Знам. Еве што знам. Во некој муабет коа бев кај баба на село пред некој ден иако и сите три баби имаат околу 80 год, јасно се секаваат дека порано постот бил секогаш со зејтин.
Трите дена пред велигден биле само со малку вино и пченица т.е последниот ден само со вода.
Е сега црквава кажува кои денови се со зејтин кои се без зејтин итн.
Прашањето ми беше јасно зошто во Светото Писмо не пишува за ваков пост? Од кои причини цркваа го измислиола овој пост?
Јас немам проблем со христијанството иако како православен верник почитувам мн работи, сепак не ми е јасно зошто толку се разликуваме од останатите?
Темава е прашања за христијанството?
Да, темава навистина е така насловена и тоа е единственото нешто за кое си во право.
Остатокот од твојот допис е прилично несеризоен (ајде да не кажам некој потежок збор...), затоа што чиниш двојна грешка:
- се повикуваш на тоа што кажале бабите (уште да се повикаш што кажале комшивките, призакната би била уште потрагична) и,
- поставуваш погрешно прашање, со кое бараш запис во Светото Писмо за начинот на постење.
Ајде, отвори го Писмото и најди ми стих кој вели како постеле евреите па може ќе ти текне колку си во криво.
Каков е постот, односно на кој начин се пости, не е запишано во Писмото, туку постот е одреден од самата Црква Христова. Начинот на кој денес се пости во Црквата е наследен и одреден во византискиот период, во кој постот станува посложен, потежок и подолготраен, за разлика од раните времиња од Црквата, која познавала пост во среда и петок, односно пост Великденски и пост Богородичен. Кои се причините за пропишување построг пост, тоа е работа која треба да ја подистражиш, читајќи и истражувајќи низ црковната литература.
Така, наместо да се повикуваш на некои баби, кои тешно дека имаат познавање од катихизисот, повикај се на некој парохиски свештеник па нека ти објасни, барем во пар реченици, како и зашто се држи постот. Црквата има свои авторитети и свои соборни одлуки, така да никакви баби и никакви комшивки не можат и не смеат да одредуваат „што е што„ во самата Црква.