за Валута односно Курсот на парите на една држава , пример Македонија има 61.4 денари за едно евро Чешка 25 коруни зедно евро, Бугарија 2 лева за едно евро , е како настанал тој курс , рзбирам дека економијата на државата игра улога во паѓање и кревање на курсот ама пример зошто Македонија има фиксен курс а пример Чешка секој месец е различен , мислам ме разбирте шосакам да прашам, . Друг пример шо ме буни а некој спомнуваше дека курсот се определува според залихите на злато и така натаму на државата , е сега Македонија 61.5 денари неможинда биди толку многу појака во споредба со Унгарија 320 форинти , тоа ми беше прашањето , ако не е за тука слободно избришетего :)
прочитај монетарна економија 300 страни и ке ти е појасно :)

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Здраво имам едно прашање можи не е за тука , ама можи па и некој ќе ме просветли во кратки црти . слушав кај што правеа муабет едни луѓе а јас никогаш не ми текнало да причитам/научам како функционира таа работа . прашањето ми е за Валута односно Курсот на парите на една држава , пример Македонија има 61.4 денари за едно евро Чешка 25 коруни зедно евро, Бугарија 2 лева за едно евро , е како настанал тој курс , рзбирам дека економијата на државата игра улога во паѓање и кревање на курсот ама пример зошто Македонија има фиксен курс а пример Чешка секој месец е различен , мислам ме разбирте шосакам да прашам, . Друг пример шо ме буни а некој спомнуваше дека курсот се определува според залихите на злато и така натаму на државата , е сега Македонија 61.5 денари неможинда биди толку многу појака во споредба со Унгарија 320 форинти , тоа ми беше прашањето , ако не е за тука слободно избришетего :)
Еве многу краток одговор на прост јазик зошто е тоа така, ја имаш Венецуела за пример, таму за еден шлепер пари можеш да си купеш лепче, а другиот ден ќе ти требаат 5 шлепери за тоа, причина за тоа е инфлацијата.

Инфлацијата настанува кога имаш некоја светска сила која сака да те преебе и нормално неспособна власт која не ја бива за никаква економија, Венецуела по се изглеада освен нафтата ништо друго не произведува, додека на Турција иако и падна економијата последните 2 квартали, се држи сега за сега, на Русија и се случи исто кога го лапнаа Крим, ама и она се држи.

Во одржувањето на курсот на валутата се грижи некоја банка (кај нас Народната), кога таа гледа дека и се качува вредноста штампа пари, кога гледа дека и се намалува ја зголемува каматната стапка со што сака да го стимулира штедењето во таа валута, а со тоа и побарувачката за таа валута, во корист на некоја светска валута.

Тоа е тоа во кратки црти зошто се качува и зошто паѓа вредноста, додека првичната вредност на некоја пара се одредува кога таа се издава за првпат, тој што ја издава ја цени со некоја светска валута и вели оваа парче хартија со цифра 100 вреди 1 долар, понатаму со вредноста се случува онаа погоре.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
За почетниците и неискусните на форумов, дали би можел ти или било кој што знае да објасни на пошироко како да го читаме овој график. Знам дека хоризонтала/вертикала е п/б и п/е, а за големината на кругот претпоставувам дека е капитализацијата, и не гледам каде е дивидендата, но што сето ова значи? Како го толкувате, што значат показателите?

Знам дека на интернет има повеќе од доволно објаснувања за сите показатели, но би сакал(верувам и другите почетници) да прочитам од вас искусните толкување за нив со поедноставен речник и примери. Се разбира, кој колку што има време и желба да напиши:).

Благодарам ;)
Дефинициите ќе си ги најдеш на интернет и тоа не ти е проблем. Тоа што е поголем проблем е да се чита меѓу редови. Сметководителите знаат да бидат креативни и треба секој податок да се проверува дали е веродостоен, па тек потоа да се интерпретира.

Примерно, што ти вреди п/е ако Е е напумпано со фактури кои не се наплаќаат или со вештачки намалена амортизација. Што ти вреди п/б ако б е напумпано со опсолентни залихи и ненаплативи побарувања. Што ти вреди ЕВ/ЕБИТДА ако ДА постои само во БУ, а ја нема во ПТ.

Значи не е све како изгледа на прв поглед. Берза како МСЕ е опасна за неупатени и треба отварање четири очи. А најдобар начин да се заштитиш ти е да влагаш исклучиво во високоликвидни акции, бидејќи те штити колективното знаење на пазарот (кое не мора секогаш да биде исправно)

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Освен можноста за превземање / продажба, јас позитивните мислења кои беа тука на темата во врска со Адинг не можам да ги разберам.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Освен можноста за превземање / продажба, јас позитивните мислења кои беа тука на темата во врска со Адинг не можам да ги разберам.
upload_2019-3-21_14-15-56.png

Успеале да сејабаат 19.000.000 денари во последниот квартал.

Друго чудно е што во консолидираниот извештај има 0 продажба кај странски пазар од вкупно сите претставништва. Така да и тоа изгледа скоро невозмоќно.

upload_2019-3-21_14-19-19.png

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
tvoja prognoza sto ke se sluci vo mk?
https://www.romania-insider.com/eximbank-sole-bidder-banca-romaneasca

By the end of March, Eximbank might wrap up the takeover negotiations with NBG, according to unofficial sources in the market. The contract will be signed at a later moment, though. The price will be “rather low,” sources said, as no capital increase at Eximbank is prepared for the completion of the deal.

Meckata igra I kaj komsiite dva sprata pogore... a kaj nas? Pojma neam... daj boze da ne se prodava bagatela kako OHB...

P.s. vo momentov da prodavash banka vo Makedonija ti e kako da ja prodavash jahtata na Abramovic vo Mariovo, site znaat deka vredi ama ili trgnale da si odat od tamu, ili nemaat more, ili ne mozat da ti ja platat... :cool:

Последно уредено:
Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Пробал некој да продаде Стопанска Скопје ???
Зошто никој не купува ???
Можеби оние сеирџиите на ОХБ имаа некое објаснување, тие се полни со оваа акција . . . Викав јас таков сеир не е на арно :)...
Изгледа заигра мечката и во нивниот двор :D:D:D.
А недај боже да се продаде како што најавува Декис ќе се убиеме од смеење :D:D:D.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
А недај боже да се продаде како што најавува Декис ќе се убиеме од смеење :D:D:D.
За да се продаде треба некој да направи due diligence, да ја искенира самата банка, не е ова драчевски кромид на пазар. А такво нешто моментално нема, имаше преклани, го почнаа процесот, се пишманија и си заминаа странците.
На сите ни е јасно дека еден ден ќе се продаде СТБ и тогаш ќе ни ги отечеш како си бил во право, мада еве неколку години чекаме тоа да се деси, очекувам барем уште година-две да се влечка процесот.

Член од
25 август 2018
Мислења
54
Поени од реакции
29
Колку мислите дека ќе е дивидендата на Гранит нето ?

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Пробал некој да продаде Стопанска Скопје ???
Зошто никој не купува ???
Можеби оние сеирџиите на ОХБ имаа некое објаснување, тие се полни со оваа акција . . . Викав јас таков сеир не е на арно :)...
Изгледа заигра мечката и во нивниот двор :D:D:D.
jas prodadov na 1255 :)

Член од
7 август 2011
Мислења
4.971
Поени од реакции
15.228
Колку мислите дека ќе е дивидендата на Гранит нето ?
Моментално мислам дека не ти е битна дивидендата на гранит. Со новиот тендер во босна, неколкуте тендери во смк што ги зема и дендата од хари, очекувам годинава да има раст на добивката, па тек 2020 да се надеваме на добра дивиденда или продажба со убава капитална добивка.

Годинава во најдобар случај според мене би била ко ланската.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Веќе трет квартал по ред банките (целокупната економија) цврсто газат, со двоцифрен раст на депозитната база и се поблизок раст на кредитните пласмани до двоцифрена стапка :)
FB_IMG_1553272845507.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom