Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
ете му можност да извадат колку што треба за ценсус на сите партии мислам Иванов победи со 450к не сум сигурен имам заборавено
Аха, не ми се чини дека си го разбрал прашањето :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А ако бојкотираат и не се достигне цензус? Ќе го сменат ли законот да го прогласат претседателот или пак ќе одлучуваат во парламент за кој да е претседател?
Многу е веројатно дека во случај на пропаст на наредниве (претседателските) избори, ќе имаТ некоја правна „доскочица„

Да се потсетиме; кога Милошевиќ беше продаден и симнат од власт, на секои наредни избори, србите излегуваа во се‘ помал број па излезноста падна и под 50%, со што резултатите од изборите стануваа спорни. Мудреците од нивното Собрание се сетија и донесоа закон со кој и излезноста под 50% стана доволна „цифра„ за прогласување регуларни избори.

Со оглед на нашиот „размер„, таква правна „дубара„ ќе биде брзопотезно решение....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Многу е веројатно дека во случај на пропаст на наредниве (претседателските) избори, ќе имаТ некоја правна „доскочица„

Да се потсетиме; кога Милошевиќ беше продаден и симнат од власт, на секои наредни избори, србите излегуваа во се‘ помал број па излезноста падна и под 50%, со што резултатите од изборите стануваа спорни. Мудреците од нивното Собрание се сетија и донесоа закон со кој и излезноста под 50% стана доволна „цифра„ за прогласување регуларни избори.

Со оглед на нашиот „размер„, таква правна „дубара„ ќе биде брзопотезно решение....
Абе мене ми е јасно, ама незнам кај се сега борците за демократија... Знаеш една работа е извесна, без разлика каков ќе биде исходот од ова, едно нешто ќе се запамти во Македонската историја и традиција.. дека Демократијата била најлош период од Македонската историја и како режим на владеење по Македонскиот народ... Тоа ќе биде периодот кога Македонија се нашла пред работ на пропаста. Да си знаат демократите...

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Аха, не ми се чини дека си го разбрал прашањето :)
Го разбрав убо али тоа нее опција за во собрание јас сакам да идам да гласам без разлика дали е кандидат од СДСМ или ВМРО-ДМПНЕ или Независен факт е дека ценсусот е голем и имаме бош избирачки список над 700к е ценсус мислам

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Абе мене ми е јасно, ама незнам кај се сега борците за демократија... Знаеш една работа е извесна, без разлика каков ќе биде исходот од ова, едно нешто ќе се запамти во Македонската историја и традиција.. дека Демократијата била најлош период од Македонската историја и како режим на владеење по Македонскиот народ... Тоа ќе биде периодот кога Македонија се нашла пред работ на пропаста. Да си знаат демократите...
Борците за демократија се добро „ухлебени„ од тековната власт, Нема ден да помина, а да не дознаеме дела овој или оној близок роднина на некој од власта, се вработил во добро платена државна фирма или институција.

Разбира се, тука не е во прашање никаков непотизам...

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Го разбрав убо али тоа нее опција за во собрание јас сакам да идам да гласам без разлика дали е кандидат од СДСМ или ВМРО-ДМПНЕ или Независен факт е дека ценсусот е голем и имаме бош избирачки список над 700к е ценсус мислам
Аха, значи во демократијата така одокативно ги давате проценките за колку население има. Па добро, чему избори ондак, воведете тајно гласање од пред компјутер дома. Џабе се трошат пари по избори...

Член од
12 март 2009
Мислења
20.797
Поени од реакции
17.022
Член од
30 јануари 2019
Мислења
82
Поени од реакции
107
Другар ај вратисе во реалноста 21 век сме звучиш ко оние старине на тв со замараа за таа ЗАМИСЛЕНА Г.А тои сон/идеа замина возот нее убо да ги лажите Граџаните со овие пропаганди или сеа таа нова манта е наскори пак ќе почнат бегалски кампови бла бла бла а за рефендумот убо се изјазнаа што сакаат а другиве што правеа Ајвар еве му шанса сега за Прецедателски нека извадат 1.200.000 за нивниот кандидат
Де раскажи ми за референдумот ? 36,91%(97,12% за) излезност успешен ли е референдумот ?
Не сум спомнал никакви бегалски кампови ни па верувам во такви глупости те цитирав тебе и твојот национализам. Албанците со 220 илади гласачко тело сите цели си ги остварија , а ние додека едните бојкотираа другите бараа цензус си останавме со прстот во уста.

Пријателе јас живеам во 21 век,
И кај беа тие што сфрзуваат крај со крај да излезат и да го спречат све тоа што ни се случува? Знаеш што е најинтересно, народот излезе кога требаше да се донесат овие на власт. Сега изледа на сите им е убаво, си ќутат...
Неможам да кажам дека не си во право .... луѓето неможеа да излезат и да спречат бидејќи врзуваа крај со крај .. ваљда :pijani:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Победник е оноj коj што накраj ќе има доволно гласови да формира влада.
Сшто като батко Бојко...

Борисов формираше малцинска влада

Објавено пред

4 години

- 28 октомври, 2014
Од

Макфакс++

Поранешниот бугарски премиер Бојко Борисов, чија партија Граѓани за европски развој на Бугарија (ГЕРБ) освои најмногу гласови на парламентарните избори кои беа одржани на 5-ти октомври, во вторникот објави дека ќе состави малцинска влада, која во парламентот ќе ја има поддршката на Реформаторскиот блок (РБ).

„Единствената можна формула за формирањето на владата е малцинска коалиција на ГЕРБ и Реформаторскиот блок“, изјави Борисов по состанокот со лидерите на партиите кои по изборите влегоа во составот на Народното собрание.

ГЕРБ на предвремените избори освои 84 пратенички мандати, а со 23-те мандати кои ги освои Реформаторскиот блок, кој како и ГЕРБ е член на Европската народна партија (ЕПП), ќе може да смета на поддршката на 107 пратеници во 240-члениот Парламент.

Борисов претходно веќе предводеше една малцинска влада во периодот од 2009-та до 2013-та година, по што поднесе оставка поради протестите против сиромаштијата и корупцијата.

Предвремените парламентарни избори кои беа одржани на 5-ти октомври беа вторите предвремени избори во последните две години во Бугарија.

ГЕРБ и Реформаторскиот блок до крајот на неделата ќе мора да ги завршат преговорите за формирањето на коалициската влада и да побараат можна поддршка од другите партии во Парламентот во однос на различни прашања, порача Борисов./крај/мф/бс
https://makfax.com.mk/svet/region/borisov-formirase-malcinska-vlada/

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Сума сумарум од денешна гледна точка сум сигурен дека да потраела месец-два Крушевската Република,ке дознаеле каква грешка направиле и самите ке ги барале Турците назад да им се вратат.И овие што се бореле против Германците да ги избркаат а уште се помеѓу живите сигурно сега се каат за тоа

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.724
Поени од реакции
31.820
,,,se diskutira za pacient narechen ,bla bla,,,prikluchen na aparatura za odrzhuvanje vo zhivot,,,

Член од
2 октомври 2017
Мислења
45
Поени од реакции
36
Сега иаме нуклеарни ракети, раптори и носачи на авиони, сила сме беее. Ќе заборавев и нови чизми.
Напротив немаме ништо.Членството во Нато е само потреба на САД за топовско месо во кризните подрачја и тоа со комплет опрема по Нато стандарди ама купени со сопствени државни средства. Калашник, војничка униформа, превозно средство све тоа што го имаме треба да се фрли и да се купи по Нато стандарди, да видиме од каде пари на жална Македонија, Замислите побарувачка на Нато во човечка сила за кризните места не е доволна со професионалните војници со кои моментално располагаме, па ќе удрат еден закон преку ноќ со ЕУ знаменце за обавезителен воен рок и дополнително другите мажи до 40 години ќе бидат префрлени во Нато војската по светот на прва борбена линија. Кога ќе се додаде на сево што секое членство се плаќа, па и во Нато и секој месец од буџетот на исцрпената Македонија милиони ќе се влеваат во касата на Нато, тогаш сите ќе се прашаме дали воопшто нешто ќе функционира во државата со дополнително блокирање на пензиите и платите? Дали тогаш весело ќе кажеме - важно сме во Нато!

Член од
12 март 2009
Мислења
20.797
Поени од реакции
17.022
Сума сумарум од денешна гледна точка сум сигурен дека да потраела месец-два Крушевската Република,ке дознаеле каква грешка направиле и самите ке ги барале Турците назад да им се вратат.И овие што се бореле против Германците да ги избркаат а уште се помеѓу живите сигурно сега се каат за тоа
јасно е дека тоа беше грешка, наместо да купуваат пушки и муниција требаше да го потплатат солунскиот валија и да се борат за автономија во склоп на отоманската империја[DOUBLEPOST=1549527707][/DOUBLEPOST]
Ништо изгледа само Скопје влага во НАТО, остатокот од Северџанистан не !!! Инаку идентитетот ни е забетониран како Скопјанос !!! Мизерија :гомце::гомце::гомце:
Македонија не ја знае никој сега, не е веќе бренд ниту во кошарка ниту во ракомет...сега СКОПЈЕ е Бренд...
редовно е во #топ 4 на најзагадените главни градови во светот...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што за чудо и пропаст .... Мицковски во денот на подпишуването на протоколот от страна на Димитров за членство во НАТО, историски и симболичен ден, Мицко прави средба со Вучич?! o_Oo_Oo_O

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom